yg sudi bersama cm....

Ahad, November 1

Aku mabok tomato!!!



Salam sayang untuk semua kawan-kawan yang dicintai.Pagi sabtu CM nak try petua kedua dari datin kesayanganku.Malam tadi dah pun menampar 3 kali kanan 3 kali kiri,bergetar pipi tombammmku ni,bangun pagi dah tempeleng kanan dan kiri dengan jumlah yang lebih besar iaitu 5 kali,terus CM jadi pening lalat.tapi demi untuk mencapai kemerahan pipi yang diingini CM relaaaaa....katanya boleh awet muda minum jus tomato ni...

CM dah ada blendeer baru tau!!!!,Cap `hayam` jer,aku beli di Giant,terserempak blendeer stok clearance,50 hingggitt jer,boleh arr...CM tak bercadang nk guna untuk cili,tapi untuk tomato tu!!!! wah bersemangatttt ni!!!

Betul arr geng!!tomato adalah sejenis sayuran yg murah ,kaya dengan vitamin C dan bersifat anti oksida(bila anti oksida tu maknanya anti penuaan lah kan????}tomato jugak anti kanser,kita ni orang pompuan macam-macam kanser yg cukup digeruni.breast cancer,servik cancer,blood cancer dan macam-macamlah)CM pun beli lah sebungkus tomato segar di Tesco Puchong untuk tujuan buat jus.Cm nak cuba arr,umur dah 30an ni kena arr care sikit pasal kulit dan kesihatan,CM ni tak de apapun amalan tersendiri pasal jaga kulit,cuma Alhamdulillah CM punya kulit bukan jenis kulit berjerawat,tapi sedikit `menachi`..kalernya..so nak try amalan datin ni,datin memang awet muda..




Wahhh siap dah jus tomatoku,jus tomato jugak sejenis minuman detox atau peng nyahan toksid dalam badan,3 biji tomato bersaiz kecil boleh menghasilkan segelas kecil jus tomato..hmmm boleh tak ku minum ni?????mungkinkah rasany sesedap nasi tomato,atau ayam masak tomato....?????



kata datin hampasnya boleh dibuat masker,untuk dijadikan agen pemutih semulajadi,wah bestkan??kalau makku dia masukkan belacan bakar,cili padi ,garam dan sedikit gula jadilah sambal tomato.Aku try arr minum segelas jus tomto ,tapi uweeeeekks,u wekkks,rasa mau terkeluar isi perutku,tapi??????? kenapa arr,????seminggu dua ni,mudah benar aku ter uweeeek,u week,aku asyik pening lalat,lalok,lupa tu,lupa ni....sakit apa ni??????oh tidak!!!!!nungkin tidak!!!!!mungkin aku mabuk tomato jer.......

59 ulasan:

Imran Paris berkata...

CM....tomato mmg bagus, saya suka gak tomato tp rasanya tak terbuat mcm Datin tu...takut jd ensem mcm Amir Khan pulak nanti...hehehe.

Nway CM...slmt mencuba

Che' Pit berkata...

hmm mabuk tomato ker atau morning sikcness? ngeh ngeh ngeh,, nak dapt adik baru ke si marwan?

Ayah Zain berkata...

Salam CM

Ya Allah budak sekor ni, sampai mabok tomato, nasib baik mabok tomato tak dokategorikan seperti mabok a***k. hehhehe

apa-apa CM dah berjaya mengamalkan satu ilmu baru. ilmu yang tidak diamalkan lama-lama lupa.

moga berjaya yer CM.

p/s awat jus tomato CM tak pekat macam jus tomato datin? mesti ada petua datin tertinggal ni.

rezeki berkata...

salam cm,

betul tu che pit, takut pengerusi GPK kita ni mabuk "buatan orang" ngeh,ngeh,ngeh

kalau betul, alhamdulillah.

bonda jgn marah ya, kalu bonda marah, blender dan tomato2 tu sekali , ayahanda yg punya

dh kene beli blender baru lagi ngeh,ngeh,ngeh

ummu_hanis berkata...

ahahahahahaha.
dah mabok.
dah tak leh diet.
kene tunggu 9BULAN baru leg diet balik.
ape nak kata sifu...
udah rejeki. amiiiiiiiin.

tapi tomato mmg bagus.
jgn wat jus ler.
mmg hazab nak telan wooo.
ko beli yg baby tomato tu.
manis sket.
makan gitu je cam anggur.
besh.

hajah zainab bt abdullah berkata...

ha'ah...mabuk tomato?? ye ker ni?? ke 'mabuk'.....take care ok!!

cikgu mas berkata...

