yg sudi bersama cm....

Ahad, November 8

Hari Ahad...hari santai di rumah...



Hari ni kita dok rumah...no jejalan,semalam dah letih melayan anak-anak.
Kita gotong royong bersihkan rumah yer...
budak-budak ni memang paberet depa main air,so cuba main air untuk kerja yang lebih bermanfaat,
cuci bilik air sampai bersih,
wah macam dapat durian runtuh bila kebenaran tu ku beri...

Bilik air sudah siap dicuci mama!!!!!
good girl....I LOVE YOU...
pas ni tolong mama masak pulak yer....




Hari ni kita masak simple,easy n mudah dimakan,lauk kanak-kanak yer...
....abah tak de kita makan 3 orang jer...tambah telur dadar,mama potong timun
,bubuh sos cili.....siappppp!!!!..jom kita makan...
geng nak order tak????kurma ayam yg cair dan mair...
Lauk selepas terkena virus M...(MALAS)..
yg penting anak-anakku mengemarinya...



hehehe nak cerita ni,kisah minggu lepas terjadi lagi,tapi bukan dirumahku,
rumah jiran dihadapan kami.
lepas aku solat Asar,marwan memberitahu secara cemas...
"Mama rumah depan paip pecah,anak dia panjat cam wan hari tu"
.....pas tu marwan tergelak...
""Laaa ingat marwan jer yg buat cam tu ma,anak orang tu buat cam marwan jugak hehehe..".
marwan bersuara bangga...maknanya dia tak salah arrr....
dia pandang aku seolah menyindir...
"ye larr tu,awak tak salahlahh"...aku tarik hidungnya....


daripada tingkap bilik,
cm tengok,terkial-kiallah jiran depan rumahku,cuba menutup meter paip ditepi longkang tu.
....anaknya yg sebaya marwan pucat lesi tepi pagar,
tapi dia orang lelaki,tak pun kecoh macam CM baru ni.
..dia nampak reliks
Tapi!!!!!sahhh and conpommmm.
dia juga mcm CM hari tu,dia tak tahu stop cocknya di bilik air master bedroom...
So CM kena keluar datang menyelamat macam iklan Mr Muscle hehehe....


Semua dah selesai,jiran CM dah pun berjaya menutup main pipe nya...
CM berjasa jugaklah nampaknya..Super mas kan????
"alamakkk tapi CM tak sempat pulak berkenalan dengan jiran tu.
..sebab dia lelakilahh
,malu pulak CM nak sembang panjang,dia pun tak begitu ramah orangnya..
lepas memberitahunya dimana stop crock CM terus masuk rumah semula,
lain kalilah ada masa kita berkenalan lagi...semua orang baru disini,rata-rata usia macam CM
,anak-anak mereka pun kecil-kecil lagi,
Kebanyakkannya ,goverment servant di Putrajaya tu.....

inilah kisah hari minggu......

psssst: pada penyokong kelantan relikssslah....jgn lah macam tu!!!!nak marah-marah pulak dia...kan adat bertanding...ada tak geng CM ni penyokong kuat red giant tu????

35 ulasan:

umiazuddin berkata...

Salaam CM,

wah! Super Mas strikes again! brabos cikgu! (tapi bukan super mas joko la, sebab jiran tu orang Msia, kan?)..hehe

mck nak mintak sikit kurma ayam cikgu tu, nak cicah ngan home-made roti canai, aci tak? ;)

VpeaceV

afeezz berkata...

Salam kekanda mas : wah... kurma kah itu, sekali pandang macam sup jer.. hihih...

hazeleyed berkata...

yaey! CM to the rescue!

cikgu mas berkata...

salam kak umi

hehehe..super mas joko,akak noti arr,mcm ciklie jugak dia suka panggil saya cam tu..

boleh kak,pandai wat roti canai yer,kakk kt melaka org cecah roti canai dgn asam pedas...

cikgu mas berkata...

Salam adindaku afeez

wahai adinda sampai hati gerangan adinda menfitnah kurmaku sebegitu rupa,kurma kekanda dikatakan seperti sup,adakah mata adinda dicucuk duri berbisa??? adinda cuma berpura-pura,terliur meleleh air liur dinda dikeybord tengok kurma kekanda,tapi dinistanya kurma kekanda sebegitu rupa,mujur dikatakan sup,kalau asam pedas menangis kekanda mronta jiwa,,,

adinda teringin ker???

cikgu mas berkata...

salam cikgu hazelyed

yess,CM the rescue..im proud,hehehe...

