yg sudi bersama cm....

Isnin, Julai 20

Cikgu letih yer....

Seminggu yang meletihkan,keluar rumah 6.30 pagi sampai rumah 6.30 petang..sekolahku ada Minggu Kokurikulum.pelajar nampak hepi,ye lah sesi pembelajaran nampak kelam kabut,pelajar lebih ramai dok luar dari duduk di dalam kelas...sesi P&P ditamatkan lebih awal.1.50 dah habis belajar..budak-budak ni mestilah hepi bila belajar kurang,tenaga membara-bara,bagai tenaga kuda,tak kenal letih segala aktiviti dipulunnya...cikgu tengok pun cam nak pitam,lebih-lebih budak lelaki..aduuh kuatnya diaorang!!


Cikgu pulak sakit-sakit badan dah,kunun buat hari usahawan,cikgu pulak kena wat over time,pusing kampung cari bekalan pisang,keledek,cempedak,mengikut idea budak2 ni nk wat bisnes goreng-gorengan.pas tu cikgu kena pi pasar borong cari tepung,minyak,pas tu pi tempah gerai.sampai ke hari usahawan potong pisang dengan cempedak pun tak reti,dikorek2nya cempedak tu dengan jari manis,tergedik-gedik cikgu tengok..diaorg buat keja..ahli kelab sejarah semua yer lelaki,budak pompuan segan nk join sebab ramai budak lelaki nakal kt situ,agaknya sebab guru penasihat dia nakal kot,jadilah cikgu tukang goreng cekodok dari pagi sampai ke petang berdiri depan api,budak2 ni pegang sudip pun tak pandai,last2 dia layan mengorat...aduuh sakit yer jiwaku...malaslah nak bising-bising kat depa ni...depa dah besar bila tengok cikgu diaorang teruk wat keja untuk diaorang,harapannya diaorang faham hmmm harapan tinggal harapan...lastnyer cikgu ni rasa cam nak demam....



aduuh jelesnya tengok kucing tu dibelai diurut begitu...jarang benarlah kucing jantan nk mengurut,biasanya kucing betina yg kena mengurut...aduuhai...untungnya kucing tuuu....
yang cikgu nampak sekarang adalah..SPA...berehat sambil diurut satu badan...aduuh best yer...tapi ni tengah bulan!!!tak per lah demi masa depan ku yang gemilang..aku...perlu berehat dan kena pi servis jugak.....tak kisahlah sejam rm150.00...pun...dah sangat lotih la den..

26 ulasan:

Asnija berkata...

CM,
Camner, dah gi SPA? Minggu Usahawan punya pasal, last-last cikgu yang jadi usahawan...ni mesti cikgu yang disayangi murid, sebab tu diorang suka bermanja...
Kalau penat sangat, elok le berehat, nanti badan jam lagi susah...sebelum tidur minum air madu suam...tuam kaki dengan pasir suam...mesti segar esoknya...itu petua saya le...sebab saya pun selalu berdiri straight 8 jam...

PINATBATE berkata...

eerrmm...

apiz hensem berkata...

macam cikgu mas plak nak berniaga. beli itu, beli ini, menyediakan, menggoreng.. kesian cikgu mas ku sayang.. laku ke cekodok pisang cikgu mas tu, huloq2 le sikit kat sini. cheq ni peminat cekodok pisang dan apa2 kueh yg berasaskan pisang...

awat cikgu mas tak mintak bantuan kami? pijal bole merempit sana sini tuk belikan barang, kan dia juara rempitan. Amik bahan2 mentah tu kat estet kak noor jer, takkan le takde pisang ke keledek ke kat estet kak noor tuh. hanis bole tolong jualkan, mesti laku smpi tak terlayan, maklumlah, mesti ramai boys yg dtg beli. Cikgu mas menggoreng, cheq bab kupas2 ni boleh gak.. cheq agak expert gak bab kupas mengupas kopek mengopek

Hanis berkata...

Salam....

