yg sudi bersama cm....

Isnin, Ogos 3

My Little Hero

Aduhai cuba senyum sikit..puaslah adik dok `usha`..susah benar nak senyum...control macho tuu..............hmm tak hemsem lah macam tu!!!!
Hah.....kalau marwan dah senyum....bagi satu renungan menikam kalbu boleh cair..di buatnyer...hmmm macam ni lah hero mama!!!!memandangmu seperti memandang seseorang!!!!Alahai....ni gaya budak-budak sivik dan skema.....boh lah...janganlah malu sangat dengan camera..buat macam adik..she`s not camera shy........




Gambar di atas adalah anak sulungku...namanya aku yang pilih,,kerana kagum dengan Khalifah Marwan Al Hakam..anak lelaki ku namakan..Marwan Irrsyad yang bermaksud..Panduan yang bermaruah.Marwan dilahirkan 11bulan selepas pernikahanku dengan jejaka pilihan hati yang ditemui di UM.Aku di fakulti sastera ayah marwan di fakulti Ekonomi..kami bertemu dalam satu pertemuan yang tak disangka .Pertama kali bertentang mata pada 30 Jun 1998 tepat jam 10.30 pagi..he,he (ingat tu u..siap dengan masa...hu,hu jgn jeles..mana taknya jatuh cinta pandang pertama)..masa tu aku sedang kelam kabut nak pergi ke kelas Dr Danny.kelas Nasionalisme Asia Tenggara,aku perlu bentang assigntment,tapi dah lambat..masa tu lah Allah temukan jodohku rupanya...so sweet..satu kenangan yang wajar diingati..tak tahulah sebelah sana tu..ingat ker tidak???
Marwan ni mempunyai badan yang sasa...mengandungkan marwan aku mengalami kenaikan berat badan yang melampau,dari berat 50an..aku boleh kembang sebanyak 85kg menjelang hari kelahirannya..aku seperti blue hypoo ..blue hypoo pun kecik,perutku besar seperti mengandung anak kembar,rupanya hasil imbasan ultra sound,marwan mempunyai berat yang luar biasa didalam kandungan,menjelang 9 bulan,berat marwan sudah mencecah 4.3kg.Doktor mengesahkan aku mengandung dengan masalah"big baby"....kelahiran secara normal tidak digalakkan kerana bayi sulung.so tepat pukul 12.04 minit,hari selasa 24 april 2002,marwan dilahirkan secara pembedahan di Hospital Besar Melaka,Marwan lahir dengan berat 4.65kg,fuuh dia adalah the biggest baby pada kelahiran bulan april di HBM,Alhamdulillah marwan sihat sempurna.Inilah kurniaan Allah padaku,kelahiran marwan..aku kini bergelar ibu..satu title yang sangat indah yang bukan semua insan dapat merasainya..syukur Alhamdulillah..
Marwan sedikit pemalu berbanding adiknya,.marwan sangat penyayang,manja dan dependent ...agak kurang pandai berdikari..hmm mungkin sebab dia lelaki.Hingga kini marwan tidak akan melelapkan mata selagi aku tidak mengusap rambutnya,dan mendodoikannya.marwan sangat pandai mengambil hati,pandai memujuk cuma dia sedikit gelabah,,hmm mungkin macam mamanya...marwan memang anak mama..dia pasti berpihak padaku dalam semua perkara..he,he,he.......dia juga amat menghargai orang yang disayangi,kekadang fikir balik ciri-ciri lelaki idamanku ada dalam diri marwan...
sayangku marwan....
kau adalah anugerah dari Allah...antara anugerah terindah dalam hidupku...sapulah air mataku..lindungi mama ketika mama meniti hari-hari akhir hidup mama..yang paling penting..jika mama sudah tiada sapalah mama setiap hari dalam 5 waktu solatmu..mama hidup dalam doamu...hadiahkan mama seorang anak soleh yang berjiwa besar...Insyaallah....

38 ulasan:

Atikah berkata...

Salam kak mas...

Marwan saling tak tumpah macam mamanya.... kata org sejuk kalau anak lelaki ikut ibu...

