yg sudi bersama cm....

Sabtu, November 7

Makanlah anak!!!!!


Awal pagi lagi anakku irdina mengetuk pintu bilikku....
 katanya "Mama hari ni cikgu dina kata,Hari Kanak-kanak Sedunia.."
iyerr ker,so kenapa dina??? aku tanya sambil memangkunya di riba...
Alham dulillah dina kelihatan sihat kebelakangan ni,rasanya dah hampir sebulan dia belum lagi diserang asma walaupun minor attack..Alhamdulillah moga dia bertahan..

"Cikgu dina kata hari ni kena layan budak-budaklah mama..!!!
Aku masih tak paham makna tersirat dari katanya...
ye larr kenapa?????...
"hari ni kita pergi jejalan lah mama!!!
,kita jangan dok rumah jer..dina kan budak-budak..!!!
oooohh,nk pi jalan-jalan rupanya!!!!!

aduuuh anak sekarang nak sesuatu bersandarkan fakta dan situasi semasa,
aku tak pernah pun ambik kisah hari ni Hari Kanak-Kanak Sedunia ..Hari Guru aku tahu arrr...

so pagi lagi aku pun bawaklah anak-anak keluar..katanya nak makan kat luar..tu kata marwan...
Kami tak tahu nak pi mana???,tetiba rasanya keretaku menghala ke Puchong
..ok lah kita pi Tesco Puchong,mama nak beli barang rumah sikit



Dina nak tak??? mama suap yer...
Sedap ker mama????kenapa hitam legam
...tak maulah...katanya..


Sampai sana,aku teringin nak makan shizling mee ,makcik  mas ni macam-macam keinginannya,
fahamlah makcik kan speacis badan tak cukup zat,hehehe .
..so macam-macamlah keinginan dan kehendak.
tapikan geng CM nak mengadu something,
sejak keluar hospital,my girl sangat-sangat tidak berselera...dia sangat kurang makan,kadang-kadang satu hari dia tak makan apa-apa,hanya makan biskut dan susu berbotol-botol,
dia masih menyusu guna puting susu tu...
Puas di paksa,diusha makanan macam-macam,
kadang-kadang penat kita memasak,sesenduk nasi pun susah nak dihabiskan..kalau makan diluar lagi teruk,sesudu dua jer dia makan...membazir sungguh,hasilnya mak dia jugak kena habiskan..

Tengok gambar tu,tak heran pun dia shizling mee yg sedap tu...tu mama punya!!!!



"marwan buat aksi Maria Tunku Sabri...dalam Jalan-Jalan Cari Makan...
Dina kata....."dina tak heran pun"
tengok tu sanggup dia tak makan,padahal pagi tadi dia cuma makan biskut chipsmore dan susu jer
...kuat betul iman dia...


Masalahnya bila dia tak berselera,dia tak boleh seaktif mana,kayuh basikal pun tak larat,angkat benda berat sikit pun tak berdaya,berat badan dah setahun tak naik-naik,cam tu jugak 14kg,kata doktor beratnya macam kanak-kanak 4 tahun,padahal usianya dah 6 tahun..
Alhamdulillah,dia tak ketinggalan dalam pelajaran,dia dah boleh membaca di usia 5 tahun,dan sekarang dah lancar pun membaca dan menulis


Ni gambar lama,dina bersama paberetnya...asyik-asyik chicken chop..tak de benda lain...
Aksyeen jer tu???? bukan dia makan pun,dia makan kentang dan secubit dua ayam tu......suku pun susah dia nak habiskan....
so sapa yg kena jadi Majlis Perbandaran...makcik lah jugak,makcik pun jadi macam ayam karan....hehehehe..


P/S: gengku tersayang dan kakak2 yg sedia memberi tip dan nasihat macamana nak beri anak selera makan???

20 ulasan:

afeezz berkata...

camner yer... tak dapek den nak menolong nye...

yuyee cap limau berkata...

kesian dina
tapikan CM dek yuyee pon tak berapa nak selera makan,mungkin sebab tido tak cukup kot..orang nak belanje kehepci pon dah tak ingin..macamana yea nak dapatkan selera macam dulu-dulu???soalan dilontarkan kepada CM kembali

SiNoMoSa berkata...

Salam CM..
Oopss..experience dgn anak sendiri takde lagi hikhik
Tapi anak sedara sy pun ada sorang yg tak mahu makan..
Tapi kuat sangat menyusu berbotol2 mcm Irdina gak tp dia baru 4 thn..
Dia ni lain macam sikit..
Kalau suh makan nasi pulak macam2 alasan dia..
So saya pun nak tgk komen2 org lain, mana tau bleh digunapakai hehe..bleh eks CM ;-)

manzlie berkata...

salam cikgu mas...

budak sakit memag camtuh , makan selalu sikit jer...cuma cikgu kena pastikan kesihatan dia tidak terganggu insyalah nanti kuatlah semangat makan dia..dulu selalu gak arwah mak sya bagi kakak sya makan scot elmusion untuk tambahkan selera pemakanan nyer...cuba cikgu try lah..insylah

waslam

Zie berkata...

