yg sudi bersama cm....

Jumaat, November 6

Ponattt yer CM geng!!!!


CM nak bercerita ni...pas baca blog cikgu pinat tentang Taman Botani,aku pun teruja nak ke sana,dekat jer dengan rumah ,tak sampai 15 minit dah pun sampai,sunyi yer Taman ni,berbeza benar dengan kemeriahan Taman Tasik Titiwangsa yang hampir saban minggu aku dan anak-anak lawati masa tinggal di KL dulu,Putrajaya ni memang kaya dengan taman,tapi sunyi sepi,betul kata kak pinat taman ni sangat luas,sesuai bagi si pencinta alam....bagi si pencinta shopping mall boring sikit maa,sebab tak de jual pape,adalah jual sedikit souvenir....


bila nak datang sini,kena bawa air yer,haus anak-anak nanti,tak de jual apa-apa yer,air tin adalah dalam mesin,kena masukkan shiling dulu.Ada satu restoran kat sini,Putrajaya Seafood,tapi????rasanya baik kita ke Bagan Lalang kalau nak makan Seafood sedap dan banyak pilihan,... kat sini ,mahai wooo!!!tarak mampu CM nak belanja hang pa kat sini...
besok-besok jer,doa cm murah rezeki,jadi pengetua ker??? ada chance lah hang pa...hehehehe
Hehehe basikal sapa lah ni,??biar CM mengaku,tu arr basikal yang makcik sewa,makcik sewa rm4 sejam,tapi dah tersandar tepi pokok tu,mana makcik mas ni!!!makcik dah pengsan geng!!!aduhai kat kampung 20 tahun dulu,makcik arr juara naik basikal,pi sekolah naik basikal,pi mengaji,pi kedai,semuanya dengan berbasikal,bolehh lumba-lumba lagi .dengan kawan-kawan.Pas masuk asrama Cm dah pun tak naik basikal,rupanya aku dah pancit,huhuhu...kata kak pinat basikal cam ni ada gear,CM tahu kayuh jer,tak pulak tahu mana gear yer??CM kayuh kuat-kuat,exicited 5 minit pertama nak lawan marwan tapi akhirnya..aku kepenatan yg amat sangat  rasanya hampir berbelas tahun dah tak naik basikal..kaki cm terkejang tetiba,cm ni mudah kejang kaki...


Masa cm nak pi Taman Botani,cm adalah tercerita kat kawan cm,dia gelakkan cm ,dia kata...
"Cikgu!!!larat lagi ker nak kayuh basikal???"
...wah tercabar pulak rasanya bila dia tanya cam tu???,
rupanya masin mulut dia...memang cm dah tak larat benar dah,

Kaki ku kejang,tercunggap-cunggap macam orang nak bersalin,kat pondok tu arr,cm melepaskan lelah,CM sedih arr,Cm tak lagi se `fit` dulu,ni mesti sebab dah montel dan bulat..
Dulu kat universiti,boleh main rakit,boleh panjat gunung,boleh jungle tracking,boleh jogging hari-hari ,masa tu hidup penuh gumbira...boleh jalan kaki tu,dari Kerinchi sampai Bangsar,dari PJ section 17 sampai ke kelas..
Adakah aku sudah tua??????u  waaaaa...





hehehe..ni CM ker????seksikan,????
naik basikal pakai singlet dgn short pants jer,
hahh dah masuk kerengga dalam baju,tergaru-garu nampaknya..

pssst : melayu tu tau,..!!!!.
marwan kata
" mama!!! aunty tu naik basikal macam nak pi swimming poolkan???
Aku cakap..
"hisss marwan ni,pi tengok benda lain"..tak baik cakap cam tu..
Marwan terpingga,pingga tak faham dengan larangan aku...
nape pulak??? dia bertanya...
Aku biarkan soalan jer begitu sajer...malas nak jawab
makcik dah semputtt ni!!!!

Lain kali kita datang kita naik tram jer lah...tak payah nak test power kayuh basikal bagai.
..letihh wooo!!! 2 hari tak hilang letih nyer...

kaki sengal benggal tauuuu!!!



