yg sudi bersama cm....

Sabtu, Jun 27

Cikgu buat coliitt....hmm sedap..



hmmm....cantik yer...buah betik kt atas pokok tu....mengkal-mengkal gitu..kalau tunggu lebih lama lagi..conpom jadi sarapan burung...jom kita jolok...n kita buat sesuatu....kalau dah masak sangat nanti..tak sedap..lembik..



hah tu dia...colittt betik.....dariku untukmu...he,he ada pulak biji cili padi tak hancur.ada jer yg spoil...tak per yer yg nk mamam ni orang-orang tua,bukan baby umur 6 bulan....


Coliiiit tu,lebih syok dari coliiit mak bee tau,yg byk jual kt R&R di Sungai Perak,coliiit mak bee manis sangat..ni original punyer rasa....bila hati dah tenang,kerja dah semakin kurang kita `bega`,buah betik ni..tak tahan nk tunggu dia masak ..lambat benau,,,

nak belajar tak buat coliiit tu???

Bahan-bahan yer..

Sebijik buah betik awal remaja ...tua tak leh tak ranggup
(potong come2..ikut kreativiti,buatstar boleh,car,eyes,dll,untuk menarik perhatian..)

Bahan coliiit...

3 keping manisan kelantan tu..(bukan gula melaka tau,gula nira dari kelantan..hrp yer kenal)
Cili padi...ikut suka byk mana..nk kaww masuklah sekilo cili padi..he,he bikin terbang nanti..
kicap manis,garam,cuka,,n kalau suka boleh bubuh kacang tanah..

Cara membuat colliiit.

masukkan semua bahan coliiit dalam lesung batu n lenyeeek sampai lumat n cantik..cam kat atas tu...

dah siap !!!makan dengan kekawan...sambil bercerita sejarah dulu kala..hmm sedap tau!!!!makan kt atas pangkin depan rumah sambil dihembus angin sepoi2 bahasa..

19 ulasan:

~red~ berkata...

ermm....
sdapnye...
yummy!!

manzlie berkata...

salam cikgu..

hmm dah nak jadi chef pulak dia nih...aai cikgu...kalau semua cikgu buat macamana lah depa semua tuh nak cari makan..heheheh

nak jugak rasa tuh..coliiiikkkk


sukran
waslam

Azemi Ali berkata...

Salam.

Orang Ganu kata Colek. tapi bukan culik.

Saya tidak mahu walaupun terliur gak..

Gula Melaka - patut orang melaka manis, ya ke?
nise (manisan) kelantan - orang kelate pun manih gok..
kalau ganu - Nisang.. bunyi macam nesan pulak.. mungkin orang Ganu ingat mati kot, sebab tu bunti macam tu...

bab kata CM, hidup ini sementara.. bekalan mahu banyak..

Atikah berkata...

Salam kak mas...

Colittt... hmmm saya terfikir lak... org melaka pangil colitt ker? hmmm ingatkan org pantai timur jer pangil cam tu... tapi eje lain sikit... colek... apa2 pun kak mas berjaya buat saya kecur liur seketika.... terbau2 colitt ngan betik separa masak yang rangup tu....

En azemi... en azemi org pantai timur ke?

cikgu mas berkata...

Salam merah

masa cikgu seusia merah..n.masa belajar dulu selalu makan coliiit dgn house mate kt balkoni apartment kami...tp coliit tu cara org utara..depa panggil garam belacan,depa lecek gula,garam cili belacan..pas tu makanlah dgn mangga,cermai,jambu,sambil cerita pasai..siswa yang sedang diintai..he,he,semua tu memori,la ni depa tu semua nyer dah jadi mak-mak orang,...ramai kawan dr utara,,sg petani,changluun,jitra,kepala batas,hisss rindu kt depa tu....zmn tu lah episod paling indah dalam hidup..

cikgu mas berkata...

Salam cik lie..

bukan coliiikkk,sebut bebaik2 tau nanti jadi lain makna,,kes naya,,he,he..nk rasa ker boleh!!!

masa ni saya dok terliurlah nk makan benda yg masam.jeruk yg kt kedai tu tak sihat,ni yang dok cari betik muda,selera ni kekadang meragam tak tentu pasal,he,he...

mana ada jadi chef,tukang potong,hiris n tumbuk jer tu..lum lagi standard chef cuma nama dah ada CM = Chef master...he,he..

cikgu mas berkata...

