yg sudi bersama cm....

Rabu, November 4

Aduhai anak!!!!!



Membesarkan anak-anak ni memang sesuatu yg bersifat warna warni,berbagai ragam dan kerenah,macam tu lah ibubapa kita membesarkan kita kan???...Pagi Ahad yang meletih aku bawa anak-anak ke Taman Botani Putrajaya,cubalah makcik ni menyewa basikal,adoiii makcik dah tak larat...makcik kepenatan yang amat sangat,lepas zohor makcik`booom`merehatkan kaki yang senggal benggal ni...budak berdua tu,mintak kebenaran main di depan rumah,sempat berpesan jangan keluar dari pagar,pas tu makcik dah tak ingat apa-apa....


Tiba-tiba...aku dikejutkan oleh Irdina...ma tolong!!!ma...
aduiii bagai nak pecah kepala ni,dikejutkan begitu..
kenapa????aku bertanya ..panik..
Abang wan  panjat pagar pijak kepala paip,patah,pas air keluar memancut mama!!!!...termegah-megah irdina bercerita..
alamak!!!!! camner ni????abah diaorang tak de ni,aku baru 2 hari pertama duk dirumah baru,jiran sebelah tak sempat kenal lagi,kosong lagi umah jiran ni,...aku jenggok dari tingkap bilik, air memancut dari lubang di tepi pagar..




Sedaya upaya aku cuba cari main pipe untuk hentikan aliran air...meter pipe tepi longkang tu ku pulas semaunya tapi gagal,10 minit aku berleter pada budak-budak ni,tapi apa yang diorang faham???,marwan pucat ,tahu dia bersalah,tika air terpancut diorang berdua ambil kesempatan mandi dan main air,aku jeling tajam,tapi tetap bermain.aku tak sudah-sudah cuba menelefon suami bertanya itu ini,tapi suami di KL,dia pun tak tahu kat mana main pipe.???..aku tambah serabut,kawasan hadapan rumah dah banjir,air terus mencurah-curah....jiran sebelah kiri cuba membantu tapi dia yang baru sampai pun tak tahu kat mana main pipe...








Aku dah tak tahu nak buat apa,??? aku teringat pekerja kontrak indonesia di belakang rumah yg sedang bina fasa ketiga...aku harap ada orang yang dapat bantu aku...???aku start enjin kereta dan dapatkan bantuan...





Sampai kat sana,suasana sunyi,baru teringat hari ni,hari Ahad,tertinjau-tinjau,akhirnya aku ternampak kelibat sorang lelaki,Alhamdulillah,kebetulan aku pernah menegur lelaki ni...ku terangkan maksud datang dan dia sedia membantu..








ni lah encik Ali yang sedia membantu,rupanya main pipe di tangki yg berada di master bedroom,aku baru dua hari tinggal di rumah ni,tak tahu apa pun lagi,sebagai perempuan aku memang tak dapat nak handle perkara macam ni...panik,takut dan gelabah kuasai keadaan...kebetulan belum kenal sesiapa pun lagi...suami tak de rumah,walaupun sebenarnya keadaannya senang untuk dihadapi...hanya perlu menutup main pipe...




Moral of the story:

  • Jangan biarkan anak main sendirian tanpa kawalan...


  • Kena tahu sedikit kemahiran dan kena ambik tahu kerja-kerja orang lelaki


  • Kena kenal jiran


  • Kena ada contact number  tukang pipe...


  • yang paling penting jangan panik,gelabah bawak bertenang....

49 ulasan:

Imran Paris berkata...

CM....aduhai anak...bygkan kita tanpa anak....alamak saya boleh jd gila....

CM...itulah dugaan sbg seorang Ibu....sbb tulah syurga di telapak kaki ibu...saya ni jd bapak, wp anak2 sayang gila...sampai tidur pun nak tidur dgn saya...saya rasa tanpa isteri (ibu), mati saya nak uruskan segalanya.

CM berbanggalah kerana menjadi seorang wanita yg ditinggikan darjatnya dlm agama.

Azemi Ali berkata...

Salam Cikgu Mas.