Teringat hadis Nabi..rebut 5 perkara
Muda sebelum tua
Kaya sebelum miskin
Lapang sebelum sibuk
sihat sebelum sakit
Hidup sebelum mati....



36 ulasan:

PINATBATE berkata...

CM..
gear beskal tu kat handle dia lah...agaknya CM naik bukit pun tak tukar gear yer..patutlah semput yang oii...!ngee...

umi_e berkata...

Salam CM, seronoknya pergi beriadah camtu...kalau kak e gi,alamat duduk kat bangku je ler sebab kak e tak pandai cycling :P - nak jalan jauh tu hehehehehehe

zie berkata...

CM, saya yg dok dalam ni pun tak pernah menjelajah taman tu sejauh itu hehehehe tak per at least bila org tanya dah tau dan boleh cerita kan.........yg saya selalu pergi mana lagi ALAM ANDA

Imran Paris berkata...

CM....saya tergelak dgn komen si Marwan pasal Minah yg naik basikal tgh hutan botani bagai gaya nak gi swimming pool...agaknya kalau dia dtg Paris...mesti dia pelik, sbb ramai yg pakai bj mcm nak pergi swimming...mesti dia tanya "Mama...kat Paris ni byk sgt ke swimming pool"....hehehehe.

CM...CM muda lagi baru 34 ++ blm tua tp when we think about life....bukan tentu ajal maut tgn tuhan...la ni muda2 pun ada yg dah jln...tak sempat tunggu tua. Baguslah kalau kita beringat. Saya kat Paris ni pernah bertanya dgn pemandu pejabat yg berusia 60 tahun, sy tanya "Pak Osman, kalau saya mati kat sini...kat mana nak kebumi?".....terperanjat beruk dia. Dia kata "eh, En Imran muda lagi....err...saya pun tak pasti nak kebumi mana?" Jawapan Pak Osman buat saya pulak yg TERPERANJAT DINASOUR...terus saya kat "eh,...Pak Osman, kita kena tau ni...kalau ada kalangan pegawai kita mati....dan keluarganya nak arwah dikebumikan di Paris...takkan kita nak jwp tak tau"...kami sama2 diam slps tu....skrg dah taulah spot2 nak kebumi :-)

insan pendidik berkata...

salam CM,

best nyer dapat bersantai. sambil menghirup udara segar tu.Naik basikal lg. Wah CM ni kire sebaya ngan IP baru 30-an. Muda lg tu haha.

Ayah Zain berkata...

Salam CM,

Bagus juga n3 ni. Dapat info, jadi senang la kalau bersantai kat sana,

Seronok baca coretan CM ni. Boleh buat novel

manzlie berkata...

salam cikgu mas...

alahai cikgu..taklarat naik basikal..!!! camner nih..tuh tanda nyer kena kurang kan makan and execise lah..baru fit mafit nanti...tul ak?

waslam

Che' Pit berkata...

salam

hmm tulah bawa kete pun auto, kan dah x reti guna gear kat basikal tu, ngeh ngeh ngeh..

umiazuddin berkata...

Salaam CM,

dun worry cikgu, age is just a number...lagipun cikgu bukannya tua lagi... cuma mungkin kureng fit jer skit..heh..
don't quit, ye cikgu!
takpe, start pelan2 dulu..lama2 bertambahler stamina tu nanti, insyaAllah..yang penting konsisten.

Come on gurl! YOU CAN DO IT!
Go! CM go! :D

VpeaceV

p/s mck pun rasanya kena stat work out walaupun slim melim (haha perasan!)...orang berketurunan penyakit 3 serangkai tu kena extra berjaga-jaga kan, cikgu? aduyai... :(

Noor berkata...

