yg sudi bersama cm....

Rabu, November 11

Musim exam sekarang ni!!!

Seminggu lagi,sekolah dah nak bercuti...dari 20 November hingga 4 Januari 2010
...bab ni yang best jadi cikgu,masa yang ditunggu-tunggu sudah tiba
...apa nak buat ni???? macam-macam boleh buat,..tunggu jer nanti,tahun ni CM tak kena jaga SPM,hmm boleh cuti sepuasnya,balik kampung yer ,jgn lupa jengguk mak dan abah...


Tapi sebelum tu,sekolah tengah sibuk ,dengan exam,exam akhir tahun untuk tingkatan 4 dan exam SPM untuk pelajar tingkatan 5,mood exam,pelajar pun nampak baik dan tawadduk,kurang sikit hinggar bingar sekolah ni,masing-masing cuba buat persiapan terakhir,musim exam cikgu,reliks sikit,yg reliks yer masuk kelas tak payah mengajar,pusing-pusing kelas,berjalan ke hulu hilir memantau ujian...masa nilah kita layan perasaan,tapi kalau lama sangat mengantuk woo!!!






2 minggu terakhir sebelum cuti,,sekolah CM sibuk dengan exam,gambar atas proses CM menyusun kertas soalan akhir tahun dibilik peperiksaan,Exam final ni,turn CM kena gubal soalan...harapnya budak-budak boleh jawab dengan baik...kertas yg siap dicetak perlu disusun mengikut kelas,dan dilabel mengikut kelas...nampak pulak beg tangan mahaiii tu...hand bag tu asik nk interframe jer!!!


Yang ni cikgu Ismail shamsudin,abang cm ni,nama bapak kami sama,
tapi dia anak mamak Penang,putih dan berhidung mancung
,cm anak mamak jugak tapi mamak melaka,hidung tak mancung kulit sedikit menachi hehehe...
dia meneman CM menyusun kertas sambil berbual tentang rojak pasembor n nasi kandar kat Penang tu...CM enjoy betul kalau orang bercerita pasal makanan,
rasa tak boring langsung,pandai cikgu mail amik hati CM....
Cikgu mail tengah kira formula matematik tambahan untuk diberi pada pelajar
.khusyuk sikit dia tak perasan orang snap gambar...



Proses klip kertas guna mesin..
wowww kt sekolah ni jer yg ade!!!sekolah kak pinat ada tak?????
sekolah lama dulu,terketip2 seharian,
Sekolah baru CM ni,sekolah baru dibina thn 2005,so alatanya advanced sikit,kebetulan dia dekat dgn Putrajaya mewah sikit kemudahan yang ada.
....orang tengah khusyuk buat kerja sibuk nk snap gambar...tak pe arr tak nampak muka..jangan malu ,identiti dirahsiakan...



Budak-budak tengah exam kat dewan.
..baru nak mula belum sempat tido lagi...
All the best dear,dapat A+
cikgu belanja kehenpci kat Alamanda....
Yang depan sekali sebelah kiri,namanya `Panjang`..CM tak ingat nama betulnyer,
satu sekolah panggil dia panjang.Tinggi sungguh budak ni,CM nak tengok dia kena melanggut,,,





Dah siap exam,ni semua untuk cikgu,
tanda jangan tak tanda,
pas ni tidor kertas ,makan kertas,jalan kertas....hidup dalam kertas ...All the best untuk cikgu arr..
tapikan kalau tanda peringkat SPM satu krip RM 5,tu arr duit poket cikgu dimusim cuti,
boleh arr tukar gelang tangan baru....




