yg sudi bersama cm....

Sabtu, Ogos 1

Cikgu dan Bukit Kerinchi KL


Vista Angkasa...dah berubah betul tempat ni..bangunan dah di cat dengan warna baru..selepas lawatan mengejut,Perdana Menteri ke Bukit Kerinchi..terus dapat peruntukkan ... kedai makan kat siar kaki tu dah tak der..dah pindah kat mana tak tahu lah..

Ni flat Kg Kerinchi ramai kawan-kawan cikgu menyewa kat sini.luas rumahnya lebih sikit dari apartment vista angkasa..sewa kat sini masa cikgu belajar dulu,sekitar rm 800-900 ,3 bilik flat ni...





Aku ke KL pada tahun 1996..register sebagai pelajar Universiti Malaya,di fakulti Sastera dan Sains Sosial,tahun pertama aku menetap di Kolej Seksyen 17 PJ,bersebelahan dengan main campus UIA pada masa tu..sebelum UIA berpindah ke Gombak.Pengangkutan utama ke campus pada masa itu Bas Mini no 12,bas Srijaya,das Bas Universiti..masa ni first year,,naif sangat lagi,,berhinggus lagi,keluar masuk aku dulu melalui gate Intan..warga UM tau lah kat mana gate tu..??



Tahun kedua,kerana tak aktif dgn aktiviti college,,kami serumah tak lagi dioffer asrama,kena cari rumah sewa,gelabah semua...pas cari punya cari terjumpalah satu iklan di bus stop library..sebuah rumah kosong di vista angkasa bukit kerinchi perlukan penyewa.kami menelefon,Alhamdulillah owner rumah tu adalah seorang wanita melayu berngama "Puan"..ye nama betul dia "Puan..bukan gelaran...kami panggil dia Cik Puan walaupun dia dah kahwin tak sedap lah nak panggil Puan Puan"


Mak ooi Cik Puan yg berasal dari Kedah ni habaq,sewa apartment yang kecik jer tu dengan 2 bilik,satu bilik stor berharga rm 1200..tak de furniture lak tu..sebab kami ni tak de kenderaan kami akur jer,bagi student yg ada motor,mereka lebih suka menyewa di Pantai Dalam,PJ dan Bangsar murah sikit,maka rumah 4-9-7,menjadi tempat kami menetap dalam perjuangan mendapatkan ijazah.


Kami tinggal 12 orang,cam ikan sardin dalam tin kami..kami redha,demi share harga sewa,sama-sama ikat perut,untuk bayar sewa rumah..pi campus naik van sapu dengan tambang 50sen..makan masak bersama n share,masa tu kawanku ramai dari utara.Ibah,melor,miza,shikin..depa ni dari Kedah,..Baya,Azizah,Tengku Suziela dan Mastura dari Kelantan,Izan dan Safina dari Selangor,aku dan izzah masing-masing dari Melaka dan Muar.kini cuma Ibah dan Safina jadi officer kat Maybank..Melor dan Baya lecturer kat USIM dan UUM,Shikin tolong suami bukak farmasi kat Baling Kedah..dan yang lain semuanya cikgu sekolah Miza kat MRSM,yg lain cikgu sekolah cam aku...dan semuanya dah jadi mak orang..kecuali Ibah..


Gambar diatas tu.adalah pemandangan penempatan Kg Kerinchi yang amat aku rindui,segala kenangan pahit manis tercatat disini..zaman remaja yang begitu indah...hu,hu..lama dah tak ronda UM.,teringin sekali pi kat library..disitulah cikgu jumpa `abg samad`..bila kami terlanggar satu sama lain..fuyooooo cam cerita hindustan..tapi memang betul cerita ni..bertabur buku cheq..pas tu dia tolong kutip kan..fuuuh romantik kan!!!!!!masa tu lah mata bertentang mata...tapi cam streotype jer kan..adegan drama melayu..hu,hu,hu..malu pulak nak kenang...


27 ulasan:

Azemi Ali berkata...

Salam Ciku Mas,

Selamat mengimbau nostalgia lalu. Rasa macam sekejap sahaja waktu berlalu. Mungkin perjalanan kita juga sudah hampir ke penghujungnya.

manzlie berkata...

salam cikgu...
abg samad tuh yang dalam Facebook tuh ker...patut lah hepi arinih duk baca Facebook..

hehehehh

syurkan
wasalam

cikgu mas berkata...

salam cik mie

lama dah tak tinggalkan jejak kat sini...sibuk yer.cm ni mmg suka mengimbau kenangan lama,yg manis dingat yg pahit di nilai..perjalanan hidup masih jauh atau singkat tu semua dalam pengetahuan tuhan,,kita redha dan pasrah jer kan..

cikgu mas berkata...

salam cik lie..

jasa baik cik lie yg rekomen kan kami kan..lupa ker,,kalau tak ada cik lie tak bertaut kasih kami..he,he

sukran cik lie!!!

manzlie berkata...

wahhh dah pandai dia bersyukran dgn kita lak...

hmm suka jugak dia kat abg samad tuh yer....camner koq As?


wasalam

cikgu mas berkata...