Salam CM..

baru permulaan babeh.. pas nie misti dah laju kayuhan.. tapi kena kayuh tiap2 arilah beskat tu..

psstt.. h/bag mahai siap gantung kat handle beskat tuh.. perghh.. dah macam mak limah nak p pasar lak.. ngeh ngeh ngeh

jangan mara arr.. nanti kena jual..

hajah zainab bt abdullah berkata...

salam CM,

tak per ... ni kan percubaan yg pertama. next week gi lagi...kayuh lagi...pastu pegi lagi, kayuh lagi...lama2 nanti CM dah boleh sama2 join dgn kumpulan berbasikal apa tu..Le'Tour d Langkawi!!

maiyah berkata...

slalu naik basikal tapi basikal tu kayuh sndri.. santaii hehee terapi

rezeki berkata...

salam cm,

kata nk slim, kena usaha sikit. bukan sahaja utk slim, tapi utk kesihatan ngeh,ngeh,ngeh

malam ni , mau ada org kena suruh urutkan dgn minyak gamat tu ngeh,ngeh,ngeh

saya dulu masa sekolah pi naik basikal yg ada palang tu(basikal jantan) dengan perewel mati lagi,
tu dulu ngeh,ngeh,ngeh

ummi humaira berkata...

salam CM..
ni info menarik nih , suatu hari nanti boleh bw ank2 g jln2 .. CM leh tlg msk asam pedas . ummi bw nasi , kita berkelah .. he he he...

tetiba pagi tadi hubby ummi pun ada ckp nk beli basikal besar , maksud nya yg org dewasa boleh guna ,apa ummi jwb , lebih baik beli basikal bodo jer , boleh gak wat senam .. takut nanti basikal yg betul2 tu tersimpan jer

afeezz berkata...

salam kak mas : aper kata mulai sekarang, tiap2 hari kak mas pi sekolah naek basikal... sebulan pastu mesti fit punya lah... makan ati lance armstrong nnt...

Atikah berkata...

Salam kak mas,

Alah kak baru sekali naik besekal... mesti cam tu.. kalau akakk selalu naik, mesti dah adenya sempot.. semput tu...

Teruja lak nak p sana... ari tu kak pinat bercerita... nie kak mas lak nie... tapi la nie petang2 asyik hujan jer....

S berkata...

salam,

haa ... baru rasa lega.

p taman tenangkan fikiran selepas kecoh pasai paip air patah.

ngeh ngeh ngeh... semput nafas gateh basikal....

cikgu mas berkata...

Salam kak pinat

betul kak,saya tak tahu pun ada gear saya ingat cam basikal tua arwah atuk saya kt kampung dulu,kayuh dan terus kayuh

cikgu mas berkata...

Salam kak umi_e

alah sama lah kita kekadang saya dok kt bangku jugak tengok anak main2 jer..tapi jomlah kak dtg taman ni cantik view dia..

cikgu mas berkata...

salam zie

tu larr,kalau di ALAMANDA tu pusing 7 kali pun tak ponat22 yer,ada kedai Carlo rino baru kat tingkat 2 dah masuk ke belum zie??

cikgu mas berkata...

salam imran

jgn pelik my hero tu,dia suka komplen,dia cepat pelik tengok org pakai baju buka bukaan ni,kalau pi Paris dia terlopong kot..

aduhai sedih pulak baca perbualan bab kebumi ni,kita tak tahu kita mati dimanakan??bila dan bagaimana cara,kebumi ditanahairlah ramai yg dapat mengziarahi pusara kita..apapun tu semua ketentuan tuhan,moga panjang umur dimurahkan rezeki imran sekeluarga..

cikgu mas berkata...

salam IP

sat,sat IP 30an ker???sekejap nk ingat no IC,bukan ker pangkalnya 69 sama dgn kak norjah...lupa arr,tapi yg saya tahu sayalah termuda dalam group kita tu!!! jadi lah IP ooi..

IP selamat sambut belajar yer,all the best to you..

cikgu mas berkata...

salam AZ

jom,jom,kita santai kat sana, dah letih singgah umah CM,kita makan penggat pisang,untuk minum petang..

alahai novel apa pulak AZ!!saya menulis ikut otak jer,terabur bahasa saya!!!

cikgu mas berkata...

