yg sudi bersama cm....

Sabtu, Mei 30

Cikgu.....di waktu cuti sekolah...



Cuti sekolah dah pun bermula,sekembali dari Melaka,saya perlu ke sekolah mengangkat segala kerja dan penuhkan dalam bonet kereta,terserempak pelajar boleh pulak diorang tanya "cikgu dah siap tanda kertas kelas kami ker???" aduuh kecik jer budak ni aku tengok....geram yer..periksa baru habis semalam dia boleh tanya cam tu???Apa diaorang ingat cikgu diorang ni Robocop,power rangers,Ultraman,cicakman..cikgu orang tau!!!tak per !!!cam biasa aku tetap tersenggih.Sabar,sabar dan terus sabar
Cuti ni hanya untuk budak sekolah,bukan cikgu sekolah,kerja perlu sambung dirumah bersama kerja rumah yang tak pernahnya habis,kat umah tu kitalah baby!!!kita jugak bibik..tak per sabar,sabar,senyum dan terus senyum....
Kalau dihitung kertas peksa yang perlu hadap,rasanya nak termuntah,mengajar 5 kelas tingkatan 5 purata 35 orang satu kelas maknanya 35x 5=175 x3 soalan esei 4 soalan srukturx 2 paper sejarah,4 kelas tingkatan 4 maknanya 40x4=120x2 paper.hisss tak payah kiralah ngeri rasa..tak per semua orang banyak kerja bukan cikgu jer,semua orang ada amanah,beban kerja dan sebagainya.Cuti lah jugak tapi bukan cuti berehat tapi cuti daripada pergi sekolah...ada cikgu sekolah kat luar kena buat kelas tambahan lagi,saya sekolah berasrama kelas tambahan ni ringganlah sikit.....tak per hepi tetap hepi..
Tapi...cuti tetap cuti jangan lupa road tour ke Pantai timur,Cherating,Masjid Kristal,Kuala Terengganu dan kota Bahru,jommm,ikut cikgu....

30 ulasan:

Precious berkata...

Selamat coti yer cikgu. Saya bertugas next week tp lepas tuh coti2 balik kampung ... Yeay!

cikgu mas berkata...

salam perkenalan precious,thanks 4 visit my blog..

ye!moga selamatlah cuti kita,pandu elok2 pulang ke kg,senang2 datanglah ke sini..

~red~ berkata...

salam k.mas...

banyaknye keje dia...
huhu...
sy pun tumpang simpati.

anyway, i hope u enjoy the holiday k.
pape pn idop mesti gumbira =)
chaiyok2!!!

cikgu mas berkata...

yup merah,dengar cerito fly to ur hometown
yup idup musti gumbira kan!!!kata nk jadi cikgu cam tu lah gaya yer!!

Atikah berkata...

Salam kak mas....

Itu ler realitinya tugas seorang guru... orang kata cikgu nie kerja senang.... tak yah bawak balik kerja kat umah... tapi hakikatnya... lihat ler kak mas nie... cuba ler jadi guru... baru tau... susah senang perjalanan hidup seorang guru... kena marah ngan mak ayah student satu hal... kena buli ngan student satu hal (cikgu kecik dr student.. :)sonoknya mengimbau kembali memori seorang guru... rindunya saat tu...

pst.. pst... kak mas, mesti masa tanda kertas soalan kak mas gelak sorg2 baca jawapan anak murid kak mas kan ( saya dulu suka gelak sorang2... macam2 yang depa dok tulis if tak dpt jawab soalan... merapu2...)

cikgu mas berkata...

aah tika bak merapu tu lah buatkan cikgu hepi masa menanda,tapi tersangatlah sakit hati kita mengajar cam nak mati,dia bantai jawapan membuta tuli,sabar je lah!!!

PINATBATE berkata...

selamat meneruskan jihad kerana Allah..
pesanan utk diri ku jua...

cikgu mas berkata...

salam.kak pinat

terima kasih ye semmua kerana Allah,sama-sama2lah kita pulun....pape pun cuti tetap cuti k..

