yg sudi bersama cm....

Khamis, September 3

Jawapan Surat Cinta....

Pagi yang indah dan bersemangat,aku bangun dan bersiap ke sekolah dengan memakai baju yang ku rasakan paling cantik dalam koleksi.Sepasang kurung batik berwarna grey silver ku sarungkan untuk hari ni,ye la nk jumpa boss dari mata ke mata,surat semalam perlu diserahkan dengan tangan.Jawapan lengkap dah pun kusediakan petang semalam.Terpulang pada boss untuk mempertimbangkan...aku pasrah....
Dari pukul 7.30-10.00 pagi aku ada kelas...so hanya berpeluang bertentang mata dengan boss ku yg segak tu selepas pukul 10 pagi,aku rasa cukup berdebar sepanjang berada dalam kelas.Rasanya dah hampir 2 bulan tak masuk pejabat boss,sebab tiada apa-apa yang perlu.Pagi tadi ternampak boss .boss pakai baju batik hijau muda yang cukup ceria,nampak senyum jer...hmm ni petanda baik...
"tok,tok,tok"...aku mengetuk pintu bilik boss,dadaku cukup berdebar,pelbagai ayat dah ku baca..3 qul,selawat shifa`dan apa-apa ayat yang terlintas,aircond office terasa begitu sejuk,jari jemariku kecut rasanya,gigiku dah kebas..hehehe....kenapa pulak aku terasa begitu takut ni??????????
"Masuk!!!"...suara garau,kedengaran dari dalam....aku menjengguk kepala dan memberi senyuman termanis rasanya lebih manis dari sekilo gula....kami berbalas senyum,alamak senyum boss pun tak kurang manisnya,rasanya lebih manis dari biasa....ada apa-apa ker ni??????
"Duduk Pn.Mas".....mesra suara boss...aku mengangguk,senyumku masih meleret....
"hmm..apa khabar???"....alamak boss tanya khabarlah...diakan boleh tengok aku sihat sejahtera ni!!!!!
Baik,sihat....aku menjawab pertanyaan boss....
"Ok Pn.Mas,u taukan kenapa i panggil u.??....fuuh nada `keketuaaan`dah pun keluar.aku dah kena ready...
"yup boss..".aku mengangguk.....sambil tanganku menghulurkan surat cinta berbunga kasih yang diterima semalam.....dia mencapai dan meneliti isi surat tanpa suara....aku rasa macam mula nak berpeluh..fuuuh,lutut dah ketaq......
"Boss!!!sebelum boss cakap apa-apa saya mohon maaf ....saya tahu saya salah dan saya akan cuba sedaya upaya untuk baiki keadaan ni,tiada guna saya nak mencipta pelbagai alasan untuk melindungi diri saya... itu bukan cara saya.Saya mengaku kelemahan saya,dan saya memang patut menerima surat tu....suaraku bergetar dalam membuat pengakuan....rasa ego ku lempar jauh-jauh,dihadapanku adalah seorang ketua yang perlu aku hormati......
Pn.Mas...listen to me ....(alamak dia cakap omputih lah...speaking london)
Kuasai..Time Management skill...and please remember
"IF YOU FAIL TO PLAN....YOU PLAN TO FAIL...
..fulamakkk,boss bagi ayat power!!!!berdesing telinga rasanya.....yo lah boss...aku salah!!..
You are very good teacher...i dont have any problem with your performances,students like you..BUT!!!!!!!
(fuuuh tak payahlah sambung.......aku tahu tu..huhuu...)......aku senyum nipis...
You ada potential untuk ke depan(dia cakap melayu balik)...last year i dengar you dapat anugerah Guru Terbaik Keseluruhan untuk SPM 2008 di sekolah lama you.you pun bukan cikgu baru yang tiada pengalaman..tahun depan dah time base,jangan jadikan kelemahan ni sebagai penghalang kejayaan.You boleh berubah dan boleh maju ke depan(aduuuiiii......)ni mula dah tazkirah pagi ramadhan....
"Dicpline is very-very important (alamak macam pernah dengar jer)...kuasai yer
My bos ni baru 43 tahun,dia memang hebat usia baru 40 tahun dia dah jadi Pengetua,dia antara pengetua termuda di Malaysia yang kebanyakkannya berusia 50 tahun ke atas,ramai menjangkakan dia akan jadi somebody di Kementerian dalam tempoh 5 tahun ni...
Aku keluar dari biliknya selepas 15 minit yang hangat...dengan semangat baru...jiwa yang lebih besar dan hati yang lebih lapang...aku perlu berubah demi masa depan yang lebih gemilang....kita perlu anjakkan Paradigma.tak boleh duduk di takuk lama..bagai katak bawah tempurung....
Geng!!!!bukan surat naik gaji,naik pangkat,tunggakan gaji,dan surat apa kenaikan.Betul kata tanpa nama....SURAT TUNJUK SEBAB.....apa salahku?????? tak payahlah hang pa nak tahu,!!!!yang pasti aku tak merompak,merogol .memberontak ,mendera,menampar budak atau apa-apa kesalahan mandatori,cuma sedikit terpeliut dari segi pengurusan masa.Apa salahku??????????...nak teka ker????hehee.....senyuuuuuuuummmmmmmmmmm,demi masa depan...