Salam cik mie

cik mie ni katogeri orang kuat iman yer..dah terliur tapi tak mahu..saya kalau terliur saya ligan sampai dapat..hmm memang orang lelaki biasa yer tk minat dessert cam ni..

aah nise (org kelantan call) jenuh sy mengingatkan masa sy nk buat n3..ni,,orang melaka ni manis mulutnya,wpun bahasa yer `kaw,kaw`..hati diaorg baik..betul tu cuma org tak biasa akan anggap depa tu kasar..
nesang...aah mcm nesan tul tu org ganu ni zuhud sikit selalu ingat mati agaknyer...org ganu pun baik2 belaka..cuma sy tak berapa kenalan dr sana!!

cikgu mas berkata...

salam tika

taaklah org melaka tk panggil colek..kami panggil pencicah jer..org sana tak kenal pun coliiit tu..bunyi yer pun pelik..k.mas dpt ayat tu masa kawan dgn org pantai timur lah tu..coliik cam dedap jer bunyi yer...

cik mie tu org ganu gak rasa nyer cam tika..

Azemi Ali berkata...

Salam

Tika pun org Ganu gak ke? Entah-entah kita sekampung, entah-entah sedara. Memang sedar pun sedara seIslam.

Saya asal dari Ajil, Terengganu Darul Iman.

~red~ berkata...

salam k.mas...

kalo merah lak time duk ostel, suka mkn mangga cicah kuah rojak.

kumpul rmai2 n sambil mencicah, sambil buka cerita. (bergosip)

haha...
beznye kenangan...

Atikah berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Atikah berkata...

Salam

Ops... cori... deleted td... tersilap.. :)

En Azemi...
Memang kita bersaudara... saudara seislam...

La... org Ajil ker? Saya Kuala Berang... Dekat ropenya...

cikgu mas berkata...

salam red

gossip berdosa,tak mahu gossip..cerita pasal org encemm.encemmm tak per,he,he,he...(jgn diikut k.mas mu ini)..

cikgu mas berkata...

Salam atika n cik mie

hah pi lah kaji salasilah keturunan,kot sedara lain mak lain bapak..lain tok,lain nek..sesi jejak kasih...Kuala Berang speaking Ganu power pekat likat,,kn tika tapi mantain jer bunyi KL u tu...tak bunyi Ganu..cik adik ooi murtad ker,he,he..

Atikah berkata...

Salam kak mas...

Saya nie asal org kedah.. but mak ayah org ganu... so mengaku org ganu ler... bukan trg murtad... kih.. kih... Bukan tak mboh maintain cakap ganu, but dari kecik dah biasa cakap standard... coz kecik2 dulu duk luar dari ganu... so tak dak masalah ler bila bercakap ngan org luar dari ganu... but bila jupe org ganu... ha.. waktu tu ler akan kuar ganu pekat likat tu... dok kang nok cakak ngan org melaka cakak ganu lok kot... jek gi dok pahang sutir abok kot... dok pung kena gelok jer kot... he.. he..

Azemi Ali berkata...

Salang.

Dok sake starang abut Tika ni orang Kuala Berang. Kena dok Ayohwang? Blogger kuala berang tu..

Guane mok ayoh orang ganu, anok orang kedoh, pelik tu.. dok penoh dibuat orang lagu tu..kalu lahir di Kedoh lojik jugok..patut ngaku org ganu lah.. ke guane?

p/s - Kalu balik kg, kiring deriang.. musing doh ke, ke dok lagi dinung..

cikgu mas berkata...

salam cik mie n tikah

ape menda yg korang borak tu???membazir hurug `g` jer...

Atikah berkata...

Salang en azemi tu....

tumpang lalu kat umah kak mas sket...

Betul ler tu en me.. org ganu saya nie... tp dah lahir kat kedah, asalusulnya kedoh ker... lama gok dok kat nung.. dok leh nok ubah starang kat IC... jd org ganu.. nok wat guane... tersesat kat Kedoh sorang... guane2 pung saya tetap org ganu...

Ayohwang? Blogger kuala berang? hok mana se gok? Dok kena' la pulok... menda gok add blok yer... yer cakak ganu ker kat blog?

p/s - Alamak... saya pung lama doh dok balik ganu...duriang kat kebung ayoh dok luruh lagi ler... dok leh ler nok wi...

Kak mas,
Ni baru saya keluar cakap ganunya kak mas... :)

Azemi Ali berkata...

Salam

CM, bukang bazir huruf G tapi itulah bahsa ibunda kami..ku belajar bercakap begitu. Ku sekolah pun gitu-gitu. Ku tolak PPSMI.

Atikah, Add blog ayohwang.blogspot.com

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today