yg sudi bersama cm....

Khamis, November 19

kenapa tak dengar cakap cikgu?

Hari Pertama SPM 2009,CM bertugas sebagai guru pemantau peperiksaan.
Hari ni calon kena jawab Paper Sejarah 1,
CM bimbang jugak dengan Paper 1 ni,sebab result trial baru ni,tidak begitu membanggakan.
Kertas 1 Sejarah walaupun berbentuk objektif tapi susah nak skor,jawapan selalu mengelirukan.
Sebenarnya di sebuah sekolah aliran teknikal  dan Kejuruteraan,CM sedar pelajar kurang cenderung pada subjek sejarah.Tapi mereka hebat dalam Subjek Matematik,Result trial matematik boleh mencapai 100% dengan beberapa buah kelas boleh mencapai A keseluruhan.
Senang hati cikgu matematik,tapi cikgu-cikgu sejarah selalu jer berdebar-debar.
Sebagai seorang guru,kayu ukur prestasi kami adalah kejayaan pelajar,Pelajar adalah client,bila pelajar datang pada kami menunjukkan deretan A... sebagai guru itulah kebanggan kami....


Aduhai Zaireen,cikgu dah pesan jangan pegang buku lagi di saat akhir..
Kenapa tak dengar cakap cikgu ni????
masa gambar ni CM ambik jam menunjukkan pukul 10.45 pagi,5 minit lagi mereka perlu masuk ke dewan peperiksaan untuk hadapi Kertas 1 yang akan bermula pukul 11.00 pagi.
Apa lagi nak dibincangkan...saat macam ni kamu perlu tenang banyakkan berzikir,bukan mengulangkaji lagi...tawakal jer atas apa usaha selama ni...


"Cikgu!!!!! saya rasa nak hantuk kepala kat dinding arr cikgu....."
"hiss jangan lah macam tu..."
Cikgu dah pesankan...jangan study lagi masa saat akhir,tu akan buat kita stress dan rasa serba tak kena...tapi masih lagi dok meriba buku-buku, boleh ingat ker???
2 tahun dah peluang yang ada ..masa tu kena study..bukan 2 minit sebelum masuk sayang ooi...



Cikgu doakan kamu tak frust menonggeng....
reliksssss lah ,tak payahlah sampai macam tu....
senyummmmm dan tarik nafas dalam-dalammmm.....



Sabar jer lah...masa ni lah baru nak menanya cikgu benda yang masih tak paham..
baru nk  tunjuk buku tu..
tak per arrr demi anak-anak didik tercinta ku terangkan jugak....


 

Study apa lagi tu cik adik ooi.....tekun nampak?????


Haaah cam ni arr,
relikss ,senyummmm and tenang sebelum masuk dewan
  I LOVE YOU ALL
ALL THE BEST
TRY YOUR BEST............MAY ALLAH BLESS U..
muaaaaaahhh dari cikgu.......

34 ulasan:

Imran Paris berkata...

CM...saya dulu masa jd student langsung tak belajar...tp 1 hari sbl exam...tunggak terbalik saya belajar dr duduk kat kerusi ke duduk di lantai, melunjur, baring, tergolek...semua style sampailah tertidur...alhamdulillah...saya ni jenis belajar utk ilmu...sbb tu sy tak pernah beratkan nak score je...result biasa2 je...yg penting kita ENJOY dlm menuntut ilmu...baru lekat kat kepala :-))

Ayah Zain berkata...

Salam CM,

bagus lah n3 CM hari ini. Hebat CM boleh amik gambar mereka. Itulah dia yenag berlaku kat budak2 ni bila paper sejarah. mereka amik sebab terpaksa kena ambil. Itulah namnya belajar kerana terpaksa. Tak apa, Insya Allah, mereka akan skor juga nanti tuh.

p/s: IP, hang memnag pelajar pinter, smart stdunet, belajar sikit tapi rizult cemerlang. Duduk Paris lagi tuh sekarang ni.

ummi humaira berkata...

salam CM..
macam2 kisah dan cerita cara anak2 belajarkan..kita dulu pun sama gak ..kisah silam , usah dikenang..
anak jiran akak sampai dlm tandas pun ada bahan bacaan ,ni dah tak tau gelaran apa nk dikasi..ulat buku ke cacing buku..

ni pulak cerita anak bujang akak ,
dia lagi relax memanjang , dah puas umminya membebel , tp cara dia tetap sama dr UPSR sampai PMR n akhir peperiksaan thn ni ,x pernah jadi ulat buku tp ulat tv ada ler selain ulat quran..
yg dia buat tunggu dekat2 waktu nk keluar keputusan , tungging terbalik , sujud n menadah diatas tikar sejadah ditengah malam , isyrak , dhuha semua dia tibai...

