yg sudi bersama cm....

Isnin, Jun 15

Cikgu nak ajak pi sekolah jom..

Horey,horey esok dah sekolah balik jom jangan malas ....bangun kul 5 pagi bersiap n vroooom.vromm with my pesona...


Bila dah pergi sekolah,saya teringatkan mak saya,mak saya adalah seorang wanita yang istimewa dia pandai menyanyi dan berpantun seloka,suaranya gemersik ala-ala Normadiah..lagu favouritenya ialah "Mengapa dirindu"..Allahyarhamah Saloma..sazlie tahulah lagu ni..jadi saya membesar dengan lagu dan pantunnya...antara satu lagu khas untuk pergi sekolah dinyanyi ketika mengejutkan kami 8 beradik pagi-pagi..............kalau geng nak nyanyi kena ikut rentak lagu "Tepuk Amai-amai,belalang kupu-kupu"...ok...


""Bangun pagi-pagi..cepat gosok gigi...
Mandi buang daki..badan jadi suci..
Pakai baju bersih..cepat minum pagi..
Dengan hati kasih..sekolah kita pergi...."""


hah cam tu lah lagu tu......so jom pii sekolah.........jumpa kat sekolah..i miss my school...
cikgu kertas exam siap keer??? alamak camner ni...?? Reliks...senggih jer..he,he

16 ulasan:

Azemi Ali berkata...

Assalamualaikum Cikgu..

Selamat pagi cikgu..

Selamat masuk sekolah cikgu..

Dulu mak saya kejut pagi untuk pergi ke sekolah dia cakap " Orang lain dah pergi ke Bulan dah.. Mu ni tak bangun-bangun lagi..". Dengan mamai saya jawab " Pergi Bulan?.. Mana? Tak nampak pun.. dan sambung tidur lagi. Bila datang reminder ke dua, saya terus bangkit.. Ibuku menerapkan sains dan teknologi gitu..hehe..dalam bahasa ibunda..

Lupa nak tanya cikgu apa pandangan cikgu mengenai PPSMI? Saya sokong Gerakan Memansuhkan PPSMI (GMP).

Engku Artini berkata...

mm.. bagusnya cara kejutkan anak. Mak artini dulu kejutkan anak dengan cubit kaki.. aduss. dan sekarang ni artini kejutkan anak dengan panggil nama jer. start esok nak nyanyi lagu rama2 kegemaran dia laa... mesti dia sengih . bagus betul psikologi tu

cikgu mas berkata...

Salam en azmi...

wah bagus yer..ada unsur ilmu sains astronomi lagi..maknanya mak cik mie sgt kagum dengan sampainya Neil Amstrong ke bulan.. makku masih lagi berdendang seloka kata-kata ibu tu doa..sebab cik mie tido balik pas mak kejut cik mie dapat jadi akauntan jer..kalau cik mie terus bangkit mesti jadi angkasawan cam Syeikh Muzzafar..wah glamour yer..izinkan ku menyelit nak bergambar..

Pasal PSMI tu,sejak mula lancar saya tak berapa berkenan..org jepun,german,Perancis boleh jadi negara maju gred A tanpa perlu menggunakan BI guna bahasa ibunda.

Cik mie ini realiti sebenar yang berlaku di sekolah yer,ramai guru2senior yang hebat dalam bidang pengajaran sains dan mate jadi terbantut kreativti bila ditukarkan kpd BI,kalau sebelum in mereka dapat menguasai segala skill pedagogi (pengajaran)pas tukar mereka hanya bergantung pada teks n LCD Slaid yang digubal oleh Kementerian.Pn.Wan Zaharah disekolah saya adalah guru hebat dalam kimia,kalau zaman kita sekolah dulu berderet pelajarnya dapat A dlm chmestry,pas tukar English dia jadi give up,cz dia dulu study di UKM..kreativitinya terbantut terkial-kial seperti cikgu fresh..lastly dia ambik keputusan pencen awal...

tapi tak semuanya negatif,English teacher kata..berlaku improvement dalam English skill dikalangan anak melayu,better than thn 90an dulu,..tapi cam tu lah dasar pendidikan selalu sangat berubah budak2 jadi tikus putih,bhn experimen penggubal dasar..tak jadi tukar,bertukar dasar setiap kali bertukar menteri terbaru larangan mengambil lebih dari 10 paper dlm SPM,padahal from my opinion perkara tu dapat membuktikan kehebatan anak melayu,muncul anak melayu yg sgt hebat seperti Nik Nur Madihah..pas tu soal biasiswa dipertikaikan..opp bagi saya tu cara untuk menidakkan keupayaan anak melayu sebab skrg non malay begitu lantang dalam soal biasiswa n hak keistimewaan pelajar melayu,demi menjaga hati maka diturutkan saje...wah jangan ajak ku berforum besok pun tak habis ex debater..peringkat kg ni..he,he..lawyer kantoi exam..tak leh ambik course law sebab tak creadit mate..

cikgu mas berkata...

salam ukhwah n perkenalan dari saya untuk artini..

ni mesti keluar dari pintu blog cik lie ni..he,he.jemput masuk ,minum air dulu pastu makan cekodok bilis tu untuk breakfast..he,he

aah mak saya sambl nyanyi sambil cubit kalau tak bangun..saya lak kalau kejut orang bangun sambil nyanyi sambil gigit telinga..conpom diaorg bangun cubalah he.he

Artini,izinkan ku berkongsi lagu rama2 tu..cam ni yer...