Salam CM,
Kak zie datang nih.. rasanya dina tu suka makan kat dalam kapal terbang yang dilayan oleh pramugari comel la.. cuba buat. hehehe... Bagi vitamin tambahan ye CM. Gara2 sayang makanan terbuang, tu pasal mamanya makan..

Al-Qolamun berkata...

Salam,

Kak, ni kisah anak2 buah saya, mereka lps asthma attack pun mmg takde selera makan. tapi mak saya sumbatkan jugak nasi...akak try lah lauk paling simple like ikan goreng kunyit dgn sawi tumis or telur goreng je..manelah tau kot2 terbuka selera dia makan time panas2 kan? Lepas tu, akak sorokkan dulu benda2 manis dr dina. cubalah, insyaAllah.

ummi humaira berkata...

salam CM ..
pengalaman akak bela anak k3 ( Awfa) dulu dia memang tak lalu makan ,badan asyik kurang sihat jer,pastu akak bagi dia scott emulsion perasa oren , penyakit berkurangan dan selera makannya bertambah , jadi akak kurangkan lak pemakanan tu .takut jadi bulat mcm ummi dia lak..
tu ler yg akak pngalamn akak ttg anak2 nih.

maiyah berkata...

meh bg kat untie settlekan checken cop tu :D

Ayah Zain berkata...

Salam CM,

Az cadangkan bangun solat tahajud minta tolong dengan Allah. Kepada Allah kita sembah dan kepada Allah kita minta pertolongan. Hari ini az gembira sangat kerana permintaan az selama ni dah mula menampakkan tanda-tanda permintaan AZ dikabulkan Allah.

cikgu mas berkata...

Salam Afeez

alah adikku tak boleh tolong sebab jenis tak berselera jugakkan..tak per yer dok diam-diam.

cikgu mas berkata...

Salam yuyee yg comel

Dulukan masa Cm sebaya yuyee ,cm pun selalu tak tido mlm siapkan tesis,pun selalu tak selera makan,tapi CM tahu sebabnya CM masa tu dialam percintaan dengan abah si dina,CM rasa yuyee tak lalu makan sebab dialam percintaan jugak kot,kehepci pun tak lalu,yg lalu cuma tengok muka boyfren kite pas tu barulah rasa nk makan..tu CM lah..kak CM cuma teka-teka jer...betul ker yuyee????

cikgu mas berkata...

Dear Shima

hahh kita tengok komen orang berpengalaman ek..

cikgu mas berkata...

Salam and dear Ciklie

tqvm,ye lahh dia sakitkan,makan pun sikit jer...Scout emulsion,minyak ikan tu yer,,ok hari ni jugak CM pi beli...

tapi CM boleh makan sekali tak???mak dina kan pun tak cukup zat ni,sebab bila makan lambat nak kenyang wakakaka..

cikgu mas berkata...

Salam zie

Ala zie,maknya pun ni dah macam pramugarikan...tak per zie pas ni masa nk beri anak makan CM pakai kebaya ketat,bila lawa berselera anak nak makan..tapi muat ker kebaya zaman cm nikah dulu????u waaaa...ni lah gara2 selalu jadi penghabis makanan terbuang...huhuhu.

cikgu mas berkata...

Salam n dear Alqalamun

tqvm sudi memberi tips disini,akak sumbat jugak tapi dina akan muntah kalau dipaksa makan...tapi kalau dia terlalu lapar baru boleh paksa...tq alqalamun sudi2 jengguk k.mas disini selalu..

cikgu mas berkata...

salam kak umi

mcm saranan ciklie jugak yer scot emulsion,mas tengok anak2 kak umi comel2 gebu gitu,insyallah mas pi cari scot emulsion,sekarang dah ada berbagai perasa,yg original tu rasanya u weeekk,yg oren tu sedap,..

cikgu mas berkata...

Salam maiyah

kata dinakan

aunty dengan mama share yer chicken chop tu,hehehe..sbb kalau bagi kat aunti sorang mama menangis..

cikgu mas berkata...

salam Az

timakasih atas komen,,,yer betul dalam hidup kita atas apapun adalah dgn izin Allah,doa yg tak putus,mas doakan segala impian Az Allah permudahkan,bahagia dunia dan akhirat..

ummu_hanis berkata...

salam sifuku cayangzzz,
aku ade 2 anak yg tak suke makan. kalau die dah bekpes, die takkan lunch. gitu la lebih kurang. asalkan die sehat, aku biar je. sebab tak nak die gemok cam yg 2 lg. die akan makan kalau die lapar. jgn risau.

cikgu mas berkata...

salam patt

kadang2 kiter ni macam2 benda kita nk risau,dah tu cepat tua.ye larr tak payah risau,tak makan risau,lebih makan pun risau...hehehe

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today