yg sudi bersama cm....

Selasa, Jun 2

Cikgu dan..otak-otak..


Kalau orang tanya saya,apa favourite food saya..tu lah kat atas tu..Otak-otak ikan...hmm sedapnya!!!! boleh lupa diri bila saya terserempak dengan makhluk ni..tapi selalu yer saya sorang jer yang syok sendiri sebab orang keliling saya selalu jebih2 bibir buat muka sengget kalau nampak idaman saya ni!!!eleh.."Aiman tak kisah ",untung juga saya,boleh saya belasah semua,kalau ada 20 keping,semua yer menjadi milikku!!!masa tu..indah yer hidup ni..walaupun hanya sementara...he.he.he..
Jangan tanya kenapa????tak tahulah sejak kecil saya tak pernah jemu mengadap makhluk ni..kalau kt mekdonel,kentaki,keni rojes,meri beraun ada jual makhluk ni dah pasti sayalah peminatnya,agaknya sebab tu lah otak saya saya jadi gini sebab saya "penagih otak-otak tegar" he.he.he.Kalau pi mana2,,saya mesti terhendap-hendap kedai tu,berdoa harapnya idaman hati saya ni wujudlah kat situ,tapi selalu orang tak layan,sedihnyer!!!hu.hu .eleeh.."Aiman tak kisah"..saya leh cari sendiri,boleh `tapau, pas tu belasah dalam kereta sorang diri,tak de sapa nk kacau..aduuh nikmat yer..
so cuti-cuti ni,jommm kita masak otak-otak... (Dari Dapur cikgu mas dalam rancangan "Ketuk-ketuk Cikgu Mas"...he.he,he jangan ketuk saya yer..ketuk kuali..ok geng dah pakai apron..ok kita mula..................senang saje!!!
Resepi..(bahan-bahan yer)
1 kg ikan tenggiri
1 biji kelapa parut
3cm kunyit hidup
6 tangkai cili merah
5 batang serai dihiris
20 sen jintan manis
1 helai daun kunyit (dihiris)
garam secukup rasa
Cara membuat:
  1. Tumbuk ikan,kelapa parut ,kunyit hidup,cili merah,serai dan jintan manis
  2. Gaul ikan dengan garam,daun kunyit,dan rempah yang ditumbuk hingga rata.kalau nk lebih menarik colour otak-otak tu,bubuh serbuk kunyit n serbuk lada..
  3. Ambil satu sudu besar dan bungkus dengan daun nipah atau daun kelapa yang dicamtumkan 2,dan klipkan dengan lidi.
  4. Jangan membazir bungkus sehingga habis,dan panggang atas api yang sederhana.
  5. P/S:Jangan panggang sampai hitam kt atas tu yee!!!!

hmmm sedap yer..juling biji mataku ok geng sapa nak order ni call number link dengan pizza hat..033-75257525..ok gang kalau kita boleh share ur favourite food..............??????

26 ulasan:

Noor berkata...

Salam,
tersebutlah kesahhh.. cak pong cak pong.. 20 tahun yang lalu.. seorang gadis yang ayu.. serta tinggi lampai.. bertanya pada sang kekasih nyaaaa... 'yang yang.. apa kebenda nyer otak2 tu yang?' maka jawap lahhhhh si teruna yang hensemmmm.. 'eh! you tak pernah makan ek?? ooo.. kat tempat you tak ade ek??.. tak pe, jom i bawak you p gelang patah.. kita p makan kat sana ek..'
maka berterbangan lah sang merpati dua sejoli ini pergi ke sebuah daerah di negeri johor yang bernama gelang patah.. sesampai nya disana, sang teruna telah menjamu sigadis dengan otak-otak yang enak sekali.. sehingga menjilat jari.. sambil menjamah, keluar lah kata2 keramat ini daripada sang teruna.. 'yang yang.. sampai akhir hayat i.. bila i jamah otak2, i akan ingat kat u.. u lah yang pertama dan yang terakhir..' maka tersipu-sipu lah sang gadis bila mendengar nyer..

