yg sudi bersama cm....

Jumaat, Disember 25

rindu....


(baling duit shiling nk keluar dengan kereta siapa???siapa yg kena???)

Mereka adalah kawan-kawan saya di KL dulu,
saya amattttt merindui mereka,8 tahun saya bersama mereka,
Di KL suasana lain,kawan-kawan di sana lebih happy go lucky ,traffic jemm,hambatan masa menyebabkan kami lebih menghala stress kami kepada aktiviti `bersuka ria`.atau kami gelar "aktiviti oh lala"...
..kami suka `pi jalan-jalan cari makan`,shopping,kopitiam,tengok wayang,,dan apa-apa saja yg boleh melerai stress setelah penat bekerja...kami takkan berbincang pasal kerja selepas waktu kerja
..kami sering `reward` diri kami dengan aktiviti yg kami suka
...hmm sekarang saya dah tiada mesti dah  tak besttt kan??? hehehe..(perasan)

di sekolah baru ,
suasana dah lain,kawan-kawan disini,juga baik dan mesra,
cuma mereka lebih serius,asyik pikir pasal kerja.
Persekitaran mungkin mempengaruhi,
di kawasan Putrajaya ni persekitaran pentadbiran mungkin penyebab mereka sangat serius sewaktu bekerja,
Kenyataan ini bukan bermakna saya tak suka berkerja,tapi saya bukan jenis terlalu serius dengan kerja,
saya akan cuba melaksanakan amanah sebaik mungkin tapi saya tidak rela seluruh kehidupan  di serahkan pada kerja,hidup yg sementara perlu dinikmati
hampir setahun saya cuba menyesuaikan diri,akhirnya saya rasa sunyi dan merindui kawan-kawan lama
,minat saya mula terarah pada blog dan bermesra dengan teman-teman di alam maya
,kini disini lah saya meleraikan stress,setelah penat bekerja
...Adakala rindu ni amat mendera jiwa!!!!
i miss you all so much




Teman-teman saya yg manissssss....muaaah untuk semua...



Khamis, Disember 17

Seminggu yang Padat....


Sekejap sungguh masa berlalu,
dah hampir setahun rupanya meninggalkan kesibukan KL,rasa tenang tinggal dipinggir bandaraya,
jarang benar bertemu jem@ sesak seperti 7 tahun dulu.
Tapi minggu lepas lantaran kerja tahunan memaksa aku mengadap kesesakan ini kembali,...


Dah memang semua orang nak pi kerja inilah jawapannya.....
Sambil melayan jemu aku snap gambar melalui handphone,
hehehe terhibur jugak rasa hati yg memandu sendirian..





Aduhaiiii....Ni suasana nak balik dr meeting....
menghala ke  Jln Tun Razak lagi sekali mengadap jemm....


Hari pertama Isnin..
aku tak dapat nk bajet masa,keluar rumah pukul 6.50 pagi sampai ke Jln Tun Razak pukul 7.30 pagi,,,,Alamak meeting mula 8.30 pagi camner ni??
 depa kena tunggu aku ni..??? alahaii kesian kat depa,
dah dekat dah ni..dah jemm,takkan aku nk lompat ala aksi stuntt..

Aduuuuuh,dah sampai pun,tapi jemmm jugak lagi ...inilah KL!!!
Alhamdulillah aku sampai tepat pukul 8.45 pagi,
aku ingat aku dah lambat 15 minit,tapi my boss kata meeting mula pukul 9.00 pagi,
sbb ada 3 lg kawan tak sampai....tak lah dia orang tunggu aku
...sambil senyum my boss kata `biasalah mas,orang dok jauh Ulu Sepang"
...yo larr lah boss,i tahu u sindir i ni...


Selasa dan Rabu boss belum sampai lagi aku dah sampai,terasa begitu bangga,aku keluar pukul 6.30 pg,jalan sungguh clear,aku sampai kat Jln Tun Razak pukul 7.00 pagi,
fuuuh laju you,
hmm bila tiada kereta selalu cheq lupa diri,moga cheq cepat sedar,jgnlahlah amalkan bawak kereta laju,
ingat org tersayang (pesanan untuk diri),aku sampai kat tempat meeting pukul 7.30 pagi,aduuuh lamanya nk tunggu,semua kawan belum sampai,bosannya menunggu,beginilah rasanya menunggu orang yer,aku selalu buat orang menunggu aku,hehehe sapa-sapa yg pernah menunggu cheq tu,
ampuuun pak,ampuun buk,
cheq tak sengaja....


