yg sudi bersama cm....

Sabtu, Ogos 15

Selamat Menyambut Ramadhan...



Kat sekolah tadi kawan-kawan dah mula borak pasal nak sambut puasa,ramai dah mula menukar resepi.yg dari johor ditanya camner nak wat laksa johor?dari penang..mula share resepi Mee Udang,dari Serawak..mula ambik order paste laksa serawak.Kat CM depa tak tanya pun!!!agaknya kawan-kawanku tahu,aku tak berapa pandai memasak,hu,hu..CM ni dalam proses nak belajar masak..sekadar masak campak-campak tu ok lah!!!boleh lah jugak..
Tapi aku mula terfikir,Ramadhan ni bulan Pesta Makan ker?orang kita mula dok pikir pasal nak masak apa?nak jamu apa?padahal ikut konsep bulan ni lah kita belajar mengekang nafsu,berjimat cermat,jangan membazir.Malang yer...bila sampai Ramadhan semuanya jadi terbalikkan.Pergi pasar Ramadhan bawak duit rm 30-50,semua dihabiskan pada makanan,bila balik berbuka puasa,dah tak larat nak habiskan!!akhirnya masuk tong sampah.Tu tak masuk tempahan kuih raya lagi,kalau kat bilik rehat di staff room tu...berderet-deret kuih sample,untuk tempahan,siap dengan borang lengkap lagi.Nampak yer diriku belum tergoda lagi untuk membuat tempahan,yg nakal jer setiap pagi aku ambik rasa,tapi tak beli pun,sori yer pembekal,memang kuih sample untuk dirasa,rasanya dah 30% CM yg ambik rasa!!!he,he,he
Perasan tak kat TV pun,penuh dengan rancangan masak-memasak,makan memakan,jamu menjamu,akhirnya di Malaysia bulan Ramadhan jadi pesta Makanan Kebangsaan...setiap 2km ada pasar ramadhan,yg jual benda yg sama..yg tak pasti kualitinya.
So azamku di bulan Ramadhan ni.....semoga Allah membantu merealiasikan..sekadar share dgn u all.zamku ini..kelihatan sedikit poyo..tapi Insyallah akan ku cuba laksanakan,he,he,he...boleh tak ni???
  • Tak mau pi Pasar Ramadhan...nak jadi ibu mithali ....memasak maaa!!!huh boleh caya ker?
  • Tak mahu makan banyak,berbuka bersederhana...makan ikut sunnah..kurma jer...aiiik besar pengorbanan ni..susah nak wat ni..he,he mesti yakin diri arrr....
  • Tak mahu beraya sakan...sampai sekarang tak de baju raya lagi,tunggu hubby alert benda ni....agaknyer dia sedar tak????kalau tak sedar,3 hari sebelum raya,akan ku kejutkan dia!!!dari mimpi yg panjang,bagi jer bil card credit...he,he,he,,mithali ker tu??sori yer yang!
  • Terawih,terawih!!
  • Solat jaga yer!!!!
  • Tak mahu dok sembang cam selalu..pi wat keja,baca Quran banyak-banyak.
  • Nak ajar my boy n my girl berpuasa tahun ni.
  • Tak mahu tengok TV,drama bersiri petang-petang tu minta distopkan dulu..
  • ada lagi ni azamku..tapi soganlah nak share....He,he

Moga Allah memudahkan,Niat tu penting,dari niat ia bergerak ke arah perlaksanaan yer..ingin sekali menghayati ramadhan yang datang,kerana kita tak pernah tahu.....

ADAKAH RAMADHAN YANG AKAN DATANG...KITA MASIH LAGI ADA UNTUK MENYAMBUTNYER,??????????????????????

13 ulasan:

PINATBATE berkata...

selamat berpuasa..

Kak As. berkata...

salam CM,

selamat berpuasa buat CM sekeluarga.

smoga kita ditemukan dengan Lailatulqadar. InsyaAllah.

smoga ramadhan mendidik kita menjadi insan mulia.

Kak mala berkata...

