yg sudi bersama cm....

Khamis, Disember 26

Bercuti di Ho Chih Minh 25-28Nov 2013

  
 Sempena besday cm yg ke 3?.suami bawa cm pi Ho Chih Minh. .tak pernah lg sampai.. akhirnya sampai juga..flight kami seawal 8.30 pg..sampai kira2 pukul 10.30..saya teruja tengok airport disini besar dan moden jauh dari jangkaan saya..
Ni teksi yg bawa ke kawasan Ben Than market kami mmg menginap disitu..ada satu lorong di hadapan pasar benh than ramai betul orang Malaysia ..dan disitu ada deretan kedai makanan halal yg memudahkan kita mencari makanan..oh yer tambang teksi dr airport ke benh than market sekitar rm20..sori suami bayar semua saya tak ambil tahu..VD pun saya tak perasan berapa harga..bila dengan suami serba serbi jd manja..perjalanan ke central ho chih minh dr airport mengambil masa 40 minit bila dicampur dengan jem
Ni  pula suasana dalam pasar benh tanh...yg cuma kira2 200meter jer dr hotel kami
Ni kawasan hadapan hotel kami byk restoran makanan halal disini..dekat sgt dengan pasar benh tanh   tak boleh update byk guna smart phone..laptop rosak ppulak.nanti story lg yer                 



Isnin, November 18

Wave Rock Hydean Australia

Pagi itu yang nyaman hari ketiga kami di Perth,,,bangun solat subuh dan terus bersiap untuk melihat dengan mata sendiri apa rupanya Wave Rock itu sebab kami tiba di tempat malam hari,,gelap pekat tak nampak apa..

Ia kelihatan seperti lorekan lukisan,,ia adalah batu yang telah melalui proses hakisan

Kak ngah merenung kebesaran ciptaan Allah..              
cuaca agak sejuk,,,,cm di atas batu ,,,
Ada mini zoo di sini ,,,kalau tak silap dengan bayaran AUD2
Disini banyak replika binatang yang diperbuat daripada batu,,,katak,,dinasour,singa,,harimau dan ia kelihatan unik dan cantik....

Kami sekeluarga bersantai di atas bukit batu menyaksikan panorama indah...matahari makin tinggi menandakan hari makin tinggi..
Dalam pukul 12 kami meninggalkan kawasan ini,,kami tak makan cuma minum susu sebagai alas perut,,ada cafe disini  tapi status halal meragukan,,ada juga kedai souvenir dan saya beli beberapa keping fridge magnet sebagai kenangan,,tak beli banyak sebab harganya mahal...Perjalanan pulang kami singgah di ladang buah-buahan,,tapi di situ kita perlu beli sekotak tak boleh beli sikit,,hihihi,,kak ngah sempat kena marah dengan mat salleh tu masa memilih beberapa biji buah,,akhirnya saya beli sekotak pisang kaki yg sangat manis untuk dibawa pulang ke Malaysia dengan harga AUD 25,,,,,darablah 3,,hihihii,,kalauu di Mesia jangan haraplah saya nak beli buah banyak cenggitu,,,Aussie ni bawak masuk buah tak boleh,,,bawak keluar boleh pulak...
Selamat tinggal Wave Rock,,mungkinkah kita bertemu lagi,,,???

Selasa, Oktober 15

Hari kedua di Perth- Perjalanan ke Hydean Australia...

h
 
Hari kedua kami bercadang untuk pergi sedikit jauh dari bandar Perth..sebelum itu kamii  memasak bekalan makanan yang cukup untuk ke sana,kerana pasti makanan halal sukar didapati.Cadangnya kami akan pergi sejauh 400km dari bandar Perth,,sebuah bandar yang bernama Hydean yang terletak di Barat Australia..Kami semua belum pernah sampai ke sana termasuk en wan dan izzah yang belajar disana.
Semuanya teruja untuk ke sana,,khabarnya disana ada satu tempat yang sangat cantik yang bernama Wave Rock.Kami keluar agak lewat seharian masa dihabiskan dengan perjalanan sahaja,,,



