yg sudi bersama cm....

Jumaat, Disember 21

Percutian Budget di Phuket

CM beritahu kak sophie ,"kak...kita cuma dapat bercuti cuma 3 hari 2 malam jer di Phuket.!!!,,kak sophie jawab,,"alahh jadilah sekadar main-main air laut"!!! jawapan kak sophie buat cm sedikit lega,,oklah tu jer masa yang ada,,kami bersyukur,,.

kali ni cm nak share,,perbelanjaan yang cm atur untuk trip kali ini,,kami mmg tak guna travel agency,,rata-rata kalau guna travel agency perbelanjaan boleh mencecah RM 1500 ke atas,tapi mungkin perjalanan lebih teratur dan banyak tempat boleh dikunjungi,,kami pulak hanya sekadar melakukan aktiviti basic ,,tapi kami cuba sedaya upaya untuk menyamai apa yang travel agency aturkan,,paling tidak mencecah 70 peratus seperti yang mereka buat.

Cm mmg berazam untuk meminimakan perbelanjaan seboleh mungkin,,so jom tengok,,cm nk cuba ingat balik budget kami disana..

Tiket Flight                   : RM 150 (Pergi dan balik) CM beli ketika AA buat Big Sale Mac 2012
Hotel                            : RM 150 untuk dua mlm termasuk breakfast-kak sophie booking di Agoda


Pengangkutan               : RM 15 per head-mini bus dari airport ke Phatong Beach
                                      RM 20..tambang tut-tut dr hotel ke Phatong Beach untuk mencari pakej ke pulau, 
                                      mahal sebab kalau jalan kaki cuma 10minit jer,,huhuhu,,balik kami jalan kaki
                                      tapi kalau pergi berempat hanya RM 5 sorang,,tut-tut boleh masuk hingga 5 org.
                                      RM 130,naik tut-tut pusing satu pulau...mahalkan,,tapi ok sebab pulau tu besar,
                                      berbukit-bukit dan beserta khidmat tourist guide dr pemandu tut-tut,,yg ni kami
                                      share.(kalau pi berempat boleh jimat sebab tut-tut tu kami berdua jer.
                                      RM 60- tambang teksi dari hotel ka airport,,,sangat selesa dengan teksi dr Toyota
                                      Camry-kami kejar masa so jalan terbaik naik teksi,,masih reasonable harganya,
                                       malah mahal lg jika di Kuala Lumpur.
                                     Pengangkutan ke Phuket FantaSea dan James Bond Island sudah termasuk dalam
                                      pakej yang kami beli,


Pakej                            : RM 150-sehari di Pulau James Bond beserta lunch,dan aktiviti2nya yang hebat
                                       RM 150-Pertunjukkan Phuket Fantasea,,(psssst yg ni tak payah takper CM dan
                                       Kak sopie tido sepanjang teater berlangsung sebab sebutir habuk tak faham.
                                       dah tentu speaking siam,,tapi omputihh suka benar.


Souvenir                         : Beli T shirt  3 helai RM 70
                                        Brooch sekotak ala2 pearl youu cantikk RM 30 ada 5 ketul
                                        Fridge Magnet RM 10
                                        Mug RM 15
                                        RM 50.CM beli kacang gajus di airport untuk habiskan Thai Bath

Makanan                         : NI BUKAN JJCM,,so belanja makan seminima mungkin,,sekitar kurang dr
                                         RM 100 agaknya untuk 3 hari 2 malam,,kami banyak share  portion nya besar.
Massage                          : urut badan RM30 perhour dan RM20 urut kaki
 Jumlah                            : 150+300+15+75+10 +175+30+100 +50= RM 905,,ok tak!!!!,,,
             (SEMUA URUSNIAGA TELAH SAYA CONVERT DALAM RINGGIT MALAYSIA)

