yg sudi bersama cm....

Jumaat, Disember 21

Percutian Budget di Phuket

CM beritahu kak sophie ,"kak...kita cuma dapat bercuti cuma 3 hari 2 malam jer di Phuket.!!!,,kak sophie jawab,,"alahh jadilah sekadar main-main air laut"!!! jawapan kak sophie buat cm sedikit lega,,oklah tu jer masa yang ada,,kami bersyukur,,.

kali ni cm nak share,,perbelanjaan yang cm atur untuk trip kali ini,,kami mmg tak guna travel agency,,rata-rata kalau guna travel agency perbelanjaan boleh mencecah RM 1500 ke atas,tapi mungkin perjalanan lebih teratur dan banyak tempat boleh dikunjungi,,kami pulak hanya sekadar melakukan aktiviti basic ,,tapi kami cuba sedaya upaya untuk menyamai apa yang travel agency aturkan,,paling tidak mencecah 70 peratus seperti yang mereka buat.

Cm mmg berazam untuk meminimakan perbelanjaan seboleh mungkin,,so jom tengok,,cm nk cuba ingat balik budget kami disana..

Tiket Flight                   : RM 150 (Pergi dan balik) CM beli ketika AA buat Big Sale Mac 2012
Hotel                            : RM 150 untuk dua mlm termasuk breakfast-kak sophie booking di Agoda


Pengangkutan               : RM 15 per head-mini bus dari airport ke Phatong Beach
                                      RM 20..tambang tut-tut dr hotel ke Phatong Beach untuk mencari pakej ke pulau, 
                                      mahal sebab kalau jalan kaki cuma 10minit jer,,huhuhu,,balik kami jalan kaki
                                      tapi kalau pergi berempat hanya RM 5 sorang,,tut-tut boleh masuk hingga 5 org.
                                      RM 130,naik tut-tut pusing satu pulau...mahalkan,,tapi ok sebab pulau tu besar,
                                      berbukit-bukit dan beserta khidmat tourist guide dr pemandu tut-tut,,yg ni kami
                                      share.(kalau pi berempat boleh jimat sebab tut-tut tu kami berdua jer.
                                      RM 60- tambang teksi dari hotel ka airport,,,sangat selesa dengan teksi dr Toyota
                                      Camry-kami kejar masa so jalan terbaik naik teksi,,masih reasonable harganya,
                                       malah mahal lg jika di Kuala Lumpur.
                                     Pengangkutan ke Phuket FantaSea dan James Bond Island sudah termasuk dalam
                                      pakej yang kami beli,


Pakej                            : RM 150-sehari di Pulau James Bond beserta lunch,dan aktiviti2nya yang hebat
                                       RM 150-Pertunjukkan Phuket Fantasea,,(psssst yg ni tak payah takper CM dan
                                       Kak sopie tido sepanjang teater berlangsung sebab sebutir habuk tak faham.
                                       dah tentu speaking siam,,tapi omputihh suka benar.


Souvenir                         : Beli T shirt  3 helai RM 70
                                        Brooch sekotak ala2 pearl youu cantikk RM 30 ada 5 ketul
                                        Fridge Magnet RM 10
                                        Mug RM 15
                                        RM 50.CM beli kacang gajus di airport untuk habiskan Thai Bath

Makanan                         : NI BUKAN JJCM,,so belanja makan seminima mungkin,,sekitar kurang dr
                                         RM 100 agaknya untuk 3 hari 2 malam,,kami banyak share  portion nya besar.
Massage                          : urut badan RM30 perhour dan RM20 urut kaki
 Jumlah                            : 150+300+15+75+10 +175+30+100 +50= RM 905,,ok tak!!!!,,,
             (SEMUA URUSNIAGA TELAH SAYA CONVERT DALAM RINGGIT MALAYSIA)

American breakfast
                                 
Hotel kami,,tak ragu2 soal halal sebab dapur dan makanan disahkan halal

pusing bandar dengan tut-tut

 breakfast

dinner kami,,,simple jer

cocunut ice cream,,rm 8

sawadikapppppp

tengok tu rm 15 untuk 7 ekor udang,,ok lah tu kan

gerai souvenir dipulau james bond,,cm beli brooch disini

cantik awek siam di Phuket FantaSea


makanan halal atas kapal katering dr perkampungan Islam disitu...Phang Ra Island banyak orang Islam
aktiviti canoe,,yg sangat siyokkk

roti canai,,karinya manislah pulak

pengangkutan untuk ke Phuket Fantasea
Gerai makanan Islam di Jangcyelon Mall..sedappp
                                        Lunch kami RM 15+RM15+8



6 ulasan:

afeezz berkata...

assalamualaikum puan CM

tu lah.. taknak war2kan pada kami. kan bole dpt murah kalau pegi beramai2... hehehe

مسافر اسلام berkata...

Assalammuaaikom wbt Cikgu...
Sungguh berpatutan dan murah. InsaAllah kalau ada kesempatan nanti balik Malaysia nak cuba la...

Ada lagi murah ke kalau pergi ramai2...

kira berkata...

kalau nak murah tapi tak sempat booking flight, boleh la pegi ke hatyai...kat situ ad travel agent boleh bawa sekali travel+hotel+makan(halal) rm500 seorang 3 hari 2 malam. Boleh singgah krabi lagi

Daddy Zuki berkata...

salam cikgu mas. selamat kembali ke sek. sy cuma ke pekan Mundok seberang sg Golok aje. x mampu nak ke Phuket lg. InsyaAllah akan sampai jua. TQ from Sir Zuki..

[-suziey-] berkata...

assalam..ziarah sini dan follow..suka follow blog2 yg ade jln2 n cari mkn.hehe..becoz i love travelling too :)

CM berkata...

walaikumsalam semua..

Afeez:..ada rezeki kita pi reramai yerr!

Adik musafir:..Insyallah adik pun akan sampai ke sana

Kira:..tq kira atas info ini,,yer murah tu CM pun tak pernah sampai Krabi lagi..

Dady Zuki: dah dekat lah tu tak lama lg sampai,,boleh bekereta jerr

Suziey:..salam perkenalan,,,datanglah sini selalu kita share pengalaman.

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today