""Dari ulat jadi kepompong..
Ia tidur dalam kelongsong
Sampai masa kepompong pecah pooop...
jadilah rama-rama yang ndah..
Rama-rama terbang melata..
hisap madu dipokok bunga..
tapi sayang hidup tak lama.."""

cam tu kan lagu tu???lagu budak kindergarden,he,he..boleh share dengan saya lagu kanak2..

Noor berkata...

As Salam...
'tan.. bangkit.. subuh dah nak abih nie.. bangkit cepat p solat.. ha, tidok tidok.. yang jenih tidok tak bangkit tu.. org mati je..'
mati!! alamak.. pak we pun lum ada.. maka dengan sepantas kilat.. cheq pun bangkit... itulah kesah nyer bila arwah ayah cheq kejutkan cheq waktu zaman dulu2 dan itulah salah satu kenangan cheq dengan arwah ayah.. (mak cheq waktu tu ada kat dapur dok jerang ayaq teh & buat roti bakar atas tudung periuk.. rumah tak ada letrik.. mana ada pembakar roti.. tu pun roti cicah kari atau sambal tumis ikan bilis semalam yg diperangat)

psttt.. cheq p skolah naik beskal.. bukan beskal choper.. waktu tu beskal choper anak org kaya2 je yang naik.. cheq naik beskal yang macam dlm blog sazli.. selalu depa ketawakan cheq.. end up lepas depa ketawa.. depa semua pakat nangis.. kenapa??? sebab lepas cheq parking beskal cheq.. cheq p rimbuk depa.. wa ha ha.. samseng sungguh anak pak mat nie..

cikgu mas berkata...

Salam noor,

wah lagi bagus naa,pak noor ingatkan anak pada `mati`..huii,kita mesti kena ingat mati sebab hidup ini sementara jer,bangun pagi dia dah ingatkan mati,biar anak jangan wat jahat bagus yer..

mak ooi,makan roti bakar,cheq makan ubi kayu rebus dengan sambal ikan bilis jer..dah kerja baru kenal roti bakar kt kedai mamak..hilir tu makanan omputih..

noor ada gak beskal..cheq jalan kaki jer..redah sejuk panas..hitam pekat kulit cheq,zmn cheq beskal anak org kaya BMX..susah gak noor adik beradik 8,selang 2 tahun..alhamdulillah 6 masuk univ..

tu lah kan kenangan kita bersama ibu bapa kita..

en_me berkata...

salam cikgu mas ittewww.. jangan malas malas kehh

cikgu mas berkata...

salam en_me

tq..kitee cikgu rajin..tido 2 pagi wat kerja sekolah..caya tak??he,he

Atikah berkata...

Salam kak mas....

"Selamat kembali bertugas...."

||alis|| berkata...

salam cikgu mas bagai sang suria (sesuatu disitu)..

maaf la tak pasan cikgu dah follow kiter, frame windows buat hal lately, tak nampak sapa laa follower2 tersayang sendiri, uhuks!

selamat pulang ke sekolah cikgu mas!

saya dah lama sgguh tinggalkan sekolah.. 10 thn sejak spm ;)

cikgu mas berkata...

salam atika..

tq..harapnya dah kembali ceria..dont be sad dear,...hidup ni sementara..tidur diatas tilam bahagia,bukan ditikar derita,fahamkan..terus senyum walau apa pun berlaku..if u need me i.ll be there...

cikgu mas berkata...

dear alis

thanks sudi bertandang,hiss tak bawakkan kita lepat ubi ker???..

aah lah kita dah jadi follower awak..menarik blog tu ada rancangan masak2 n romantik tag "Menunggu Fahri"..wah melambangkan kesetiaan sejati seorang pencinta...

pi lah sekolah alis,pasti ada kenangan disana,kutip dan selitkan didiari kehidupan...awak org nogori kita,kite dulu sekolah SMKA Sharifa Rodziah Telok Mas Melaka,tau kan..

afisazlie berkata...

salam CM,

oo cikgu dulu sh rodziah yer? batch bila yer? ada citer di sebalik sekolah tu, hahaha..

hmm sy pun dah lama tak jejak kaki ke sekolah @ maktab lama sy..

cikgu mas berkata...

salam sazlie

sekolah tu semua perempuan..kalau ada cerita pasti ada awek`s kt situ..

kite batch bila yek ??form 5 thn 93 kot.lupa lah pasal umur2 ni..he,he

afisazlie berkata...

hehe tahu sekolah tu semua pompuan tudung labuh2.. hmm tahun 93 ek.. hmm takpelah, mesti tak dapt nak nolong nyer kalau tahun 93..

cikgu mas berkata...

salam sazlie

cikgu tak kata pun nk tolong!!! projek2 boyer ni tak laaayaan,he,he,he..ada jer nostalgia hang,lebih kurang k.noor..la ni..

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today