Apiz, tul laaa kate hang...aritu cheq ade dengar kanda cheq dok sebuk tunggu tokey cempedak mai....tp tak habaq kat cheq nak pembantu... dahtu..kalau dak leh cheq bg karipap yg melambak kat dalam freezer tu wat jual sekali...mmg meriah kalau kita yg dok tolong meniaga aritu....apiz hang pandai bab kupas mengupas & kopek mengopek jee ke??? Kanda cheq sekarang perlukan perhikmatan urutan sekarang nie....kanda, cheq minta maaf.. cheq mmg fail bab2 tu...tp cheq rase panda Kak Noor mmg pandai sungguh bab2 urut mengurut & karate2 ni....tul dak kak noor?

afisazlie berkata...

salam CM..

buat keje biarlah ikhlas.. tak baik merungut.. Hmm tu kata mak sy lah, cuma berkongsi..

heheh tu lah apiz, nak jumpa pun dah tak sudi, apatah lagi nak minta kita tolong kan.. bukan nyer kami ni nak minta upah ker apa ker, cukuplah sekadar belanja makan kat keni rojes.. (hmm semalam beli muffin keni rojes, sedapppp)

cikgu mas berkata...

salam asnija

lum sempat lagi nk pi spa...budak2 ni diorang yg bersemangat janji dgn cikgu semua boleh buat,sampai ke hari nya..baru ku tahu tinggi rendah langit..memang nak bermanja sebab saya tak suka bising2..lagi bising lagi tension,bila marah saya diam jer..tapi tak faham2..

tq petua dan saranan..cam best yer,,wat cam asnija suruh tu..lebih murah dan reliks kan!!

cikgu mas berkata...

salam kak pinat..

eerrmm..bunyi yer cam kak pinat tersangatlah faham situasi yer..dah kot pernah mengalami perkara yg sama??...hee,he

cikgu mas berkata...

dear apiz

tu lah pasal.kita ni cikgu nak mengajar diaorg budaya n jerih perih usahawan tetiba kita lak jadi usahawan

tqvm atas tawaran tapi tu lah visi dan misi nk mendidik pelajar berniaga,kalau hang pa yg tolong tu jadi rakan kongsi CM tu...sure si pijal mintak share lebih sbb dia juara rempit..

lakulah apiz cekodokku,walaupun ku bancuh tepung guna tangan jer..tu betul2 air tangan..beratur menunggu goreng cempedak..kalau hanis jual lagi laku..he,he org kuatku nama yer cikgu hanis gak.

cikgu mas berkata...

dear hanis

he,he org kuat kanda nama hanis gak..pn hanis othman,dia lah yg tolong sungguh2...kuranglah sikit stress yer..

hah tahu tak tukang urut yg murah2...mmg perlukan khidmat urutan ni!!nak mintak `gintel` urutkan tak berduit..lagi nk beli kerusi tuu

cikgu mas berkata...

bukan merungutlah pijal..sekadar nk shre dgn u all,bermanja bagai...dgn pelajar cikgu tak cakap banyak pun,,harapnya depa faham...

jadi cikgu ni mestilah kena ikhlas..kalau tak ikhlas kesannya pd budak,pelajar susah nk terima ilmu dgn kita,,

muffin tu mmg sedap,cikgu selalu beli kt equine jusco...kt situ manager keni rojes tu sedaraku,boleh dapat herge staff..u.

~ PaY JaRL ~ berkata...

laaa naper CM tak ckp awal2.. mmg cheq beli kat jusco ekuin ler muffin keni rojes tu semalam.. kalau tahu, leh minta harga staff.. hmm ni nak habaq.. cheq skrg dah transform.. cheq bukan lagi afisazlie yg dulu, berbaju pink berkolar putih..

cikgu mas berkata...

hu,hu,hu.cikgu rindu mamat baju pink tu!!!yg br transform ni cikgu takut lah..cam rugby player jer..wawahaaa,pulangkan sazlieku yg dulu...lgi satu the new one,,cam ganas di jalan rayer jer..pas tu nama yer pun ganas kena `pay` lak tu...he,he

apiz hensem berkata...

kami nak pijal.. kami taknak PaY JaRL

cikgu mas berkata...

betul tu...we want pijal!!!!please come back..pay jarl cam ganas jer kan...??