macam2 pesen melesia pun ala ka????
tp yg ajaibnya lulus gak kedia , keputusannya separuh A separuh B...

masa PMR thn lps dia dpt 5A4B ,apa jiran akak ckp , ala Hanan tu 9A pun dia boleh dpt , saja dia tak mau , haa padan muka kau Hanan , tak nak baca buku sangat .

labu , labu lantak ler kau labu .

rezeki berkata...

salam cm,

murid berdebar dan cm pun pasti lebih berdebar kerana keputusan mereka akan menntukan samada apa yg cm ajar masa proses P&P tu mencapai objektifnya

takpa cm, rilex. Insyallah .

saya dulu SPM sejarah score lagi ngeh,ngeh,ngeh

SiNoMoSa berkata...

Salam CM..

Owh macam nie rupanya perasaan cikgu eks pd anak2 muridnya..
So touching..kalo le dr dulu sy tau sifat cikgu begini mesti sy tak main2 cam dulu hehe..salute laa CM..

Tp CM sbnrnya kan..mmg lumrah laa tue..dah last minute rasa nak tgk semuanya semula mcm ada je yg kurang lagi..padahal mmg dah study..kunun2 buat syarat laa tue..mungkin sbb nervous kot..sy pun cam gitu dulu..sblm ke dewan nota kecil ada lagi kat tangan huhu..

AZ..dah namanya CM nie cikgu sejarah..tue sbb dia ambik2 gambar murid2 tue..nak buat SEJARAH laa nanti tue..betul tak CM? ngeh3x

norsidah berkata...

Salam CM,

Mengajar Sejarah satu cabaran bagi CM, kerana kebanyakan pelajar tak suka pelajaran tu, akak ingat masa sek dulu akak paling tak suka sejarah lah, habis lingkup result masa tu utk. sejarah CM,tulah cabaran bagi CM, akak pasti CM boleh tu sebab pelajaran tu diberi kat CM, semoga mereka berjaya dengan cemerlang dan CM bersabar dalam mendidik, kerana mendidik ni satu usaha yang sangat murni tapi susah sangat.
Selamat

Atikah berkata...

Salam kak,

Saya pun tak berapa mengemari sejarah... terlalu banyak fakta yang nak kena ingat. Paper sejarah bukan boleh nak goreng... he.. he.. he..

Tapi masa ting 6 baru minat kembali pada sejarah... kerana seorang guru... pendekatan pengajarannya mybbkan sejarah menjadi suatu yang menarik dan senang nak diingat....

agaknya kalau kak mas yang jadi cikgu saya... mesti saya jatuh cinta pada paper sejarah... mesti skor nye.... he..he..

S berkata...

salam,

musim periksa ni kekadang mak yang lebih stress.

selamat majujaya.

ummi humaira berkata...

salam CM
صباح الخير وكيف حالك؟انا بخير
ala CM bhs arab akak pun dah berkarat..kbtulan lak kat sana blh lancar dan mak arab tu leh faham lak .la ni nk asah balik dgn sibujang tu .tp nmpak gaya dia lg ckp dr akak dah..
CM pun mesti pandai ckp arab nya.jom kita panaskan balik bhs tu , mana tak tahu mnt CL tanya si Samad .ok

olive oyl berkata...

salam cikgu mas

bestlah dapat cikgu mcm cikgu mas...bertuah anak anak murid cikgu..olive doakan mereka score sejarah....


cikgu..apa khbr dina & marwan..marwan jd bersunat tak??

manzlie berkata...

salam cikgu mas...

sejarahhhhh..sya memag suka belajar sejarah..dulu masa peksa dapat lah credit..alhamdulilah...

saya doakan semoga anak murid cikgu beroleh kejayaan nanti..insyalah

waslam

hajah zainab bt abdullah berkata...

Salam CM,

setiap kali pelajar exam...cg lah yg risau...kadang2 kita tgk budak2 tu relax jer.
sewaktu result akan keluar...gelisah resah memikirkan nasib badan...takut kena soal jawab dgn bos!

afeezz berkata...

salam kekanda mas : masa spm, subjek sejarah sy dapt C6... hahaha

insan pendidik berkata...

salam CM,

IP pun berkongsi perasaan yang sama dgn CM. Pasal bebudak tu laa. Ngajar pulak subjek yg sama. Semlm risau kertas 1 agak payah jugak. Tapi hari ni paper 2 rasanya ok sikit. Banyak juga soalan yg diramalkan keluar.

maiyah berkata...

semangat betuk anak2 tu.. mmg akan mngharap dpt keputusan yg baik

apa lagi ngan cikgunya tentu nak lihat hasil dr titik peluh kan :)

Asnija berkata...

