yg sudi bersama cm....

Ahad, Mei 10

cikgu...di Paya Indah Wetland,Dengkil..

Cantik kan...paya ni...Allah memberi kita rahmat dengan keindahan alam yang ada...

Wei,nak bagitau ni,kuda ni..Tuanku Mizan,Agong kita punyer..dengar cam tu,cikgu mas cepat-cepat usap mata dia,hidung dia dan macam-macam tempat la..dalam hati kata tak dapat sentuh Agong,pegang kuda dia pun jadilah..hiss teruk cikgu sorang ni..






Cikgu mas berpeluang tengok badak makan,cikgu mas sempat berdoa tak mahu jadi besar macam badak....tolonglah sama berdoa..untuk cikgu...Amiiin




Buaya paling besar kat sini nama dia Dol....Dollah la tu..cikgu mas ni sebenor antikan buaya

lebih-lebih lagi buaya yang makan nasi...hiss anti betul





Air yang tenang jangan disangka tiada buaya... ada 15 ekor you..





Hujung minggu ni,tak cadang pun nak jalan-jalan,bergantung pada masa dan kerajinan yang ada.tetiba rasa wat apa dok umah,baik kita semua pusing-pusing cari port baru nak melepak dan merayau.Kat sini kite lum biasa lagi,so jom pusing-pusing cari tempat yang boleh menenang fikiran.





Merayaulah si Pesona di sekitar Putrajaya,KLIA dan Sepang,Tetiba Si Pesona jalan menghala ke Banting,Pesona rasa macam dah sesat..camna ni..?? Pesona pusing baca sign board menghala ke Dengkil...Tetiba Pesona ternampak...PAYA INDAH WET LAND...wah bestnya,jom tinjau,kot-kot ala-ala Disneyland.Tak jauh dari jalan besar,kira-kira 500 meter aje.Sampai pos guard ,pesona berhenti beri salam.."Encik,boleh masuk ke?? "Boleh!!! silakan kata pak guard.





"Ada ada dalam ni???

Hiss,macam-macam ada ...(wah macam Astro lak pak guard ni).



..ada badak sumbu,landak,buaya,kuda,pelanduk dan macam-macam specis burung...



Dengar nama badak,cikgu mas terus melompat...nak tengok badak!!,nak tengok badak !!!




"Berapa hengget nak masuk ni..??



"Free saje,masuklah kalau nak memancing pun boleh.."kata pak guard..



Ya Allah free,punyalah cantik tempat ni...free jer...kalau free apa lagi...





kalau Zoo Negara negara 15 hengget..masa di Setapak selalu gak pi Zoo...nape??



...tu tempat dating,masa tu tahik gajah pun wangi,beruk pun nampak cantik je..



bila monyet rapat-rapat dengan monyet jantan rasa romantik sangat..he.he..







Masuk je,wah syahdunya tempat ni,....dah lama tak tengok paya,ni paya semulajadi.cikgu mas memang suka alam sekitar,tenang je..cantik sungguh..Insaf lihat kebesaran Allah,pas ingat zaman jahil masa dulu-dulu...tu






Kawan-kawan jom pi sini...tapi lum banyak binatang lagi,kalau tebal sifat kebinatangan tu lagi elok datang,tempat ni konsep Zoo Terbuka,boleh tengok real binatang yang ada,pas tu fahamkan adakah sama manusia dengan binatang??Sesungguhnya manusia adalah sebaik-baik kejadian,tapi manusia je yang mencampak diri ke arah kebinasaan.Bila sebut perkara ni teringat pembunuh adik Nurul Jazlin,yang masih bebas,jadi makanan buaya dan badak ni pun bagus..cikgu mas teremosi lak...


Tak lama cikgu mas kat situ,bila panas,balik cari makan tengahari,pi la Jusco Equiene Park..wah ada orang belanja cikgu kat Secret Recipes...cikgu pun order Tom Yam Kung,Green Apple Juice dan Rasberry Cheese Cake...yum,yum...tapi masa makan cikgu teringat badak tadi...aaaah lantaklah.....biarkan badak dengan dunia yer..




19 ulasan:

Atikah berkata...

Salam kak mas...

wah.. p jalan2 sorng jer kar? lain kali, calling2 la... leg ikut p ambik gambar sekali... akak, cam mana nak p paya Indah Wet lend nie? nak map...

manzlie berkata...

salam cikgu mas..

Duk usap kuda buat apa..hehehhehe..
wah ada orang belanja kat equine park ??? dah dekat dengan rumah saya tu..makan sakan nampak order tapi tadi suruh doakan jgn jadi cam badak!! hai cikgu camner ni.....


wasalam...