~red~ berkata...

salam k.mas....

saya suggest kn k.mas gi tgk wayang citer syurga cinta. Dengar kabor dr kwn2, ceritanya besh. Tak kering gusi la.

Saya pun plan nk g tgk tp x de geng la nk tman... huhu..

afisazlie berkata...

huhuhu syurga cinta mcm jiwang ler..
hmm tapi kalau cikgu nak tau, abg aji kdg2 tgk gak citer mcm tu.. dia mmg kaki wayang.. dia balik aritu, penuh dgn aktiviti tgk wayang.. cheq lah jadi mangsa dia kena teman sampai terito2 dlm panggung tu

afisazlie berkata...

opps, silap taip lak.. tertido2 bukan terito2 (bahasa apa tu)
hmm satu lagi pecah lubang, kalau abg aji tgk wayang, tak lepas makan kuaci putih tu, wajib.. kesian budak yg jaga wayang tu kena sapu kulit kuaci tu.. mesti menyumpah kat kami, hahaha..

cikgu mas berkata...

salam red

thanks 4 ur suggestion,ok gak yer,apa kata pi dengan abg sazlie kt bawah tuu!!!he.he

cikgu mas berkata...

salam sazlie

tengok wayang yer!!!
makan kuaci yer,thanks

sazlie,sazlie apa lagi yer,jap lagi sate haji samuri sampai yer,dia nk ambik hati cikgu ni!!!

afisazlie berkata...

salam cikgu,

oo nak kenenkan cheq dgn red ek! hmm tapi ok gak, cheq pun takde teman tgk wayang sejak abg aji balik sana, hahaha..

"aku sudah tidak percaya pada mu lagi,
lebih baik aku segera angkat kaki"

hmm lagu dangdut sheeda kot, haha.. tidak cikgu, tidak.. cheq dah tak caya dgn janji2 manis cikgu.. dijanjikan pizza, satey. tetiba cancel semua, tarik balik, bukan setakat buruk siku, habis buruk segala sendi2 yg ada..

takperlah, biarlah cheq p makan lempeng tepung cecah sambal tumis jer dgn kak noor..

~red~ berkata...

salam k.mas..

ala... na mau gi dgn abg sazlie.
nak gi dgn k.mas la.
leh? ;p hehe...

then kite gi window shopping. haha...

cikgu mas berkata...

Amboiii sazlie pantanglah cikgu beri light,bukan green light,baru yellow light,melibas ekor boye sorang ni!!!..tak pe lagi byk info stadium light cikgu beri !!!

alah merajuk pulak dia,baru buruk sendi dah nk angkat kaki,kalau kak noor tu rela dia patah tulang temulang sampai dok sepital assunta!!!noor ni memang pandai meng`usha` orang lah..

cikgu mas berkata...

Red,red,dont worry sis.. abg sazlie tu memanglah boye tapi grade swimming pool jer,dia boye gi sekolah punya type..cerita syurga cinta memang favourite dia,nak tau tak merah,dia tu jiwang berkarat (mengumpat awak ni sazlie)..dia pun tak de partner nk tengok wayang

k.mas nk tengok terminator,tengah meletup tu...

Noor berkata...

As Salam..

setelah ku mendiamkan diri.. rupa2 nyer ada gak nama ku disebut disini.. ahhhh mana bisa!! sudah disebut2 apa lagi masuk gelanggang lah hamba...

jom jom.. cheq nak ikut sama, tapi apakan daya cikgu tgh cuti tapi cheq tak dak cuti.. bila dah cikgu cuti semua pakat nak buat kenduri.. inilah tradisi.. nak p ujung mggu nie dah tak boleh.. cheq dah kena booking.. banyak sangat kenduri kendara.. cheq nie kan pakar masak memasak.. opssss bukan tukang masak.. setakat tukang potong2 je.. dari kecik sampai tua, bila part potong memotong nama cheq yang naik.. ishhhhh ishhhhh

nak ajak p mggu depa?? ala cheq plak nak p bercuti.. tak kan cikgu je nak p pantai timur.. cheq pun nak jalan gak.. tapi cheq p dekat2 je..

so kesimpulan.. biarlah sazli p ngan tuttt.. biarlah cikgu p ngan terminator nyer.. dan hamba... biar lah tgk cd je.. heh heh

p/s: patutlah lempeng ku yelek.. ghoper2 nyer hang yang tibai sazli.. ishhh ishhh, org suruh dok sepital makan obat.. hang makan lempeng.. sila2.. makan dik makan.. nanti akak buat lagi ek...