Salam cik im

jom,jom minum jus tomato,awat takut pulak macam Amir Khan???,dah memang macam Amir Khan pun,tapi versi mesia arr.sungguhh ni!!

cikgu mas berkata...

Salam che pit

hisss dia ni,pandailah dia,cam dukun piah pulak!!!

cikgu mas berkata...

salam AZ
mabuk a***k apa tu???tak clear?

hehehe memang tomato ni mendatangkan mabuk,tu arr napelah jus CM cair mair tak macam jus datin tu..

cikgu mas berkata...

Salam CR

bonda tak marah,bonda tak marah,usiklah lagi...hehehe

tapi kenapa pulak CM nak kena buatan orang,CM tak buat aniaya kat sapa2 pun,tak dengki kat sapapun,kenapa bomoh tu rela dan sampai hati buat pada CM ni,sian CM..kena cari penawar ni..

mintak tolong jangan dirampas blendeer dan tomatoku..

cikgu mas berkata...

Salam ummu hanis@ timah

woooi kak timah,jgn ko lekas buat kesimpulan kita tunggu seminggu dua lagi,ada yang ku tunggu tak mai lagi,majuk agaknya,kalau tetamu bulanan tu merajuk ,lamakan??9 bulan pas tu effectnya banyak..nanti arr bawak bersabar!!!!pas tu gemok gedempol balik arr,uwaaaa!!!


baby tomato yer,sedap yer???nanti sifu cari..

cikgu mas berkata...

Salam kak nab

mabok tomato arrr,kak nab cuba misti mabok gak!!!cayalah cakap mas..

sonata anak kancil berkata...

Tomatooooooo....ye ye ye tomato - sy tak lah buat jus tomato - tapi sy masak2 ikan / kari seme masukkan tomato - takyah letak asam jawa lagi , kasi hancus itu tomato - jd dia mesra dlm kuah...he he he takyah susah2 buat jus! sebab tu sy banyak beli tomato....buat jus bagus gak...teruskan!

Atikah berkata...

Salam akak,

Awat akak mencubanya mabuk wekk... wekkk lak... saya pun dah mula mencubanya... tak dak lak mabunknya... ok jer kak... atau mabuk lain nie kak... dap p chek kat klinik ker? ngeh.. ngeh. ngeh..

Az, saya punya pun cam tu juga ler... Rasanya kak nija punya gambar untuk marketing jer kot to pasai merah menyala... tak pun tomato istimewa kak nija gunakan.... yang kak nija rahsiakan....

afeezz berkata...

salam kak mas : gud luck dalam aper jua yg akak sedang usahakan. jus tomato tu untuk aper yer? cantikkan kulit ker? tak selera betul tgk jus tomato kak mas tuh. dah akak minum pon smpi uwek uwek.. lagi le sy taknak try...

S berkata...

salam,

rasa melugai kalau minum jus tomato tu.

cuba CM minum jus pegaga, ia pun anti oksidan yg tinggi dan anti canser.
pegaga merawat semua urat2 dalam badan yg feminin dn tak feminin.

selamat mencuba.

Dr Chenta berkata...

salam CM,

sy biasa jadikan tomato itu sbg ulaman ketika makan dan biasa jugak memakannya seperti memakan buah epal!

CM, mengikut firasat sy sebenarnya petua ciuman telah diamalkan lbh dulu drp petua melempang tu dan krn itu sekarang ini CM menanggung side effect nyer.... dan buatan orang jenis ini tidak memerlukan dukun ke bomoh ke utk melakukannye....hehehe

sendiri mau ingat la!

NGINAP SRENGENGE berkata...

salam CM ,

Betoi kata adik2 tu.....selalunya tanda awal begitulah.

Sorry,ayah pun nak gurau juga.

Ibu2 yang mengandung kalau gemar makan tomato dan minum air kelapa tu cukup bagus.Katanya kulit si anak tu menarik.

wallahuaklam.
Wassalam.

~red~ berkata...

salam..

wah..
ye ke k.mas?
tahniah! red sgt hepi 4 u. hehe...

jga kesihatan tau.

red bosan la cuti nie.. huhu....
nak cepat2 balik s.alam.
leh g jln2. hehe..

Noor berkata...

salam dinda,

ari nie cheq wat 'salad tomato' ala orang kampung untuk lunch.. lawan ngan ikan sepat kering goreng cili.. yummy!.. jadilah dik.. penoreh gotah mana mampu beli blender.. pepagi esok kalu teringin gak nak munum jus tomato.. kenalah cheq bangun awal, pas tu tumbuk & lenyek tomato dalam lesung batu.. pas tu tapis guna penapis santan.. wow! misti 'marbeles'

psstt.. semacam je bunyi 'uweksss' tu.. ngeh ngeh ngeh

cikgu mas berkata...