Ayah Zain berkata...

Salam CM,

Macam masak korma jer tuh. Teringat dulu kalau masa kat kampus, turn az masak kalu, mestu kurma ayam sebab mudah negh ngeh ngeh.

bukan stop crock le CM, stopcock.

~red~ berkata...

salam..

hmm... tu lah yg susah nye kalo x ramah. x leh nk dekatkn ukhwah.

maybe dia segan kot. hehe..

by the way, u rock la kak mas!!!

cikgu mas berkata...

salam AZ

hehehe memang sonang benar masak kurma ayam kan,campak-campak jer,,siappp.

hehehe,,tu arr nk cakap omputih,dah baiki dah..tq yer

cikgu mas berkata...

salam dikku merah

tak de lah dia segan agaknya,kiter kan org pompuan,tetiba tahu pulak mana stop cock paip tu...dan stress jugak tu anaknya bagi paip pecah...

adik merah..sokong nogori 9 ker kelantan???rock dik..

imanshah berkata...

Ahad saya hanya menanda kertas sahaja!!

cikgu mas berkata...

salam cikgu iman

samalah dgn CM banyak nak kena tanda tapi tak bawak balik rumah pun..rajin cikgu iman ni!!

My Life berkata...

salam..

yer ler afeez, gulai kurma akak kita nie nampak mcm sup.. hehheheehe..

cm,akak azie teringin bangat nak makan asam pedas yg akak masak,, hehhehehe

maiyah berkata...

mmg anak2 tu suka tul main air yek.. :D

manzlie berkata...

salam cikgu mas...

sya tak makan masakan kurma sebab ad santan lah...kalu pedas sikit suka aar...
anyway good girl..learn from mistakes and able to assit people..bagus lah camtuh..bravooo..

waslam

rezeki berkata...

salam cm,

tentu semlm santai sambil ngemas rumah, mcm mana perasaan , tentu seronok kat rumah sendiri ngeh,ngeh,ngeh

Noor berkata...

Salam CM..

cayalah.. dah bleh ganti mamat indon tuh.. pas nie, bleh letak iklan kat pagar.. 'Plumbing Consultant'.. opsss.. cam pernah dengar je ayat consultant tuh.. heh heh

emm.. kuah kurma tu wat cicah roti pun sodap.. yum yum..

Che' Pit berkata...

CM,

minta tlg repairkan bilik air master bedroom rumah kami.. nanti CL balik, lecehlah nak guna bilik air tu.. nak share bilik air belakang leceh sbb CL mandi lama giler.. opps CL, sorry terpecah lubang lak, ngeh ngeh ngeh

hmm sy pun sama mcm afeezz sekali pandang nampak mcm sup.. Kompius!!!

hajah zainab bt abdullah berkata...

tahniah CM, dah boleh rescue jiran yg gelabah tu....tapi x best ler jiran tak mesra tuh!

Imran Paris berkata...

CM....gud idea...anak2 saya pun suka main air...mcm bapaknya gak...hehehe.

Kurma....manakan sama dgn asam pedas mu itu CM oiii...tu yg Afeezz terliur tu.

CM...cantiklah rumah, hebat, saya ni rumah biasa2 je....terrorlah cikgu2 zaman wawasan ni. Eh...rumah kat mana? Address boleh ;-)

Asnija berkata...

Salam Mas,
Waaa...dah renovate rumah mas ni...sepesen melaram rumah baru...blog pu design baru...akak ketinggalan ye...
Banyak ni nak komen...
1. Nak kasik anak selera makan....mestilah tunjukkan contoh tauladan ang baik...contoh melalui tauladan...mula-mula sekali, kita kena tunjuk selera makan tahap maksimum...bila dina tengok mas makan dua pinggan, pasti dia akan makan dua pinggan...makan dengan menunjukkak kesan-kesan khas selera mas tu, contohnya nasik melekat kat mulut, kuah kurma kat pipi, cili terselit kat gigi...baru dina akan mencontohi mu...cuba ye tips akak ni...,pasti berhasil yang menakjubkan...
2.Bila dapat peluang tolong jiran tu...perkenalkan diri je terus...kalau tak sempat, esok ketuk le rumah dia, tanya pasal paip tu..."paip ari tu dah ok ke? kalau belum ni saya bagi no. mat indon yang tulun saya ari tu"...sambil tu, bawakle semangkuk bubur kacang durian ke...masak asam pedas ke...pasti terjalin silaturrahim...
3.Bila jalan ke Tesco Puchong tu, pandai-pandai le belok ke Bandar Bukit Puchong...boleh le akak gorengkan karipap pusing tu...
4. Basuh bilik mandi tu ...pakailah Cif (dulu Jif), pasti berkilat sume...cuba le...pasti bilik airmu menawan dan harum...