Perjalanan ke Hydean mengambil masa 5 jam dengan panorama yang sangat cantik,,yang membuatkan saya rasa amat rugi untuk melelapkan mata...tak jemu mata memandang semuanya amat berlainan daripada apa yg ada di Malaysia,Di Malaysia dah jadi tabiat saya,,kena aircond kereta jer tido,,tapi disini saya kuatkan mata untuk terus menyaksikan view indah ciptaan Allah maha besar...seawal perjalanan saya nampak hutan dengan daun-daun berwarna perang,,pas tu seluas mata memandang ladang kambing biri-biri yang kehijauan,,kemudian rumah-rumah ladang dengan kebun epal,anggur dan lemon,,Maha suci Allah ..syukur memberi saya peluang dan rezeki menyaksikan semua ini....
Highway di Perth boleh kira dengan jari kereta yang lalu,,saya fikir kalau baring 5 minit di atas highway pun tak tentu ada kereta lalu,,itu sebab perjalanan sejauh 400km,,hanya memakan masa 4 jam,,cuma kena kawal kadar kelajuan,,sebab biarpun nampak takde orang tapi police ada dimana2 untuk melayangkan surat saman laju.Di atas gambar saya berpossing di tepi jalan,,lihatlah kebiruan langitnya,,buat saya rindu pada keindahan Perth,,

Perjalanan ke Hydean sangat jauh,,sementelah musim sejuk pukul 5 petang langit dah semakin gelap,,kami sampai hari dah gelap,,nampaknya kami perlu tidur di Hydean berdekatan dengan Wave Rock,,esok pagi barulah kami boleh melihat Wave Rock.Cottage yang berharga AUD180sebilik.. kami sewa sebanyak 6 bilik untuk semua ahli rombongan.Agak lumayan jika AUD 180 diconvertkan dengan RM yang ketika itu AUD 1 bersamaan RM 3.02. takperlah sekali-sekala..lagipun sangat selesa dan besar jugak biliknya,,ada dapur dan ruang tamu..
Ini gambar biliknya,,,malam tu lepas makan nasi putih ayam goreng yang kami bawa ,,masa untuk berehat setelah melalui perjalanan yang jauh,mandi,,solat ,,kami mula memasang pakaian tidor musim sejuk,,dah tentu malam ini sangat sejuk,,cottage ini berada dalam hutan sebenarnya,,kami tak mahu memikir banyak perkara, takut tak lena pulak tido nanti,,,dalam peti ais di cottage ini ada susu segar yang sangat sedap..saya bukan seorang pengemar susu tapi susu di Australia sangat sedapp tak tipu,,,,
Pagi2 lagi selepas subuh saya dah meninjau keadaan di luar,,,aduhaiii cantiknya sukar nak digambar dengan kata-kata,,kami berjalan ke luar cottage dan di hadapan kami,,,kami saksikan satu fenomena alam yang sangat cantik yang mereka gelar Wave Rock,,batu yang beralun umpama ombak,,,boleh google about Wave Rock...gambar di atas CM berpossing di Wave Rock..


Episod akan datang CM akan cerita tentang Wave Rock Hydean Australia


Sabtu, Julai 20

3 hari 2 malam di Pulau Tioman Pahang

Percutian keluarga selama 3 hari 2 malam ke Pulau Tioman pahang dirancang  oleh teman sekerja Cikgu Haslina..kami pergi bersama 6 keluarga dengan jumlah kira-kira 17 orang termasuk anak-anak.Seawal pukul 4 pagi saya bertolak dari rumah melalui PLUS highway exit di Senawang masuk Ke Kuala Pilah untuk menghala ke Bandar Muazam Syah kerana kami bercadang mengambil feri dari Jeti Tanjung Gemok Rompin.Kami sampai kira-kira pukul 7 pagi di Kuala Rompin.Pukul 10 pagi feri bergerak ke Pulau,,kami tak sabar nak ke sana,,di sana kami tinggal di Nazari Palace di Kg Air Batang Pulau Tioman..pakej snorkling pun kami ambil dari Nazari Palace,,mudah,,dan saya recomend resort ini kerana mereka tidak berkira dan mesra tetamu..
Suasana resort yang kami tinggal selama di Tioman
Happy,,,hilang stress...
]ikan-ikan di Taman Laut
Tengok gambar dulu yarr,,CM banyak lagi nak cerita,,tapi masalah internet sekarang membataskan hasrat CM untuk update blog,,,,sayang u all semua