American breakfast
                                 
Hotel kami,,tak ragu2 soal halal sebab dapur dan makanan disahkan halal

pusing bandar dengan tut-tut

 breakfast

dinner kami,,,simple jer

cocunut ice cream,,rm 8

sawadikapppppp

tengok tu rm 15 untuk 7 ekor udang,,ok lah tu kan

gerai souvenir dipulau james bond,,cm beli brooch disini

cantik awek siam di Phuket FantaSea


makanan halal atas kapal katering dr perkampungan Islam disitu...Phang Ra Island banyak orang Islam
aktiviti canoe,,yg sangat siyokkk

roti canai,,karinya manislah pulak

pengangkutan untuk ke Phuket Fantasea
Gerai makanan Islam di Jangcyelon Mall..sedappp
                                        Lunch kami RM 15+RM15+8



Khamis, Disember 13

Bercuti di Kundasang Sabah 2012


bersantai di sebuah tempat rehat di Kinabalu Park sambil dihiburkan dengan petikan gitar putera hati saya,,dan tiupan seruling dari puteri kesayangan saya


Ke sekian kalinya saya sampai lagi ke Sabah,,kali ni lebih lama,,5 hari 4 malam,,
Kali ini saya bercuti bersama kesayangan-kesayangan saya,,hubby,putera dan puteri tercinta..

my princesss berpossing di hadapan spa di resort yang kami tinggal

tak sah,,jika tak ke sini andai sampai ke kundasang,,cuma kali ni saya rasakan harga sayur dan buah melambung naik,,dan lebih mahal jika dibanding kan dengan pasar diKK

Hotel yg kami pilihhh,,,ooooh sungguh cantik view dari sini,,,bukak tingkap nampak gunung,,,puncak batu-batu di atas gunung,,,Subhanallahhh,,,

ruangan dambaan saya tiap kali bercuti,,tapi cuaca sejukk membuatkan hasrat saya terbantuttt,,,

kereta sewa yang digunakan sepanjang bercuti dengan harga yg amat berpatutan saya n suami dapat menyewa sebuah kereta baru yang masih cekap enjinnya untuk mendaki puncak Kundasang,,,Alhamdulillahhh

indahnya ciptaan tuhan,,,,merenung alam,,juga satu ibadah yang membawa hati berasa takjub dengan besarnya kuasa Allah,,,dan indahnya langit kundasang mengamit kami kembaliii menghirup kedinginan,,dan kesegaran angin gunung..
di ladang lembu mersilau,,,tak jauh dari pekan kundasang,,hmmmm terasa begitu manis kasih sayang..,



Sabtu, Oktober 27

Bercuti di Phuket - Hari Kedua Menyusuri Pulau

Hari kedua di Phuket kami mula merancang untuk ke pulau-pulau dan menjalani aktiviti laut..CM dan kak sopie tak bercadang nak bersnokelling bagai,,kami nak bersantai-santai menikmati keindahan ciptaan tuhan,...oleh itu pakej terbaik yang sesuai untuk kami ialah,,,Ke Phang Ra...atau James Bond Island.Pakej ke sana kami cari waktu pagi kami keluar ke bandar di pandu oleh pemandu tut-tut..hmm pakej kami mungkin agak mahal THB 1500 (RM 150)..anda boleh cari yang lebih murah sekitar THB 800-1000 (RM 80-100)..kami tak mahu pening kepala dan yang penting ia dimiliki oleh company muslim yang menawarkan makanan halal.(Gambar di atas suasana di atas jeti)


Bot mula bergerak meninggalkan jeti...suasana sungguh indah,,dalam bot ada lebih dari 50 orang dari seluruh perusuk dunia.
Kami di bawa dalam boat besar yang selesa,,di sediakan makanan,minuman,buah-buahan yang mencukupi daripada jam 10pagi hingga 5.30 petang,,kiranya seharian..satu pengalaman yang sangat menarik untuk menenang fikiran bersantai,,menghilang keletihan
gambar sebuah boat yang sarat dengan penumpang menyusur pulau-pulau di Phuket
aktiviti pertama kami di bawa menyusuri keluk-keluk pulau dengan canoe,,,yang di bawa oleh pekerja boat yang peramah dan berdedikasi,,satu pengalaman menarik yang belum pernah saya cuba


selesai aktiviti canoe menyusuri pulau,,dan masuk ke dalam cave yang gelap gulita,,,di atas boat kami telah terhidang makanan tengahari yang lazat,,ada siakap 3 rasa,tomyam,sayur campur,,ayam tempura,,dan bermacam2 lagi dan yang penting halalll
Selesai lunch tibalah masanya kami ke Pulau James Bond,,tempat pengambaran filem James Bond,,cantik pulau itu dengan tunggul-tunggul batu yang menjadi identitinya..


