yg sudi bersama cm....

Ahad, Oktober 18

Hepi yer kami di rumah Hanis...(Nostalgia Asam pedas)

Datin nak rasa makan asam pedas CM ni,Hari Jumaat lagi Cm dah pi cari ikan terubuk,CM tak sempat nak pi Pasar Borong Seri Kembangan,sibuk betul dengan urusan rumah baru.Jadi...jumpalah ikannya di Giant,dekat-dekat rumah ni...So pagi-pagi lagi dah bangun kemas2 apa yg patut,memasak tu biarlah tengahari sikit,...tak susah manapun nak memasak asam pedas tu,so ku tangguhkan dulu sampai dekat pukul 12...tengahari...
(Adoi bangganya CM menatap gambar ni akhirnya `menjadi`jugak asam pedas ikan terubuk yang dikatakan menjadi pujaan ramai tu,sayur campur yg berseri tu hasil air jari jemari CM ni!!!,)

Rupa-rupanya tak kusangka menjadi `cempedak menjadi nangka,ular lidi menjadi naga,`sudah siap ramuan dan rencahnya,blendeer ciliku tetiba sahaja rosak,alamak dah pukul 12.30 ni,hampa harapan diaorang,camner ni???????,gabra,panik gaban mula datang,mula aku berpeluh,aku dah janji dgn hanis,noor ,datin semuanya mengharap.Aku paling sedih kalau menghampakan harapan orang lain..Aku tak boleh nak pikir,takkan nk tumbuk !!!banyak cili ni,nak pakai cili boh mesti tak sedap,pandang rumah jiran,alahai berkunci pulakk....punah harapan nak memimjam blendernya....


Tetiba "TING'..otak nakalku mula berfungsi.."apa kata kita beli!!!!!masukkan dalam tupperware ,then cakap arrr,CM buat!!!!hahaha...tapi Malaikat baik dalam diriku tak mengizinkan aku buat cam tu... dia kata "Wooi,wooi,dosa besar wat cam tu,kata dah bertaubat!!!!..aku hilang arah,sian diaorang tak de lauk nak nak makan ni!!!


"Ting"..malaikat baik dalam diri beri jawapan..."Kita memasak rumah hanis arr"..tapi !!!!aduhai malunya,takkan nak berangkut ikan,cili,bawang,ketumbar bagai.Tapi itu jer jalannya dah tak de jalan lain,jam dah pukul 1 ni,sempat goreng sayur campur jerr.Aku call hanis,hanis kata oraiiit,blend cili dan masak kat umah dia.Adoii kelakar betul cerita ni,berangkutlah CM dgn segala perencah dan kalut malut dengan anak duaorang ni...yang sibuk nak mandi kolam tu...seperti biasa CM memecut 130kmsj tak sampai 20 minit CM dah sampai rumah hanis


Sampai rumah hanis dah pukul 2,ada datin,CP,elaira,tikah,ibu hanis n keluarga,Adoiii jadi mangsa kena gelak sakan,bila ditanya datin "CM mana asam pedas yer,?????dengan wajah terkiput,termalu-malu dan terkagum -kagum...melihat kejelitaan datin aku menunjukkan ikan mentah,bawang,cili,ketumbar,jintan....Aduhaii datin gelak sampai merah muka,rumah hanis jadi gamat,malunyerrrr,nak dok belakang Noor,noor tak sampai lagi,Elaira lah sakan menyakat,Ya Allah tak pernah dibuat orang camni,dengan tak minum,tak makan sampai rumah hanis aku terus ke dapur...misi asam pedas mesti terlaksana.....yg lain masih gelak tak berhenti,gelaklah arr CM rela,u waaaaaa,sob,sob,sob sampai hati ko orang!!!!


Akhirnya dengan bantuan pembantu dapur yg dedikasi,tika tumbuk bawang,noor potong memotong,elaira ambik gambar,datin jadi supervisor...at the end  "Jadilah dan terhasillah "asam pedas penuh nostalgia...."