Sebelum balik meeting dapat satu call dr my bother kat seri kembangan
"kak !!! nak datang umah awak bawak mak mertua kite,kul 8 kiter sampai...
Ye larr ,orang nak datang,maknanya keberkatan dan rezeki pada rumah kita...
terima walaupun letih macammana pun,
zaman Rasuluallah ,mereka sanggup berlapar untuk beri tetamu makan,
balik rumah dah pasti mengadap jem lagi sampai rumah pukul 5.45 petang,ambik anak di nuursery ,solat asar,mandi dan terus ke dapur,
cooking alone,aku mana ada bibik you!!!
hehehe,bila lah big boss nk supply bibik untukku ni,???setakat ni boleh survive lagi,

Aku hanya mampu siapkan kari ayam,kacang buncis goreng,sardin goreng bercili,ikan kerisi goreng,telur masin dan hirisan timun,harap tetamuku berselera,Alhamdulillah nampaknya berselera,agaknya lapar kot???,adik ku dan isteri menambah nasi,maknanya ok lah tu...




Meeting 3 hari tamat pada hari Rabu,
Khamis terpaksa tinggalkan anak-anak lagi bila dapat berita kematian ibu saudara di Kelang,vrooom ke Kelang pulak,sesuatu yang tak dijangka berlaku apakan daya?Ada jugak menerima sesuatu pada hari Khamis ni,mekasih yer,sangat saya hargai...Alhamdulillah.


Malam tengok muka anak-anak masa depa tidur kesian pulak
,dah hampir 3 minggu bercuti tak ke mana pun lagi,
Hari Jumaat cuti Keputeraan Sultan Selangor,kebetulan kakak iparku di Shah Alam merancang bawak anak-anak sedara ke Wet world Shah Alam,tumpang sekali yerr buk!!!!




Tengah aku tumpang -tumpang beremdam dgn anak-anak,
ada satu suara berbunyi " Cikgu Mas!!!!!!alamak dah namanya cikgu anak murid merata.,
tgh beremdam pun ada yg kenal..amboi 3 anak dara ni,bekas pelajarku di setapak dulu..
soalan pertama yang kuar dr mulutku "Amboii mana pi tudung kepala hangpa".???
dua anak dara ni cuma tersenggih,
anak sedaraku yang lelaki sempat pulak ambik gambar depa ni...


Budak kecik ni sebenarnya bukan tahan sejuk sangat,
tapi kali ni demi untuk keseronokan nampaknya bertahan....




hmmm pilihlah muka-muka tgh lapar selepas setengah hari beremdam,
semua tu anak sedaraku.yg bulat tu Arsyad 8 thn,hakim 10 thn, Suyqqie 11 tahun dan Aiman 12 tahun....cm ni paberet aunty diaorg ,sportinggg you!!!


Hari Jumaat ni jugak,makku yang pergi melawat ibu saudara diKelang bercadang tidur di rumahku,
abah balik Melaka dulu,ada hal katanya...orite makk!!! best yer mak ada



Hari Sabtu,ada special request from my lovely mother
katanya "suria,mak tak pernah pi Nilai 3,nak tengok jugak apa ada kat sana???
,aduuuh terharu aku mendengarnya...ye larrr mak,jom kita pi,sebenarnya aku pun belum pernah memandu sendirian ke sana,
demi makku yang kecik-kecik dulu selalu bawak aku pi Jalan kat Banda Hilir,walaupun naik bas.
 camner pun aku mesti usahakan,Aku tak beritahu pun pada mak aku tak tahu jalan,berpandukan signboard,dan sedikit pertanyaan pada suamiku,
aku sampai dengan jayanya di Nilai 3,
wahhhh kali ni,aku tak sesat biasanya 10 tempat yang aku tak tahu nak pergi,9 darinya aku mesti sesat dulu berkat nak bawak mak agaknya..




Wahh dah lama nk pergi KK Home Deco ni,
menjamu mata,mak suka kat sini,aku lagi suka,tapi kecut perutku bila marwan dan dina usik sini,usik sana,pocahhh nanti den jugak yg kena bayar,
lepas sedekah rm 120 di sini,tarik tangan anak jom pi tempat lain sebelum mama lupa diri...



Hari Ahad????? ada lagi appointment ni
,hmm hari Ahad yg lepas pulak cm kena pi cari kayu..
nak cari kayu,nak cari kayu,nak cari kayu,hikhikhik......



Semingggu yg sungguh sibuk!!!!!!!
melayan kerja,melayan tetamu,keluarga,
anak saudara,saudara mara,mak termasuk jugak kawan baik,
apapun aku sangat hepi,
bukankah membahagiakan orang itu satu ibadah!!!!!
Alhamdulillah..

Isnin, Disember 14

Semoga berjaya temanku..


She is my best freind...
aku sangat suka berkawan,kemana saja aku pergi perkara pertama aku lakukan mencari kawan.
Gambar atas adalah kawan baikku masa belajar diKL,
kami `tersangat rapat`,kami boleh tidur bersama,berkongsi segalanya...
.dari kami tahun satu hinggalah sekarang.
Namanya Siti Nor Baya,gadis manis dari Pasir Putih Kelantan,Sekarang dah mak orang dah,
sungguh murah rezekinya anak bersusun dan 4 orang dah padahal anak sulungnya sebaya anakku....
gambar ni ku ambil saat menghantarnya di KLIA  
untuk menyambung pelajaran peringkat PHD di Wales UK bersama suami dan anak-anaknya...


