yg sudi bersama cm....

Sabtu, Oktober 20

Bercuti di Phuket Thailand -Part 1

Alhamdulillah,,,sampai juga hari yang tunggu percutian yang dirancang sejak awal tahun 2012,,menjadi realiti tanggal 12hb Oktober.Saya dan kak sophie akhirnya sampai ke sebuah pulau yang indah dikelilingi laut yang membiru,dengan keluk-keluk bukit yang begitu mengasyik pandangan,,3 Hari 2 malam terlalu pendek untuk saya meneroka dan menikmati indahnya ciptaan Allah di bumi Phuket..
Tiket ke Phuket saya beli ketika Air Asia membuat promosi Big Sale...CM dan kak sophie tidak membeli sebarang pakej dari Travel Agencies,sesi terjah dan redah kami praktiskan,,cuma hotel kami book dari Agoda,Dari LCCT,kami terbang pukul 4.15 petang,,sejam 10 minit,kami sampai di bumi Phuket,,,jam di Phuket bergerak sejam lebih lambat dari jam kita,,,turun flight kami nampak persisiran pantai yang indah,saya jadi teruja,airport Phuket,besar,teratur dan bersistem,,sesuai dengan statusnya sebagai pulau peranginan yang tersohor didunia.
Jangan risau tentang pengangkutan dari airport ke Phatong Beach atau bandar Phuket,teksi,mini bus sedia menunggu,bergantung pada bajet anda, CM mengambil mini bus seperti gambar di atas,,selesa cuma yang tak bestnya kena tunggu cukup 10 orang baru dia gerak,,,kalau belum cukup dok lah melangguttt...kami tunggu hampir sejam,,,nak berasapp jugak rasanya,,,ye lah nak murahkkan!!!!! ,,,harga cuma THB 150 bersamaan RM 15 sorang berbanding teksi dalam rate THB 600-1000 iaitu RM 60-100.Disebab kami berdua perempuan kali pertama sampai ke Phuket,kami mengambil mini bus untuk keselamatan selain murah dan selesa.
 Sejam menunggu,,kami di bawa ke destinasi masing-masing,,wahhhhh jauh rupanya airport Phuket ke Patong Beach 1jam 15 minit,,termasuk waktu jem.sejam perjalanan driver mini bus berhenti di sebuah tempat yang gayanya seperti travel agency,,benar tekaan saya,,mungkin mini bus ni ada komisen jika membawa pelancong ke sini,,,yang tak mahu bersusah payah boleh terus mengambil pakej2 pelancongan disini tapi harganya hadoiiii,,katokkk kapla...

Dari agoda,,kak sopie booking sebuah hotel pemiliknya Islam di Phuket,,recomended ,,,jika yang berbajet seperti saya,,,cuma RM 180 untuk 2 malam bersama sarapan pagi halal tanpa was-was.mungkin biliknya kecil tapi servisnya tip top dan bersih.Yang sangat menarik pekerja hotel menunjukkan kita arah kiblat untuk bersolat,Arman Hotel Residence &Halal Restaurant,,,begitulah nama hotel kami,,,makanan yang sedap dan yang paling penting halal dan bersih...
Sarapan dan dinner kami makan di hotel sahaja,,,malam dah lewat kami berasa lapar,,pekerja hotel masih lagi tak keberatan melayan kami walaupun mereka dah nak tutup,,mereka masakkan kami nasi goreng yang sangat sedap,,,jika saya ke Phuket lagi,,saya tak bercadang nak ke hotel lain,,,sinilah hotelnya kerana tak perlu bimbang tahap kebersihan dan makanan halal.Sebenarnya di phuket soal hotel bajet yang ratenya bawah rm 100 semalam,,,,melambakkkkk


next saya sambung lagi part 2,,aktiviti island hopping di hari kedua...




13 ulasan:

~Beb~ berkata...

Asslaam cm, tang urut kaki tu x menahannnnn. Sodapp dan murah! Makan nye pon

CM berkata...

wasalam beb

betul tuu,,,tang urut yg rasanya nk pi phuket tiap bulan,,,tapi rasanya hadyai pun murah urutnyaa,,,

mama ju, berkata...

salam sejahtera cikgu,

Bestnya cikgu, teruskan bercerita! Jgn lama2..

CM berkata...

salam kak ju
insyallah ,,sibuk sangat sekarang ni tu yg lambat update blog

afeezz berkata...

assalamualaikum CM : saya nak ke Phuket juga... nak urut2 juga.. hahah

manzlie berkata...

salam cikgu mas...


cl dah lama tak masuk phukett....ghinduuuuu aaarr


waslam

kakchik@ella berkata...

As salam CM. KC tak penah pegi Phuket. Best ye? Dan thanks recommend hotel ni ye.

Curious of Masterdy berkata...

Assalam...duit camna ek ?tukar ngan dollar dulu..atau kat sana amik $ M'sia ? first time nk pegi.. :)

CM berkata...

walaikum salam curious

duit tukar sajer di money changer di malaysia kepada thai bath.

nazeef nazeem berkata...

salam..saya mmg suke baca blog pasal travel nih..support saya blogger baru..follow me back
http://nazsue1983.blogspot.com/

Tanpa Nama berkata...

Fіrst off I ωould like to say awesome blog!
I had a quick question ωhich I'd like to ask if you don't mind.
I ωаs cuгіous to knοw hoω yοu center yourѕelf anԁ clear your mind bеfoгe writіng.
I have haԁ a tоugh time cleаring my mind іn getting my idеas out.
I tгuly ԁo enϳoy writing but it ϳust ѕeems lіke thе fiгѕt 10 to 15 minutes tеnԁ tο bе loѕt just
trying tо figure out how to bеgіn. Аny recοmmenԁations оr tips?
Appгeсiаtе it!

my site :: san juan travel guide

Tanpa Nama berkata...

It's nearly impossible to find experienced people on this topic, but you seem like you know what you're talking about!

Thanks

Review my site ... china university of petroleum beijing

Tanpa Nama berkata...

Нello there! Ӏ simply woulԁ like to give уou a huge thumbѕ
up for your excellent info you haνe heгe
on this post. I will be coming back to your blog for moгe ѕoon.


my webpagе Amsterdam house

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today