Datin sangat jelita,kulitnya halus-mulus,melihatnya bagai model SK11 skin care.
Datin!!!! Cm suka dengan Neesha,she`s so smart girl,cara dia bercakap mature dan bersopan.....papepun datiin!!!! bila melihat asam pedas,senyummmm dan ingatlah CM sampai bila2...sebab yang paling sakan gelak,datin arrr...hehehe dan datin jugak orang pertama yg merasa asam pedas penuh nostalgia tu....


Kak Ummi Humaira dan family,comel-comel anak kak umi,!!! ramah tamah kak umi ni,siap bawakkan kami kuih muih yang sedap-sedap tu...suami kak umi begitu teruja berbual hal camera,kena arr dengan dua camera girl,yang tak berenggang dengan camera ribu hinggit tu,elaira n tika...tak sudah-sudah tangkap gambar,ingattt jangan dimasukkan gambar CM di mana2 blog.....amaran kerajaan Malaysia tu!!!!



Kesian Che pit dia sorang jer si kumbang,yang dihimpit bunga-bunga raflesia,tapi bagus betul che pit ni,mana-mana pun dia pandai bawa diri,tak de nya dia canggung dan kekok,ramah dia melayan kakak-kakak dia,tu arr mana lah si Afeez tu,bukan main berani dia nak bertentang mata dengan CM,sampai sudah tak muncul-muncul dia.....biarlah CM sayang Che pit sorang jer lah feez....kasihku beralih arah....




Terima kasih buat hanis,yang mengatur pertemuan ni,group PDKM bertemu disini,bertambah meriah kalau ada ciklie,AZ,CR,Kak As dan abg megat,kak shami dan lain-lain....Insyallah diizinkan Allah kita bertemu lagi,mungkin dirumah CM kot?????sudikah hangpa datang ceruk hutan ni!!!!!kita semua macam adik beradik...

42 ulasan:

Ayah Zain berkata...

Salam CM,

CM menang berani. Itulah sikap guru, punah plan A, buat plan B. Yang penting matlamat terlaksana. Depa dok puji sakan asam pedas CM tuh kat blog PDKM.

Tahniah kat CP jadi kumbang pingitan. ada aku kisah walaupun sorang yer CP. Afeez? afeez ni kalau tarikh masih jauh boleh caye, kalau dah samapi masa, macam2 alasan la dia. hehehhe. (CP kata janjie pelesu)

ummi humaira berkata...

salam CM,
oiii CM mana aci mu tayang muka ummi n sorok wajah manis dia noo. he he he , pinjam gambar asam pedas tu ye , Hanan tak kilk ler smalam.

Atikah berkata...

Salam kak...

Memang gamat dapur hanis gara2 Asam pedas akak...

blog saya tak leh nak masukkan gamabr asam pedas tu ler... nanti saya masukkan kemudian... memang best asam pedas akak... saya tapau bawak baik.... tak cukup ler pulak... nanti dating ngan akak,akak masak tuk saya....

KSPulau berkata...

Salam....
Rasanya (rasanye je la), CM tak marah pun kalau terbubuh gambar dia dlm blog.Pasal ada imbuhan "ter..." Jadi, sapa2 yg sudah setel asam pedas tu, buleh le masukkan gambar CM, pastu buat kenyataan rasmi : "Sori CM... ter .. la pulak..
Ada berani ke ahli blog?

afeezz berkata...

amboi2... smpi memasak kat rumah anis, klu sy ade bole sy tunjuk skill. tp, ape kan daya, ade aral melintang kat tengah jalan yg menghalang perjalanan ku ke shah alam. takde reski kak mas nak bertentang mata dengan sy, klu tak.... tak siap le asam pedas tu!!... hahah

ummu_hanis berkata...

psssttt,
ade org kelantan dok kat sini???
hihihi.
bukan ape,
haritu aku begaduh cam nak tebalik ngan org kelantan sebab die kata masak asam pedas ni susah.
mana de susahnye.
wat nasik goreng lagik susah.
kan sifu kan???

manzlie berkata...

salam cikgu mas...

kali nih tak tawarker asam pedas tuh...hehehehehe


waslam

Izariza berkata...