Saya panggil dia `ateh`,ateh seorang Pensyarah di Universiti Sains Islam Malaysia Nilai.Lepas belajar ateh memujuk ku menyambung peringkat master temankan dia,
tapi aku katakan padanya "ateh buat dulu,aku nak kawin,
hehehe..sampai sekarang master ke mana,tinggal impian.Ateh menyambung belajar sengan susah payah,
masa dia menyambung peringkat master di UM,dia bertemu jodoh dengan jejaka dari Perlis yang baru pulang dr Universiti  di Saudi yang menyambung Master nya di UM,
Suaminya yang juga kawanku adalah Pensyarah di UKM...hehehe aku lah penemannya masa dating...Jodoh mereka kuat,mereka bernikah selepas tak sampai setahun mereka berkenalan.
Alhamdulillah,rumahtangga bahagia dikurniakan 4 orang anak...






Ni anak sulung ateh yang baru berumur 7 tahun dan anak ketiganya yang baru berusia setahun,

Ni babynya yang baru berusia 50 hari....


Yang ni,boy yer,anak kedua yang baru berusia 4 tahun...


hmmm.yang ni dua permata hatiku.7 tahun dan 6 tahun.. bila agaknya nak bertambah???..




Sekarang ateh dah tinggalkan aku selama 3 tahun,
actually aku agak sedih,susah dah kami nak berbual berjam-jam by phone dengan dia,
ym and facebook agak sukar kerana komitment yer pada anak-anak yang masih kecil..
Apapun aku doakan yang terbaik untuknya...
semoga masa depan lebih gemilang dari hari ni...
doakan aku ateeh,aku pasti merinduimu....

Sabtu, Disember 5

Wah..dah graduate tu!!!(Layan gambar jer)


Cahaya mataku,buah hatiku dah graduate tu!!!!
alahai baru 6 tahun sudah pun mengemgam segulung ijazah....
gambar close up tu.....tengok dia,....
mata yang bulat cantik terbentuk tu...mata omaknyer,
hidung yang bulat dan sedikit kombang tu,hidung abahnya(jangan marah yer bang)
....muncung sedepa tu...tu dia punya sendiri....hehehehe



Sama tak jelingan budak pompuan yang kecik tu dengan makcik yang suka sangat perasan kat sebelah tu..?.
makcik rasalah kan!!!!!!
 cute miut mak dia lagi dari anaknya....betulkan???????wakaka..
sungguh `gedik`senyuman makcik tu,sebab photographernya pakcik hehehe...





wahhhh ada mangkuk cup yer...kat universiti makcik dulu tak de pun dapat itu macammm.....




.
Sebelum konvo,ada konsert u,my girl beraksi sebagai cheff labu....
dalam lagu "Yang Mana Satu Idaman Kalbu"......


Irdina bersama heroinnya Hanani,
artis pegang mikrofon,heroin berbaju merah tu sedang memegang apa????
cuba tengok!!!!


ANAK-ANAK ADALAH CERMIN DIRI KITA....
MOGA DIRIMU MENJADI ANAK YANG SOLEHAH...WANITA YANG HEBAT...
SELAMAT DAN BAHAGIA DUNIA DAN AKHIRAT
I LOVE YOU SO MUCH...MUAAAAAHH...

And baby
Everytime you touch me

I become a hero
I'll make you safe
No matter where you are


And bring you
Everything you ask for
Nothing is above me
I'm shining like a candle in the dark
When you tell me that you love me



I wanna make you see
Just what I was
Show you the loneliness
And what it does


You walked into my life
To stop my tears
Everything's easy now
I have you here

Rabu, Disember 2

Doakan dia...



Alia kini dah pun kehilangan ayah yang sangat rapat dengannya,Alia dah pun bergelar anak yatim,Alia cuma ada ibu yang perlu kuat demi Alia,kakak dan Abang.....
Doaku ,Alia membesar menjadi anak yang solehah kebanggan ibu dan arwah ayahnya...





Aku terpana seketika....terbayang wajah ina yang lembut.tu...wajah suaminya yang begitu kebapaan...
saat ini dia pasti berada dalam keadaan sedih..


Aku cuba menitip kata semangat,itu saja yang aku mampu...



Minggu ini aku dikejut dengan dua peristiwa kehilangan,2 hari lepas anak kepada sepupuku yang berusia 20 tahun telah kembali ke rahmatuallah kerana kemalangan jalanraya,tak dapat ku bayang kesedihannya yang memeluk erat baju anaknya..tak mahu dibasuh katanya,ingin dihidu bau badan anaknya sebagai ubat rindu pada anak yang ditatang penuh yang hilang sekelip mata...sesesungguhnya kita hamba berada dalam ketentuannya....