Cantik rumah. Nampak macam dah renovate tu. Bila buat pemanasan rumah (housewarming)?

Rumah saya pun macam tu. Paip di laman stop corknya di bilik air master bedroom.

Paip plastik ke, sampai boleh patah?

Ayah Zain berkata...

Salam,

hahahhahahahah, kekekekekekkek(Minta ampun n maaf mak cik ooooi) Az dah lalui itu semua. Tu sebab az gelak sakan tahap gaban.

Membesarkan anak-anak ini seronok (bila keadaan macam sekarang - anak2 dah besau) boleh cakap la. Kalu idak sama 2x5 macam mak cik juga.

yang az nak puji ialah, dalam marah2 n membebel sempat amik gambau, kalau az x ada mood nak amik semua tuh. tapi blog punya pasal, amik juga kot. ngeh ngeh ngeh.

p/s: makcik mas boleh buat buku tau pengalam membesaukan anak ni, az dah banyak yang lupa dah, so mulai saat ini makcik mas perhatikan si dina n marwan tuh, catat dalam diary pah tu publishkan buku - mesti malatop

khairyn berkata...

Tahniah tahniah tahniah

kerana berjaya tak panik dan berjaya mendapatkan bantuan!
Anda memang seorang superwoman
Sila collect hadiah anda bila-bila masa! huhuhu

rezeki berkata...

salam cm,

apa nk buat, biasalah anak2 sedang membesar, tapi sepatutnya stop corknya mesti di bahagian hadapan ,
maknya main air sama tak ? ngeh,ngeh,ngeh

SiNoMoSa berkata...

Salam CM

Aah cantik rumah baru akak..
Setuju dgn AZ..dlm panik2 tue sempat lagi tue ambik gambau hehe (jgn marah kak..hikhik)
Lepas tragedi november tue, kaki lenguh2 semula tak? ke dah terus elok hikhik..

shami2 berkata...

Salam CM...

Yesssss... mak semua boleh...
itulah wanita
bagai dikata CK Imran kita
Tingginya darjat yang Allah berikan padanya...
Jgan sebelah mata saja
Wahai suami yg belum jga2
Itulah wanita...
Anugerah Allah menjadi tempat untuk mengeluarkan seorang manusia..
Oleh itu jganlah dia kau persiakan saja...

CM...camner madah cheq ni....khas untuk mu...hehheh

hajah zainab bt abdullah berkata...

dah pindah umah baru. bila house-warming?

afeezz berkata...

selamat pagi cikgu : look at the bright side cikgu. klu kejadian ni tak berlaku, smpi bile pon cikgu mas tak tau main pape dia kat maner kan? terima kasih kepada marwan sebab patahkan kepala paip tuh... hahaha

hazeleyed berkata...

Ass_salam
Hmm...anak anak memang kadangkala buat kita menangis...namun mereka jugalah penawar.
Shukur CM dapat atasi segala kemelut...tanpa mendera mereka.

norsidah berkata...

Salam Cikgu,

Akhirnya berjaya juga menghentikan kemelut air tu, sabar cikgu, membesarkan anak ni kena banyak2 bersabar, mcm2 kerenah, pantang kita lepa je adalah yg dibuat mereka, akak dah membesarkan 6 anak, kalau buat housewarming tu jgn lupa akak ye, potluck je cikgu, kita masak ramai2.

cikgu mas berkata...

Salam Imran

Betul sangat tu,yg dah beranak,kalau tanpa anak boleh begongg,ramai pompuan percaya hilang bapaknya boleh lagi bertahan tapi hilang anak boleh sewel loor..

tapi org lelaki tanpa isteripun boleh sewel sbb tu Allah tak mengenakan eddah pada lelaki,hari ni maknya mati,malam nanti boleh nikah lain,selalunya tak mati pun dah nikah lain..kan imran..org pompuan kn tunggu 4 kali suci,semua hukum Allah tu,penuh hikmah yg perlu difikiri..

bangga insyallah,tapi mudah sangat pompuan ni panik..

cikgu mas berkata...