Salam CM,

Nmpaknya bulan puasa dah jadi bulan makan2. Akak pun rasa cam tu. Tentang azammu, akak doakan moga tercapailah ye.

Moga kita dapat khatam quran beserta terjemahannya pd Ramadhan kali ni. Yg pnting dapat beribadah di mlm lailatul qadar.

Selamat menyambut ramadhan almubarak untuk CM dan followers.

cikgu mas berkata...

Salam Cikgu Pinat..

tq,selamat berpuasa juga untuk kak sekeluarga moga kita mampu meraih berkat di bulan mulia ni..

cikgu mas berkata...

Salam kak as..

tq atas ingatan dan doa moga kita ditemukan dgn Lailatulqadar,malam yg lebih baik dari seribu malam..amiin.

cikgu mas berkata...

Salam kak mala

betul tu kak mala..ramadhan kt mesia ni,bulan makan-makan..he,he boleh kot saya penuhi azam bulan ni???

Yup selamat menyambit ramadhan kak sekeluarga..

Hanis berkata...

salam kanda

selamat menyambut bulan ramadhan...
semoga semua impian kanda akan tercapai...insyallah....yang pasti cerita2 tv akan hilang jika kita masak tuk berbuka... so, kat situ aje 2 impian insyallah akan tercapai...kanda, nanti jgn lupa ajak dinda p berbuka same2 k....
;-)

cikgu mas berkata...

Salam hanis

tq for your support dear...hmmm boleh caya ker azam2 ku itu,he,he,he,,mesti yakin dirikan!!!


he,he,he..cik lie kt makkah mesti dok gelak baca azamku ni..noor pulak berguling agaknya,no 1 dan 2 tu yang sedikit susah n besar godaannya dik!!!

manzlie berkata...

salam cikgu Mas...

dah terguling ku baca Azam ramadan mu ituh..kekekekek memang tak leh pecya lah...

habaq kat anak anak mu tahun nih kalau penuh puasa Pakcik Lie bagi 100 riyal se orang ok..

saya jugak berbuka disini hanya 7 biji Kurma dan 2 cawan air zam zam seperti tahun lalu..cian kan...cikgu jgn lah kuarkan gambar gamabr lauk tuh..teringin pun ada nih...nak suruh dtg mai time ramadan takda sapa lak nak mai masakkan..dah nasib badan tan..hehehe

syukran

waslam

cikgu mas berkata...

salam cik lie

kekekekkek,he,he,he..tak caya yer??..tak caya sudah!!!!

pakcik lie..anak2ku kecik sangat lagi..tak pandai guna duit,bagi kt mama ni jer..kalau berjaya realisasikan azam poyo tuu!!!

hmm,samalah kite,ku kuarkan gambar lauk2 tu,untuk pujuk hati...jgn pi pasar ramadhan ni..

tu lah cik lie tak nak usaha sungguh2.kalau tak boleh bawak tukang masak balik..SELAMAT BERPUASA DIBUMI BERKAT YER!!!

Azemi Ali berkata...

Salam cikgu Mas,

Saya suka azam Ramadhan cikgu. Saya juga berazam lebih kurang begitu. InsyaAllah dipermogakan oleh Allah.

Banyakkan membaca Al-Quran.

Mungkin ramadhan ini Ramadhan terakhir.

cikgu mas berkata...

Salam cik mie

Alhamdulillah...sama kita mengambil berkat ramadhan...

yup cik mie..kita tak pernah tahu,,,perancangan Allah atas hidup kita..Ramadhan ini mungkin yg terakhir..hanya Allah yg mengetahui..Ustaz Asri dah pun pergi ,ramadhan ni beliau dah tiada lagi..

Atikah berkata...

Salam kak mas...

Moga azam kak Mas tercapai untuk tak p pasar ramadhan... tak mustahil kak... saya dpt buat, tak kan akak tak dpt kot...tahun lepas saya dah catat sejarah diri sendiri... tak shopping kat bazzar ramadhan.... cuma yang tak terlaksana, tak beli kuih raya... nk but sendiri kunun2nya... hu.. hu...harap2 thn nie tercapai ler... :)

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today