Pagi tadi sekali lagi aku dikejutkan dengan satu lagi berita kematian dari sahabatku yang berpangkat adik iaitu Azlina.....Azlina ku kenali di hospital Besar Melaka,kami berkenalan ketika sama-sama menjaga anak kami yang sakit diwad kanak-kanak HBM.Ina menjaga Alia yang diserang demam panas,dan aku menjaga my girl yang diserang asma.Azlina seorang surirumah dan juga ibu muda yang baru berusia 29 tahun,namun kerana berkahwin diusia 18thn ina sudah memiliki 3 orang anak,yang lebih besar dari anakku,Anaknya yang sulung sudah berusia 9tahun,anak gadisnya itu adalah anak hasil perkahwinan pertamanya,suami pertamanya meninggal dunia ketika dia berusia 23tahun...kini sekali lagi dia kehilangan,kehilangan yang amat hebat untuk dia tanggung....pemuda baik hati yang menyuntingnya sebagai isteri,lewat dia bergelar ibu tunggal juga telah kembali ke rahmatuallah,meninggalkanya dengan 3 orang anak yang masih kecil...


Aku terkenang pada Azlina,ina adalah seorang wanita yang sangat bergantung pada suaminya,kerana dia tidak bekerja segala keperluannya adalah dibawah urusan suaminya.Suaminya juga seorang lelaki yang baik budi,sepanjang aku menjaga irdina dihospital suami ina sentiasa ada menguruskan dan membantu isterinya menguruskan bayinya yang sakit.Alia sangat manja dengan ayahnya.Alia boleh berhenti menangis bila memandang ayahnya.Alia boleh jadi kuat bila ayahnya memegangnya jika dia perlu mendapat suntikan.
Alia sentiasa ditepuk oleh ayahnya saat dia ingin melelapkan mata.Kini Alia juga sudah kehilangan kasih suci seorang ayah saat dia begitu kecil dan mentah.Begitu juga ina,ina adalah wanita yang cukup taat,dia sentiasa menunggu suaminya datang membantu menguruskan bayinya,Terbayang di mataku wajah arwah suaminya seorang lelaki yang cukup penyayang dan kebapaan dari pandanganku...benar agaknya kata orang...orang baik-baik ni Allah sayang,sering pergi dulu dari kita.....



Azlina,!!!!apa yang mampu kak mas ucapkan,hanya mampu mendoakan kamu,agar tabah menghadapi semua ini.Sudah 2 kali kau kehilangan suami,Kak mas tahu berat mata memandang berat lagi bahu memikul,mungkin kak mas pun tak sekuat kamu,kehilangan suami bukan sesuatu yang enteng untuk seorang wanita,lebih-lebih lagi berkeadaan seperti kamu ina,yang tidak bekerja dan mempunyai anak yang masih kecil dan sangat rapat dengan ayahnya...Sesungguhnya ujian Allah pada yang mampu menanggungnya ,bangkitlah sayang,bukalah lah mata pandang wajah kudus anak-anak.Wanita ini Allah jadikan adalah makhluk yang hebat,dibahunya tempat bayi menangis,didadanya tempat manusia menghirup susu untuk kehidupan.....teruskan kehidupan yang sementara ini demi anak-anakmu...sandarkan segala nasib dan ketentuan pada Allah,sesungguhnya Allah maha penyayang.......
Moga arwah suamimu di tempatkan dikalangan orang yang solehh.......Alfatihah...



P/S : teman-temanku bayangkan saat kita berada ditempat ina????????.......

Isnin, November 30

Indahnya persahabatan....Terima kasih Teman


Jutaan terima kasih untuk kak Nija atas ingatanmu di hari lahirku......
sejambak bunga yang sungguh indah dan cake coklat yang begitu manis untuk mas kenang dalam hidup,
Saya tak pernah sangka,ada insan yang sudi mengenang saya..sedangkan siapalah saya untuk dikenang,cinta dan kasih sayang adalah sesuatu yang sangat manis,tidak hairan manusia sanggup musnah dan berbunuh demi kasih dan sayang,mungkin orang lain bunga dan cake adalah sesuatu yang biasa diterima tetapi tidak untuk saya,titipan ini sangat indah,sangat manis dan sangat istimewa......dari raut wajah kak nija,gaya perwatakan kak,tutur kata dan bahasa kak,Kak nija@Datin Asnija memang seorang insan yang sangat penyayang,jiwa persahabatannya kuat ,sangat menghargai orang lain,semoga sepanjang perjalanan hidup kak nija sentiasa dihargai timbalbalik dari penghargaan kak nija pada insan lain...Insyallah,tiada apa yg dapat mas balas selain dari ucapan terima kasih dan doa dari mas,Mas berharap mas juga dapat membuat kak nija tersenyum bahagia seperti yang mas lalui pada hari ni...