CM kan!!! masa belajar dulu,musim exam selalu jer kurus,
hilang berat badan
CM kan student sejarah,pengkhususan Sejarah dan Politik,
banyak nak kena baca dan hafal,
Sejarah Eropah,Sejarah Rusia,Sejarah Indochina,Sejarah India,semua tu nak kena ingat...
fuuuuh ada tahap boleh termuntah hijau...waktu exam !!!!siang malam pagi petang CM ni library,
tak makan tak minum,duduk menghafal sejarah....betapa kat situ,
sampailah CM terjumpa `seseorang dilibrary`..
orang tulah bapak pada marwan dan irdina sekarang ni...hehehe
tetiba pulak teringat kenangan cintan cintun....
jangan maraaaahhh!!!!

41 ulasan:

shami2 berkata...

Salam CM...

Wah sibuk nampaknya tu...
Musti teringat kenangan masa ambik SPM dulu2 kan...hehhehe

Aikkk citer abang cinta pun ada hahaha....
CM story sikit...sya tak leh study kat library terganggu ...org sekeliling...study kat bilik jer..melentang melungkup..
Sekarang ni study subjek agama (aqidah, tajwib, tafsir, fekah ( detail) jarrr dah tua ...tak dak peksa tu lah lega...cuma hafaz sikit2 doa jarr..
kalu menghafaz tulah teringkat kenangan masa belajar dolu2...
panjang citer nih..

manzlie berkata...

salam cikgu mas..

wahh nak beli elang tangan baru...
jgn lupa belanja cheq jugak nohh..


waslam

ummu_hanis berkata...

salam mas...
jelesnye kat die.
bleh gak kenang kisah cinta berputik.
aku ni takdo pengalaman tu.
alih alih org pinang jek.
kire aku ade ler pengalaman jadi pompuan zaman purba kala. kekeke.

ummi humaira berkata...

salam CM

lepas dpt RM tanda kertas tu jgn lupa beli bahan2 untuk asam pedas n jemput ler kami makan kat umah baru CM yer .. terliuq lak mcm ngidam nk makan asam pedas CM nih ...

insan pendidik berkata...

Salam CM

Wah canggih tul skolah mu tu. Nak minta tuka jauh sangat lak. Wah dah cop nak beli gelang lak. Tahun lepas beli ape microwave kot. Anyway, selamat menande kertas jawapan yang sebeban tu hehe

afeezz berkata...

salam kekanda mas : bg markah tu jgn le kedekut sgt.. kesian budak2 tu. asal ade point jer bg jer full mark...

hajah zainab bt abdullah berkata...

Salam Mas,

Nostalgia kak nab tengok mas dok susun kertas bagai...gone are the days...

Ayah Zain berkata...

Salam CM,

ermmm, ingat cintan cintun, yer . citer la macam mana bapak si marwan tu tackle emak si dina?
Mesti best main nyorok2 antara rak-rak buku kat library UM tuh.

Atikah berkata...

Salam kak..

Sibuknya akak... bercintalah akak dengan kertas tu... :)

Az.. bukan ker kak mas dah pernah cerita dulu? dlm komen2 terdahulu....

umiazuddin berkata...

Salaam CM,

Selamat menander kertas peksa, cikgu. Akak sokong saranan afeezz...usohler strict sangat, yer CM?..kasi chan ler kat student2 cikgu tu... ;)

Wah, nampaknya lepas ni Super Mas akan bertukar menjadi 'Tanderkets' (Thunder Cats) ler pulak yer..;P

Kalau dolu-dolu, kurus sebab pulun study, sekarang pun boleh kurus sebab pulun menander kertas la kan?

Chaiyuk Cikgu!

VpeaceV

maiyah berkata...

sronok je tgk dok nak bg markah.. bleh tulung :)

Dr Chenta berkata...

salam CM,

jika lama bercuti di kampung dan berkesempatan, datanglah bertamu di bandar maharani....

SiNoMoSa berkata...

Salam CM..