SELAMAT BERCUTI CIKGU... oh! rumah ku bagaikan pusat asuhan...

cikgu mas berkata...

Salam noor,

mana mungkin hang tak masuk gelanggang..ok lah tu noor cuti sekolah ni memang byk orang kahwin,dah tradisi kita,kekadang pelik gak bukan cikgu yang jadi tok khadi,agaknya nak senang anak cucu balik..so bukan cikgu pun kena ambik cuti untuk anak2..hang pun dulu kahwin masa cuti sekolahkan???

Tengoklah sazlie tu noor,melibas ekor boye,tapi boye makan lempeng jer.he.he.sebab tu cheq kata dia buaya swimming pool..

ok lah tu noor,hang jadi tukang potong,tak de tukang potong tak masak chef,kalau cheq lagi haru,pakai baju sutera Makkah,tapi dok jadi tukang basuh pinggan periuk sebab tu jer cheq tau!!!

SELAMAT BERCUTI NOOR..PANDU DENGAN CERMAT..ANDA MAMPU MENGUBAHNYA..

P/s : tak kisah pusat asuhan,dapat duit apa??

manzlie berkata...

salam ckgu mas..

kalau pergi Pulau duyung tu sebut saje nama cheq..cheq lah yang buat pre opening kat Hotel Teluk warisan tu..

rindu lah kat sna...


sukran
wasalam

cikgu mas berkata...

salam en lie..

ye ker cik lie..Pulau Duyung tu..kt mana cik lie??,Duyung Melaka saya tau,nk sebut kat sapa cik lie??? kt pak guard ker,menerang biar jelas,kt manager hotel kot...nanti balik pi lah sana,honeymoon ker yek!!!insyallah yer

afisazlie berkata...

salam cikgu, biar cheq jawabkan bagi pihak abg cheq tu.. pulau duyung yang kat tengganu kita tulah.. kelab teluk warisan tu atau omputih sebut heritage bay club, ala yg tiap2 tahun buat monsoon cup tu.. dulu abg aji ler yg pre opening kat situ..

hmm cuba cikgu sebut nama abg aji kat pasar payang tu, kompem, semua terpinga2..

ala kak noor, cikgu, red aka merah tak sudi nak tgk wayang n window shoping dgn adik mu ni.. hmm cheq ni boyer masuk sekolah, bukan boyer main redah.. takpelah, nanti cheq try ajak cik atikah kot2 mau dia teman kan cheq..

takper kak noor, lempeng pun lempeng lah, lagi sedap dari kempunan makan piza cikgu yg buruk sendi tu, huhuhu..

cikgu mas berkata...

Ambooii tikah pulak,tika tu brand ustazah tau,tak main tengok wayang,pusing mesia snap2 gambar dia kompem nk ikut,peminat fotografi tegar tu..pi je dgn k,noor,bwk anak2 k.noor sekali tengok kartun madagascar,nanti k.noor belanja lempeng wat pop corn..

tul tu sazlie,nanti cikgu sebut nama cik lie kt pasar payang,cammner,??tapi cikgu rasa kompem org tak blur sebab abg aji dah popular,top blog tu,silap2 cikgu dapat kopok lekor free,boleh hantar kt sazlie,wat pujuk sazlie yang merajuk tu n kempunan tu..

Noor berkata...