Isnin, April 22

Bercuti di Banda Acheh- Hari Ketiga menjejaki tinggalan tsunami

Seawal 9 pagi selepas sarapan di hotel kami bergerak ke kawasan yang dahulunya paling teruk di landa tsunami iaitu pinggiran Pantai LongNgka. Disitulah terdapatnya Masjid Rahmatuallah satu-satunya bangunan yang terselamat ketika tragedi tsunami di kampung itu.Masjid ini dibina oleh orang Turki mengikut sejarahnya.
Maha Suci Allah,,yang memelihara rumahNya,,menjadi peringatan kepada mereka yang berfikir.Masjid ini menjadi satu-satunya yang terselamat dikampung ini.

9 tahun berlalu,,Masjid ini kembali tersengam indah,,diperbaikidan menjadi bukti pada pengalaman yang tak dapat mereka lupakan,
Didalam Masjid di letakkan satu sudut pameran gambar-gambar tentang kejadian tsunami bagi mengingatkan penduduk tempatan tentang tradegi tsunami yang perlu diinsafi bagi menguatkan iman dan kesabaran mereka.
DONT FORGET TSUNAMI...
 Kampung dipinggir pantai ini musnah sama sekali,hampir 3 ribu penduduk kampung telah meninggal dunia dalam tragedi tsunami.sebuah perkuburan besar yang menempatkan perkuburan 3 ribu jenazah ada dikampung ini.
Kini kampung ini dibangunkan semula hampir semua rumah-rumah baru dibina..menurut supir rumah-rumah batu berwarna putih berpagar dan tersusun dan terancang pembinaanya dibiayai oleh Kerajaan Turki.Namun sebahagian besar penduduk asal kampung ini telah meninggalkan kampung ini kerana trauma dan mahu membina hidup baru dan melupakan kenangan indah bersama mereka yang telah pergi,Kini kampung iniramai didiami oleh pendatang dari kawasan lain.

 
Selesai melawat Masjid Rahmatuallah kami dibawa menikmati kesegaran air kelapa Acheh sambil merenung lautan Andaman dan menikmati angin laut yang nyaman...Alhamdulillah ..
Kami juga sempat melawat Muzium Tradisional Acheh,,untuk mempelajari serba sedikit tentang budaya Acheh.
CM bergambar kenangan di dalam rumah tradisional Acheh
Di zaman kegemilangan Acheh sebagai pusat perdagangan dan kebudayaan Islam,Acheh pernah dikunjungi oleh Laksamana Cheng Ho,ketika itu zaman pemerintahan Mahkota Alam.Laksamana Cheng Ho menghadiahkan kerajaan Acheh loceng sebagai tanda persahabatan.
CM bergambar dihadapan loceng yang dihadiahkan oleh LCH dihadapan Muzium Acheh


hmmm dah panjang sangat CM bercerita,,,next episod kisah jalan-jalan dan makan-makan di Acheh,
in sha allah

 


 
 

Ahad, April 14

Bercuti di Banda Acheh- hari kedua..

