yg sudi bersama cm....

Khamis, Oktober 15

Mari jadi Cheff....(marwan tolong mama)

Pada hari raya yang lepas,hanya aku dan keluarga sahaja yang beraya dengan mak dan abah pada hari raya pertama.Abang-abang yang lain masing-masing beraya rumah mak mertua mereka,dah memang kena ikut giliran,CM ni mana ada ibu mertua lagi so tiap-tiap tahun akulah anak yang paling solehah!!Aku dan kakak jer sorang pompuan kat umah(kakakku di Sabah) yang lain semua kakak ipar,.Kebetulan mak pun sakit.Jadi siapakah yang perlu ke dapur??? mokcik mas lah.!!!!!makcik ni jugak,!!!seorang chef yang belajar masak separuh jalan dekat akedemi Babas.hehehe.



Adoi,bagai Chef Labu aku di dapur tahun ni,tiada siapa yang menolong,apa yang ku tahu sajelah ku masak dan ku hidangkan,jadilah jugak rendang,tapi bukan rendang tok,rendang nenek namanya,kuah lodeh adalah jugak rupanya,sambal kacang,kalau chef wan makan mesti dia kata "hmm yummy,yummy...Tetiba aku merasa bangga omputih kata im proud for myself,rupanya pandai jugak mokcik memasak...dulu mak cakap camner kau nak kahwin suria,,,ko tak pandai masak...pas tu aku nak jugak kawin(gatai punya pasal hehehe)..
.aku janji dengan mak,nak belajar masak...belajarlah sikit-sikit ,suami tak komplen pape pun sebab tengah sayang giler dan dia pun tak reti langsung memasak,bukan dia tahu pun tak cukup rencah atau rempah,semua i masak dia makan.Dia tak cerewet langsung..


Pernah suamiku nak makan pajeri terung,aku tak pandai buat...aku beli masukkan dalam periuk,dia balik kerja,dia bukak periuk dia tersenyum bangga padaku....hahaha!!!tipah tertipu,malam hatiku rasa sangat bersalah sebab menipu,ku terangkan bebaik pada suami,dan dia???????ketawa terbahak-bahak sambil menggeleng kepala dengan kenakalan aku.Sejak itu aku berazam aku mesti belajar masak,
sekarang pajeri????no probleeeeemmm!!!!!!


hehehe ..tengok arr marwan tu,aku sebenarnya tak bercadang nak snap gambar,tapi bila aku menoleh aku tengok kreativitinya menahan pedih air bawang,aku belari ambik kamera,cerdik sungguh dia,cover cake dia jadikan mask agar matanya tak pedih semasa menumbuk.........


Marwan kesian dengan mama merenggek nak tolong aku,aku tak berapa galakkan dia menyibuk di dapur bimbangkan keselamatannya dia baru 7 tahun,tapi dia menangis nak menolong ,ok lah tolong mama tumbuk bawang,kalau mata pedih sendiri tanggung,pesanku padanya,hehehe aku tak sangka dia begitu kreatif dan begitu bersemangat nak tolong mama dia,marwan dan aku sangat rapat,dia tak mahu main dengan kawan lain nak tolong mama jugak asyik berkepit jer dengan aku,memang dia "anak mama" sokongannya padaku 100%.Akhirnya aku fikir baik aku biasakan dia ke dapur membantuku.Didikan ibubapaku anak lelaki tak pernah diajar ke dapur,6 adik beradik lelakiku semuanya tak betah ke dapur.Tapi zaman dah berubah tak salah malah sangat bagus lelaki ke dapur,bagiku romantik dan penyayang kalau lelaki pandai memasak ni...nanti marwan akan disayangi isterinya...but jangan queen control dengan anakku yer!!!nanti aku bertukar menjadi mak dara dalam filem ibu mertuaku.....