Sudah 5 hari hari ulang tahun kelahiranku berlalu,Aku dilahirkan pada 3.15 petang tanggal 25 November 1975 ,di Hospital Besar Melaka.Dilahirkan sebagai anak ke lima dari lapan orang adik beradik,6 lelaki 2 perempuan,aku adalah puteri bongsu untuk kedua ibu bapaku.....34 tahun berlalu,syukur ke hadrat Allah aku masih lagi bernafas,sihat walafiat ,aman dan temteram di bumi Allah ini,Alhamdulillah,segala puji bagi Allah yang terus melimpahkan nikmat dan anugerahnya sepanjang perjalanan hidupku,jika ada tersasar atau melencung itu semua adalah kerana kelemahan diriku sendiri serta kedhaifan dan ketipisan imanku.Jika dalam kembara hidupku ini aku disapa oleh sesuatu yang tidak aku gemari,yang tidak aku senangi,itu bukan bermakna aku perlu berhenti dalam meneruskan perjalanan ini,Aku gagahkan hati ini dan apapun yang terjadi berjalanlah tanpa henti,Allah maha mengetahui,hidup kita berada dalam rencana Nya..........



" Doa kan Kami...."

" Happy Birthday To Cikgu Mas - Blog Folllower PDKM,teman setia anda, semoga cikgu Mas beroleh kesejahteraan dan di Murahkan rezeki serta panjang umur Insyalah.

Terimakasih juga untuk ciklie yang saya anggap seperti saudara saya sendiri...my own brother,yang sering menitip doa untuk saya disini,amboii sampai ada ucapan khas untuk saya di blog yang tersohor di serata alam tu,,bangun pagi baca n3 darinya,terasa sungguh terharu,kecil rasa diri ni (walaupun sebenarnya besar he3)mendapat penghargaan sebesar itu darinya.Ciklie selalu berkata pada saya ,bersyukurlah cikgu,kita ditemukan dengan insan-insan yang luhur hatinya,ikhlas jiwanya,sentiasa bersyukur pada Allah,Usah mengharap terlalu tinggi dari Allah,bersyukur apa yang ada kerana kita cuma hambanya,biarkan Allah menentukan segalanya,baik dan buruk semua datang dari Allah dan terima segalanya dengan redha...tq ciklie....cam biasa ciklie memang beshhhh..bestttt,forever and ever.....hehehe..



Happy birthday 2 Cikgu Mas

                                       Semoga dipanjangkan Umur &dimurahkan rezeki

Juga untuk AZ,yang menyampai ucapan untuk CM di blognya,terimakasih AZ,AZ ni blogger paberet CM,kalau dikira umur dan jawatan AZ ni lebih senior dr cm,tapi punyalah sporting morthing,kira boleh masuk dalam semua peringkat umur,ajak serius boleh,berjiwang boleh,berdendang boleh,bergurau boleh...pendek kata semua boleh dalam ayat yang sangat sinonim dengan AZ "APA AKU KISAH" hehehe,sampai mati saya ingat AZ...
 
 
Juga untuk kak Noor tersayang...yang menjadi orang pertama mengucapkan Happy Birthday untuk saya ni,sudi meluangkan masa untuk saya,dan masih terasa kemanisan cheese cake hadiah darinya,Cam ciklie jugak ,kak noor adalah seorang insan yang sangat besssssshhh...
"KITA BERDUA TAHU,KENAPA ,KITA BEGITU SERASI.....
 
 
Tak lupa untuk teman-teman lain En,Rezeki,En Azemi,Dr Chenta,Patt,Khairyn,Maiyah,Imran,Rosli,,,,
 
...kakak-kakak yang sangat baik hati,Kak Nab,Kak S,Kak Umi,Kak Sonata,Kak Norsidah,Kak Mama Ju,Kak Shahmi,Kak Hazeleyed,Kak Umiazudin,Kak Pinat,
 
Adik-adik yang manis Che pit(berbalas SMS kita yer),Afeez,Tika,Cun 09,Shima,Red,Hanis,Comei dan semua follower yang sangat saya sayangi terimakasih atas ingatan dan doa dari semua...
 
THANKS YOU SO MUCH.....
I LOVE YOU ALL
 

Rabu, November 25

25 November..datang lagi!!!!Aku dan sahabat maya yang sangat istimewa...


Hari ni,pemotong gotah yang jelitazz Noor datang Putrajaya untuk menoreh disini,
pagi lagi dia ajak aku dan anak-anak breakfast dengan dia,tapi bukan breakfast dah jadi lunch,
biasalah CM ni kan,k.noor !!!speaciss slow melow,hehehe...kami lunch di RESTORAN RASA MAS....tu ayam panggang tu,CM punya,
cuba teka tangan siapa????tengok tangan jer lah yer....


Ini hidangan untuk k.noorku.....hmmm kebabb maa....


Pas makan ,pusing-pusing Alamanda
...anak2ku sila bermain di playground ,mama dengan aunty noor nak sembang  yerr...
haiiii.....sembang apa tu??? jangan mengumpat yer...dina menyapa!!!hehehe..