Hari kedua di Banda Acheh,,banyak lagi tempat yang bakal kami kunjungi,selepas sarapann kata Pak Zul selaku supir kami akan dibawa ke
- Kapal Apung
- Muzium Tsunami
-Masjid BaitulRahman
-Pesantren
kami memulakan perjalan seawal 9 pagi selepas bersarapan di hotel,,hari sabtu Banda Acheh kelihatan tenang,,tiada bangunan tinggi di Acheh,,kata Pak Zul semua bangunan tidak boleh melepasi menara Masjid Baitul Rahman di tengah-tengah Banda Acheh,,hati saya tak sabar untuk melawat masjid Baitulrahman yang dijadualkan kami akan bersolat asar dan seterusnya maghrib di situ nanti
Pagi itu kami dibawa ke sebuah perkampungan nelayan yang paling teruk dilanda tsunami,,sepanjang perjalanan saya lihat banyak bot-bot nelayan yang digunakan untuk menangkap ikan,kata Pak Zul nelayan di Acheh banyak menangkap tuna yang dieksport ke Jepun dan Singapura.Kami ke kampung ini untuk melihat sebuah kapal yang telah dibawa tsunami hingga terapung dirumah seorang penduduk dan di atas kapal inilah telah terselamat 60 orang penduduk ketika tragedi tsunami..Maha suci Allah segala yang berlaku pasti ada hikmah,,kampung ini kembali membangun dengan rumah-rumah baru dan mengharapkan sinar pada kehidupan baru.
 
Dahulu sebelum tsunami kawasan ini adalah sebuah perkampungan yang mempunyai penduduk,,akibat tsunami tempat ini telah menjadi laut,bagai padang jarak padang tekukur,,
Hari makin meninggi,,kami dibawa ke Pusat Bandar Acheh untuk melawat satu monumen baru yang dibina dari dana antarabangsa yang menjadi tarikan baru pada Banda Acheh,Muzium Tsunami,muzium yang dibina untuk memperingati peristiwa tsunami.Muzium yang mempunyai ciri rekaan yang menarik,moden dan penuh simbolik,Muzium ini dibuka mengikut waktu pejabat,kami disambut oleh dua orang pegawai dan diberi keterangan tentang peristiwea tsunami..kami dibawa juga menyaksikan tayangan visual tsunnami sungguh menginsafkan.Muzium ini ditutup ketika waktu rehat makan tengahari.Ramai pelawat datang termasuk seluruh penduduk Indonesia .

nama-nama mangsa tsunami dicatat didinding muzium..terlalu ramai yang telah pergi,,menurut pak supir kami 75% penduduk Acheh telah meninggal kerana tragedi tsunami,,yang tinggal kini kebanyakkannya adalah pendatang terutama dari Medan..   



   


Selepas makan tengahari kami dibawa ke sebuah kapal janakuasa elektrik yang berat beribu tan telah dibawa arus tsunami ke daratan.Ya Allah tak dapat dibayang kuatnya arus tsunami itu.
kami bergambar di atas kapal janakuasa yang terapung didaratan ..di bawahnya ada dibina galeria tentang tsunami



Kami dibawa makan tengahari,,,makanan tradisional Acheh lagi wahhh kali ni sangat menambat selera,,ikut pakej saya tak tak tahu berapa harga,,tapi rakan serombongan sangat berpuas hati dengan mutu makanan di Acheh,
petang tu selepas solat zohor dan berehat sebentar di hotel kami dibawa ke Masjid baitul Rahman,mengikut tentatif program kami berada disini dari Asar hingga maghrib,bersebelahan masjid ada pasar Atjeh tempat membeli belah,,hmm tapi takde apapun yang menarik mungkin menarik lagi apa yg ada ditempat kita.


CM di dalam masjid BaitulRahman,,masjid kebanggan rakyat Acheh,,Masjid yang menjadi bukti kebesaran Allah,,,ombak tsunami terpecah dua tiba di masjid ini,di Masjid ini beribu orang berlindung dari ombak tsunami.Binaannya mengingatkan cm pada Masjid Nabawi di Madinah.Di masjid ini di waktu asar ada pengajian AlQuran dan fardu ain pada kanak-kanak Acheh,
selepas maghrib kami dibawa ke sebuah pesantren untuk mendengar ceramah,makan malam,,disamping menziarahi anak yatim,sekolah agama ini serba kekurangan,,namun mereka berusaha bersungguh untuk menyambut kami seadanya,,Alhamdulillah,,moga segalanya dalam rahmat Allah.
wajah-wajah suci anak-anak pesantren,,moga dewasa menjadi solehah,,