Asam pedas .. hmmm sungguh mengujakan!!! Semenjak dah tahu nak masak asam pedas sendiri .. ianya menjadi kegemaran pula :)

shami2 berkata...

Salam CM...

Hahha tak dpt tgok orang nyer dpt dengar suara pun ok dah..hehehe

CM ..kalu kena masanya rumahmu tepi hutan pun cheq sanggup p tau..bawa kambing semua pi bakaq kat sana...kita pakat makan puas2...hehehh

Amboi kak noor kita ..ckap ngan cheq macam peluru mesingan...nohhh..ngeh..ngeh..ngeh...hari ni pi motong ka dak..smlam hujan lebat...

Azemi Ali berkata...

Assalamualaikum Cikgu Mas,

Bestnya asam pedas itu. Terliur gitu!

cikgu mas berkata...

Salam AZ

Alahai Az,berani 20%selebihnya gabra,panik,kelam kabut semua ada...habis ikthiar tu,terpksa ambik pelan B,demi menjayakan misi asam pedas...

CP ni yg berani,tak kisah dihimpit bunga raflesia,,,cayoook che pit..

cikgu mas berkata...

salam kak umi

aci,aci bukak pintu,nana balik hai pukul satu....hah tu lagu P.RAmlee..
sorok arr selagi boleh,nanti pelajarku tengok,alamak cikgu dia...

cikgu mas berkata...

Salam tika

tika jugak tolong gamatkan,snap gambatr tak berhenti,

cantik betul gambar tika snap,asam pedas kg,jadi cam hote2 menu gitu...boleh dik nanti dating akak buatkan,kuih raya adik beri tu ttp dalam ingatan..

cikgu mas berkata...

Salam cikgu KS

amboii,amboi dia,kuar tanduk tu,hehehe sapa kata CM tak marah,CM boleh naik angin,tapi kan cikgu KS,sekali cikgu KS tengok gambar saya,conpomm ajak dating makan nasi air kat Mak Su Nab kota Bahru..tu

saya bukan apa cikgu,tak cool arr pelajar tengok saya,terbatas kreativiti nak merapu....

cikgu mas berkata...

Salam Afeez

Kalau Afeez datang orang lain takkan ku izinkan membantu ku didapur,afeez sorang jer,aduh betul tu,kalau afeez ada bukan tak siap asam pedas tu,makan pun tak lalu,alamak kasih ku kembali pada afeez,adoi cepat yer ku cair dengan afeez sorang ni,xplain sikit jer dah ok..

cikgu mas berkata...

salam tongga


hehehehe ko ni pasai tu nak bergaduh,mmg orang melaka pure arrr,cuba bawak bertenang cam sifu ni,hehehehe

pssssttt,ko jgn mengumpat n gusti dgn orang kelate,aku terkahwin dgn org kelate,walaupun aku dulu ada boring sikit dgn org sana,dah org melaka tak nak kat sifu ni,patt jugak dicari,org kelate kata asam pedas tu pedas,

cikgu KS tu org kelate,org kelate lg pandai masak ko..

cikgu mas berkata...

Salam ciklie

ciklie tahu tak,isi jer minyak garam cikgu tumis dulu,takut terlupa...untuk ciklie dulu tu sajer jer,tu nama sayang kawan,takut CL pening terlebih garam,lg pun kalau sedap sangat,CL tak leh lupa cikgu ni nanti...adoi bila dengan CL jer diriku mudah terperah santan,hehehehe

cikgu mas berkata...

Salam Iza

Airtangan Iza mungkin lebih istimewa...sedapkan asam pedas ni,my paberet jugak..

cikgu mas berkata...

Salam kak sham


wookehh nanti dtg umah CM pulak,dengar suara lagi terindu kak sham ooi,

noor memang cam tu,kalau cakap,tapi kalau jumpa secara realiti orang yer ...adoi sopan santun bagai wanita melayu terakhir...

cikgu mas berkata...

Salam cik mie

amboiii dia terliur gitu,Pn Sarah org melaka jugak,mesti pandai buat lebih special dari CM ni!!

imanshah berkata...

Salam CM, wah sedap ke masak tu?? haha gurau je..wah ni orang hebat ni, geng datin-datin..haha

Dr Chenta berkata...

terasa teringin nak turut serta jika pertemuan dibuat di rumah CM....