Marwan kesian kat mama,tongkang langkang kat dapur,so dia nak belajar goreng telur dadar.sekarangkan pecahkan telur yer,pas tu masukkan bawang,garam dan kacau....hehehe marwan sangat hepi.....cium pipiku berkali-kali sebab kebenaran ni.....


tu dia!!!! siap dah telur dadar dia (terhitamlah sikit,mama terkuatkan api dapur)....wah bangga dia you !!!!pas ni boleh belajar masak lagi......besar nanti boleh buat suprise kat mama....masakkan mama sedap-sedap punya menu arrr,dapat isteri tak pandai masak pun tak kisah sangat,kalau suami tu boleh ajar kan,kan!!!!


Ketupat tu aku tak pandai buat,tu abah yang buat,aku tolong gantungkan jer
rendang tu...????? mokcik yang tengah menaip ni punya air jari jemari,makku kata "Aku dah boleh kahwin"...agaknya mak ku lupa aku memang dah kahwin......hehehe.ada ker pompuan kawin banyak!!!



P/s: Kawanku patt @Ummu hanis memang tersangat teror memasak,Chef Wan berguru dengannya...Chef Mas sangat kagum dengan orang pandai masak.....

46 ulasan:

rezeki berkata...

salam cm,

lapau pulak tgk makanan ni
alhamdulillah, mana ada orang terus- terus pandaikan, semua kena belajar dulu, "try & error" , mula2 cuba dulu , kurang garam tambah garam, kurang rencah tambah rencah, lama2 jadi sedaplah. ngeh,ngeh,ngeh

tgk ketupat tu, rasanya my mrs nak masak ketupat raya hindu ni , psl semlm lihat dia bawa balik daun ketupat.

baru nak raya umah sendiri ngeh,ngeh,ngeh

shami2 berkata...

Salam CM..

hahahha kasi can saya ketawa dulu..arrrr..da kuar dah idea lawak dia....

Tapikan CM anak2 biar kita ajar camtu...esok2 senang hidup kita dan anak isteri dia...kan..anak2 saya yg lelaki 3 orang tu dh biasa dah buat kerja rumah...hehehe..kecahkan rumah pun pandai juga jugak...hiks..

Anak sya kalau menumbuk sambal belacan dia pakai reben..hehehhe..macam2 idea diorang..kan..bijak tu..tandanya

Aper pun CM kita buat jer kerja kt rumah..sya pun cam CM jugak mlm last terawih sya bertolak pulang ke kampung jam 1.30 pagi sampai kg jam 10.00 pagi..heheh pas tu siap2 mandi semua ..mulalah jadi chef jgak....sampailah berbuka...memang mak ayah sya tunggu saya balik..sruh saya masak, itu ini bukan masak sangat pun buat kecoh jer lebih..hehehhhe

olive oyl berkata...

bestlah baca cerita cikgu mas..lawak..pandai cikgu mengarang.....kisah pajeri tu buat saya ketawa

olive oyl berkata...

alamak terlupa bagi salam sebelum comment

salam cikgu mas...

ummu_hanis berkata...

salam sifu,
alorrr sifu. mana de pandainye.
main baling baling je.
(pssst, masa tongga ado maid kejap dulu, die selalu tanye, mau baling ke mana buk? huhuhu)

tp rendang hitu mmg nampak sgt menyelerakan. hukhukhuk.

ummi humaira berkata...

salam puan guru..
la makan lagi , cam ni tak jadi diet lah .. masyaAllah kau jadi penipu handalan ghupe nya .. nasib baik , sempat minta ampun .he he he .pajeri terung peberet ummi tuh ..
CM belajar ler buat pajeri epal hijau lak, ummi pernah makan ..sodap , tp tak pernah buat lak ..
kreatif tul si Marwan tu .banyak idea macam mak dia gak . he he he

Noor berkata...

As Salam Babeh..

isshhh, menyengat sungguh N3 nie.. rendang yang sungguh mengancam.. cicah ngan roti pun sodap..

dulu2 cheq pun tak pandai masak.. tapi sampai sekarang pun rasa nya masih tak pandai jugak kot.. tapi tawakal je.. diam tak diam dah 12 tahun memasak.. membesar jugak anak2 cheq & asben cheq ngan ayaq tangan cheq.. opsss, asben cheq besaq tang perut je..

ngeh ngeh ngeh

Ayah Zain berkata...