Kak As. berkata...

salam CM,

kak as nampak Marwan macam CP masa kecik2 dulu.
betoi dak CP ???

apapun memang hensemlah.

cikgu mas berkata...

Salam Atikah..

Marwan macam mama?..banyak orang kata macam abahnya,cuma abahnya berkulit putih cerah..tang kulit kot ikut mama he,he..yer sejuk anak lelaki macam mama..yang penting anak lelaki mesti menyayangi mamanya lebih dari segala...

atikah kalau nak cari suami cari lelaki yg menyayangi dan menghormati ibu lebih dari yg lain..sebab lelaki yg sayang ibu akan amat menghargai isterinya...but hati2 dgn `anak mak`..manja tahap gaban..dan tak tahu berdikari,

cikgu mas berkata...

salam sayang untuk k.as..

puaslah saya selongkar rumah CP...cari gambar Cp masa kecik..hu,hu,hu..saya dah tengok che pit real k.as,!!!!!sangat comel,berkulit bersih berbadan sasa..(fuuh k.mas pujimu ni CP)..sesuai benar dgn anak dara k.as tu...cuba test..kot sesuai buat menantu,boleh k.as bersedara dgn cik lie...

nk bijak cam che pit.jer.tapi nakal dia huuuiii..mintak dijauhkan

apiz hensem berkata...

wah... ade sepasang dah. ade yg ketiga tak?

cikgu mas berkata...

salam apizz

yang ketiga.???.dah 6 thn berhempas pulas dalam perjuangan..belum jugak berjaya..apizz adik ku,,tolong bagi tip,ha,ha,ha

apiz hensem berkata...

uish... adekah patut meminta tip dr org bujang sepertiku...

cikgu mas berkata...

ha,ha,ha terperanjat dia..baik jugak si apiz ni...suci murni lagi..bagus dik..tapi ko kan kerja dgn Doc `B`..mana lah tau dia pernah cerita.

apiz hensem berkata...

doc B pon bujang kak oi.. tp tak tau lah klu dia byk experience di luar sana.. hahah.. eh.. takmo tuduh2

kak mas takde cikgu bujang ke nak rekomen kat saya?

Kak As. berkata...

salam,

CP tu dah jadi anak dan menantu plak Hanis . betul dak Cm ??

mai kita perlerkoh depa 2 plak.

Hanis berkata...

salam....

feewittttt...encem nye marwan...senyumanmu membuatku tertawan...nie yang buat tanak bahasakan aunty...nak bahasakan kakak laaaa....hahahhaha...

hahaha...mama, tersedak cheq arini...tuk jadi anak mama, memang nak laaa sangat...sape laa yg tanak dapat mama yang best cam camnie..tp nak jadi menantu mama, Ya Allah..banyaknye kekurangan anak mama sorang nie...huhuhu..

Asnija berkata...

handsome nyer anak CM...anak daramu pun sweeettt...

khairyn berkata...

salam :)

Both your children tu sweet. Yang girl tu mcm my second niece nak menjaga badan huhuhu. Yang boy ni pun sweet. Pemalu pulak tu.. hmm tak lama tu mesti ramai peminat hehehe

Cikgu Mas,
sorry off topic.
Masa dok Kerinchi tu dulu, rumah mengadap hutan ke menghadap bangunan car park yg tak siap2 tu? hehehe..
Memang banyak kenangan kat Kerinchi tu ye. Dulu park gak kereta kat situ w/pun blm dibuka pada public. Selalu juga nampak kereta berkabus mcm dalam satu scene dalam citer Titanic hahaha

cikgu mas berkata...

apizz

so suprise!!!Dr`B`masih bujang??????oh no wonderrrrr???lah..hisss tak yah gossip2..

nak ker??tu memang kerja k.mas..wooi bersusun u kawanku masih bujang berbagai peringkat umur..hang nak katogeri mana? yg sedang meranum? yg separuh masak?..yg dah masak? or yg dah cukup masak?..tell me dear..bisa di atur??

cikgu mas berkata...

salam k.as

saya rekomen jer..baik budaknyer kak..sopn santun..kalau on..cik lie boleh jadi wakil masuk meminang..sama cantik sama padan depa tu??tapi cik lie pulak camner?? bagi yg tua dulu kak..