Salam ciklie

betullah ciklie,tu signal kena kurang makan dan pi exersice...

ye lah esok saya nk diet betul2,pas tu nk enroll kelas erobik,,mlm bawak anak pi swimming..hehehehe ciklie caya tak??? pas ni mesti fit,lebih fit dari mat fit,hehehe...

bilalah boleh kurus cam ciklie tu,hari ke hari bertambah kurus...jelessssss..

cikgu mas berkata...

salam che pit

keta che pit auto jugakkan ,mesti che pit pun tak tahu gear basikal kt mana tu????

cikgu mas berkata...

Salam kak umiazudin

you re right,age is just a number,dont you stop having fun,aduhh bersemangat saya dgn komen kak umi ni...jom kak kita start work out,stamina kn mantapp..

cikgu mas berkata...

Salam kak noor

yer baru permulaan tu,pas ni mesti juara kayuh beskat bawah 40 thn daerah putrajaya wakakaka...

sajerrr nk tunjuk handbag ,jgn tak tahu tau i beli kt herrrot,bukan harrods kat london tu,tapi kat herrott kat indon,sama kualiti tapi beg tu selalu cicirkan barang loorr!!!

cikgu mas berkata...

Salam kak nab

fuyooo kak n lah supporter ter best didunia,cikgu kan pakar betul menaikkan semangat orang...

kalau cm kak,dapat jdi juara le tour de Langkawi,teriak air mata darah Ciklie kat mekah tu,sebab dialah yg p[aling suka gelakkan CM..

cikgu mas berkata...

Salam maiyah

doa saya maiyah terus kuat cycling beskal tu,dan cepat sembuh,insyallah.

cikgu mas berkata...

Salam Rezeki

CR ni macam tau-tau jer,ada orang kena suruh urut,tapikan???? pssst sebut slow-slow yer..tak maulah minyak gamat,mintak urutkan dgn minyak wangi,perfume,barulah cepat sihat segar berseri...minyak gamat busuk arr..


basikal tu lah saya pusing kampung..

cikgu mas berkata...

Salam kak umi

boleh kak,jom kita berkelah sama..

kak basikal bodoh pun CM ada kat umah tu,tapi bodoh betul basikal tu,dia buat bodoh jer pandang CM,CM apa lagi,lagilah buat bodoh pandang dia,bertambah bodoh dia disudut rumah...tak ada pun senam,masa awal dulu jer,pas tu sama2 wat bodo,hehehe

cikgu mas berkata...

Salam afeez

cadangan yg sangat bagus,terus selim melim akak ni,menangis kekawan k.mas tengok,terus depa jual kereta depa yg besar2 dan mewah tu,tukar basikal,jadi ikon basikal k.mas ni...ok lah dik,akak ikut cadanganmu..

cikgu mas berkata...

Salam tika

jomm,tika mmg cantik tempat tu,ramai minah dan mamat camera bawak camera ribu2 hengget kt situ..akak yg jelita ni leh jadi model,tapi model dugong tepi tasik wakakaka..

cikgu mas berkata...

Salam kak S

ohh,cerita paip air patah pas balik dr taman,fikiran yg tenang terus jadi serabut,hehehe..


semputt kak..tua dah agaknya!!

norsidah berkata...

Salam Cikgu Mas,

Akak datang lagi jenguk kat mah cikgu ni, bolehkan, saja nak ikuti perkembangan cikgu, maksud akak cerita cikgu, cikgu banyak cerita kan, pasal basikal akak langsung tak pandai nak naik kalau kayuh sendiri, takut jatuh,nanti mcm nangka busuk pulak, malu laa cikgu,kat Putrajaya tu memang banyak taman ye, akak jarang sangat kesana la cikgu, Alamanda pun tak pernah singgah, lalu je. Kalau akak gi sana boleh tak singgah mah cikgu.........

cikgu mas berkata...

Salam kak norsidah


mailah datang sini,boleh apa salah jer ke rumah saya,kita rapatkan ukhwah yg ada,,,nk datang putrajaya email saya yarr..

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today