Mestilah suka cik lie.. cik lie yg promote kan lebih-lebih..cheq dah tak leh tido malam..k.as pun dok promote pada cikgu about abg samad..

syukran tu...abg samad yg ajar..kan..ikut culture org arab..

apa khabar lah dia agaknya kan cik lie....???dia tak de contact cik lie ker..jgn lupa bagi `hadiah ` tu kat dia...tauu!!

manzlie berkata...

ok lah jgn takut...akan sya sampai ken Personaly hadiah tuh pada tangan nyer sendiri tanda kasih cikgu pada nyer...hhehehehe

leh kan?


waslam

cikgu mas berkata...

Cik lie memang kawan yg baik..cik lie lah harapan saya..agar kasih bertaut semula..bila abg samad terima `hadiah` tu,,pasti kenangan lama terbayang di hadapan mata..

sukran cik lie...boleh sajer..dia pasti cari saya balik pas ni...he,he,he,he..dan kisah lama akan difilemkan..sudilah cik lie jadi pengarah yer..he,he,he

sonata anak kancil berkata...

Salam ziarah cikgu - cikgu orang Melaka ke? He3x...balik Melaka,boleh jumpalah kita...

Imbauan kisah lampau, memang seronok & amat bermakna sekali...sayang masa tu tak ade le macam kita dok tulis2 / rakam2 sekarang kan....Jadi, sama lah macam sonata jugak...suka rakam dengan tulisan apa yang berlaku pada hari ini - yang akan jadi sejarah pada masa depan...hari ni kita tulis sejarah kita yang lepas!
jadi- keep on blogging!

sonata anak kancil berkata...

Oh ye cikgu - lupa lak...saya link cikgu punya blog ni kat side-bar....

||alis|| berkata...

salam sayang cikgu;

kat tempat alis kursus kini ada 2-3 x-student UM.

lelaki semuanya. gagah gitu. dan smart ;P

apiz hensem berkata...

hi kak mas. kat vista angkasa ni lah beberapa hari lepas ade student UM bunuh diri, terjun dari tingkat 16, tp tak tau lah blok yg mana.. hahah.. eh... tercerita plak...

kak mas penah dtg ke klinik kesihatan pelajar dulu? klu nak tau, pegawai perubatan yg kontroversi tu dulu dah jd ketua kat sana, boss saya lah senang cerita.. mmg kontroversi.. haha

cikgu mas berkata...

Salam sonata...

tqvm sudi menjengguk saya kat sini...aah betullah tu ..kite org melaka,Umbai..dulu sekolah kt sekolah agama atas bukit di telok mas tu..he,he tau lah tu kan..sonata ni pun cikgu kan???

ya namapun cikgu sejarah,,sejarah dan kenangan adalah sesuatu yg sukar dipisahkan..yup blogging forever...

tq sonata,kerana sudi jadi follower saya..ada sekor buaya akan masuk ke umah sonata,nak tanya khabar saya klick jer,,kepala buaya tu,saya akan bercerita kisah terbaru...

cikgu mas berkata...

Salam sayang jugak untuk Alis..

hmm dah tu camner..risiklah nama sapa??kalau depa gagah perkasa..aliss kan manis jelita..kak mas dah tak sabar nak rasa nasi minyak alis ni..

cikgu mas berkata...

dear apiz..

wooii,ye ker,ada student UM bunuh diri?..ni k.mas nk cerita my experience dpn mata kepalaku,telah terjun seorang perempuan cina kt blog 3,pecah kepala u...k.mas masa tu baru balik dr kelas masa tu final year,ingat sampah jatuh tetiba org,k.mas cepat2 lari tak nak tgk keadaan mayat n takut jadi saksi polis,apizz tau!! kat seminggu jugak rasa macam nak demam,kuatkan semangat baca yasin akhirnya ok..tu pun sebab tak pi tengok mayat,kalau pi tgk tak tahu lah camner...Rasanya byk dah kes bunuh diri kat situ,rasanya kalau tingkat 16 blok 4 dan 3 jer,yg lain 15 tingkat..

hah ni satu lagi berita sensasi..mak ooi doktor B dah jadi ur boss???ni ada cerita my experience dgn dia tu..masa tu k.mas kena gatal-gatal kat lengan,merah-merah,pas tu dia tanya kat bahagian dada ada tak???fuyoo,apahal kita gatal kt lengan tanya kat dada,conpius k.mas...ramai gak my fren lalui berbagai cerita dgn dia.. perkara yg sama.........agaknya dia dah tua sekarang,dah tak kontroversi kot??

di UM tu macam2 cerita yg manis untuk ku kenang,diklinik tu lah k.mas yg kena denggi setiap hari mengambil darah sorang diri,,terketar2 jalan kaki sorang diri ,hu,hu,hu,tahun 2 masa tu dan..tak de boyfren lagi..tiada siapa yg peduli..housemate pi kelas.pas tu kena pi hospital universiti


hiss dgn apizz ni pulak ku mengenang kisah lama....hu,hu teringat ketenangan air tasik dpn second college..

apiz hensem berkata...

hihih.... kak mas, kawe pon ade dgr berita sensasi pasal boss kawe tu. tp rasanya sekarang dah kurang sensasi, pasal takde cerita2 terbaru yg kawe dgr pasal beliau. tp sebelum ni pon dia wat kontroversi gak, masa tu rajin no dia komplen pasal boss kawe yg lama. dgr cerita bukan saje smpi ke VC tp smpi ke biro pengaduan awam. yg jadi mangsa, kawe lah.. pasal kene jwp semua aduan2 dia. sakit hati gak ler bile dia menyusahkan kawe smpi macam tuh. sekarang dia dah jd boss, ermm.. trak guna satu sen... baek takde boss langsung...

juk berkata...