SiNoMoSa berkata...

salam cikgu mas..

terliur argh tgk asam pedas tue..
tp tak kesempatan nak rasa hari tue..hehe

rezeki berkata...

salam cm,

alhamdulillah, semua berjalan dgn baik walau ada aral melintang

nti prsiden PDKM balik bulan 12, bolehlah buat majlis kat umah CM

rezeki berkata...

salam cm,

tertinggal satu. penyakit sawan buaya di umah ku masih belum pulih.

Asnija berkata...

Salam Mas,
pertama sekali 1001 pujian K.Nija berikan kepada masak asam pedas ikan terubuk Mas...dan kesudian mengajar memasak secara life...caya la Mas...asam pedas tu uat akak termimpi-mimpi 7 hari 7 malam...dan akak rasa bangga diberi peluang menjamah nya...orang pertama yang menceduk dari dalam kuali...fresh gitu...sampai lupa plak menceduk ke dalam mangkuk...habis kena kutuk si Elaira...punya lah mengancam sampai lupa kawan..ingat pinggan sendiri je...he...he...bukan apa, terbawak-bawak kebiasaan Mak Datin...selalu bibik yang ceduk...akak mana biasa buat sume kerja tu...sori lah ye...

Mula nyer, akak memang frust bila serbu tupperware Mas...ikan tergolek...cili tergolek, tomato tergolek....nasib akak tak tergolek pengsan kempunan...

Nanti akak update blog dengan tajuk N3...rahsia disebalik rahsia...akak akan cerita semua rahsia disebalik....dan kuarkan gambar gilfren Pijal...siap gambar dan duduk bersebelahan berkepit je...

ps: Mas, Nisha memang camtulah perangai nye...tapi akak suka dengan kelemah lembutan Mas ngan Noor.. lemah lembut perempuan Melayu terakhir gitu...akak nak cuba practise lamah lembut gitu jugak le...tang model SKII...terima kasih la kerana mereverse psikologi akak...adoii Cik Lie...ropa nyer...akak yang paling tua kat situ...diorang tu sume 70-an, kita je yang 60-an...(betul ke wajah ku serupa ngan wajah Mrs Zain??? Jangan tertukar arrr...ya AZ...)

psss. paling tak boleh lupa posing kita sume dengan aksi menutup perut...Pijal main tipu tarik napas...memang le perut nyer kempis...ha...ha..CL rugi le tak ber-skyppe ngan kitorang...gamat...memang pening kapla ibu Hanis...bukan perangai giler-giler...tapi gila meroyan...

(Noor, kelembutan Noor...cair hati...padan la gotah tu tak keras-keras....)

Asnija berkata...

Mas,
Sebenarnya akak melopong nengokkan ke-terroran Mas masak asam pedas...macam model...setiap step, sampai dua orang jurugambar meng-klik dari setiap angle...paling best angle dari tingkap...haa...torkojut ko dibueknyer....

Ayah Zain berkata...

Salam CM,

Amboi2 tak habis2 cerita lagi pasal asam pedas. AZ kalau tahu buat kat Shah Alam di gagahkan juga pergi. ngeh ngeh ngeh.


p/s rupa datin iras2 mrszain? heheh, mrzain masih mengenali lagi mrszain yg sorang tuh. gerenti tak tukau. kalau tambah ....... ada berani?

Noor berkata...

Salam CM..

dah dua hari tak lalu nak jamah makanan lain.. takut rasa asam pedas hilang kat dalam perut.. dan sampai sekarang nie jugak tangan masih belum berbasuh.. kerana takut hilang bau harum asam pedas mu itu. oh! memori yang sungguh menusuk kalbu..

pssttt.. tak leh lupa part rasa.. semua pakat suruh tambah garam.. sib baik garam tak tumpah macam dlm cite bujang lapuk kan kan..

cikgu mas berkata...

Salam cikgu iman

laa kita semua sama,datin ker datok ker,kita semua hamba Allah yang tak de apa-apa..iman juga kawan CM,

cikgu mas berkata...