cikgu mas berkata...

ha,ha,ha..kelakar hanis ni...jumpa marwan bagi duit raya tau..


timbang2 kan lah cadangan mama as tu,tak perlu merendah diri..dirimu yg tak rendah tu??

cikgu mas berkata...

salam Asnija

haah tu anak2ku..baru 2.doakan jadi..3,4,5,6,dan 7..ha,ha sempat tak lagi??

cikgu mas berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Kak As. berkata...

salam CM,

ya la kita pelekoh hat lama dulu, pastu baru hat mengkal.

hari tu dah jumpa, tak dak apapa kah ???

apiz hensem berkata...

isk.. kak mas ni, jgn lah habaq kuat2, malu cheq...

cheq ni klu bg dua kategori pon dah rambang mata nak pilih, ini plak kak mas bg smpi 5-6 kategori... lagi lah pening.. hihih

cikgu mas berkata...

salam khaiyrin..

haah rumah saya mengadap hutan..boleh nampak federal highway..hah saya ingat parking 2..la satu khairyn ni rakan sebaya...ku..

cuti ni sempatlah pi lawat khairyn kat Paris tu...baru ku sedar khairyn ni writer Khairyn Othman tu...oh ku sangat berbesar hati kesudianmu ke sini...

Azemi Ali berkata...

Salam CM,

Manis Marwan ni, macam mamanya jugak, papanya mana?

cikgu mas berkata...

Salam k.as

masa depa jumpa bila diusik berdolak dalih,haq yg `lama`siap bagi warning kat cheq..fuuh takut saya,yg muda kata..cam abang dgn adik..tak tahulah..itu semua kerja Allah,,kita doakan sajer...

cikgu mas berkata...

salam apizz

ok...kita bisiklah pssst,psst,mai datang dekat sikit nk habaq...awatnya rambang mata..tu lah pasal lambat benar memilih.hemsem cam tom cruise pun kena tunggu makcik rekomen...kt sekolah tu yg bujang cikgu kimia,cikgu biologi,cikgu english,ustazah,cikgu kejuruteraan mekanikal,hah hang nak anak hang pandai yg mana??..pilih katogeri tu pulak..

tapi kalau rasa nak yg berpakej pun ada..iaitu buy mom free kids sekali ada gak..nak tak???

cikgu mas berkata...

salam en mie

fuuh,mawaddah cam mama!!!marwan pun cam mama..sian lah papa dia..

mana papa???hu,hu,hu..enggak bisa publish.tergugat iman anak dara kt luar tu!!!cheq gak nanti terpaksa berhempas pulas melawan persaingan..papa dia cheq masuk dalam poket dulu yek...

apiz hensem berkata...

kak mas.. wah byk pilihan tu. bertuah badan.. nnt saya pikir2 kan dulu ye kak mas, rambang otak plak ni... cheq ni minat ngan cikgu tadika, tak pon cikgu sekolah rendah. tp la ni cheq tgh usha lecturer plak.. alahai...

Atikah berkata...

Salam kak mas...

Aik... Dah bukak agensi mencari jodoh lak ker? HE..HE..

Noor berkata...

Salam atikah...

bisnes baru cikgu.. part time.. he he.. tikah kalu nak join bleh hantar resume kat kak noor.. akak tolong buat tapisan dulu (cikgu busy interview calon2).. buat masa nie, dah ramai ahli yang mendaftar.. hu hu hu

khairyn berkata...

salam cikgu mas

Uish yang kat Paris tu Imran. Kawan lama gak tu. Saya kat Scotland. Cepat-cepat kalau nak melawat, kang dah balik Mesia tak dapat nak jalan2 UK, accomodation utk scotland ni dah free dah ni :D

tertarik ke blog cikgu mas ni sebab mengingatkan saya pada seorang cikgu yg sgt best masa sekolah menengah dulu. Perangai dalam kelas tu sebijik mcm cikgu mas ni hahahaha.

see! a great teacher will be remembered forever walaupun dari seorang student yg sangat blur mcm saya hahahaha.

p/s - baru jer berjinak2 dlm bidang penulisan

Atikah berkata...