cutttttttt.. sang penulis sudah tidak dapat meneruskan penceritaan nyer.. sudah 3 timba air mata meleleh.. uwaaaaaaaa... tipu.. tipuuu

psssst.. walaupun ada sejarah hitam di sebalik kesah otak2 nie.. tapi sehingga sekarang sang penulis masih terus menikmati otak2 dengan lahap nyer.. terutama otak2 yang dapat dibeli di Jalan 223 - petaling jaya.. ahhhh! hape dia henggat kat gelang patah je ke bleh dapat otak2..

sekian. terima kasih

cikgu mas berkata...

ha,ha,ha,satu kampung dengar cheq gelak,Allah !!!lum ada idea cheq nk balas `cak lempung mu noor..kang nanti ada idea cheq balas cak lempung tu yer..cuti2 ni cheq kena goreng cekodok hari-hari,hari ni cekodok bilis lak...

PINATBATE berkata...

kakpinat pun peminat otak-otak..satu keluarga suka..
satu lagi Satar made in pantai timur..sedapnya!..

Atikah berkata...

Kak mas... saya pun suka otak2 nie... betul ler kata kak mas... kalau dah dpt mengadap... perghhhh.... tak hienggat.... kak mas, kat 223 PJ kat mana2 hari2 dok makan kat sana sebelum nie tak nampak ler pulak...

Kak piant... sata pantai timur memangggg best... kalau kak pinat p Terengganu, singgah ler kat Ajil... cari ler sata kat Ajil memang best... satu tu jer gerai yang jualnya...

Atikah berkata...

Salam kak pinat... sorry ler... tersalah eja nama ler pulak... ampunnnnn.... :)

manzlie berkata...

salam cikgu Mas..

kalau camtu saya sarankan cikgu makan otak otak kempas jb..memamg best giler...saya yang tak suka makan otak otak tetapi masa kerja di Jb aritu otak otak kempas lah yang boleh buat kan selera saya makan...memamg Best Giler cikgu..
try jgn tak try tau..

sukran

wasalam

cikgu mas berkata...

salam k.pinat

hmm bagus yer,satu family suka otak-otak,rebut2 la yer,kalau saya dok hadap sorang..sata tu syok gak,tapi susah nk cari kat sini,kalau kt bahagian selatan susah sangat nk jumpa..

cikgu mas berkata...

salam tika

hmm hang pun suka otak2 rupa yer...bagus2,,,sedapkan,tak tahu ker,kat mana gerai jual otak2 yang best sekitar sentul tu!!!nak pi serang ni tika!!

kt Jln 223 tu kena refer kat kak noor hang,k.mas dah lama tak pi sana,dulu2 lah masa study kt UM dulu,tu pun takat Jln 222,beli otak2 pas tu lepak kt Tasik Jaya PJ,.

Aaahkan Tika kan orang Ghanu mesti tau kt mana ada ada port sata yang sedap,kt Ajil yer ,thanks 4 ur info,tika tak pandai buat ker,??tika kan pandai wat kek,kot terselit skill wat Sata tu,antar lah kt umah k.maas sikit....

ko ni,tika tersalah lah eja nama kak pinat,letih ker,or sesat lagi ker??mujur dan mintak ampun,harapnya k.pinat ampunkan!!.

cikgu mas berkata...

salam cik lie

thanks dan gak cik lie beri info..aduuuh cerita dia jer dah buat penagih otak-otak ni resah,eeemm tak payah otak2 kempas,otak=otak kempiiis pun cheq belsah,tapi sekarang ada gak otak2kempas jual francais kt Kl tapi mungkin kt tempat asal dia lagi sedap yer,ada masa nanti nak pi serang,tapi tu lah cam story kt atas tu,kena pi cari sendiri,tak de sapa nk layan alaah "Aiman tak kisaH"..i`m very independent person"..

psst sama ker???otak2 kempas dengan sebuah tragedi cinta luka kt atas tu,otak2 gelang patah????...tempat lain2kan,tak berapa biasa dengan JB ni!!!..ooh cik lie kurang gemar makan otak2 yer,patutlah otak cik lie agak `mantap` sikit,..skima n sivik dengan diiringi sukran dan wassalam walau di mana berada....he.he

Noor berkata...