Mas, cukup tak akak qodho' komen ni??? Kalau tak cukup cakap ye...nanti akak sambung kat sms, ngan FB pulak syarahan akak ni....

norsidah berkata...

Salam Cikgu Mas,

Anak Cikgu main air suka2, akak dan keluarga main air jugak,tapi mengemas lumpur2 banjir, rumah akak banjir la Cikgu, pertama kali jadi, nasib tak berapa terok tak seperti rumah jiran2 akak terok sangat, kesian, Batu Caves bajir terok Cikgu Mas.hhe...sempat gurau jugak tu kami anak beranak.

Sodap lauk tu, boleh hantar ke Nakhoda ke, mah akak la tu...akak tak sempat masak ni, sibuk mengemas

ummu_hanis berkata...

seronoknye dok umah baru.
aku pon selalu je dera anak anak basoh bilik air. janji dorang hepi kan? mak pon hepi gak tak yah basoh bilik air. hihihi.

cikgu mas berkata...

Salam my life

mylife ni mesti pandai masak kan???teringin??? nk wat camner azie jauh dikelantan tu..

cikgu mas berkata...

Salam maiyah

budak2 mmg suka main air ,kdg2 sampai kecut badan depa..

cikgu mas berkata...

Salam maiyah

budak2 mmg suka main air ,kdg2 sampai kecut badan depa..

cikgu mas berkata...

Salam ciklie

adoii,pengamal makanan sihat dia ni!!!hehehe,,,cm herokan???..terasa muda bila diriku dipanggil good girl..

cikgu mas berkata...

salam noor

hehehe..ada dia kata boleh ganti mat indon!!!!

apa!!! consultant,hehehe..noti arr,korek rahsia dari anakku..

cikgu mas berkata...

Salam Che pit

wookehh,CM datang baiki,untuk CL boleh ajer..rumah u all kan ada swimming fool sorang beralah lah mandi kat swimming pool..

laa cuba tengok betul2,,,bukan sup lahhh..

cikgu mas berkata...

Salam kak nab

tu larr mungkin dia masih malu kot,tak lama lg mesralah tu...aduhh teringat tmn yg indah dirumah kak,,rumah baru CM tak de tanah untuk menanam..semuanya telah dikonkritkan..

cikgu mas berkata...

salam cik imran

rumah CM on the way ke KLIA,kat pekan dengkil,kalau balik mesia dari KLIA boleh singgah makan nasi kt umah CM yerr,kira boleh buat R&R arr,jemput yer cik imran sekeluarga..

best main air ni..pi bawak anak Sg Congkak Ulu Langat..jommmm

cikgu mas berkata...

Salam kak nija

tips yg ku nanti-nanti,bila kak lambat komen saya dah resah gelisah,komen sifu nija belum sampai lagi ...cm dah berpeluh..tapi bila masuk komen Datin nija sejuta persoalan terjawab..kita hepi betul

kak!!!

tips bagi anak selera tu,dah buat anak kata..fuuuh tak mau arr,nanti gemook mkn cam tu,my girl suka jaga badan..

pasal jiran tu..oraiittt kak nanti ku masak ku antar kt dia sikit..

bukit puchong...banggggg..tungggu.

cikgu mas berkata...

salam kak norsidah..

oooh oh dok kg nakhoda,cm dulu sblm pindah putrajaya dok setapak,lama 8 thn,ramai kekawan dok kg nakhoda tu,,

sabar kak,mungkin batu caves punya sistem perparitan kn tengok tu..

cikgu mas berkata...

salam patt

demamm yerr sayang,hehehe sama jer kita..tu guna anak ,bila nak dera hasben??? asik dera kiter jerr..

~red~ berkata...

haha...

sy x tau nak sokong mane kak.
tp sy sgt x setuju dgn perangai penyokong kelantan yg trlalu obses tu... hmm...

kak mas sokong kelatan ke n9?

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today