yg sudi bersama cm....

Ahad, November 15

entry masa tengah lapar....layan gambarrr jer..

CM minta maaf kalau n3 ni mengangu senstiviti kawan-kawan yang tengah berdiet..
.masa CM nk post entry ni CM rasa lapar arr,tapi tak berselera nak makan.
Macam masuk angin perut ni,lagipun anak-anak CM jenis yang tak begitu berselera makan,menyebabkan seleraku selalu terbantut,
So sambil melayan rasa lapar CM selak satu-satu file picture,rupanya banyak jugak aktiviti makan-makan yang CM lalui,CM mengaku antara aktiviti bersosial yang CM paling suka ialah outing dengan kekawan then pi makan-makan,tu cara kami memulihkan stressss,hepi rasa sambil makan kami bersembang,so no wonder arr diriku semakin bulat hari ke hari......tapi Cm jenis orang yg enjoy dengan food..especially kalau ramai-ramai.
Kenangan bersama rombongan cik kiah di Bandung,turun dari Gunung berapi Tangkabunan Perahu,kami mengadap ikan terbang "makanan sunda " best arr geng..lebih-lebih lagi bila makan ramai-ramai,ala-ala berebut gitu...



Dulu masa di Setapak KL,
rutin mingguanku dan geng  bila hari jumaat minggu gaji ialah pi "jalan-jalan Cari Makan"...tempat paberet kami ialah Mutiara Damansara ,kami pi IKEA,dok merayu dan bermanja dengan "Meat ball "yang sedap dan tersohor di Klang Valley ni.....dua Cik Puan yang jelita tu ialah kawan baik CM,kawan yang sangat baik,si kecil molek bertudung unggu tu cikgu matematik dari Taiping,yang bertudung hitam itu,anak pak arab tok Syed keturunan Yaman..Weddad Syed Syagaff ..fuuh arab Damansara tu..baik dan sangat mengembirakan hati dua mak orang ni...CM sangat merindui mereka...


tu muka stresss..tengah tension laparrr reliks makcik,
Cikgu Suhaila pulakk,sibuk nak snap gambar....
Kenangan bersama rombongan Cik Bedah pulak...kami  dok mengadap Nasi Padang.
di sebuah restoran Minang di Jakarta..hmmmmm,CM kurenggglah sikit dengan Nasi Padang,tak reti makan disertakan dengan lauk yang banyak,maklumlah anak orang susah,mak masak satu lauk seperiuk besar,pagi petang..nasi padang ni banyak guna cili padi,ada satu pinggan tu depa taruk otak lembu...otak-otak CM suka,
otak lembu kureeeenngg!!!


Ni kat rumah jer,masa birthday CM tahun lepas,
masa tu sedih..... ingatkan tiada siapa yang ingat besdayku,tetiba datang adikku tersayang si hemsem Charlie bawak cake dari Secret Recipe dan Pizza hutt my paberet untuk celebrate my besday...sunggguh terharu atas kasih sayangnya,padahal gaji dia kecik jer masa tu,
tapi demi kakaknya sanggup dia berhabis...thanks dear...awak memang adik yang baik..





Gambar ni pulak masa CM pi dating dengan kak yati di Mid Valley,kak yati jugak bestfren CM,tempat mencurah isi hati suka dan duka hidupku,CM order asam pedas penang,hmmmm tak besh arrr,asam pedas ni guna belacan dan otak udang kot lain macam rasanya..,adoii mahai betullah jamu selera kat food court di Mid Valley tu...


Ni jugak salah satu paberet CM,bubur ayam,CM suka makan ni,masa bawak dina pi makan Chicken CHop kat Josh n Jhana di Putra Height Shah Alam.....tak tahu napa CM suka betul dgn bubur ayam ni????..


hehehehe..ni nenek CM,malam ni CM terasa rindu padanya,nenekku dah berusia 87 thn tapi masih sihat dan kuat ingatan,Pesan nenekku..
"Suri!!! (nenek panggil aku suri) orang pompuan makan kena beringat,terutama masa berpantang beranak..makan tu boleh tapi berhenti sebelum kenyang dan sedawa...'
hehehe,tu pesan nenekku,nenek dan mak ku tetap langsing hingga ke tua,nenekku ni satu penyakit pun tak de cuma kerap sakit tulangg kerana kurang kalsium...

23 ulasan:

Asnija berkata...