Salam cikgu sonata

betul,org melaka kalau memasak mmg banyak guna tomato,cubalh sambal belacan campur tomato saya suka...

cikgu mas berkata...

Salam tika

k.mas ni berselera pada yg sedap sajer,yg tak sodappp mudah benar uwekkks,uwekks,awatnya nak pi klinik,doktor halau nanti tak sakit apa pun..pening2 jer..

ye larr mungkin k,nija guna tomato lain.kak nija ni ada ker lagi rahsia dia semunyi ni..

cikgu mas berkata...

Salam afeez

mekasih,tu arr tak selerakan,tapi afeez kata beauty is pain,so kena telanlah..

cikgu mas berkata...

Salam Kak S

peganga susah nak dapat kot??,susah nak jumpa kat sini,masa berpantang banyak jugak mak saya beri makan peganga kak,

mekasih atas info,patut arr kak S sentiasa nampak mantap dan muda.

cikgu mas berkata...

salam doktor

syyyyyhhhh,jangan cakap kat sini kuat2,open sangat nanti budak2 baca,susah depa nak faham,petua ciuman tu bukan saya yg amalkan saya amalkan petua lempang melempang jer,napepulak saya yg menanggung akibatnya?..tu yang tak faham...

ye larr anak cina makan penggat
sendiri mahu ingat..

cikgu mas berkata...

Salam ayahanda

Ya Allah merah muka saya yg coklat ni,hiss tak pasti lagi ,doakan yang terbaik ye ayah...

cikgu mas berkata...

Salam red

hisss tak iyer lagi lah dik..
apapun mekasih atas ingatan..


bosan tido jer dik..

cikgu mas berkata...

salam kak noor yg manis

adoiii sedapnya bunyi lunch dia hari ni,terliur dengar,pepagi esok jgn lupa lenyekkk buah tomato tu,kalau teruweeeek jugak,check ada tak apa2 yg belum mai bertamu bulan ni,hehehe


nape pulak semacam rasanya semua orang loya bunyinya uweek,uweek,takkan bunyi kuang,kuang pulak!!!

maiyah berkata...

tomato mmg sdp, sy slalu makan cecah garam atau gula :D

cikgu mas berkata...

salam maiyah

yuummm,sedap jugak tu,mcm makan mangga mudakan..

manzlie berkata...

salam cikgumas...

alhamdulilah...rezeki dari allah swt ...taniah cikgu....

semoga cikgu senantiasa sihat sehingga melahirkanyer..isnyalah

waslam

PINATBATE berkata...

Salam cikgumas..
kakpinat jarang minum jus tomato tapi kalau minum jus tomato kakpinat tambah carrot dan gula sikit..tapi tak adalah buat amalan harian macam datin nija tu..

Yang biasa kakpinat buat ialah makan tomato cherry tu macam anggur..tomato tu manis kan..memang kami anak beranak suka makan sambil tengok tv..cicah dengan kuah rojak pun sedap..lagi satu ulam tomato cicah sambal belacan pun selalu juga..terutama bila time malas masak..Ni bukan petua kecantikan,tapi petua sedap tekak namanya..^^

Ingat pesan Datin Nija..alah bisa tegal biasa..kalau minum sekali mabuk...minumlah setiap hari! sure CM akan mabuk cermin lak kang ..asyik pandang cermin tengok pipi merah gebu jerr...

ummi humaira berkata...

salam CM..
agak2 nya si nija tu dia cmpur sos tomato , tu yg merah pekat jer tu..
he he he

kena cpt2 teruskn perjuangan mu , blm sampai 5org lg , akak msh di hadapan.

khairyn berkata...

salam cikgu mas

huhuhu, daku sudah berjaya mencuri masuk 3 paket belachan melaka ke UK. Yahoo!!

woah jus tomato macam tu jer memang payah nak turun tekak. Tapi kalau campur madu sikit mungkin boleh kot. Takpun letak daun celery ke.

Nak recipe? meh ke sini
http://www.recipes4us.co.uk/Cooking/Vegetable%20Smoothie%20recipes.htm

ni smoothie sayur-sayuran. Sedap gak kalau letak yoghurt. Pun baik untuk kesihatan hehehe.

Selamat mengamalkan pemakanan sihat :D

Imran Paris berkata...

CM....tumpang lalu ye

Harny...wah pandai kau nasihat org suruh makan healthy2...kau tu belacan Melaka pun kau seludup...healthy ke???

