yg sudi bersama cm....

Isnin, September 7

Bila mama dah jadi raksaksa....

Pagi yang indah,,hmm cuti yer,berehat-berehat di rumah.Selesai semua kerja,anak-anakku pun dah mandi comel  dan berseri,aku pun mengambil my lappy merancang untuk berdating dengan uncle google.Sebelum tu rumah kawan-kawan perlu dijengguk,menanyakan khabar di hari nuzul Quran ni.Pergi Mekah dulu ambik berkat aduhai ada berita sensasi,temanku bercadang menjadi org minyak.Balik Malaysia menjengguk ke Puchong,meriah melihat datin berbuka puasa bersama orang tua. Ikut highway pi Pontian ada lagu sahabat sejati aduh rasa syahdu dihati.Menjengguk pula 2 bujang sensasi Apizz dan pyjarl..dua orang ni sentiasa menghiburkan hati,anak dara manis dua orang tu hanis dan tika masing-masing masih lagi letih dan busy.Tak lupa jengguk Rezeki melihat kesyahduan ibadah haji.Imran pulak mungkin busy belum ada kisah baru menanti,Shahmi pun masih belum buat new entry.Tak lupa juga kawan-kawan lain yang sangat aku cintai.Begitulah rutin hidupku,cara berziarah alaf baru,kalau org kampung dulu-dulu umpama menempek dirumah orang di pagi hari.samalah denganku kini,,jejak pasti ada di rumah teman-teman.
Aku menjeling anak-anakku di satu sudut di ruang tamu.Irdina leka menulis ABC,marwan pula ralit melukis dan mewarna.Nampak damai pagi ni..Tiba-tiba....
.
"Arrrrrgh...janganlah!!!!!!
suara marwan memecah kedamaian...
kelihatan irdina sedang cuba mengambil pencil warna milik abangnya..
Pinjam arrrrr!!!!!!....suara budak pompuan ni pun aduhai binggit telingaku...
"Tak boleh,jangan kacau abang wan!!!"""
sambil menjerit....marwan menarik ganas pencil warna di tangan adiknya...
fuuh sekelip mata,tangan kecil irdina sudah menarik rambut abangnya,
abangnya yang kesakitan mengunakan kaki menendang apa yg patut,
irdina menjerit,terus mengigit lengan abangnya.
Abang terkejut,tangannya menarik rambut si dina,suara dina menjerit memanggil nama mama.
Sekelip mata juga aku lihat adegan itu dah bertukar ala WWF,
fuuuh aduiiii,apa aku patut buat?????wisel perlu ditiup,pengadil perlu berfungsi,
ku tarik keduanya dari terus bergelut,kaki marwan masih lagi mahu menendang,,,
irdina masih ternganga bagai nak membaham mangsa....
sudah!!!!jangan bergaduh kenapa ni!!!!!!aku meleraikan suasana
"dina kacau wan.!!!!!"
...marwan seolah menjerit....aku pantang anak tinggikan suara..
"marwan cakap dengan mama elok-elok yer"
.....suaraku keras....marwan menunduk kepala,tahu dia buat salah....
""abang wan kedekut mama,""
nak pinjam colour pun tak boleh.!!!!...irdina dah menangis...kesakitan mungkin...
"dah jangan bergaduh lagi,!!!!
..aku memujuk irdina mengosok lembut kepalanya
marwan menjeling irdina tajam..irdina jelirkan lidah,
provokasi masih berlaku..tak puas hati tu...
"""dah,dah jangan bergaduh..tak baik"""
...aku bangun untuk ke dapur....
tiba-tiba satu jeritan kedengaran
mamaaaaaaaa!!!!! suara irdina memecah kesuyian pagi....
fuuuuh tahu apa terjadi?????????
depa bergelut lagi....
..
aduuuuh aku rasa aku perlu bertukar menjadi RAKSAKSA......
PSIKOLOGI DAH TAK JALAN...
PUKULLOGI KOT DI PERLUKAN........??
puuuuup,puup..
.dua-dua kena sorang satu-satu,......
marwan merajuk masuk bilik,irdina dok menangis di celah sofa....
sambil menangis marwan berkata......
"""huhuhuhu,mama tak sayang marwan ....asyik buat kerja mama jer...."""
Allahuakhbar......apa yang aku dengar ni..????
.....huh anakku memprotes rupanya...
alamak geng anak dah bising camner ni?????????????????????