Salam Mas,
Yeay...akak No.1 ni Mas...
Ehm...Mas ni macam kasik hint je...jeng..jeng...akak suka hint Mas yang halus mulus tersirat dalam tersurat.....Akak pun harap ramai yang perasan hint Mas yang tersusun penuh strategik...
Kalau tak de yang perasan (apiz kalau tak tahu cakap tak tahu ye...) maknanya akak le yang perasan sorang-sorang...syok nyer...

Mas, akak sori le banget, lama tak tinggal jejak kat rumah Mas, tapi akak selalu datang rumah korang sumer...harapan akak lepas minggu ni akak akan ok...

Salam rindu sesangat kat Mas dan semua member, CL,AZ,CR,IP,CP,APiz,Kak S, Noor, Shima, Shami, Hanis, Tikah, K.Ummi, K.Nab, Pinat, Elaira dan sume-sume lah...mmuah...mmuahmmmm (kiss-kiss ni utk yang muhrim saja ye...yang bukan muhrim tu jangan le perasan...tolonglah...)

ps: Kalau rindu kat akak , datanglah jengok angsa akak tu ye...kalau stress nak paham...ampun dipinta, akak pun ambik masa nak pahamkan penerangan Dr.Hansem....

manzlie berkata...

salam cikgu mas.

duhai ..semua nye paberet dia...caya lah....ingat pesann nenek tuh tau..

waslam

ummu_hanis berkata...

ko ade adik emsem eh?
aku ade adek jelitezzz. 2 lg.
jom pinang.
leh kite bersedara.
kekekekeke.

ummi humaira berkata...

salam CM..
laaaa N3 kita kali hampir2 sama lak cerita bab mkn , besa ler kan tengok bdn kita dah ler , mesti seronok cerita mkn .. CM mkn ikan terbang tu kt mana yer ,itik n pasu bunga yg diukir dgn batang kayu cantik kt Tangkuban perahu tu beli tak???aduh akak tak beli , bila balik nyesal lak..

Dr Chenta berkata...

salam CM,

mmg seronok makan2 ketika usia msh muda yg memungkinkan utk memakan apa sahaja yg tergerak di hati.... namun pabila usia menginjak ke separuh abad wp keinginan msh ada, keadaan kesihatan pula yg menghalang...., dah ada mcm2 penyakit ler pulak!

rezeki berkata...

salam ,

nenek pesan makan sebelum lapar, berhenti sebelum kenyang

ni kita makan bila kenyang, berhenti sebelum lapar keh,keh,keh

kita ni cm salah menuntut ngeh,ngeh,ngeh

SiNoMoSa berkata...

Salam CM..

Aduhai ter'emo' laa tengok pic2 tue pagi2 senin yang hening nie ngeh3 (sambil usap2 dada sbb pose sunat hehe)

Kak, ya betollll meatball kat IKEA tue sungguh mensyahdukan..melazatkan..melelehkan air liuq dan segala macam laa hikhik

Sy kalo rajin ari jumaat dgn geng bas sekolah pi lepak kat sinun..best2x

p/s: kak Nija, sy bls balik kiss akak hehe..mmuaahh **hug** **wink**

afeezz berkata...

salam kekanda mas : entry akan selalu memberi inspirasi kepada sy untuk membuat entry baru.. pas ni entry sy bertajuk makanan.. sori no.. sy tiru entry akak. tunggulah kehadirannya di kedai2 mamak berhampiran anda..

p/s : kak nija.. saya tak tahu, sy maen baca jer, tak pikir plak yg tersirat dan tersurat aper lagi ter e-mail

S berkata...

salam cm,

kalu N3 cam ni tandanya ..... ???

makan ,makan, makan... dan terus makan sampai tak leh makan.

masa tu nak minum susu pun rak leh dah... pas tu bye bye ....

Noor berkata...

Salam CM,

perghh.. pepagi bukak blog dah ada santapan jiwa.. lapar arr.. tap pe.. tak pe.. minum melo misti hilang lapar.. harap2 lah..

dik, akak pun suka bangat p outing ngan kengkawan kat kedai2 makan.. pas tu cite pasai cara2 diet.. macam bagus.. padahal tangan tak brenti menyuap bagi mulut penuh.. wa ha ha..

kak nija.. ku sambut 'kiss' mu.. opsss, kak! hint yang pasai 10 hari lagi tu ke??.. kalu yang tu, cheq dah paham sesangat.. he he

cikgu mas berkata...