Gerai-gerai souvenir disini,,,hampir semua peniaganya wanita muslim yang bertudung,,harganya,,ok jugakkk
menuju dalam cave yang gelap gulita...saya senyap seribu bahasa takutttt...
selepas ke James Bond,,,mereka yang nak berenang diberi peluang berenang,,,

kami di atas canoe,,,melawat laguna yang indah
dalam perjalanan pulang kami di hibur dengan beberapa show dari mat-mat thai ni,,untuk tips mereka
.

Sabtu, Oktober 20

Bercuti di Phuket Thailand -Part 1

Alhamdulillah,,,sampai juga hari yang tunggu percutian yang dirancang sejak awal tahun 2012,,menjadi realiti tanggal 12hb Oktober.Saya dan kak sophie akhirnya sampai ke sebuah pulau yang indah dikelilingi laut yang membiru,dengan keluk-keluk bukit yang begitu mengasyik pandangan,,3 Hari 2 malam terlalu pendek untuk saya meneroka dan menikmati indahnya ciptaan Allah di bumi Phuket..
Tiket ke Phuket saya beli ketika Air Asia membuat promosi Big Sale...CM dan kak sophie tidak membeli sebarang pakej dari Travel Agencies,sesi terjah dan redah kami praktiskan,,cuma hotel kami book dari Agoda,Dari LCCT,kami terbang pukul 4.15 petang,,sejam 10 minit,kami sampai di bumi Phuket,,,jam di Phuket bergerak sejam lebih lambat dari jam kita,,,turun flight kami nampak persisiran pantai yang indah,saya jadi teruja,airport Phuket,besar,teratur dan bersistem,,sesuai dengan statusnya sebagai pulau peranginan yang tersohor didunia.
Jangan risau tentang pengangkutan dari airport ke Phatong Beach atau bandar Phuket,teksi,mini bus sedia menunggu,bergantung pada bajet anda, CM mengambil mini bus seperti gambar di atas,,selesa cuma yang tak bestnya kena tunggu cukup 10 orang baru dia gerak,,,kalau belum cukup dok lah melangguttt...kami tunggu hampir sejam,,,nak berasapp jugak rasanya,,,ye lah nak murahkkan!!!!! ,,,harga cuma THB 150 bersamaan RM 15 sorang berbanding teksi dalam rate THB 600-1000 iaitu RM 60-100.Disebab kami berdua perempuan kali pertama sampai ke Phuket,kami mengambil mini bus untuk keselamatan selain murah dan selesa.
 Sejam menunggu,,kami di bawa ke destinasi masing-masing,,wahhhhh jauh rupanya airport Phuket ke Patong Beach 1jam 15 minit,,termasuk waktu jem.sejam perjalanan driver mini bus berhenti di sebuah tempat yang gayanya seperti travel agency,,benar tekaan saya,,mungkin mini bus ni ada komisen jika membawa pelancong ke sini,,,yang tak mahu bersusah payah boleh terus mengambil pakej2 pelancongan disini tapi harganya hadoiiii,,katokkk kapla...