27 ulasan:

Hanis berkata...

kak masssssssssss.......huhuhuuh .....aritu rasanya dah kene ceramah ngan abg kita dah...nie lagi sekali kene ceramah ngan pengetua lak....huhuhuuhu....nie mesti sbb g tub print on time kat depan bos....huhuhuhu

Imran Paris berkata...

CM...tiap manusia ada kekurangan dan kekutan, kita dipertemukan bagi melengkapi satu sama lain. Jdkanlah surat tersebut sbg 1 cabaran di bulan ramadhan utk CM bergerak jauh lebih maju di masa akan dtg. Dont worry, tak de apa2 tu...senyum selalu ye...cuba senyum lebih lagi bagaikan gula 2 kg pulak....patutlah gula abis kat KL tu....

CM....lagu kat kome n3 lama tu CM tak tau...pelik ni. Tajuk lagu SURAT TERAKHIR...nyanyian Salamiah Hassan dan juga Kathy Ibrahim, lagu tu mula dgn "hari demi hari berita ku terima, kata manis manja menusuk jiwa"....ingat tak???

Che' Pit berkata...

salam CM,

tulah ewa, haritu kan dah panas telinga CM kena leter dgn CL, dgn kena lecture dgn cheq kat sunway aritu..

CM, kami ni kira kawan2 CM, bukan majikan atau kawan kerja.. kalau kami pun boleh nampak kelemahan CM, apatah lagi bos.. sy minta maaf byk2, bukan niat nak menjatuhkan atau meburukkan cm, tapi sebagai kawan, kami syg cm..

tengok, cikgu lak pemegang Guru Terbaik Keseluruhan untuk SPM 2008, jgn sampai perkara mcm ni boleh menjejaskan reputasi dan nama baik cikgu.. kita ni sebagai pendidik, harus tunjuk contoh baik pada pelajar, terutama dari segi time management.. sampai bila kerelevanan pepatah "cikgu kencing berdiri, anak murid kencing berlari" akan terus bertahan? sepatutnya kita ni generasi baru pendidik harus menjadikan pepatah generasi lama itu tidak lagi relevan..

maaf dipinta andai ada tersalah kata, tersilap susun bahasa..

khairyn berkata...

Salam Cikgu Mas

Kita makhluk yang selalu alpa, sesekali memang perlu diingatkan. Tak pa aih! Semoga dapat award Cikgu Cemerlang lagi tahun ni dan tahun2 akan datang. InsyaAllah.

Huhuhu.. cikgu yang best selalunya dikenang sampai bila2 oleh anak muridnya. Cayalah!

cikgu zainab berkata...

Cg Mas,
Leteran boss utk kebaikan & masa depan cg mas yg lebih cemerlang. tak tau lah sbb apa kn lecture tu..tp boss melihat cg mas seorang guru yg amat berpotensi & he wants you to have a better future. good luck!

apiz hensem berkata...

sabar kak mas... jgn nangis...

manzlie berkata...

salam cikgu mas..

anggap lah itu sebagai Panduan untuk maju lagia Ke hadapan..."cayalah Tokoh Guru Terbaik...dat my sis ok..

waslam

Ayah Zain berkata...

Salam CM,

Apa yer kesalahan CM jadi sedemikian rupa? (jangan bagi tahu). CM perlu muhasabah diri, bangun malam (1/3 malam) solat tahajud, mengadulah, merintihlah, memintalah kepada Allah, Insya Allah, semuanya ok.

we all love u so much.

Noor berkata...

Salam babeh..

tetiba fikiran cheq melayang ke bulan Ogos 2009.. merah tinga beb..

apa2 pun.. perkara itu bisa diatur.. dan kanda percaya.. dinda pasti boleh melakukan nya..

CIKGU MAS BOLEH!..

ngeh ngeh ngeh

cikgu mas berkata...

Salam dinda hanis



dgn pengetua bukan ceramah lagi dik brain wash,u...clean n clear...hehehe...senyuuuuuuummmm.....

cikgu mas berkata...

Salam Imran..