Salam CM,

AZ baru jer sampai umah ni, terus tengok n3 cm ni, mak oi, lapau lah pulok.

Anyway CM ni pandai masak terutama asam pedas melaka, Mrszain siap amik resepi dulu, balik terus buat........ menjadik lah. Dia tanya, mana sedap ngan asam umah CM, az jawab mestilah mrszain buat lagi sedap. ngeh ngeh ngeh.

ma kacih cm tunjuk ajar mrszain.

Che' Pit berkata...

salam

amboi amboi amboi, nakal nye dia tipu hubby.. nasib baik bgtau gak mlm tu.. tapi x takut ke silap2 kena tido luar, haha..

hmm AZ, CM masak asam pedas mmg sedap tapi tu resepi utk org yg ada BP mcm che lie... sbb tak bergaram, huhu..

insan pendidik berkata...

salam CM,

anak tu kalau diberi bimbingan betul boleh jadi chef nanti...ngalahkan maknya.

hajah zainab bt abdullah berkata...

salam mas,

bagus marwan tu...nanti dia akan boleh sediakan masakan yang simple2...untung2 dia boleh tolong jika kita berada dalam "kesusahan"/ kesibukan.

manzlie berkata...

salam cikgu mas..

Jangan jangan asam pedas arituh pun cm beli tak?

ohhh tidak mungkin...!!!!! Tipah tertipu bang...?? hehehheheh


wasalam

Azemi Ali berkata...

Salam Chef Mas,

Memang kreatif Marwan. Orang dewasa pun tak berfikir mengenai cover mata tu. Anak-anak memang kreatif.

Darjah 2 ada belajar menu roti telur utk subjek apa saya dah lupa. Selepas belajar anak saya balik rumah nak cuba masak juga.

Mak dan anak dah pakat masak, boleh ler beraya ke rumah Chef Mas ni ops Cikgu Mas. Makan spagethi dan asam pedas istimewa.

Salam ukhwah

maiyah berkata...

hehe.. pandai dia wat cover muka dari pedih mata :)

umiazuddin berkata...

Salaam cikgu.

wah! sekarang CM = Cikgu Mas = Chef Mas :)

Bravos!

VpeaceV

MrsNor berkata...

salam CM
wahhh bergeliga otaknya cover muka utk elak dr merecik...

masak ni kena try & error.. lama2 akan jadi pakar ler. Tapi cayer ler keseronokan memasak tak dapat nak cakap bila masakan kita licin dimakan suami dan anak biar pun mrk tak puji sedap

Dr Chenta berkata...

salam CM,
memang biasa jugak orang lelaki tak cerewet dgn masakan isteri tapi isteri jangan ler jeles kalau lihat suami makan beriya kat rumah emaknya....hehehe

air tangan mak kan, mane ade tandingannya!!!

cikgu mas berkata...

Salam Rezeki

memang lapau bila tengok rendang ni,betul tu CR omputih kata try n error,n learn from mistake,hari ni tak jadi esok mungkin better,semua org kena belajr dulu..

wah dapatlah makan ketupat lagi lepas ni Mrs dah bawak balik daun tu,Cm tak pandai anyam sarung ketupat,dari kecil belajar tak pandai,syukur skrg dah jual sarung siap dianyam...

cikgu mas berkata...

Salam kak shami

hehehe bila datang idea lawak mulalah otak ku jadi krek kak..

kak lagi seronok yer,ur boys semuanya sedang membesar ,mcm2 ragam dan telatah yg bila teringat kita tergelak sorang,buat kecoh dapur jer kalau semua ada,tumbuk sambal belacan kira teror tu,kn bagi kat anak yg besar sikit kan.

kak sham mesti teror masak ni!!!

cikgu mas berkata...

Salam sayang untuk olive oyl

O.olyl adoi minyak mahal tu,pas tu ada popeye n mrs popeye,comel sungguh,datang selalu ke sini boleh baca cerita2 lawak spontan dr cm ni...hehehe

pssst:Cerita pajeri tu boleh ditiru demi menambat hati suami,tapi kena tanggung sendiri akibatnya,nk mengaku salah kn tengok mood suami silap2 kn ketok dik,sbb tipah dah tertipu.hehehe

cikgu mas berkata...