Pas main my girl and my boy poww aunty noor,
Baskin robbin ice cream..mama tumpang sekaki,
noor dapat bonus jualan gotahh..order nak!!amik yg mahal-mahal sikit..
.Sampai dekat pukul 2 petang   kami bersama
.Pas ni mama nak pi Cyberjaya  bank inkan wang sumbangan derma untuk CL uruskan amanat pembaca PDKM...




Sebelum kami berpisah,Kak noor menyerahkan satu bungkusan cake Secret Recipe...
Ya Allah apa yg susyah-susyah ni Noor,kak noor jumpa saya pun dah cukup bersyukur..
HAPPY BIRTHDAY CIKGU!!!!!!!! kata k.noor
Terimakasih,dirimu saya kenali dari blog PDKM,tapi kini anda adalah sahabat baik yang lebih baik dari kawan di dunia realiti,setiap hari kita berchat di ym,kita kongsi segalanya,kita sampai rindu-rinduan kalau sehari tak berbicara,indahnya persahabatan,aku tak pernah terfikir ketika akan menceroboskan diri di dunia blog,aku bisa bertemu dengan insan-insan yang mempunyai keluhuran budi yang hebat.......
Pada saya Sis Noor Fazidah adalah seorang wanita yang istimewa,,,she`s very nice lady..soft spoken and funny lady..bersamanya anda tak sedar sudah berjam-jam berbicara.
tapi dia sangat perahsia,sampai hampir setahun mengenalinya aku tak tahu dia kerja apa?dimana dia tinggal?
tapi kata hatiku dia adalah seorang akauntan....ibu kepada 3 orang anak,sempat dia tersebut nama suaminya,hehehe..tak payah lah publish tersedak pulak abang haji tu kang,,,


Selepas dating dengan Noor saya terus ke Cyberjaya,lebih selesa berurusan di Cyberjaya daripada Bangi dan Putrajaya,kerana di Cyberjaya orang tak ramai,urusan lebih cepat,jalan lebih clear..
Kira-kira dalam pukul 4 aku menerima satu panggilan telefon..
hello Pn Masuriya..kami dari PODS &PETALS GIFTLAB..nak antar bunga pada Puan!!!!!



Haaaaaahh...so suprise,last i terima bunga dalam hidup i...pada tahun 1999
..masa tu boyfren i,suami i sekarang memberinya masa konvokesyen di UM dulu.
..suami saya lebih suka bawa saya dinner bila besday saya,
saya tahu bunga yang akan saya terima bukan dr my hubby...
aduuuuuh.....tiada kata yang dapat saya ucapkan...
today is so sweeeeettttt.....I LOVE ROSE SO MUCH.....
yang menghantar bunga ni,tak tahu arah mana rumah saya,saya suruh mereka tunggu di Restoran Maju,restoran mamak di CyberValley...aduhai saya menerima jambangan bunga ni dan coklat cake yang sangat cantikkkkkkk ini di hadapan kedai mamak,oohh so romantic,mamak yang buat roti tu berhenti menebar roti dan memberi senyuman manis pada saya,hehehe...




Cantikkkan bunga tu!!!!hmmm siapa yang beri???Subhanalllah saya terima dari rakan blogger jugak,saya sangat tak sangka,didalam kereta air mata saya mengalir,hanyut dalam sendu,terharu dengan cinta kasih sayang yang sungguh ikhlas,terlindung dalam payung dan redupnya lembayung persahabatan...begini sekali kasih sayang anda pada saya,sedangkan kita baru berjumpa sekali bermesra di blog,Saya terima jambangan bunga harum mewangi ni..dari insan yang sangat istimewa,yang sering membimbing saya,yang sedang menabur bunga dalam laluan hidup saya...Siapa yang menghadiah saya bunga ni.akan saya beritahu di next n3...khas untuknyerr.....tekalah siapa????



hmmmm my girl sedang memotong cheese cake aunty noor yer...tak dapat saya tunjukkan gambar cheese cake yang sangat sedap tu....
mama lambat sangat katanya....




Coklat cake yang sangaatttt sedap,jomm geng,Datin,Ciklie,Noor,Tika,Afeez,AZ,Pyjarl,Rezeki,Imran,Hanis,Kak S,Kak Nab,Dr Chenta,Kak Norsidah,Kak Umi,Umiazudin,Patt,Cikgu Sonata,IP,Shima,Mama Ju ,hazeleyed..Azemi Ali..,Shahmi,Cun09,dan lain-lain mohon jangan kecil hati jika saya tak tersebut nama di sini.
..JOMMM KITA MAKAN CAKE NIII.....



P/s : UNTUK SEMUA,DI HARI ULANGTAHUN KELAHIRAN SAYA,TERIMALAH SEPOHON KASIH DAN SAYANG DARI SAYA.....YOU RE MY EVERYTHING......

Khamis, November 19

kenapa tak dengar cakap cikgu?