Insyallah,Imran saya akan jadikan satu cabaran,tapi senyum saya tetap mantain manis sekurang-kurangnya sekilo gula..hehehe..tau yer mesia kurang gula walaupun jauh dikota Paris...

laaa,CM tak ingatlah lagu tu,Khaty Ibrahim n Salamiah Hassan tu kenal jugak...pandai Imran menyanyi ..romantik orang yer ni!!!

cikgu mas berkata...

salam che pit..

tq for sharing...sharing is caring...

cikgu mas berkata...

Salam Khairyn..

yup manusia selalu alpa...ingatan tu penting agar manusia tak terus lena...

saya pun ada cikgu yg saya terus ingat dan kenang hingga kini...

cikgu mas berkata...

salam k.nab

hehehe adalah `terpeliut`sikit..masa bertugas ni..tapi saya mesti ambil leteran boss sebagai sesuatu yg positif..tq kak nab..

cikgu mas berkata...

salam apizz


aaah kena sabar...tak nangis arrr,jgn risau...

cikgu mas berkata...

Salaam cik lie

tq,betul tu panduan maju ke hadapan..mak ooi mana ada tokoh guru,besar sangat anugerah tu.???..saya cuma dapat guru terbaik sbb subjek saya ajar 100% dlm SPM dan melonjak di tangga pertama...banyak lagi saya perlu belajar,bimbingan dari kawan2 juga amat saya hargai...tq cik lie

cikgu mas berkata...

Salam AZ

tqvm atas doa dan kasih sayang dari semua..yup proses muhasabah diri dan pengaduan pada tuhan amat penting untuk menguatkan jati diri kita...insyallah..i will try my best..

cikgu mas berkata...

Salam k.noor tersayang


Tq atas kepercayaan dan sokongan..insyallah Cikgu mas boleh...boleh apa ekkk????ngeh,ngeh,ngeh..( bunyi ketawa tu semacam kan????)

rezeki berkata...

Salam CM,
tiada manusia yg sempurnakan, cuma kalau salah kita mengaku salah dan cuba memperbaikinya . CM , saya dan semua org sentiasa ada kekurangan dan kelebihan . Bak kata iklan kalau nk maju jgn jalan mengundur ke belakang, tapi sesekali kena juga mengundur ke belakang lps tu baru tekan minyak laju sikit ke depan.

hiiii

Kak As. berkata...

salam CM,

ni mesti asyik buka blog PDKM dan YM masa dalam kelas. ngehx3

apapun, sedikit tekanan akan memberi motivasi pada kita.

kak as tahu CM memng tabah. RB lah katakan.

Che' Pit berkata...

hehe aduh, mak as ku pun dah mengikut gelak ku.. hanis, bila nak gelak ngeh ngeh ngeh gak.. kak noor n kak mas dah join the club.. yg terbaru mak as..

cikgu mas berkata...

salam rezeki

yes no one perfect...jalan mesti kedepan,mengundur ke belakang tu hantu..

"JANGAN PANDANG BELAKANG"...

cikgu mas berkata...

salam k.as

hehehe..mana ada online dalam kelas,tapi leter pasal tak pandai urus masa..doakan saya kak..

cikgu mas berkata...

salam che pit..


ngeh,ngeh,ngeh..ku gelar gelak unta..

Asnija berkata...

Salam Mas,
Senyap je memanjang....akak tunggu jawapan Mas...mengapa membisu...tengah terkedu ke?

Oklah...akak teringat...biasanya orang menegur sebab dia care dan concern...itu dah satu perkara positif tu...bos Mas care dan concern....tegur-tegur sayang...marahkan anak buah kenalah tangan-tangankan sikit...ala cayang...

But of course, mestilah hati kita tersentuh dan tersentak..., tapi Mas nak ambik positif kira dah baguih sangat tu...membakar semangat mu yang waja...

Tahun ni pegang kelas SPM tak? Kalau pegang, mesti sure tahun depan dapat tokoh guru lagi....caya lah Mas...

(akak baru keluar meeting...terus melawat Mas (balik rumah akak pun belum), sebab semalam tak sempat nak comfort kan Mas pasal ni..best tak ramai yang sayang????)

Asnija berkata...

Biasanya kan Mas, bila dah tersadung ni, kita bangkit, geraknya jadi berlari....yes Mas...pasti berlari ke depan dengan gaya juara pecut....kaulah juara!!!

RB:
Ratu Boyer
Ratu Balapan
Ratu Biola (eh...nape biola yer...azam Mas kan nak ramping macam biola kan...berkebaya merah di pagi raya...fuiyo...)
Ratu ...em....ratu...em...hanis sambung hanis...

shami2 berkata...

Salam CM,

Ohh kisahnya...memula rasa cam siput masuk dalam cengkerang...pas tu baiklah tu...
Teruskan semangat CM tuh..cuba dapatkan gelaran lebih baik dari itu...haa jadik calon guru besar ganti dia lak heheehh

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today