As Salam...

taraaaaa... selamat pagi cikgu, dah bangun.. ke masih diulit mimpi.. apa?? mimpi diulit ular sawa.. ishhh ishhh ishhhh... 10 tahun yang lalu kalu mimpi dipatuk ular tu kira sesuatu yang menerujakan.. tapi kalu la nie kita pakat mimpi kena patuk ngan ular.. cam ner arrrr.. awwwww tak rela i.. mana bisa kita ada 4 muhrim.. kuang 3x

khas utk cik lie..
cik lie.. otak2 kempas masih tidak dapat lawan kehebatan otak2 gelang patah.. dalam sejarah telah tertulis.. gelang patah lah tempat pengeluar otak2 yang tiada tandingan nyer.. itulah kata2 kawan cheq dengan linangan ayaq mata.. hu hu

atikah.. jalan 223 tu dik, tempat akak dok bergebang.. kalu hang nak mai tepon je akak.. 'akan ku bawa kau mengembara.. meneroka di alam asmara...' opssss tukar2 alam otak2
oooo tikah, mek dok kat sentul ye, nanti kalu akak singgah nailis.. hang mai join sama ek.. kita makan atas pokok.. kita ajak si sazli sekali.. ohh bisakah aku panjat itu pokok...

cikguuuu.. janganlah hang kluar kan segala entry yang mengaitkan kisah2 silam sahabat cheq.. kalu hang kluarkan jugak.. cheq lah yang menjadi mangsa nyer.. dok lap ayaq mata, ayaq hingus.. ayar liuq... uwaaaaa..

pssssttt.. nanti bila p Pantai timur jgn lupa tangkap gambar esp KB.. oh! kenangan menari2 didepan mata meronta2 didalam jiwa.. hu hu

PINATBATE berkata...

Pengumuman
sesiapa yg SALAH eja nama kak pinat jadi kak piant atau kakpenat.....sila pos 2kg otak-otak kempas dan 2 kg otak-otak gelang patah sbg dam atau denda supaya kakpinat dpt mengenalpasti mana satu keluaran otak-otak yg paling best di Malayia ni..kiriman hendaklah disertakan sekali 3 kg sata made in Ajil. sekian Terima kasih.Syukran wassalalam..

cikgu mas berkata...

salam noor

la ni kalau kita mimpi ular sawa,bukan mimpi tu,entah2 memang betul kena belet ular sawa,jaga....

boleh noor panjat pokok sentul tu,cheq give u a full support moral n tapaukan cheq buah sentul seguni dua,,

cheq hepi betul bila semua entry cheq dapat men`flasback kan balik tragedi cinta luka sahabatmu itu...tapi sian dia kuar ayaq hingus dia..

ok,ok cheq akan snapkan gambar kt KB,cheq tau hang menari2 di pasar siti khadijah dulu,sambil menyimbah budu oh romantik yer!!!

cikgu mas berkata...

salam

habiis kak pinat dah wat pengumuman.."kita tengok sapa yang kena"...tika jawab!!!

en_me berkata...

sodapp otak otak tewww..

taj berkata...

salam korang semua,

korang mmg lawak...

cikgu mas berkata...

salam en me

yo sodap tak heengat!!!

cikgu mas berkata...

Dear sis Taj

Anda sebenarnya berada di sebuah blog yang kebanyakkan tukang komennya sangat bercita-cita mengantikan tempat Nabil Raja Lawak..he,he..mai lah selalu mesti terhibur hati...

Atikah berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Atikah berkata...

Salam kak mas...

InsyaAllah,ada rezeki n ada masa saya buat untuk kak mas... sata special made in Trg. Tapi sata saya tak ler sesedap sata kat Ajil tu... :) Akak, dah tak sesat dah la nie... untuk kak mas... selamat bercuti...