Hari Pertama SPM 2009,CM bertugas sebagai guru pemantau peperiksaan.
Hari ni calon kena jawab Paper Sejarah 1,
CM bimbang jugak dengan Paper 1 ni,sebab result trial baru ni,tidak begitu membanggakan.
Kertas 1 Sejarah walaupun berbentuk objektif tapi susah nak skor,jawapan selalu mengelirukan.
Sebenarnya di sebuah sekolah aliran teknikal  dan Kejuruteraan,CM sedar pelajar kurang cenderung pada subjek sejarah.Tapi mereka hebat dalam Subjek Matematik,Result trial matematik boleh mencapai 100% dengan beberapa buah kelas boleh mencapai A keseluruhan.
Senang hati cikgu matematik,tapi cikgu-cikgu sejarah selalu jer berdebar-debar.
Sebagai seorang guru,kayu ukur prestasi kami adalah kejayaan pelajar,Pelajar adalah client,bila pelajar datang pada kami menunjukkan deretan A... sebagai guru itulah kebanggan kami....


Aduhai Zaireen,cikgu dah pesan jangan pegang buku lagi di saat akhir..
Kenapa tak dengar cakap cikgu ni????
masa gambar ni CM ambik jam menunjukkan pukul 10.45 pagi,5 minit lagi mereka perlu masuk ke dewan peperiksaan untuk hadapi Kertas 1 yang akan bermula pukul 11.00 pagi.
Apa lagi nak dibincangkan...saat macam ni kamu perlu tenang banyakkan berzikir,bukan mengulangkaji lagi...tawakal jer atas apa usaha selama ni...


"Cikgu!!!!! saya rasa nak hantuk kepala kat dinding arr cikgu....."
"hiss jangan lah macam tu..."
Cikgu dah pesankan...jangan study lagi masa saat akhir,tu akan buat kita stress dan rasa serba tak kena...tapi masih lagi dok meriba buku-buku, boleh ingat ker???
2 tahun dah peluang yang ada ..masa tu kena study..bukan 2 minit sebelum masuk sayang ooi...



Cikgu doakan kamu tak frust menonggeng....
reliksssss lah ,tak payahlah sampai macam tu....
senyummmmm dan tarik nafas dalam-dalammmm.....



Sabar jer lah...masa ni lah baru nak menanya cikgu benda yang masih tak paham..
baru nk  tunjuk buku tu..
tak per arrr demi anak-anak didik tercinta ku terangkan jugak....


 

Study apa lagi tu cik adik ooi.....tekun nampak?????


Haaah cam ni arr,
relikss ,senyummmm and tenang sebelum masuk dewan
  I LOVE YOU ALL
ALL THE BEST
TRY YOUR BEST............MAY ALLAH BLESS U..
muaaaaaahhh dari cikgu.......

Selasa, November 17

Sunyi sepi....


Sunyi sepi sekolah CM sekarang,
pelajar ada tapi semuanya nampak baik dan tawadduk,mereka semua diruang belajar dan menjalani program motivasi.Pelajar tingkatan 4 dah dicutikan
,Esok pelajar mula SPM..
.Cantik tak gambar atas tu????
tu ditengah-tengah bangunan sekolah CM,
pelajar yang mengadap pokok tu adalah mentee CM (anak angkat cikgu mas) sama kreeek dgn cikgu yer,konon menunjukkan tahap `stress' sebab esok exam...hehehe,lepas snap cantik pulak gambar ni,
Apa macammmm tika? ada potensi jadi profesional photographer tak?????siap edit lagi...hehehe

tak tahu apa nak tulis...risau anak-anak didikku esok exam,doakan mereka yer...geng.


CM nak layaaan satu lagu zaman CM muda-muda dulu...lagu Dato Siti...bila dah tua menyentuh  hati pulak lagu ni....

Nian di hati.......


Suburnya nian sukar dimadah

Mekar jiwa dilamar mimpi
Kasih sepantun tulisnya sudah
Hanya rindu ikatan hati


Berlumpur intan seri masih bertandang
Bagai bulan dipagar bintang
Angin berderu ombak mengalun
Melambai daun sedang rimbun


Sarat di hati rindu ditanggung
Airmata ku tak terbendung
Dikau ku sanjung cinta suci terulung
Di jiwa ku semakin ranum


Terpadamlah gundah di hati
Setenangnya air di kali
Hilanglah resah terpancar naluri
Janji yang diikat teguh... berdiri


Lafazlah sejujur hatimu
Setulus halusnya budimu
Damaimu sesudah gerimis
Bawa daku bersama meniti pelangi


Ku yakin di sana menanti
Mahligai kencana abadi
Disaluti sutera asli
Selimut cinta aroma harum kasturi

Kasihmu beraja di hati
Kasihku bertahta di jiwa
Walaupun tiada di mata
Cintamu tetap sebati


Sungguh bererti kasih dan sayang
Seribu sumpah kau tunaikan
Cinta berkurun kasih berzaman
Kerana sayang ku turutkan
Guruh di laman umpamanya gurindam
Mengusap di hati yang rawan

hehehehe...sajer jer ni...yangg suka nyanyi silakan nyanyi...
yang tak suka berjiwang abaikan.....
kita semua ada perasaan,kita hormat perasaan insan lain,
Insyallah kita akan sentiasa dihargai
,kerana kita semua tak sama...kehidupan kita lain-lain tapi cinta dan sayang yang akan mengikat kita...
Perasaan aku tika ini.
..AKU?????????..........aku tak tahu....