Salam en azemi..

saya tak buat sebarang tenovation pun,rumah tu mmg dah lengkap tak perlu buat byk renovation,alahai biasa jer cik mie,tempat berteduh saya dan anak2,,,tu jer yg saya mampu,tu pun kena cari di ceruk selangor ni,nk cari sekitar setapak,gombak dan KL tak mampu..

insyallah ada rezeki nanti saya buat `pemanasan rumah`..sekarang kosong tanpa perabut tu..saya tak lupa cik mie

CIk mie..tanya pn sarah..ex mrsm Jasin sebaya puan sarah ada disekolah saya ni!!! cikgu matematik.sebut nama ur mrs,my fren cikgu Hairana kenal katanya..dia mintak conpomm Sarah yg bertubuh kecil tu ker??

cikgu mas berkata...

SAlam AZ

ye larr anak AZ pun ramai lelaki kan??? mcm2 ragam dan noti masing-masing,tu yang AZ gelak tu...


bukan pasal blog AZ,makcik tangkap gambar nk tunjuk kat pakcik,mcmana susah makcik nak handle,cerita jer tak real,bapaknya kena tau makcik kelam kabut hadapi semua ni,kebetulan mak cik tengah `hangiin` makcik snap gambar,next boleh tunjukkan balik kt marwan masa kecik dulu apa dia dah buat???

snap gambar untuk redakan stress makcik ni..hehehe

cikgu mas berkata...

salam khairyn,,

mekasih,mekasih dear..

superwoman yang kalang kabut jer...cm nk jadi superpower hehehe..

hadiah yer coklat lagi boleh tak???

cikgu mas berkata...

Salam Shima

mengambil gambar untuk jadi bahan bukti,jadi pompuan kena smart,apa2 boleh claim balik dgn boss,tunjuk tu semua untuk claim dari bapaknya..hehehe..

pssst..shima oooi,cm elok dah!!!

cikgu mas berkata...

salam cik rezeki

untuk membuat makcik jangan hangat dan bertindak sebagai pendera makcikpun main air sekali,woooiii terus makcik sejukkkkk...

psstt: CR !!!kalau zaman abah makcik dulu,mahunya kena tibai dan sesahh dengan getah paip tau,abah makcik garanggg..makcik cubit sikit jer anak makcik tu..

cikgu mas berkata...

Salam Shahmi

bila nampak nama Shahmi,pasti madah gurimdam yg ku hayati,betul benar tu,lebih ramai jumpa ibu mithali dari bapak mithalikan Shahmi..???

cikgu mas berkata...

Salam kak nab

insyallah dalam perancangan ,cuti sekolah ni kot??

cikgu mas berkata...

Salam afeez

selamat tengahari notiii boy...cikgu setuju benar,betul jugak kata afeez tak jadi kejadian ni sampai sudah cikgu tak tahu stop cork paip tu dalam bilik air di master bedroom,yup mekasih marwan..

cikgu mas berkata...

Salam hazeleyed


hehehe dera jugak kak.tapi ringgan2 jer...anak akak depalah segalanya..moga jadi anak yg soleh..

cikgu mas berkata...

Salam kak norsidah

betul tu kn byk sabar,baru dua orang tu,kak ada 6,mak saya ada 8,budak sekarang kreatif sesangat..

kak doakan yer,saya murah rezeki,insyallah akak tak dilupakan..

ummu_hanis berkata...

ko mmg berani la mas.
kalau aku la, dak dok tersepok nangis meraong dah.
hihihi.

umiazuddin berkata...

Salaam CM,

Yeeeaahhhh! SuperMas to the rescue!!!

Bravo che'egu!

Nak tambah satu lagi moral of the story... sebelum berbasikal keliling taman botani, warm up dulu serba sikit untuk mengelak kaki drpd "terkejut" ;)

VpeaceV

PINATBATE berkata...

salam cikgu mas..
bukan basikal taman botani tu ada pakai gear 1 sampai 5 ker..? mana ada penatt...tapi tak tau lah kalau CM tawaf dua tiga jam keliling taman memang patut penat pun..

