yg sudi bersama cm....

Jumaat, Julai 10

Cikgu..kena sabar...selalu





Mai sini cikgu cerita sikit senario yang cikgu selalu `jadi hangin`..hiss bawak bersabar jer lah...

Senario 1,

Berlari-larilah cikgu mas ni dari kelas tingkatan 5 tingkat 3 ke kelas 4 Perdagangan ditingkat bawah,takut terlambat masuk budak menunggu..dah lambat 10 minit ni...sampai kelas suasana senyap sunyi..laa tido rupanya..

Pelajar: Sambil mengelap air liur basi beri salam.
"Assalamualaikummmmmm cikguuuu Mas"...(oh alahaiii...bunyi macam orang jawab call phone pukul 3 pagi..tak pun..macam bunyi sekumpulan bayi tak de gigi..malas tak bersemangat...

Cikgu Mas :..Bangun semua.."beri salam kat cikgu sekali lagi"

Pelajar : Assalamualaikum cikgu Mas....hah barulah kuat..bersemangat...(hilang rasa nak marah)



Senario 2 :

Cikgu Mas begitu bersemangat nak mengajar..minta maaf sebab terlambat masuk..baru nk pegang marker tulis tarikh.kat white board..bangun sorang pelajar lelaki ke depan


Pelajar lelaki : Cikgu tandas!!!!
Cikgu Mas : Aiiiik sejak bila nama cikgu jadi cikgu tandas....(sambil memandang tepat ke muka pelajar....tolong belajar bersopan sikit.....(nape lak budak-budak sekarang ni!!miskin betul budi bahasa..
Pelajar lelaki : he,he.."cikgu nak minta izin pergi tandas"...

(hah barulah betul...nak marah jugak ni..baru kita nak mula mengajar baru dia nak pi tandas..tadi masa ada dok tido..aduuh sabar je lah...



Senario 3 :

Cikgu mas : ok bukak buku sekarang..kita beralih ke tajuk "Sumbangan Kerajaan Abbassiyah"..
Pelajar : Cikgu buku apa???
Cikgu Mas : ok..bab 6..buku biologi yer...isk,isk..budak ni!!!!


(Astafiruallahalazim...bertahun-tahun dia tahu cikgu mas..cikgu sejarah..boleh dia tanya..buku apa?????takkan buku biologi pulakkk....aduhhh mencabar kesabaran betul..


"Sesungguhnya...bila bekerja dengan manusia mood kena jaga...perasaan perlu diketepikan....itulah namanya profesional,itulah pesan seorang kawan pada saya..."

6 ulasan:

hanis berkata...

Asssssalamualaikum Cikguuu Mas...

Nie laaa yang dinamakan menguji kesabarankan..tul dak kanda...dalam usaha seorang guru mendidik, ia juga mendidik diri sendiri dengan sifat sabar... Sesungguhnya usaha mendidik diri sendiri itu tidak ada penghujungnya sehinggalah nyawa berpisah dari badan....

Ceyooo kanda....dinda pasti setiap tahun mesti banyak dapat hadiah & bunga pada 16 May.....

cikgu yatie berkata...

salam su...
sabar je la su,dah memang profesion kita...

cikgu mas berkata...

Walaikumsalam dinda

betul tu,,,aduh hanis ni..bijak sungguh..dahlah comel bijak pulak tuu...ramai nk buat menantu

ye ketika mendidik kita mendidik diri kita..sifat sabar,sabar ni takkan terserlah jika tidak diuji..tapi kdg2 kalau dah melampau budak2 ni kena jugak cubit dgn saya..

oh alah dinda..mai sini nk cerita realiti sebenar sambutan hari guru dikalangan pelajar sek.men usia 16&17 thn..hari guru mmg depa beli bunga,kad,coklat..tp bukan beri kt cikgu tp beri kt girlfreind n boyfreinds..cikgu dapatlah kad dari kertas kitar semula..budak2tu suka hari guru sbb tak belajar n ada nyanyi2..tu jer..skrg ni nilai menghargai n mengenang budi dah mkin susut dalam diri pelajar..bukan cikgu harapkan hadiah tapi ucapan pun mereka dah susah nk ucapkan..dh kena sindir barulah terhenggeh2..mcm tu lah budak2 skrg

cikgu mas berkata...

salam

aiiik..sapa ni???wow ciktie dah ada blog caya lah cik tie..suker yer..nanti nk dtg pi minum teh aar..

sabar yer ciktie,,cikgu su ni tak sesabar cikgu yatie..yg sentiasa sabar walau apa berlaku..tenang n mantain sokmo..dimana sajer berada tapi bukan dijalan raya...ha,ha,ha (pecut lagi tak ciktie???mai lah kite rempit2 dua org)

hanis berkata...

Salam Kanda,

Aduhhhh kanda...dinda malu sungguh bila kanda dok nyakat lagu tu kat blog CL...tulunnnnn laaa kanda jgn laaa dok wat lagu tu...huhuuhuhu....nanti dinda belanja kanda na...janji jangan dok wat lagu tu naa....huhuhu

emmmm kanda...dinda setuju setuju sesangat ngan ape yg kanda cite tu...walaupon dinda tak berada dalam dunia perguruan, kami yang kat luar nie pon boleh perasan liku2 guru2 sekarang alami dalam mendidik pelajar2 sekarang nie..terutama di usia 16 & 17 thn nie...mereka merasakan diri mereka tu dah cukup besar..mcm2 kerenah..
dinda nak tanye sedikit...ada dak kanda rasa baik mengajar & melayan budak2 sekolah rendah?

cikgu mas berkata...

salam dinda

aduh sampai jugak objektif kanda bagi dinda gelabah kat blog cik lie tu..baru dinda faham camner kanda menghadapinya sorang diri..sabar yer..tu baru bunga-bunga yer..he,he,,tak mau belanja..nk belanja gak ada hand bag kolor krim (kulit) kat sembonia tu bolehkan tapau kan satu tak mahal rm 499 jer,,he,he..

La budak remaja mmg cam tu,mak n ayah pun dia orang tak dgr cakap..tapi ada gak yg appriaciate cikgu..tak pernah ajar budak sek rendah..or men,rendah..first posting terus ajar budak form 4 n form 5...ajar budak sek rendah tersangat kena sabar,,cikgu sgt respect dgn ketokohan cikgu sekolah rendah..

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today