Salam datin Asnija

aduh kakakku sayang,hint apa tu yg halus mulus,tersirat dan penuh strategik???hehehe,pandailah kak ni..

Yelarr,kalau apiz tak perasan dia mmg tak memahami,..

tak pa kak,mas faham akak sedang memahami penerangan dr hamsem tu,doa mas akak sentiasa ok,dunia dan akhirat,insyallah

muaaaaaah,flying kiss penuh rindu demdam untuk datin disana...

cikgu mas berkata...

Salam ciklie

betullah ciklie banyak betul paberetku ni,apa lah cikgu nikan!!huhu...,pizza,bubur ayam,cake,meat ball,aduhai...

nak beritahu kt sini
..ciklie sendiri tu pun antara paberet saya...wahhh statement berani ni!!!

dalcamu jadi igauan bro...

cikgu mas berkata...

salam fatimah

adikku itu mmg hemsemmm,dia kata rupanya cam anuar zain,ada pulak kata dia mcm Adam Hassan hero Nur kasih,kata dia arr,..

tapi patt,sori bebanyak aku tak berani nk rekomen kt adik ko yg jelita dan muslimah tu,sbb adikku kalau buaya jumpa dia..buaya akan beri tabik hormat dan say hello boss...fuhhh aweknya 44 org fren..

cikgu mas berkata...

salam kak umi

mmg best citer pasal makan ni,terhibur sukma,hehehe,aah kt blog k.umi pun citer pasal makan..

alahai cm teringat kt atas gunung tu susah nk membeli,byk sangat penjaja,CM beli sweater dgn buah strawbery kt atas gunung tu,yg lain tak beli pun..

cikgu mas berkata...

Salam doktor

doktor dah sihat ker,doa saya kesihatan yg mantap adalah milik doktor.betul cakap doktor,saya pun jika ada umur akan sampai peringkat umur begitu,semuanya ketentuan Allah,bahagian yang telah ditentukan oleh Allah,ramai orang kaya raya yang dah tak dapat lg menikmati nikmat makanan walaupun mampu membeli makanan termahal didunia...

cikgu mas berkata...

salam CR

hehehe..mmg betul cakap CR tu selalu kita salah menuntut,hasilnya terbalik,org dulu boleh mantain umur sampai 80thn,tapi org sekarang..tu semua pasal pemakanan kan..???

cikgu mas berkata...

Salam syima

aduhh selamat berpuasa,minta maaf,semalam k.mas lapar..tu yang melayan food tu..

IKEA meat ball tu mmg sungguh jelita,mesti nk mengadap dia kalau bergaji,satu hari kita boleh dating bersamakan???

cikgu mas berkata...

Salam afeez

maknanya mcm lagu dulu-dulu lah

"kau sumber ilhamku"

aduuuh dik,mekasih yer...alamak aku dah kawin arr,tak per arr tak jadi mengorat ko dik,wakakaka,,,
kekanda tunggu yerr....

Dr Chenta berkata...

salam CM,

alhamdulillah, saya dah sihat, dah boleh makan sepertimana biasa, hehehe.... terima kasih.

jika rezeki makanan kita msh ada di dunia ini maka insyaAllah kita akan memperolehinya wp mungkin ditakdirkan yg kita akan memakannya di puncak gunung Everest!

Atikah berkata...

Salam kak...

Wah... bestnya makan2 he.. he.. walaupun saya nie spesis tak kuat makan, tapi saya suka bila kuar makan ngan kawan-kawan... & saya akan kuat makan bila saya stress...:)

Kak, jom makan2...

Kak nija... miss u tooo... muahh.. muahhh...

maiyah berkata...

ekeke.. makan lagik bila nak diet nih.. mmg makan sebelum knyang elok berenti kalo tak tu nanti tak bleh bwk perut :D

SiNoMoSa berkata...

Salam CM..

Nak ajak dating?
Bleh3 sambil dok menyantap meatball yg jelita tue?
Nak order 5 pieces ke 10? hehe

Imran Paris berkata...

CM....confirmlah CM ni tak ikut petua nenek dan ibu...tu yg jd lagu tu....kekekeke

ps - saya dah lebih kenali CM la ni, dpt tgk gambar br2 ni, cun rupanya.....syhhhh

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today