Salam doktor

berbunga hati ini,atas kesudian dan keinginan doktor yg budiman untuk mengunjungi saya...insyaalah doktor.ukhwah pasti terjalin..

cikgu mas berkata...

salam Shima!!!

Laa kenapa shima tak makan???nanti shima datang umah CM yerr

cikgu mas berkata...

Salam rezeki.

Alhamdulillah!semuanya berjalan lancar!!

Ya Allah penyakit tu perlu dihindari,dah click ker kt setting comment,pas tu mesti terclick terbitkan catatan lama,that why dia tak boleh update,cuba lagi CM ambik masa berbulan untuk paham,refer pada yg cekap IT ni...

cikgu mas berkata...

Salam Datin


teriba CM berdebar,apa tu entry rahsia disebalik rahsia,cepat arr buat n3 tu,pape pun wajah Aiswarya rai ni jgn dientry kan.yer,noor pun pesan cam tu!!!


nanti masak yer asam pedas tu...

tak perasan pulak sapa awek pyjarl masa tu sibuk di dapur..

cikgu mas berkata...

salam AZ

7 hari 7 malam agaknya kisah asam pedas ni?

ambooi AZ,ada berani kah mahu tambah??sendiri mahu ingat!!!ngeh,ngeh

PINATBATE berkata...

wah..memang mencengkam kalbu betul asam pedas CM ni...tersohor kesedapannya merata alam..bila agaknya kakpinat dapat merasa..

Imran Paris berkata...

CM....amboi2 main pondok2 dan main masak2 kat rumah Hanis tak ajak saya sekali ye....BESTnya tgk u all bertamu bersama. Jgn lupa saya balik KL nanti menu yg sama :-)

Ummi Wafa (UW) berkata...

Salam Cikgu Mas,

Wahhh...ada makan-makan gitew. Pertemuan di PKDM menyatukan semua bloggerwan n bloggerwati. Terima kasih Cik Lie.

Rindunya asam podeh omak mertuo den kek noghori c-milan tuu... buek berkali2 masih tak jadi juga. Den nak torai laa plak resepi CM nie.. boleh ker CM bagi resepi yang penuh nostalgia tuu :D

Wassalam

cikgu mas berkata...

Salam Kak pinat

Adoii usah dipuji sangat,depa tu yg wat kecoh,biasa2 aje kak>insyaallah kita dapat berjumpa satu hari nanti,teringin benar jugak nak tatap wajah kak pinat,wajah kesayangan hamba...

cikgu mas berkata...

Salam En Imran

Allahuakhbar rindunya pada kawan sorang ni..la whre did u go arr??boleh2 nanti balik boleh datang umah saya...

cikgu mas berkata...

Salam Ummi Wafa

Terharu dengan kunjungan mesra ummi kat sini,selalu terserempak di Mekah dan di umah ayahanda,terasa malu nak menyapa,ukhwah ku sambut dengan hati berbunga,satu hari kita pun mampu bertemu.


airtangan org tua ni bukan sbb resepi,tapi aura kasih sayang buat kita tak leh lupa..

elaira berkata...

salam CM cayangggg comelll ;)

uoopppsss.... uuoopppsss... baru jek tanya kat blog tikah pasal nak tampal wajah kesayangan hamba ni kat blog... kat sini dah ada warning kerajaan meleysia... bahawe ser nyer tidak dibenarkan menampal walau dimana sekali pong.

baeeekkkkkkkk..... (cam sin can) tidak kan ku tampal. hanya buat tatapan kanta mata kusajer huk huk...

lebiyuuu laa asam pedas... lagi ku tgk gambo nyer... dekat sebaldi bertakung ayaq liuq ho ho ho

ni ada pantun ...

melenggang kangkung ke pasar payang
membeli terubuk dan sebutir nenas
lagikan astro ada siaran ulangan
inikan pula CM nyer asam pedas ;)

lagikan astro ada siaran ulangan
asam pedas CM kaw kaw sekali
telah bertali janji kita ucapkan
bila lah agaknya dapatku merasa lagi?

sekian pantun cikai drku utk mu CM ;)

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today