46 ulasan:

My Life berkata...

salam.. no 1?? hehehehe

peluk mereka pasti anak2 tak bising,, hehehehehee

My Life berkata...

ciklie nak tukar jadi org minyak.. terasa syahdu... huhuhu(-_-)

khairyn berkata...

salam
takutnya mama raksasa hahaha

p/s - kebetulan pengesahan perkataan untuk komen ni nesse - nama raksasa mitos kat Loch Ness, Scotland hahaha

Hanis berkata...

nak tergelak pon ade laa kanda...dinda teringat zaman kecik2dulu pulak...dinda & kak chik kan rapat...2 tahun aje bezanya..bukan setakat warna kami pernah rebut...tudung pon boleh rebut..hahahha...kalau cerita balik ngan kak chik nie..mesti gelak gile2...hahhaha

marwan dah merungut ke mama busy? huhuhu...actually kak, kami yg dah besar bangka nie pon..kalau balik umah seremban tu, kalau dok tengok papa masih busy gayanya...ibu dok busy ngan kripapnya...kami pon merungut...huhu..kami rungut sbb pelik depa nie tak letih kee..

afeezz berkata...

org kata saya panas baran, tapi saya rasa, saya tak... klu bende ni jadi kat saya, rasanya awal2 lagi budak2 tu dah terima satu das sorang... hahaha..

Ayah Zain berkata...

Salam CM,

ermmm tak mention p umah AZ yer. x ingat la tuh

Noor berkata...

As Salam babeh..

anak2 adalah permata hati.. sewaktu kecil.. bila mereka baru belajar bercakap.. kita teruja tahap gaban.. setiap masa suruh dia orang cakap.. cakap.. cakap.. tapi bila mereka sudah mula asik bercakap.. kita plak yang dah mula panas telinga.. kita keluarkan arahan.. berhenti bercakap..

sebenar nya dik.. mereka memerlukan perhatian.. mereka mahu kita disisi selalu.. serta mereka mempunyai pengamatan yang tinggi.. jangan sesekali menunjukkan rasa pilih kasih.. nak lurut kepala.. lurut dua2 sekali.. nak belasah, belasah dua sekali..

dik.. terlalu sakit bila mak ayah memilih kasih.. rasa cukup terpinggir..

my two cent

pstt.. AZ, jangan lah majuk.. CM pun tak mention umah noor.. ehh! noor ada umah ke??

ngeh ngeh ngeh

Che' Pit berkata...

salam AZ,

ada lah dia mention g pontian.. AZ tak perasan kot.. satu je rumah kat pomtian tu kalau tak lain tak bukan umah AZ..

hmm piz, ko tu tak panas baran? hahaha tergelak usus aku kegelian..

Atikah berkata...

Slam kak...

Hanis, betul ler, bila baca entry kak mas, teringat zaman kecik2 dulu... gaduh2, last2 kena sedas sorang... he.. he...

Alahai kak, marwan dah majuk tu... mama busy ngan kerja dia... tu gaduh tu nak tarik perhatian mama....

imanshah berkata...

Salam ziarah..semoga berbahagia di Bulan Ramadhan yang barakah ini

Imran Paris berkata...

CM...Ya Allah...apa ni, tension penat berpuasa ke...dugaan tu semua. Jgn dilayan, mmglah bebudak ni pun kkdg menduga kesabara dan keimanan. Saya ni pun jenis panas baran...tp dululah skrg ni alhamdulillah, boleh kalau sikit. Pikir 1 je....lebih kerap kita bantai depa...lebih keras hati dan jiwa bebudak tu....nanti lg susah nak dibentuk.

Sabar sikit ye CM...mmg CM byk tanggungjwb...mendidik anak bangsa, Pengarah Telenovela, Pengerusi Agensi Mencari Jodoh, dan sambil2 menyelaras aktiviti Orang Minyak Nak Makan Nasik Minyak :)

Asnija berkata...