Sejarah? Wow, itu maknanya ingatan CM memang mantop hehe
Saya memang tak brp minat sejarah..
Tatau kenapa huhu
Selamat berlibur dengan kertas2 peksa tue eks kak hehe
All d best :-)

afeezz berkata...

salam kekanda : teringat masa sy amik exam sem 4 kat itm dulu. ade 3 paper dalam masa 2 hari. first paper pagi, sy dah ade tanda2 nak demam. paper petang plak... BLANK!!! langsung tak boleh buat. duduk kat meja tutup muka jer. malam tu pengsan, langsung takleh nak study. paper esok paginya... lantak lah... terima je lah keputusan nya. ni lah pengalaman paling menyedihkan masa musim exan sy dulu..

shami2 berkata...

salam CM..

Tumpang lalu..
Dek afeez awat cheq...jgan sedey2 larr..meh akak citer lawak sikit
Akak dolu pun kat itm juga ader expr..ingat nak study group..kat hostel anggerik..konon2 jager mlm kuat study lar kononnya ngan kawan2...bila rehat tidur jap tetiba buka mata blank..macam TV tak der siaran..dah kalut dah...pejam mata setengah jam..baru ok...sib hari tu tak der paper..sejak hari tu ikut rasa sendiri lar kalau study..tak leh ikut2 orang...hehehhe

Asnija berkata...

Salam Mas,
Dah habis menanda exam? Sekolah Nisha sampai Isnin je,lepas tu kena cuti sebab SPM...jadik nyer, semua result da mula keluar...sekolah Mas sampai Jumaat depan ke? Lepas ni boleh le pusing satu Malaya bercuti-cuti sakan ye...kalau tak menghias rumah...itupu satu yang best tuh....
ps: jumpa pakwe kat library ye...nostalgia tu...dating kat library pasti berkomunkasi ala-ala telepati...kau tahu apa dalam hati...aku tahu apa dalam hati mu...sebab nak cakap nanti kena marah pulak....romantik gitu...dan sesuai dengan pakwe Mas yang pendiam gitu...sesuai...sesuai....

cikgu mas berkata...

Salam Kak Shami

yer sibuklah sikit tapi blog tetap blog..

saya pulak suka study dlibrary kak,pakai proper2,elok2 ,duduk dilibrary dari pagi sampai mlm.kalau saya dibilik,saya akan tidor,sampai sekarang bila buat sesuatu saya tak suka suasana sunyi..

noti sikit kak,dlibrary saya bisa cuci mata!!!hehehe..merenung mamat ala abang samad..mata penat bisa direhatkan..

Alhamdulillah kak,mas pun nk ikut jejak akak,study agama,saya ni ilmu kurang kak...insyaallah..moga esok kita jadi sesuatu yg lebih baik..

cikgu mas berkata...

salam my best fren ciklie...

Dalam belanjawan 2010 CM,ciklie tetap tersenarai dalam bajet,jgn risau,habaq jer kat CM,cendol,ABC,rojak,roti tempayan,roti nan..semua boleh bro...tapi N97 tu,lg mahaiii dr harga gelang tangan CM,blanjar makan jer lah...dalam visi mengemokkan CL...

norsidah berkata...

Salam Cikgu Mas,

Seronoknya jadi cikgu dapat cuti panjang, tapi tak seronoknya bila murid problem kan CM, kena jumpa ibu bapa yang tak faham. Banyaknya kertas yang nak diperiksa, kalau tak sempat boleh jugak kami tolongkan.

cikgu mas berkata...

salam cik timah


adoi patt,kisah cintamu ala2 tun fatimah patt,tetiba jer org masuk meminang,pas bertunang n berkahwin baru bercinta,adoiii malu nyer patt,pas kawin mesti terkiput2 kan patt..dalam malu n terkiput2 tu anak ko dah 4 jer patt,bravo..

tang ni sifu nk belajar dgn tongga..

cikgu mas berkata...

Salam kak umi

adoi,tak de lah sampai kena tunggu dapat rm menanda kertas baru nk menjamu kak,habaq n call,lalu dengkil tu,mai rumah cm makan nasi dulu,jemput kak yer..

cikgu mas berkata...