Kalau belacan healthy....apa kata letak belacan dlm jus tomato....err atau lupakan je jus tomato tu...baik suruh maid saya (Kak Yuni) buat sambal belacan tomato....perhhh kick giler...betul tak Harny :-P

S berkata...

salam CM,

kak S tanam dalam pasu jer pegaga tu.

nanti kat rumah baru, CM tanam pegaga. memang lumaian.

cantik tu tak kisah sangat tapi kesihatan tu kena letak no 1.

norsidah berkata...

Salam Cikgu,

Mabok tomato ke apa, entah entah yang lain tak hm..........tak pe la,akak gurau je cikgu kan muda lagi, itu rezeki cikgu , rezeki jgn ditolak, jgn marah ye ..apa2 pun coba berterusan nanti cantik la tu...akak cuti ari ni, baru tengok blog ni..

SiNoMoSa berkata...

Hi CM..

Alamak mabuk2 ke kak?
Baru nak try and error hehe..
Nampak gayanye suma dok pakat cuba petua Kak Nija hikhik
Seb baik Kak Nija tak kenakan pengeras..
Btw, Do tk cr ;-)

umiazuddin berkata...

Salam CM

Apa?!!! CM dah mabok2?!!

TAHNIAHHHH!!!!!

erm...kerana beli blender baru! heh ;P

All the best to you.

VpeaceV

cikgu mas berkata...

salam ciklie

hahh ni sorang lagi dukun piah,pandailah dia meneka dalam kesamaran,samar-samar lagi maa!!! papepun doakan yg terbaik yer..

cikgu mas berkata...

salam kak pinat..

amboii semua yang dia cerita semuanya menyelerakan,sedap jer bunyi yer,jusnya,salad tomato..bagai.

kakpinat!!!bila saya dah mabuk cermin maknanya visi dan misi dah tercapai..sudah gebu mebu jawapnya,

cikgu mas berkata...

Salam kak umi

aduh,campur sos tomato pekat merah????bertambah uweeek,uweek jawab nya..

kak umi sempat ker saya nk mengejar kak umi,tak boleh pecut arr kak,sekarang dah umur 34thn,nak sampai 5 kn beranak tiap2 tahun tu..

cikgu mas berkata...

salam harny

jomm,jomm kita mengamalkan pemakanan sihat,betul aarr tomato tu kita cecah yogurt.tapi diriku tekak melayu,relaku cecah sambal belacan..

camner boleh lepas belacan tu kat air port harny,?wah boleh buat sambal belacan yer..

Asnija berkata...

SALAM MAS,
DISEBABKAN AKAK PALING LAST MEREPLY, BIARLAH AKAK BUAT DENGAN HURUF BESAR, BIAR MENYERLAH KOMEN AKAK NI....

MENYESAL AKAK TAK KENAKAN PENGERAS, KALAU TAK, PAST AKAK DAH KAYO...BERTAMBAH BESAR LA CERMIN MATA HITAM AKAK...

PADA SESIAPA YANG NAK MENGUBAH RESEPI AKAK TU, BOLEHLA, MENGIKUT RASA...TAPI TANG DOK BUBUH GULA TU AKAK TAK BOLEH TERIMA, ALASAN AKAK MINUM JUS TOMATO TU SEBAB TAK MANIS MACAM JUS BUAH TAKUT GOMUK...LA...KALU NAK BUBUH GULA KALU...TERUS JELAH MINUM JUS BUAH JE YO...

AKAK BERSYUKUR KERANA MAS DAH MULA MENUNJUKKAN SIDE EFFECT HASIL DARI TIPS DR CHENTA...WALAUPUN AKAK DAH PESAN...YANG KO BUEK JO TU NAPE...MEMANG IMMEDIATE JE KESAN SAMPINGAN NYER...TAK PELA MAS, KO JALAN LA SEKALI TERUS KETARAF KAK UMMI, MAKSIMUMKAN KEGEBUAN MAS TU, PAS TU BARU DIET....JADI TAK BUANG MASA DAN TENAGA...

OH YA...JUS TU TAK PEKAT SEBAB MAS PAKAI BLENDER, BILA LEPAS TAPIS, BANYAK AMPAS NYER TERTAPIS SEKALI, KALAU PAKAI BLENDER JUS TU, PASTI PEKAT DAN MENYELERAKAN...SAMBIL MINUM TU, BACA DALAM HATI..."INI IALAH JUS TEMBIKAI...INI IALAH JUS TEMBIKAI"...BACA BANYAK KALI JAMPI NI, INSYA ALLAH TAK TER-UWEKKK...