TQ sbb taruh link ke blog sy di blog list cikgu mas. sy pun UM grad. sy dah taruh link blog pn mas di zukidin.blogspot.com. sy grad thn 97. buat TESL...sebelah je...kita jirankan dulu?

juk berkata...

salam...saya dah link blog u kat blog sy tp heran tul sbb blog u masih menunjukkan post yg lama. u ada pakai RSS feed ke? Sila bagi URL nyer kat sy. Mine is http://feeds2.feedburner.com/zukirobust

Moga masalah ini dpt settle.

tq.

cikgu mas berkata...

salam apiz

biasalah dik..sori to say lah..mmg tau benar kalau bangsa tuuuuuut jadi boss,cantas mencantas,komplen mengomplen jadi darah daging,diaorg pikir kita pun berkasta cam depa,sbb tu negeri depa tak aman,bwak bersabar,lama2 pencen jugak doktor tu,sampai bila dia nk menungkat dunia??

cikgu mas berkata...

salam n dear sir zuki

oh ye ker boleh pi alumuni lah kita..aah sebelah jer kita pas tu saya buat educ.diploma saya dok di fakulti pendidikan jugak..

ya allah,saya dah pening kepala dgn gambar buaya tu,ada juga tanya dgn kwan blogger yg lain depa pun tak tahu nape jadik gitu...kalau sir zuki boleh bantu saya amat berbesar hati..

aduhai feed burner tu pun saya tak tahu apa fungsinya...tapi URL nya..mycikgumas.blogspot.com..apa perlu saya buat cikgu??

Kak As. berkata...

salam,

lepas ni abg Somad mesti suka sbb pakai baju, sardin dan asam pedas yg CM tapau kat dia tu.
bulan 12 ni mesti dia balik ikut CL. agaknya siap bawa cincin.

hahahahaha.... hari ni semua hepi terover noohhhhh..... sebb CM dah dapat jumpa abg somad dia. hahahaha

cikgu mas berkata...

salam k.as


he,he,he..cam tu lah saya harapkan..tapi kalau dia bawak cincin kat jari yg manalah nak saya sarungkan??semua dah penuh,paling elok saya antar kat hanis jer nanti..tak pun atikah..biarlah saya mengenang dalam hati jer kak!!1

alamak asam pedas kurang garam tu??sesuai untuk cik lie naa..

hepi terover kak..kalau kak ada lagi best...kak..cheq rasa dah jumpa dah seseorang yg sesuai dgn cik lie..tp cik lie selalu marah saya kalau sebut perkara tu..so demi hurmat pada cik lie..cheq senyaplah dulu...

Kak As. berkata...

salam CM,

tak pa asalkan kita ikhlas. Allah yg akan buka pintu hati dia. kita hanya membantu jah.

malam ni tentu ada orang tdoq dalam senyuman puas.heheheheehe

khairyn berkata...

Salam Cikgu Mas

Samalah, saya pun pernah duduk kat Vista Angkasa ni tahun 95-97 kalau tak silap di block 4 dan 8 sebab bekerja di Bangsar. Selalu hilang kasut. Tak tahan sebab banyak kes pecah rumah terus pindah ke Sentul pulak. Tapi memang sewanya cekik darah sungguh kan?
Dulu bayar RM300 untuk satu bilik, lepas ke Sentul cuma bayar RM175 sebulan huhuhu jimat!

cikgu mas berkata...

Salam k.as

betul tu kita menolong jer...kunci hati tu entah pada siapa agaknya???

pasal apa lak ada yg tidoq tersenyum puas??..tu macam tidur yg mana hajat mereka di penuhi..tak tahu lah kak..

cikgu mas berkata...

salam khairyn

wah dari jauh kucing tu...betul tu kat vista tu sewanya memang cekik darah u...depa tau depa taruh berapapun sewa student UM pasti jugak cari..kat situ kan ada Lrt station...kununnya..strategik lah tu...haaah,kt sentul tu.berpuluh kali murah yer...kalau balik pi ronda kat situ dah byk sangat berubah..

cikgu mas berkata...

lagi satu khairyn i pun dok blok 4 tau ,tingkat 9,sure kita pernah teserempak dalam satu lif coz i dok situ thn 96-2000..tapi tak kenal..kan..kt sini br kita sedar kita mungkin pernah balas senyum..

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today