Salam insan pendidik @Cikgu Z

aaah sekolah ku canggih,berbeza benar dengan kat KL dulu,semuanya guna mesin,bab kertas mertas ni senang lenang cikgu...

tapi jauh kalau IP nk pindah,duit tahun lepas CM bawak pi melancong ke Indonesia IP,projek microwave lum mula lg,,

cikgu mas berkata...

Salam adinda afeez:

kekanda tak kedekut arr,bukan ada point,tak de point pun k.mas bg markah,markahbya kosong dinda,jgn risau yer adinda..

cikgu mas berkata...

salam kak nab

nanti mas pun akan menyingkap nostalgia mcm kak nab,k.nab mesti cekap bab menyusun tu yer..

cikgu mas berkata...

Salam AZ

wah AZ,macam tahutahu jer aktiviti ku,lebih kurang gitu arr..

Az malu arr nk citer,tengok arr nanti!!

cikgu mas berkata...

Salam tika

ye lah k.mas pernah citerkan?,tika pun ingat citernya..bukan bercinta lagi lg tika berumahtangga dengan kertas ni..

cikgu mas berkata...

salam kak umiazudin

sweet arr,dipanggil tundercat..kraetif kak ni..

tak kedekut arr,hehehe dulu kurus study kak,belajar dan mengajar lain,mengajar ni mudah gemoook..

cikgu mas berkata...

salam maiyah

seronok yer kalau maiyah tolong,ramai jugak yg swastakan,,

cikgu mas berkata...

Salam Dr Chenta

andai daku berkelana dibandar maharani,ke klinik mana yang perlu aku singgahi untuk daku menjejaki mu wahai sahabatku..????..amat berbesar hati dengan pelawaan ni,..mekasih doctor..

cikgu mas berkata...

salam shima

nanti kak mas babap kalau cakap tak minat sejarah,sejarah tu besh arr dik...aahkan k.mas orang sejarah tapi spring otak dah sikit kendur,susah dah nk simpan lama sebarang memori..

cikgu mas berkata...

salam afeez

alahai sedih k.mas dengar kisah tu,tak per yg penting dah berjaya..

cikgu mas berkata...

salam kak shami


seronok mengenang zaman muda dan zaman belajar ni,macam2 kisahkan???

cikgu mas berkata...

salam kak nija

mas baru nk mula menanda,result perlu dihantar masa cuti nanti....sekolah mas hari jumaat depan br cuti,budak2 hari selasa dah kena kosongkan sekolah..


cuti ni balik kg,dah siapkan apa yg patut rumah tu..

hehehe..betullah lah tu ala2 telepati,tenung2 bisik2..tak boleh cakapkan!!!

umi_e berkata...

Salam.. CM dah siap tanda kertas ke?

Dr Chenta berkata...

salam CM,

kg CM tu pun tak jauh, sedara2 sebelah wife pun ramai di melaka, sy pun bole jugak bawa famili jalan2 cari kg CM.... nt contact no. sy beri kemudian ler....hehe

rezeki berkata...

salam cm,

bak mai saya tandakan mana kertas yg CM tak sempat tanda keh,keh,keh

noor pun boleh tandakan

tanda kertas pun boleh mabuk ooo

PINATBATE berkata...

salam cm..
wahh!canggih betullah mesin ketip kertas kat sekolah cm..kakpinat kena ketip sekeping-sekeping..tersengguk-sengguk..maklumlah,sekolah kecik..kesian kann...;(

cikgu mas berkata...

Salam umi

lum mula pun lagi menanda tu..hehehe..

cikgu mas berkata...

salam Dr..


ok nanti kita arrange arrr...tq

cikgu mas berkata...

salam rezeki

boleh-boleh CM nk swastakan..tapi kalau CM dapat rm5 ,cm bagikan geng o.50 sen,,,leh kan??? hehehe..

cikgu mas berkata...

salam kak pinat

dulu cm cam tu gak...sambil mengetip kita sembang dgn kawan kan???

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today