MASK TU DAH PAKAI KE BELUM? KALAU PAKAI, JANGAN TERTIDUR PULAK, NANTI CIK COCKROACH PULAK YANG DATANG MENCIUM...(TIDAK DI DALAM AKAK PUNYA TIPS...)

KEPADA YANG BELUM MENCUBA LAGI...SILA LAH COBA....(EHM...KALAU TAK LALU...BOLEH LAH BELI PIL TOMATO DARI AKAK...TELAN JE...TAK YAH BANGUN PAGI BLENDER, TELAN JE...SENANG KAN...SAPA YANG NAK ORDER, BELI TULIS NAMA KAT KETUA DARJAH SI NOOR TU OK...)

KEPADA MAS: SELAMAT MAJU JAYA...KALU TETAMU TAK DATANG JUGA DALAM 2-3 MINGGU NI, ITU TANDANYA "USAHA TANDA KEJAYAAN"...

psss...kerja akak banyak sungguh ni, ni jelah komen yang sempat akak buat, rumah member yang lain termasuklah rumah akak...malam nijelah akak datang yo...

Asnija berkata...

Noor...
angkat getah sekerap tu....hari mau hujannn....

cikgu mas berkata...

Salam imran

tak mau ker belacan yg harny bawak tu???boleh post ke Paris..

cikgu mas berkata...

Salam Kak S

patut lah kak S mantain and mantap..tq yer

cikgu mas berkata...

Salam kak norsidah

semuanya ketentuan Allah,sebagai hambanya kita patut terima segalanya dari Dia.doakan yg terbaik yer..mabok tomato ker,mabok buatan orang semua saya kena terima.

cikgu mas berkata...

Salam shima..

tak delah sayang tak mabok arr,kalau tak sedap ikut petua kak nija,seu ayak tembikai,ayak tembikai,berseleralah tu..

cikgu mas berkata...

Salam umiazudin

hehehehe...apa yang tahniah yer..pas tu tak pernah dengar pulak mabuk sebab beli blender...

cikgu mas berkata...

salam kak nija

mas menunggu akak bagai buah tak gugur....akhirnya gugurrrrrr jugak..hehehe.akak ni best arr,tak de tandingannya,dahlah lawa,pandai wat joke pulak,sentiasa buat org hepi..nk komen lagi bateri lap top ni kong pulakk
i love u datin,terus cantiiikkkkkk yer..

My Life berkata...

salam akak mas
aminn..mengaminkan doa2 semua org... hehheehehe moga2 ada rezeki akak tu.. insyaallah,.. (-__-)

Hanis berkata...

salam kanda,

awat hanis ketinggalan jauh nie...huhuhu...lawa blender...nak pinjam kak....

Ya Allahhh...sonoknyeee...kalau betul laaa hanis dapat tambah sorang lg anak buah pasnie....sonok...sonokkkkk...akak jaga diri bebaik tauuuu

cikgu mas berkata...

Salam mylife

moga kita semua murah rezeki,selamat dunia akhirat..amiiinn

cikgu mas berkata...

salam hanis

lawa yer blendeer,50hinggit kat giant Putra Height,pi cari arr,tak de lagi clrearance stock..hehehe..


issshhh tak tahu lagi arr,mungkin tidak kot??

Asnija berkata...

Salam Mas,
LAIN KALI JANGAN LA USIK AKAK CAM TU...AKAK SUSPEN TAU DARI TGHARI TADI, NAK CALL TAPI TENGAH MEETING...LAIN KALI TOK SAH YE...JANTUNG AKAK BERDEGUP KENCANG...

khairyn berkata...

Cikgu Mas

Tompang lalu ye mas, nak bagi aroma belacan kat perancis celup nih

Mentang2 berjaya menyeludup masuk belachan ada plak orang yang jeles ye. Ni belachan bekalan untuk 2 rumah kat Glasgow ni tau. Rumahku ngan si atikah. Udahler kat sini ada pompuan ngandung ngidam sambal belacan. Ngam2 jer ku balik bawak belacan Melaka 3 ketul hahaha.
p/s - imran, kalau hang mai tempat aku jangan lupa bawak sambal tumbuk kak yuni ek hahahaha

yuyee cap limau berkata...

salam CM

haha saya syak memang ada petanda tu.hehe,cer terai boh ais kot-kot raser tomato ais belanded ke,wow sedapnyer..hehe
sori lama tak komen bizi buat tesis,hanya CM yang memahami..hehe

Tanpa Nama berkata...

Saya blend dgn madu...sedap!!!!!

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today