Dari agoda,,kak sopie booking sebuah hotel pemiliknya Islam di Phuket,,recomended ,,,jika yang berbajet seperti saya,,,cuma RM 180 untuk 2 malam bersama sarapan pagi halal tanpa was-was.mungkin biliknya kecil tapi servisnya tip top dan bersih.Yang sangat menarik pekerja hotel menunjukkan kita arah kiblat untuk bersolat,Arman Hotel Residence &Halal Restaurant,,,begitulah nama hotel kami,,,makanan yang sedap dan yang paling penting halal dan bersih...
Sarapan dan dinner kami makan di hotel sahaja,,,malam dah lewat kami berasa lapar,,pekerja hotel masih lagi tak keberatan melayan kami walaupun mereka dah nak tutup,,mereka masakkan kami nasi goreng yang sangat sedap,,,jika saya ke Phuket lagi,,saya tak bercadang nak ke hotel lain,,,sinilah hotelnya kerana tak perlu bimbang tahap kebersihan dan makanan halal.Sebenarnya di phuket soal hotel bajet yang ratenya bawah rm 100 semalam,,,,melambakkkkk


next saya sambung lagi part 2,,aktiviti island hopping di hari kedua...




Rabu, Ogos 22

Jalan-Jalan Cari Makan di Penang

Tawaran rakan sekerja untuk bersama bercuti hujung minggu di Penang diterima CM tanpa banyak berfikir panjang,rasanya dah hampir 10 tahun CM tak ke Penang.Cikgu Liza bercadang untuk ke Penang bagi mengunjungi ibu bapanya sambil menguji pandu Toyata Wish yang baru diterima...so kami tumpang sekaki,
Sebagai anak jati Penang cikgu liza arif ceruk peruk Penang mencari port2 terbaik untuk memenuhi aktiviti jalan-jalan cari makan kami sepanjang 2 hari bercuti di sana....



ternampak plak JJCM ni di Kedai Laksa Janggus Balik Pulau....

Orang su ngguh ramai disini,,Q panjang menanti giliran mendapatkan laksa,mungkin populariti yan g diraih  dari program JJCM di TV3,,adalah bonus untuk meraih perhatian pelanggan...

Sebelah malam kami ke Telok Tempoyak untuk menikmati seafood bakar...sebagai orang melaka yang selalu ke Medan Ikan Bakar sekitar Melaka,,disini pilihan agak terbatas,,tak banyak kedai pun,,cuma cara bakar berlada dicecah dengan air asam menunjukkan sedikit kelainan....harga???? biasa-biasa ajerr tak mahall sangat,,taklah murah,,kata orang standard!!!

Makan Tengahari sebelum pulang ke KL....Gulai asam pedas ikan Semilang,,,,sangatttt sedappp
Kami menyusurr kampung di Kuala Juru untuk menikmatinya...dibawa orang tempatan pasti tempatnya tak mengcewakan..

Kepah berlada di Telok Tempoyak.......

5 mangkuk ,laksa Janggus untuk kami berlima,,,,actually CM bukan pengemar laksa tapi bolehlah layan.....
rasanya????hmmm..ok lahhh,,,harganya ok lahhh...still reasonable..tapi disini goreng pisangnya yang dihiris nipis ,digoreng bersama taburan bijan dan sangat harum,,,buat CM takkan lupa tempat ni....

Mee udang dan ketam di Kuala Juru,,,wahhh !!!!!! yummy-yummy

Benar kata orang Mee Udang di Penang,,,10 kali lg sedap dari Mee Udang di Taiping...
Ni Mee udang di Gerai aziz Sungai Dua,,,Udang dipilih sendiri dan harganya lebih murah  dari Kuala Sepetang,,
semangkuk Mee Udang sebegini,,harga cuma RM 8...udang lebih segar kuahnya lebih pekat,,,


Kami Tapau Nasi Kandar untuk sarapan
Rasanya sungguh berbaloii perjalanan kami,,,2 hari satu malam yang di penuhi dengan aktiviti makan,,,ada juga berkesempatan ke Penang Hill untuk menaiki the new train yang dikata boleh sampai ke puncak Penang hill hanya 5 minit.....nanti kita buat n3 yarrr,,pas 2 hari kami makan...minggu depannya kena berpuasa bagi menstabilkan kandungan kolestrol dalam badan ahakkks,,,,,

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today