Ahad, November 15

entry masa tengah lapar....layan gambarrr jer..

CM minta maaf kalau n3 ni mengangu senstiviti kawan-kawan yang tengah berdiet..
.masa CM nk post entry ni CM rasa lapar arr,tapi tak berselera nak makan.
Macam masuk angin perut ni,lagipun anak-anak CM jenis yang tak begitu berselera makan,menyebabkan seleraku selalu terbantut,
So sambil melayan rasa lapar CM selak satu-satu file picture,rupanya banyak jugak aktiviti makan-makan yang CM lalui,CM mengaku antara aktiviti bersosial yang CM paling suka ialah outing dengan kekawan then pi makan-makan,tu cara kami memulihkan stressss,hepi rasa sambil makan kami bersembang,so no wonder arr diriku semakin bulat hari ke hari......tapi Cm jenis orang yg enjoy dengan food..especially kalau ramai-ramai.
Kenangan bersama rombongan cik kiah di Bandung,turun dari Gunung berapi Tangkabunan Perahu,kami mengadap ikan terbang "makanan sunda " best arr geng..lebih-lebih lagi bila makan ramai-ramai,ala-ala berebut gitu...



Dulu masa di Setapak KL,
rutin mingguanku dan geng  bila hari jumaat minggu gaji ialah pi "jalan-jalan Cari Makan"...tempat paberet kami ialah Mutiara Damansara ,kami pi IKEA,dok merayu dan bermanja dengan "Meat ball "yang sedap dan tersohor di Klang Valley ni.....dua Cik Puan yang jelita tu ialah kawan baik CM,kawan yang sangat baik,si kecil molek bertudung unggu tu cikgu matematik dari Taiping,yang bertudung hitam itu,anak pak arab tok Syed keturunan Yaman..Weddad Syed Syagaff ..fuuh arab Damansara tu..baik dan sangat mengembirakan hati dua mak orang ni...CM sangat merindui mereka...


tu muka stresss..tengah tension laparrr reliks makcik,
Cikgu Suhaila pulakk,sibuk nak snap gambar....
Kenangan bersama rombongan Cik Bedah pulak...kami  dok mengadap Nasi Padang.
di sebuah restoran Minang di Jakarta..hmmmmm,CM kurenggglah sikit dengan Nasi Padang,tak reti makan disertakan dengan lauk yang banyak,maklumlah anak orang susah,mak masak satu lauk seperiuk besar,pagi petang..nasi padang ni banyak guna cili padi,ada satu pinggan tu depa taruk otak lembu...otak-otak CM suka,
otak lembu kureeeenngg!!!


Ni kat rumah jer,masa birthday CM tahun lepas,
masa tu sedih..... ingatkan tiada siapa yang ingat besdayku,tetiba datang adikku tersayang si hemsem Charlie bawak cake dari Secret Recipe dan Pizza hutt my paberet untuk celebrate my besday...sunggguh terharu atas kasih sayangnya,padahal gaji dia kecik jer masa tu,
tapi demi kakaknya sanggup dia berhabis...thanks dear...awak memang adik yang baik..





Gambar ni pulak masa CM pi dating dengan kak yati di Mid Valley,kak yati jugak bestfren CM,tempat mencurah isi hati suka dan duka hidupku,CM order asam pedas penang,hmmmm tak besh arrr,asam pedas ni guna belacan dan otak udang kot lain macam rasanya..,adoii mahai betullah jamu selera kat food court di Mid Valley tu...


Ni jugak salah satu paberet CM,bubur ayam,CM suka makan ni,masa bawak dina pi makan Chicken CHop kat Josh n Jhana di Putra Height Shah Alam.....tak tahu napa CM suka betul dgn bubur ayam ni????..


hehehehe..ni nenek CM,malam ni CM terasa rindu padanya,nenekku dah berusia 87 thn tapi masih sihat dan kuat ingatan,Pesan nenekku..
"Suri!!! (nenek panggil aku suri) orang pompuan makan kena beringat,terutama masa berpantang beranak..makan tu boleh tapi berhenti sebelum kenyang dan sedawa...'
hehehe,tu pesan nenekku,nenek dan mak ku tetap langsing hingga ke tua,nenekku ni satu penyakit pun tak de cuma kerap sakit tulangg kerana kurang kalsium...

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today