Kak Noor, nailis dekat jer ngan umah tu... 5 minit jer tu... p sana calling2 ler.... leh kita panjat pokok... opsss... makan atas pokok ngan ????? walaupun p sana... tak pernah sempat makan atas pokok tu... he.. he.. Pst.. pst... kak noor, nak ke si sazali join.... hari tu dia cam majuk jer.... he..he...

Alamak kak pinat dah wat pengumuman.... nak 3 kg sata made in Ajil tu... Tak pa kak... nanti saya bawak sekali tokey2 sata mai sini... cam mana? kih.. kih...

manzlie berkata...

kamu ni cikgu mas ada jee nak kasi saya gelak...kekekekekeek

aaikk ada memori pahit ker kat gelang patah tu..?
sukran
wasalam

manzlie berkata...

salam cikgu mas..
saya nak komen di entry atas tu tapi tak leh..kenapa?/..lagu tu telah mengingat kan sya semasa di Pulau Duyongggggggggg...aduhhhh pilunye hati ini.....

cikgu mas berkata...

salam atikah..

aiik,pasal apa tu tikah ada komen terpadam??? tika ni pun,datang rumah k.mas sibuk nak menyapu,dah jangan susah2 ,dok minum air ,makan otak-otak tu!!pas tu jangan lupa basuh pinggan,he.he

aah!!!sapa boleh tolong pujuk sazlie,pi lah ajak dia makan atas pokok tu,semalam dia dah hantar tazkirah power kat kita semua!!!

Tika,towkey sata yang hang nk bawak datang KL tu hemsem tak???

cikgu mas berkata...

Salam cik lie

tu lah kalau cik lie rasa sunyi,kat sana datang umah cheq ni,meriah sungguh,cik lie mesti hepi dengan telatah kawan-kawan kita ni..semua sporting2..

Kesiankan cik lie ada memori kt gelang patah,disitu jugak hati sahabat kita yang cute sorang tu patah riok...aduuh,bolehkah otak2 jadi pengubat yer!!

La mesti terkunci lagi pintu entry tu,tu lah masalah paling besar dalam hidup cheq,selalu lupa mana letak kunci,last yer kena duplicate sebulan sekali..mana tak kena piat telinga.tapi pandai pulak cik lie masuk dari pintu dapur yer???bijak!!bijak..nasib baik kita tak terkunci sama dalam tu,kalau tak haru biru nanti,pssst..boleh kena `tangkap kering`,,he,he

La rupanya..ada gak memori pahit cam noor..tu lah nape lak bercinta dengan Duyuuuug,kt Pulau Duyuuuung tu,..last yer merajuk lari ke Makkah...sedih saya dengar.

eeeh lupa lak saya`sukran cik lie .wassalam cik lie...

manzlie berkata...

salam cikgu...

laa jagan duk pakai lagi kunci lah...buka jee snenag pintu tu orang nak masuk slam senangkan...tu lah cheq duk letih pulun "mangga; tu tapi takleh gak buka..cheq dah lah mai dari jauh nohhh..sian kat cheq...

p/s..
pergalaman lalu mengajar aku erti kekuatan diri...

afisazlie berkata...

hmm pengalaman lalu mengajar erti kekuatan diri, tapi adakah kita benar2 mengambil iktibar yg lalu atau keep repeating the same mistakes..

hmm sesaje nak menyambung ayat abg aji, maklumlah kepala cheq ni dah tepu kena sumbat dgn mcm2 kat kursus TOT aka Trainig of Trainers ni.. tapi nasib baik dah habis mlm ni..

nailis? rasa nya mcm cheq pernah p, sekali je kot.. hmm dgn abg aji rasanya cheq p dulu.. nak harap cheq p sorg2 mmg ler cheq surrender..

manzlie berkata...

salam ckgu tumpang lalu...
boleh ker cik noor p nailis naik kat atas pokok tuh...can you all imagine if all GPK atas pokok tuh duk makan Otak Otak..sure gamat kan...

sukran
wasalam

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today