Sabar....sabar....nak pukul boleh, tapi pukul je diorang masa Mas dah hilang marah, masa marah tok sah pukul laie...itu tips akak yo...(betul ni...serius...pukul anak-anak masa dah hilang marah...baru pukul mengajar nama nyer...)

Azemi Ali berkata...

Salam cikgu Mas,

Sesekali boleh pakai Reversed Psychology. Suruh sahaja diorang bergaduh. Mesti diorang berhenti sebab mereka lebih suka buat benda yang kita larang dan liat buat apa yang kita suruh.

Tips daripada Ustaz Ismail kamus. Sesuai untuk anak 5 tahun ke atas sahaja. Amat efektif bila saya cuba kaedah ini kepada anak anak saya.

Selamat berpuasa.

rezeki berkata...

Salam CM,
terhingin juga nk tgk CM jadi giant.
kik kik kik

masa kecik, ibu saya tak garang, arwah ayah mmg garang , sebab saya masa kocik mmg nakal kata mereka. pernah basikal saya dia angkat mcm org angkat berat tu dan lambung masuk lopak . itu betul mcm raksasa.
psl apa CM, psl pegi mandi kat parit besar tak balik2. ngeh,ngeh,ngeh

Bila kenang2 balik, senyum sendirian

KAMATO berkata...

Tak ada yang lebih menyeronokan selain mendengar tawa riang anak2, biarpun mereka 'berperang' itu sebenarnya satu kenikmatan. Ianya akan terasa apabila mereka tak ada depan mata kita atau mereka sakit demam.

Dr Chenta berkata...

salam CM,

anak2 kecil ni, mereka berkata jujur dan 'very observant' jugak! so kena berhati2 jgn sampai mereka komplen kita....hehehe

Kak As. berkata...

salam,

.....................

afeezz berkata...

che pit... org cakap ler, maner aku tau. Aku ni cool k...

shami2 berkata...

Salam CM,

Adegan...yg kita kena lalui hari2

..yg kat rumah sya tu pun balik terawih jam dh 12 malam..boleh lagik gurau senda, lari kejar barang mainan....hahaa..

Tak pernah post anak balik kg msa sek cuti pnjg sbb takut sunyi....kecoh pun tak pa asalkan depa ada depan mata....

cikgu mas berkata...

salam my life

hah betu tu,CM pernah jugak dgr teknik memeluk sesuai untuk meredakan ketegangan.

CL nk jadi org minyak,???huhu sajer mengetest jer tu???

Nama sapa??? tak syoklah panggil my life!!!

cikgu mas berkata...

salam ryn

memang ngeri bila mama dah jadi raksaksa...

oh ye ker pengesahan kata nama raksaksa,huuhh kebetulan yg kelakar ek?tahu pulk rynn nama2 raksaksa..hehehe

selamat berpuasa ryn,jaga diri n hepi selalu..

cikgu mas berkata...

salam ryn

memang ngeri bila mama dah jadi raksaksa...

oh ye ker pengesahan kata nama raksaksa,huuhh kebetulan yg kelakar ek?tahu pulk rynn nama2 raksaksa..hehehe

selamat berpuasa ryn,jaga diri n hepi selalu..

cikgu mas berkata...

salam hanis

bergaduh adik beradik adatlah,k.mas ada sorang kakak jer Intan yg lain semua lelaki,bergaduh n selalu cemburu dengan dia,bila dah dewasa rindu saat tu,bila kami dah terpisah jauh,dia di Sabah sekarang...hmm rindu pada kakak ku..nanti bila besar dina n wan mesti ingat saat depa gaduh tu...kan.

cikgu mas berkata...

salam apizz adikku yg hemsem..

anak sendiri lain dik ooi,nanti apiz ada anak,apiz dah tak baran punyer,anak2 akan menyejukkan hati apiz,apiz baran tu sbb lum jumpa mak dia lagi,dah jumpa mak anak2 apizz sejuk semua,percayalah ckp k.mas ni...moga kau cepat beranak amiin,

cikgu mas berkata...