Salam kak noor,

Wah... dok pakat wat PT la pulak... ingatkan kak mas sorang jer... rope2nya kak noor pun ada share dalam agensi cari jodon yer...

Hmmm.. agak2 kalau saya daftar ngan kak noor, confirm lulus tapisan ker? he..he..

cikgu mas berkata...

aiik tika..dah lama kenal k.mas tak tahu ker.??.yg k.mas mmg jalankan agensi tu.dah ramai k.mas `kenen`kan..fuuh..tika cepat isi borang nk katogeri mana??bujang senang?bujang lapok?bujang trang tang?..yg penting bujang..laki orang tak main arrrrr...k.sekolah ku pun ramai cikgu laki2 bujang..cikgu sukan,cikgu kejuruteraan elektrik,cikgu bhs melayu..tapi org lelaki ni makhluk pupus sikit...yg bujang dah tak ramai.

cikgu mas berkata...

Noor teringat pulak projek kita..dulu yer..alah yg `tepon-tepon tu!!! pas tu jadi..`dating-dating tu..apa kata k,noor "saham akhirat"!!!ingat tak ,ha,ha,ha

atikah..buat masa ni k.mas tgh interview,apizz selayang..lulus tak tapisan..tika kena q aarrr...nk bina mesejid ni bukan senang wat kerja berkat

servis kami murah jer..pengerasnya..tika dapat hantaran 10k,,,servis kami 5k..murah kan???

cikgu mas berkata...

salam dari jauh Khairyn...

masa pi kt rumah khairyn kt scotland tu..terbaca kisah kematian ayahandamu..aduhai air mataku mengalir..pandai betul dirimu bermain kata..nampaknya selalu lah ku berkunjung ke sana..bahasamu sungguh santai...indah dan memberi kesan..

teruskan menulis khairyn...kat mana nk dapat buku khairyn..online ker??masa kt UM dulu..thn 1@2..saya ambik Pengajian Media@Penulisan kreatif tapi saya tak boleh follow kewartawanan..i bukan jenis org punctual..thn 3@4 i fokos,,history..pas tu jadi cikgu...menulis cerpen cap ayam tu bolehlah khairyn..kalau kenal editor majalah..remaja nama "Rosli tu @cik lie..tu kawan saya lah...dgn Charles Mohan kt NTV7..

Dr Kamariah Kamarudin..khairyn kenal??tu senior saya...

sebagai cikgu saya nk share mcm2 dgn u all..tq khairyn...moga kita boleh berkawan..

cikgu mas berkata...

Apizzz..

amboii lecturer..lagi nanti kt rumah kena lecture lak...all the best..pas tu tak nak lah cikgu SMTS ni???huiiii,melapas depa,bujangan hemsem cam u..berjaya jemput k.mas pi selayang naaaaaaaaaaa....makan nasi dan minyak..

apiz hensem berkata...

hihii.. kak mas, klu saya kawen nnt, tak lupe kak mas nyer...

Che' Pit berkata...

salam Mak As,
huhu mana der si Marwan tu mcm CP masa kecik2 dulu.. jauh beza lah mak as..

Che' Pit berkata...

apiz, usha lecturer?
hmmm aku ker si lecturer itu?, hahahaha.. tapi aku pun sama dgn ko.. temapt aku ni lecturer pompuan semua dah kawin.. yg bujang pun, gerenti kau tolak kalau aku nak kenalkan.. usah ditanya kenapa.. aham2 sdri yer..

||alis|| berkata...

ok, alis suda jauhhhhhhhhhh ketinggalan nih.

takpe, apa2 pon anak2 cm mg la sweet mueett... kekeke! simpa untuk alis, bisa? kot sempat boleh jadik besan ngan cm cikgu nan rocks nih... simpankan marwan untuk saya, hehehe..

nama marwan tuh buat saya teringat kat pemain hoki kebangsaan malaysia, uhuks!

p/s: khayrin, saya suka novel tulisan dia, aktivis yg last2 kawen ngan doktor france yg hensem, aduuuhhh.. ;)

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today