CM..
kakpinat bangga dengan CM..contoh blogger tegar sejati! tak lekang dengan camera dalam sebarang situasi..hehehe

kat mana rumah baru CM tu..kakpinat nak tau jer..itu pun kalau tak keberatan..

ummi humaira berkata...

salam CM ...
pagi tadi dah buka blog CM , tp tak sempat nk tulis apa2 cumaaaaa sempat dgn suami ketawa besar2 hahahaha...

CM memang hebat ...budak2 tu tak puas mandi kolam kat umah Hanis aritu , tu ler pasal depa nk wat kolam depan rumah , rupa2nya banjir sampai ke jalan..he he he

kalu ummi x tau nak wat apa2 , tp adik2 ramai di sini , cari depa la...

~comei~ berkata...

baca entry ni pun semput... pandai la kak CM ni nulis.. nis mcm berada di tempat kejadian.. hehe

mama ju, berkata...

Tulisan CM ini mendebarkan tapi akhirnya terenyum mama membacanya.Tang mana rumah tu?Depan pasar borong ke?Jg marah?Rumah kat situ glamor2...

Noor berkata...

Salam CM,

itulah cabaran nyer menjadi ibu.. budak2 nie panjang akal nyer.. kadang2 tak terjangka dek akal fikiran kita.. 'kreatif tahap gaban'.. emmm.. tapi cheq rasa kan, mak cheq dulu lagi pening bela cheq .. heh heh

psstt.. 'cubit sikit', macam pernah nampak je cara cubitan tuh.. sikit arrr.. ngeh ngeh ngeh

Azemi Ali berkata...

Salam Cikgu Mas,

My wife satu kelas dengan Cikgu Hariana. Size mereka sama 17 tahun dulu. MRSM Jasin kelas H katanya. Dah 17 tahun tak jumpa.

maiyah berkata...

mmg kene byk sabar ngan bebudak nih.. nasib baik air tu kat luar umah kan :)

khairyn berkata...

wah wah coklat lagi? Boleh boleh... tapi amacam? Tak merosakkan diet ke nanti hehehe

tak takut anak2 terlebih hyper ke bagi makan coklat ni hehe..

~red~ berkata...

salam kak mas..

sy pun ada jgak pengalamn bg paip air tercabut.

mmg gabra gilerr...
dh la kat umah org.
aduhai.. malunye...

nasib bek diorg sporting je. siap gelakkn sy lg, hehe...

tp time tu mmg x ingt ape dah.
panik punye pasal, mnjerit trus mintak tolong.. huhu...

pape pn, pengalaman mendewasakn saya :)

p/s: tahniah ye sbb pindah rumah baru. :))

Asnija berkata...

Salam Adikku Mas Tersayang,
Siannya...lain kali, call akak le...sian panik sorang-sorang....alhamdulillah tak le mati akal....masih juga panjang akal nak pi cari pakwe kontraktor tu...sekarang dah ada kepala paip baru lah ye...
Bila nak jemput akak datang rumah...nanti akak beri nasihat percuma untuk decor interior ngan exterior...pasti menyerlah punya rumah Mas...(confident tak...he..he...)

ps: Mas, Mas kat rumah baru ni kan, pokok-pokok mesti baru mula di tanam kan, kecik-kecik lagi...akak cadangkan, ambik gambar Marwan ngan Dina kat salah satu pokok-pokok tu....nanti bila dah setahun, ambik gambar lagi kat the same spot, so boleh simpan as history line, nampak camne pokok tu membesar, ngan budak tu membesar...kenangan tu....
masa kecik ni, diorang boleh malasak je...besar nanti problem lain pulak...anggap jelah ibadah kita sebagai ibu...adakalanya di ajar dengan cara yang sama, anak-anak jadi bentuk berbeza... baca Alam Nasrah dan Alfatihah kat ubun-ubun diorang ketika tidur...bacalah...sebab masa tidur, minda dibawah sedar nya sangat aktif...orait bebe...cayalah mama mas....kalau takpun, ajarlah diorang cara memanjat yang betul...

cikgu mas berkata...

