yg sudi bersama cm....

Jumaat, Mei 15

Kita sibuk????




Sibuk......memanjang,macam-macam urusan perlu diselesaikan,makin di senaraikan makin panjang, ada 7 perkara lagi yang belum siap dan dalam status tertangguh.Bila fikir balik,apa yang perlu dibuat rasa nak muntah......Macam ni lah hidup kita takkan lepas dari urusan,tapi pasti 99% adalah urusan dunia.Urusan akhirat hanya tinggal 1% ,itupun kalau ada.



Sering saya muhasabah diri,adakah perjalanan hidup ini adalah untuk diisikan dengan kesibukan,kekalutan ,kesesakan dan keletihan.?Semua manusia diberi Allah 24 jam,sama semua.. tiada yang lebih,tiada yang kurang.Kita sibuk mengejar dunia yang tiada penghujungnya,hingga terabai banyak perkara dan insan-insan sekeliling yang kita sayang.Kita harapkan mereka faham tapi sebenarnya kita sendiri tak faham diri kita.Kita terpenjara dengan kesibukan yang kita cipta yang sudah pasti berlandaskan urusan dunia.Hasilnya...diri kita seperti tin kosong. Bila di ketuk,bising ..tapi isinya kosong..



Sekadar peringatan untuk diri....hidup ini sementara ...apakah kesementaraan ini adalah alasan utama yang menyebabkan kita rasa ia perlu dipersiakan dengan..omongan..aku sibuk!!!.tak da masa,kerja banyak!!! Jangan bila dah tua nanti, bila dah tak berdaya.Kita hanya mampu menunggu insan-insan yang kita kasihi,malangnya amat sukar untuk ditemui.Bila muncul akan mengeluh dengan omongan yang sama..seperti mana kita sering perdengarkan pada mereka dulu....maka sedarlah itu adalah Karma kehidupan.........






10 ulasan:

~red~ berkata...

salam ...

hoyea!!!
red jadi org 1st ag cmnt post k.mas. hehe ;p

Saje je nyibuk nak wish "SELAMAT HARI GURU" kat k.mas. (^_^)

May Allah alway bless u & ur family ea. =)

from,
hidayah.

manzlie berkata...

salam cikgu...

"Selamat Hari Guru untuk semua Guru guru di Malaysia ni.." jasa mu semua tetap di kenang...
May allah melimpah kan berbanyak banyak rahmat dah rezeki pad semua guru di seluruh mesia ni...Insayalah degan Izinnye...

wasalm

PINATBATE berkata...

Selamat Hari Guru..semuga terus sabar dan gigih mendidik anak bangsa..

Atikah berkata...

Selamat Hari Guru buat kak mas tersayang... :)

cikgu mas berkata...

Thanks red..

tak de cake ker untuk cikgu nii??dr semalam teringat cheese cake,tapi takde sapa nk melayan..semuanya sibuk.Untuk memujuk hati ku cubit-cubit pipiku ni...tetiba sedar dah macam Mcdonald Double Cheese Burger..aaargh ngeri..terkurang sikit selera ku ini

cikgu mas berkata...

salam cik lie

Yup untuk semua guru di Mesia,camner lak untuk saya..sayakan guru dari Indonesia sebab cik lie pernah panggil saya `Cikgu Mas Joko`!!!ingat tak.he.he

Thanks atas ingatan dan doa..amiiin

cikgu mas berkata...

Salam kak pinat..

Selamat Hari Guru.juga untuk kak pinat..moga sabar dan ikhlas adalah bekal untuk mendidik hingga ke akhirnya...

Azemi Ali berkata...

Salam.

Selamat Hari Guru Cikgu Mas. Semoga hari ini menjadi cikgu yang lebih baik dari hari semalam.

cikgu mas berkata...

Salam..en azemi

Thanks atas ingatan ,yup moga hari mendatang saya menjadi guru yang lebih baik dari sebelumnya.

cikgu mas berkata...

Salam atika..

Thanks..untuk tika All the Best,bekerja di tempat baru.Wellcome to Putrajaya..

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today