Salam CM,
akak dulu rasa sejarah subjek yang susah sesangat...banyak nyer nak ingat facts...tapi belajar nyer memuka minda dan amazed dengan fakta pembangunan tamadun, waaa....

ps: mas dah gi lorenzo ke...akak tak boleh duduk sofa lain...nanti sakit pinggang...so kalau tak de sofa tu, akak sembang kat luar je lah...

mama ju, berkata...

Mudah2an bebudak tu dpt result terbaik.Cikgu M memang cikgu g prihatin.Nak cita lain sikit,,sekolah CM tu mama taulah.tak jauh dr situ ada satu tasik dan ada kaw berbukit2(sg Buah) Ha kat situlah dulu mama berangan nak buat rumah...boleh menung2 tgk tasik...tapi akhirnya beli tanah saja tak duduk pun...

zamspotte berkata...

stadie last minit pun leh ingatkan cikgu?? NIce blog cikgu

cikgu mas berkata...

salam

cik imran ni katogeri genius,belajar sikit2 jer tapi result gempakkk..tapi yg penting dr ilmu kita improve iman dan akhlak...

cikgu mas berkata...

salam AZ

camner budak2 AZ???,depa tu tu cam tu arr AZ,suka study last minute..

betul AZ,cik im tu geniusss..

cikgu mas berkata...

salam


aduhai ulat alquran tu,pandai pulak solatt malam mohon pada Allah kejayaannya..sejuk perut kak umi dapat hero lagu tuu!!!

cikgu mas berkata...

salam

pandai pun sahabat saya tuan ismet ni,cikgu ni budak laar client yer..

doa kan budak2 cm yer..

cikgu mas berkata...

salam Shima

ye larr,cam tu arr perasaan cikgu.Pandai pun shima mmg k.mas nk buat sejarah nama pun cikgu sejarah..

cikgu mas berkata...

Salam Kak norsidah


Mekasih kak,mmg mengajar sejarah ni amat mencabar,berhempas pulas nk bagi budak minat.alhamdullillah 9 thn sebagai guru bolehlah saya atasi sikit2...

cikgu mas berkata...

salam Atika

memang arr,ramai dari kita ni tak berapa minat sejarah,kata mereka byk sangat nk ingat...kalau tahu skill insyallah sejarah sangat menyeronokkan.

Kak mas ni budak suka belajar,sebab suka bercerita...

cikgu mas berkata...

salam Kak S

betul kak S...mak dgn cikgu lagi stress,budak2ni nampak reliks jerr..

cikgu mas berkata...

salam kak umi

masa belajar Bahasa arablah subjek paling den lomah...berkarat2 dah sekarang...boleh cakap syukran wa afwan jer,,,hehehe..tu pun abg samad yg ajar.

cikgu mas berkata...

salam olive oyl

dina sihat,marwan tak jadi pulak bersunat ayahnya sibuk


alahai saya macam cikgu biasa jer olive oyl...

cikgu mas berkata...

salam Ciklie


suka sejarah yer,dah memang ciklie anak didik CM,kalau 25 thn dulu belajar dgn CM,CL mesti dapat A,tapi kalau jadi cikgu CL saya mesti dah pencen n veteran masa ni...hehehe

mekasih atas doa..

cikgu mas berkata...

salam afeez

C6 dik ooi,paras hidungg tu...adoi ko ni dik,kalau akak kenal dulu,akak beri tuisyen free jerrr kt si hemsem ni,hehehe,modelku jugak..

cikgu mas berkata...

salam IP

ye larr soalan paper 2 nampak sonang,soalan spot byk yg masuk..hehehe,IP pakar `menyerrpott` soalan...

moga budak IP dapat jawab..

cikgu mas berkata...

salam maiyah

semua mengharap yg terbaik,mekasih maiyah..

cikgu mas berkata...

salam kak


lorenzo tutup kodai,adoi sakit pinggang kakakku,tak per mas pandai mengurut..hehehe,sembang kt luar tak boleh nanti org dengar..

cikgu mas berkata...

salam zam



mekasih kerana sudi jenggok CM kat sini...study last minute mungkin lebih fresh,tapi kalau disergah dr belakang berterabur semua fakta...

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today