Salam ummu hanis@patt@tongga,hehehe


waduuh buk,baling-baling jer dah jadi rendang,baling tepung jadi carrot cake,baling coklat jadi cake coklat,tongga memang hebat....part masak n jahit.Chef timah namaya...atau chef baling2...menangis Chef Wan dengar bila ko kata ko masak sambil baling2..Chef wan tak leh buat tu...

patt ceritalah kt blog pasal maid ko tu,pasai apa sekejap jer...

cikgu mas berkata...

salam kak ummi

hehehe menipu demi menambat hai,baru kawin kak,semuanya nk nampak sempurna..

cam tu arr marwan kak kreatif dia tu,

paceri epal hijau tak pernah tgk lagi kak,tapi kt melaka ada pajeri mangga muda,saya pernah makan kerabu epal hijau sedap kak...

cikgu mas berkata...

salam kak noor

alahai merendah diri sajer kak noor tu,dia lagi pandai masak...cake segala cake dia tau buat tu...

ye lah kak membesar jugak anak2 hasil air tangan ibunya.Alhamdulillah..

cikgu mas berkata...

Salam Az

adoii yg makan hari tu mak saya yg buat,CM tak seteror mak,cam tu mrs zain sentiasa memenuhi selera ahli keluarga,bertambah bersemangat bila dipuji oleh suami tercinta.hehehe CM ajar menjadi jugak yer..Alhamdulillah..

cikgu mas berkata...

Salam che pit

masa baru kawin ,jarang benar suami suruh isteri tidur luar dik,lagi satu nk buat pengakuan bersalah kena tgk moodlah dik..lepas tu kena beritahu malam-malam dalam suasana nyaman.


dik tak bergaram sbb sayang kawan dik..tak mau kawan sakit pas makan Asam pedasku..

cikgu mas berkata...

Salam IP

anak-anak ni ikut kecenderungan merekalah nk jadi apa?jadi chef pun ok jugak...asal berakhlak dan tak lupa tuhan..

cikgu mas berkata...

Salam kak nab

Betul komen akak tu,esok lusa kita tak tahu keadaan kita,asal dia boleh jaga diri dan masak sendiri andainya saya sakit,itu pun dah bersyukur sangat...

afeezz berkata...

bagus le klu lelaki pandai memasak, leh survive sendiri, pompuan zaman sekarang ni ramai yg tak pandai masak (including CM sendiri). klu kene queen kontrol... cerai kan jer.. belambak lagi perempuan kat luar saner.. (jgn marah ye perempuan)

Asnija berkata...

Salam Mas,
nampak ketupat tu teringin balik nak makan, macam tak puas raya ari tu...mana nak carik daun kelapa ni Mas? esok pi rumah hanis bawak ye rendang tu...dan paling wajib, bawak asam pedas...kesian kat k.nija ye mas...bawak tau...

psss.kalau marwan besar jadik chef...kayoo tu mas...jadik celebriti...silap haribulan jadi chef kat safwah...cik lie ngan abah samad je mesti boleh tulun rekomen....masa tu...tiap hari le Mas buat umrah...dah anak dok depat MH...

cikgu mas berkata...

salam ciklie

mana ada CM beli,CM masak sendiri arr,kisah bohong sunat tu,8 thn dulu ciklie,ciklie ni awat tak caya kat CM ni???,,,


hehehehe...tipah pun dah tertipu ciklie...

cikgu mas berkata...

Salam en mie

nanti CM siap pindah rumah baru kat Taman Emas Dengkil tu,CM ajak en mie dan Pn Sarah datang umah yer,berkenalan dgn CM yg asem-asem manis ni,Insyallah,tapi Pn Sarah lagi teror cik mie...cik mie janji nk cerita camnerlah jumpa Chef Sarah tu...CM tak pandai wat western food..spagthei jer tahu,

cikgu mas berkata...

salam maiyah

tu lah budak2 ni kadang2 cerdik dia dari kita ni...

cikgu mas berkata...