nanti kita sambung lagi yarr,,,
 

Sabtu, Mac 30

4 Hari 3 malam di Banda Acheh-menjejaki tinggalan tragedi tsunami

Alhamdulillah tanggal 1 Mac 2013,,hari jumaat yang tenang CM dan rakan-rakan di bawah kelolaan kak Sharul sampai dibumi Acheh.Percutian selama 4 hari 3 malam ini cukup indah dan penuh kenangan.Dari LCCT kami berkumpul..pesawat menerbangkan kami ke bumi rencong seawal jam 10.30 pagi.Perjalanan hanya mengambil masa 40 minit,,tak sangka saya sedekat itu bumi Acheh,,kalau menaiki kapal laut dari Penang kita boleh sampai dalam masa 4 jam.
Kami sampai di Airport Sultan Iskandar Muda,,tenang keadaannya,,hidung saya berbau lumpur rupanya airport ini dibina di kawasan sawah padi.Saya membawa bersama abah saya dalam percutian ini,,di dalam pesawat abah saya asyik menyaksikan kehijauan bumi Acheh yang ternyata bumi ini di kelilingi laut dan gunung ganang.Waktu pesawat nak mendarat,,kita boleh lihaat gunung umpama banjaran panjang melintang
sepanjang pulau,,ini lah bumi yang pernah ditimpa ujian besar dari Allah iaitu peristiwa TSUNAMI...pada Disember 2004.


Lawatan pertama kami dibawa ke sebuah Perkuburan besar mangsa Tsunami iaitu Permakaman Massal,Tempat ini tidak jauh dari airport menurut pemandu pelancong kami kawasan ini tidak dilanda tsunami tetapi mengalami gempa yang besar,kebetulan ahli rombongan lelaki perlu bersolat jumaat,rombongan wanita ditinggalkan sementara dimakam ini untuk berziarah dan berehat sebentar sementara menunggu selesai solat jumaat.Kawasan yang kelihatan menghijau dengan rumput adalah perkuburan terbesar di Banda Acheh,,,jenazah mangsa tsunami yang kebanyakkannya sudah tidak dapat dikenali dikebumikan disini.Menurut rekod 46,718 jenazahdikebumikan disini,Kawasan ini dijaga terdapat surau dan wakaf-wakaf untuk pengunjung membacakan surah yassin...Al Fatihah
Dibina sebuah tugu,,umpama nesan yang bersimbolkan ombak laut diperkuburan ini,,,di tugu ini tertera potongan ayat KUN FAYAKUN,,,untuk kita fahami kebesaran dan kekuasaan Allah.
Saya besarkan gambar ini,,,agar pembaca dapat membaca kata-kata indah yang menimbulkan keinsafan di tugu yang terdapat di permakaman Massal ini
BENCANA KITA SABARI
NIKMAT KITA SYUKURI
BANYAKLAH ORANG AKAN BAHAGIA...

 
 Selesai solat jumaat dan lawatan ke Permakaman Massal,perut kami memang dah bernyanyi mohon diisi kami di bawa ke sebuah restoran yang menyaji makanan tradisional Acheh,,fuuuh banyak sungguh lauk dan satu nak beritahu nasi di acheh sangat sedap,,beras sawah yang segar dimasak harum..bukan beras yang diproses dengan teknologi seperti ditempat kita..Alhamdulillah makanan memang sangat enak dinikmati ketika lapar,
Satu keunikan restoran di Acheh makanan yang dijual didalam piring-piring kecil yang telah dihidang,,dalam fikiran saya,,fuuuh letih basuh pinggan,,,jika nak membungkus lauj itu dimasukkan dalam plastik.kami dihidangkan dengan berbelas-belas jenis lauk,,san seperti menikmati nasi padang..
selesai makan tengahari kami dibawa ke hotel..Hotel Sultan di tengah banda Acheh..berehat,,petang akan dibawa jalan lagi,,tapi rehat kami menjadi panjang kerana petang itu hujan,,,

hmmmm....saya akan sambung lagi....ada kerja perlu diselesaikan....

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today