Salam...

oooooo.. patutlah tersedak-sedak cheq malam tadi.. ghoper2 nyer nama cheq masih menjadi sebutan..

alaaaa cikgu.. kalu cheq bawak si sazli p tgk wayang nanti jadi gosip plak.. cheq tak nak menimbulkan fitnah.. kesian kat depa yang mengata.. dapat dosa kering.. maklumlah, misti depa kata cam nie... 'pompuan tua tue.. ada Gaya, Mutu & Keunggulan.. tengok, siap ada anak ikan lagi..' cheq kesian kat si sazli.. sat jadi boya.. sat jadi anak ikan.. he he

Sazliiiiiiii... dik,hang kena berubah imej mulai sekarang.. gambo kat blog kena tukar.. kena taruk gambo ala-ala uztaz Akhil Hayy.. kena pinjam jubah cik lie.. barulah tikah berkenan.. betui tak tikah?? he he

cikgu mas berkata...

ha,ha,ha noor,noor ko lah penghibur hatiku..kdg kala tak terjawab ku,kreatif yer ko buat lawak...sakit perut gelak

tak de ye fitnah,la ni orang dah boleh terima pompuan tua bwk lelaki muda..rosnah md aris tu!!!perrgh lagi jambu husband dia,hang tak de lah setua tu pun...yang penting niat kita..

bab boye or anak ikan si sazlie tu cheq tak berani nk komen,nanti panjang lagi merajuk yer dengan cheq...susah nk pujuk budak tu!!kalau abg aji dia senang jer pujuk...

Apaa!!!ustaz Akhil Hayy,panas telinga la ni,tak bley,sensasi skrg tu,tukar Ustaz Asri Rabbani,baru tikah berkenan!!!

Atikah berkata...

Salam semua...

Tak sampai lagi 24 jam tak jengok blog kak mas... bukak jer... mak oooiiii awat nama cheq yang disebut2... patut ler asyik tersedak dalam tido... kih.. kih...

Sazali, cheq tak tgk wayang, bak kata kak mas... tp cheq p dengar ceramah agama... hang nak ikut ker? :)

Kak noor... Lawak ler... sazali kejap jadi boye, kejap jadi anak ikan lak... alahai... pst... pst... sazali hang anak ikan bilis ka anak ikan jaws? :)

kak noor... Kak mas... ada-ada ja hangpa nie... he.. he..

cikgu mas berkata...

salam

hah dengar tu sazlie,tuan punya badan dah jawab,hah pi dengar ceramah,biar jadi islamic crocodile..boye pakai serban,boye cam tu tak lepak kt swimming pool,dia lepak kt masjid,up sikit selain pi sekolah sazlie boya pi dengar ceramah,kelasss...

sazlie anak ikan jaws or anak ikan bilis ,no komen,sebab k.mas dalam proses pujuk cik adik tu..vbukan apa susah nak pujuk rupa yer..sazlie,sazlie dah lah tu,janganlah merajuk lagi..ok ,ok lah kita pi makan kat
hotel istana lah yer,no problem!!!

afisazlie berkata...

hmmm ni cheq lak nak tazkirah kat hampa semua.. jgn memandang kebaikan dari luaran atau pakaian.. tak semestinya yg pakai serban n jubah tu baik belaka, n boyer aka anak ikan mcm cheq ni tak baik.. bak kata omputih "dont judge a car by its bodykit"..

tapi biasalah kita ni kan, suka memandang n judge org dari luaran, huhu..

hehehe cheq bukan merajuk atau makan hati tapi cheq mmg tak puas hati!!! tak puas hati dgn makanan kat Glory Beach Resort, PD ni.. hampeh ler. dah ler lama cheq kena "berkurung" kat sini sampai jumaat ni, makanan mmg cheq tak puas hati..

opss luper lak, alhamdulillah, sekurang2 nyer cheq dapat gak makan dari org2 afrika yg kelaparan tu..

air mata, keinsafan....

cikgu mas berkata...

salam..afisazlie

betul tu n.bagi cikgu lak....
"dont judge a person by his body size,he.he,(faham sendiri kan)...

patut lah budak delivery piza,n sate samuri antar pi umah tak de orang...hampa diaorg.
ooh kt Glory Beach Resort,PD..oh cikgu pernah kursus kat situ 4 hari,betul makanan kt situ hampeeh,tak best lak tu,hujung PD..tu pape pun betul tu insaf..bila keluar dari kurungan nanti bole cari lempeng k.noor yer.

Atikah berkata...

Salam kak mas...
tengok... sekali sazali dah keluarkan tazkirah daaaa....

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today