salam fatimah

berani ker takut ker,aku mesti kena settle itu problem,hubby aku tak de,kalau tak umahku banjir patt,nk tesempok nangis gak,tapi tak selesai masalah lah tongga


muaaaah,lab bieu..

cikgu mas berkata...

salam sis umiazudin

tq,CM ni supermasjoko kot,hehehe,tu yg boleh baik dgn mat indon tu hehehe..

kak umi,ye larr kn warm up dulu,CM dah tua lah ,dulu satu kampung boleh pusing naik basikal tau..ni tak sampai setengah jam CM dah semput..

cikgu mas berkata...

salam kak pinat

CM pi taman botani penangan blog kak pinat lah!!!tengok anak2 kak pinat main basikal,CM pun teringin arr,rupanya CM dah sompott...

ye ker ada gear,CM pulun kayuh jer,tak pandai main gear,sbb CM pakai gear auto...la pas ni nk tanya org jaga basikal tu mana gearnya????CM kt kg naik basikal tua jer kak pinat..

kak pinat sambil CM tepon sana,tepon sini,CM tangkap gambar lah,sambil buat dokumentasi untuk abah depa kak!

ooh,umah CM kat Pekan Dengkil,depan SMK Dengkil,pernah sampai tak??? jomm kak,bawak anak2 ...

cikgu mas berkata...

Salam Umi

tu lah anak-anakku,buat kecoh tak kira masa,CM lum ada sedara mara kt tempat baru,adik beradik ada di Melaka jer..

tu baru dua org kak,mak cm jaga anak 6 lelaki dua pompuan steady jer..

cikgu mas berkata...

Salam comei

timakasih sudi baca blog cm,cm tulis baca apa yg terjadi jer,kalau comei ada mesti comei boleh tolong kan???

cikgu mas berkata...

salam mama jue

CM bukan duduk kt Sri Kembangan,CM tinggal kt Pekan Dengkil mama jue..pasar terdekat pasar borong lah..

cikgu mas berkata...

Salam kak noor

budak -budak jugak boleh jadi bahan siasatan kan??budak mana pandai menipu,pandai kak noor,mana anak dia,CM nak buat siasatan jugak ngeh,ngeh.ngeh

alahai noor,satu lagu indon

cubit-cubitan kak...

cikgu mas berkata...

Salam En mie

betul tu cikgu hairana sampai sekarang kecil jer tubuhnya,separuh tubuh CM ni tau,dah 3 dah anak cikgu hairana..dan dia tinggal di Kota Warisan Sepang

bolehlah jejak kasih,salam untuk Pn Sarah..

cikgu mas berkata...

salam maiyah

betul sangat kata maiyah mmg kena byk sabar,tak sambar dah kena jadi mangsa dera tu,betul kalau airnya dalam rumah sampai ke malam mop lantai gamak yerrr

cikgu mas berkata...

salam khairyn

coklat tu diet sihat arr,fren,,

yup ada dengar jugak coklat ni buat kanak2 hyper..

cikgu mas berkata...

salam red

amboii adik sorang nii...dia pun notii jugak yer..pernah lalui cam marwan tu yer..

mekasih dik,nanti boleh pi umah k.mas ni..

cikgu mas berkata...

Salam datin

setiap kali n3 tertunggu2 mas komen dari kak nija tersayang,,tapi selalu tiba dihujung acara..mekasih kak..

hehehe info dari kak nija mmg berguna,insyallah mas cuba kak yer,alahai umah CM tu kosong lagi,tak de modal nk beli furniture kak..

anak2 ni kak kalau tak aktif risau pulak kita yer kak..

Asnija berkata...

Salam Mas,
Akak lari semput la Mas....pasang le eskalator kat rumah mas nih...baru akak boleh sampai no.1...

Atikah berkata...

Salam kak...

He.. he,.. he.. gelak dulu... akak-akak dalam dok kalut tu sempat lagi ambil gambar... kalau saya dah tak ingat apa2 dah... yang dok terfikir cam mana nak settle masalah tu... caya lah akak...

ct berkata...

cm..

hahahah.tgelak baca n3 awk...:)

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today