Salam umiazudin

CM tu Cikgu Mas
CM tu Chef Mas
hehehe..Cheif Minister pun boleh kak umi tu...macam2 dia boleh jadi..

cikgu mas berkata...

Salam mrsNor

betul saya setuju,walaupun depa tu tak puji kita masak,tapi kalau licin tu petanda positif ler kan...sedaplah tu.

cikgu mas berkata...

Salam doktor

betul sangat kenyataan doktor tu,bila sampai umah mak mereka,bila makan daj tak mampak dah isteri lalu kat belakang,begitulah mak dan anak doc,hubungan suami isteri boleh terlerai,hubungan n anak manakan boleh.anak lelaki membesar hasil air tangan ibu,org lelaki "membuncit" hasil air tangan isteri..hehehe

cikgu mas berkata...

Salam afeeez

adoi si hemsem sorang ni keras betoi dgn pompuan,baru ni nak ditangan kan yer,kali ni suka hati jer nk diceraikan...ko dik biar lembut sikit dgn pompuan,barulah saham tu naik dan dok kt papan utama..

cikgu mas berkata...

Salam kak nija

nak makan asam pedas ikan apa kak? aduhai jgn nanti indah kabar dari rupa,mas ni bukan teror samngat kak.rendang ada yg special tu nanti kak...


hehehe..ku amiinkan doa kak nija tu,anakku jadi chef di AlSafwah hotel,wah boleh dia buat blog kan,tak dapat si samad berbesan dgn sam,ad pun jadi arr..

cikgu mas berkata...

Salam kak nija

nak makan asam pedas ikan apa kak? aduhai jgn nanti indah kabar dari rupa,mas ni bukan teror samngat kak.rendang ada yg special tu nanti kak...


hehehe..ku amiinkan doa kak nija tu,anakku jadi chef di AlSafwah hotel,wah boleh dia buat blog kan,tak dapat si samad berbesan dgn sam,ad pun jadi arr..

olive oyl berkata...

salam sayang juga utk cikgu mas,

saya mmg suka lawak spontan mcm cikgu mas.mmg akan ke sini lagi hari hari...
ok,nanti bila saya kawin bolehlah tiru kes pajeri tu.nanti nak beli dodol pastu mengaku mengaku masak sendiri..boleh???hehe

dina apa khbr cikgu?

Tanpa Nama berkata...

Salam...
Baru ku tau selok belok sedapnyer pajeri tuh... err... yg lain pun camtu jugak kot?
Apa pun, mulai skarang, kita kena sentiasa waspada. Nasib baik CM nih pecahkan lubang..kalau tak, sampai bila tak tau dok makan hasil tangan restoran depan umah je..hehe

Izariza berkata...

Salam CM, Salam untuk Marwan yang comel ;)

cikgu mas berkata...

salam oliver olyl

kalau future hasben mu seperti hasben mu sprt popeye,tak de masalah untuk di auttta hehehe,just joke suami isteri..


dina sihat sayang!!!tqvm..

cikgu mas berkata...

salam tanpa nama


cara beri komen cam ku kenal jer orangnyer,sudi kah dirimu membuka tirai diri agar terserlah ayumu...hehehe itu projek sesekali jer ku buat,kini ku cuba mengatasi kelemahan...

cikgu mas berkata...

Salam izariza

salam juga dari marwan....n ..muuaaaaah untuk aunty yg manis.....

olive oyl berkata...

salam tripple sayang utk cikgu mas..

popeye hanya mkn spinach ja cikgu.
saya pernah buat karipap tersilap tepung..bancuh guna tepung naik sendiri...masa nak gorengkan cikgu,letak ja karipap saya dalam minyak..bunyi meletup mcm bom..terkejut sungguh..mujur sempat lari selamatkan diri......
comella marwan dan dina..krm slm ok..

Imran Paris berkata...

Ya Allah....CM...tersembur air liur saya tgk gambar si Marwan menumbuk sambil tutup muka...lawak gila....HAHAHAHAHA

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today