Hanis berkata...

Salam,

Kanda....cheq terkejutttt ade org dah transform .....hahhahaha...ejaan gelamor lak tu.....hahahahah...

kanda..kalau kat shah alam nie dinda ade kenal sorang kakak nie mmg dok ngurut org pompuan....dinda penah g sekali...mmg besttt....dia ngurut satu badan...dlm RM40....

~ PaY JaRL ~ berkata...

PaY JaRL atau pejal atau pijal atau P-JaL atau apis atau apit atau afis atau afiz, tu semua cheq terima.. Yg cheq buang, nama afisazlie atau sazlie atau sazalie.. usah ditanya mengapa..

~red~ berkata...

salam...

Wah.. hebat kak mas gi Spa.
Besh x?
Mesti lega 1 bdn kan. kih3~
Cg tegur la ank murid cg tu..
x patut diorg wat cam tu tau...

cikgu mas berkata...

dear merah

kalau dah keja ada duit sendiri tak salah pi wat maintanance n service diri kita.reward urself..penat kita bekerja pi spa manjakan diri..tapi spa cap ayam jer..bukan lah spa q ker..marie france ker...tu sgt mahal.kalau masih study cam merah..pakai duit parents jgn wat membazir,kesian ibu bapa.

pelajar tu dah besar,form 5 dah tak maulah ckp byk.sekali ku tegur nanti mengalir air mata,pape pun budak remaja cam tu lah peragai yer,nk tegur kn masa n cara yg sesuai baru depa blh accept,budak sskrg bukan mcm budak dulu.

cikgu mas berkata...

ok.payjarl cikgu respect ur punya transformasi...if u hepi,im hepi gak..yg penting kita selesa dn transformasi diri..tak perlu jadi org lain...

apiz hensem berkata...

betul tu kak mas. budak skrg tak sama macam budak dulu a.k.a zaman2 kite sekolah dulu. budak dulu takut cikgu, klu ditegor diaorg ikot, walaupon selalunya masuk telinga kanan kuar telinga kiri. tambahan lagi, budak2 sekarang ni byk backup, pukul sikit, mak bapak dtg sekolah bawak loyer. silap2 kite kene balik.. haha. betul ke kak mas?

cikgu mas berkata...

betul tu..sekolah k.mas sdg hadap kes saman seorang bapa yg menyaman sorang warden asrama `ustaz` yg tertampar anak dia sbb buat bising dalam surau..tampar sikit jer..tampar mengajar tapi bwak pi court..mana anak tak naik lemak kan...tok guru dulu mengajar teruk budak dulu kn rotan,skrg jentik pun tak boleh...

~red~ berkata...

salam k.mas...

hmm.. betol gak tu...
saya pun x g spa except if my mom nk belanja.
hehe...
kalo yg tu, kecil tapak tgn, sebesar padang golf sy relakan. haha...

Atikah berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Atikah berkata...

Salam kak mas,

Nyamannya tgk kucing tu dok ngurut... teringat lak sesi mengurut kat Jakarta...:)

akak,awat pijal dah buat transfomasi? tiba2 jer...

cikgu mas berkata...

kalau mama merah melanja,nk menumpang sekali..he,he

cikgu mas berkata...

aahlah tika,k.mas siap panggil tukang urut masuk bilik lagi..murahkan!!!punyerlah cun awek tu yg mengurut k.mas tuu..kalau dia mengurut org laki..getaq lutut depa...tapi kesian awek tukang urut tu,cuma dapat rm 3 jer..padahal upah rm 35 sejam..

tanya lah pada payjarl pasal per dia `bertukar`??secara tiba-tiba,tapi kata yer jangan ditanya..

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today