PINATBATE berkata...

salam cikgu mas..

lawak pulak kisah badak tu..tapi mulut badak yg menganga luas tu amat menginsafkan..tolong! daku pun tak mau jadi sesaiz badak..!

cikgu mas berkata...

tahu dah,cik adik pemilik camera beribu hengget ni mesti jeles punyer...

tika pi putrajaya cari jalan hala ke dengkil,sampai pekan dengkil,cari jalan hala ke banting..kira-kira 5km dr dengkil jumpa kg nama bukit unggang,slow jangan pecut,kanan nampak sign board wet land tepi jalan je.tak jumpa tya orang or call k.mas.or godet internet print map.

P/s: kat situ byk orang asli n mat bangla,jgn tya diaorang lak,nanti bole sampai ke dhaka lak..

cikgu mas berkata...

salam en lie..

Biarlah cik lie daku membelai kuda..kekadang kuda pun faham perasaan kite..sayu jer kuda tu pandang saya..he.he..cik lie try lah belai unta..tengok apa reaction unta?

memang tak mahu jadi badak,tapi masa makan orang belanja pulak.saya nampak badak tu kecik jer..

cikgu mas berkata...

salam kak pinat..

kita mintak cik lie doakan depan Multazam agar saiz kiter tak macam badak..boleh kan cik lie???

manzlie berkata...

salam

belai unta takda tapi makan daing unta ada..Panassss malam tu pas makan.. duk resah je..heheheheheh

wasalam

cikgu mas berkata...

Salam..

ooh cam tu ye..penangan unta..sian dia ..faham.faham...beringat lah saya kalau nak try daging unta..boleh wat resah semalaman..he.he

manzlie berkata...

salam..

lai satu nak cakap...cikgu Mas tak baik anti kat "Buaya " tau...dosa...

wasalam

cikgu mas berkata...

ni mesti kawan buaya ni..sibuk dok membela nasib buaya..ni yang cikgu risau ni lagi-lagi buaya dok makkah..jangan cik lie..

manzlie berkata...

sapa lak buay ni..hmmmmm mesti ada udang di sebalik mee ni...sabar je lah...

wasalm

Atikah berkata...

Salam kak mas... tak jeles pun... tapi geram jer tengok gambar buaya tengelam timbu tu... cute jer... he.. he..

Thanks kak mas, InsyaAllah, ada masa nak ke sana nanti...

cikgu mas berkata...

salam cik lie..

ni ada pantun utk cik lie


orang cakap pasal buaya,
dia cakap pasal udang
bila sebut nama buaya,
saya mula nak meradang..

anti tau...

cikgu mas berkata...

salam atik..

ni sorang lagi byk-banyak binatang,buaya gak yang cute,k.mas sempat tengok buaya makan langsung dia tak baca bismillah,ngap terus..hiss gelojoh betul buaya ni..

manzlie berkata...

salam cikgu mas...

saya jual lah balik pantun cikgu Mas ni.

Duk tunggu lama timbul buaya
Buaya timbul kat Lubuk Jati
Buaya bukan sebarang buaya
Ini lah buaya yang baik hati..


tak baik anti tau..dosa

cikgu mas berkata...

salam..

cikgu betulkan..bukan jual lah..beli pantun tu,kalau saya jual,cik lie jual sapa lak nak beli...tak de urus niaga ni..

At the end..dia ngaku gak dia buaya..kenapa dia baik hati ? sebab dia dok kat Makkah! Buaya kat Makkah memang baik-baik sebab takut kena hukum pancung. betul tak?

manzlie berkata...

lAAA SaYA CAKAP PASAL BUAYA DALAM GAMBAR TU...TETIBA SAYA LAK KENA JADI BUAYA CIKGU NI???? ada ker patut !!!!

SAYA MEMAMG BAIK HATI ORANG NYE...HEHEHEHEHEH TAPI TAK LAH MACAM "BUAYA" YANG CIKGU ANTI TU..

SUKRAN

Atikah berkata...

Kak mas, cute apa buaya tu... cuba tengok betul2... Makhluk Allah kan semuanya cantik... Buaya pun sama... Tambah2 yang nampak kepala jer tu, comel jer... tengok betul2 kak mas... Kalau ler buaya tu tak cute, tak denya depa dok buat beg cap boye... cantikkk apa... kih.. kih.. kih... jgan mara... gurau2 gitu...

cikgu mas berkata...

ye betul...ada periuk cap buaya,beg cap boye,sg.buaya....manusia pun mengaku jadi buaya..betul.betul memang cute

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today