salam ayah zain yg kusayangi

ada tu mentionpi umah az,ikut highway pi pontian,AZ dok pontian kan?biasa ye pas pi makkah umah Az saya terjah dulu,tgk mrs zain masak apa?

cikgu mas berkata...

salam k.noor

betul tu agaknya saya beri perhatian lebih kot pada si adik buat abg protes.tq atas saranan,cm tau k,noor mmg sorang ibu yg peyayang..

saban hari cikgu menanti terbinanya rumah si nor pujaan hati temanku yg sepi itu..

cikgu mas berkata...

salam che pit

hah tu che pit perasan saya mention pi umah AZ,

abiss tu kalau apizzz panas baran.che pit panas apa? panas hati ker???ngeh,ngeh,ngeh

cikgu mas berkata...

salam atika

mmg kecik dulu i kena dgn tali pinggang lagi ,fuuh orgtua dulu lagi garang..


marwan mmg kuat majuk..

cikgu mas berkata...

salam ziarah untuk imanshah

berbesar hati cikgu iman sudi bersama saya dalm menniti hidup yg sementara,jemput selalu ke sini..

cikgu mas berkata...

salam imran

hehehe ada2 je dia macam 2 saya boleh buatkan,penyanyi,pelakun,cari jodoh dll.tapi bab jaga anak kureeeng sabar pulak...

imran ni kalau komen mesti saya tersenyum...

cikgu mas berkata...

salam datin

betul tu,tq atas nasihat,sememangnya akak hebat atas pengalaman,pukul anak bila dah tak marahkan,kalau marah lain jadi yer,anak jadi keras,betul tu...

cikgu mas berkata...

salam en mie

tukar imej tu,mana futsal player no 14??? pape pun u re still my fren..menarik tu reverse pyscology,insyaallah saya cuba..

cikgu mas berkata...

salam rezeki

giant tu mmg giant,teringin nk jadi Hulk,yg hijau tu,bila marah baju dia koyak,fuuh baru thrill tu.

mak ayah kita garang lah kita jadi org kan???,,

cikgu mas berkata...

salam kamato


ye larr baru saya sedar,bila depa diam n tak berperang saya pulak yg susah hati,depa demam n sakit ..satu pandangan yg halus dari kamato..

cikgu mas berkata...

salam dr..

betul sangat tu,tak suka kena komplen dgn anak,tapi kalau kn komplen dgn suami i cepat buat muka,aduhaiii

cikgu mas berkata...

salam k.as

saya tertunggu pandangan brnas dari akak as yg saya sayangi...

Azemi Ali berkata...

Salam cikgu Mas,

Pemain futsal no 14 tu dah bersara. Umur dia sama dengan Beckham. Beckham masih aktif bermain bola. Dia terpaksa bersara akibat kecederaan serius.

Sekarang ni khabarnya pemain itu join liga surau dam masjid pulak. Sebab tu jersinya berbeza.

Selamat berbuka puasa.

KSPulau berkata...

Salam Cikgu Mas... Cikgu KS tumpang berteduh...hehehhe... sabar...... dugaaaaaaaaaaaaaaaannn...

manzlie berkata...

salam cikgu mas..

mnitis airmata sya membaca entry nih kerana cikgu memukul Dina......


jgn ciikgu..demi sya jgn di pukul Dina...sya dah faham akan ke sengsaraan diri nyer..please yah..

waslam

cikgu mas berkata...

salam syahmi

hah betul tu episod yg kita kena lalui hari2,,bersabar jer lah,

cikgu mas berkata...

salam en mie

Alhamdulillah,apapun liga CM doakan en mie diberkati,,insyaallah,kaki dah ok kan?ye lah sebaya Beckham dah,,

cikgu mas berkata...

salam cikgu KS..

silakan jangan pernah malu dtg berteduh,bermalam oun saya izinkan

yup dugaaaaaannnn,bersabaaarrr..

cikgu mas berkata...

salam cik lie

alahai ciklie,maafkanlah saya,saya ni macam ni lah selalu sangat tangan lebih cepat dari otak,dah pukul baru menyesal,padahal kecik halus lagi budak tu...doakanlah saya jadi ibu yg sabar..

Kak As. berkata...

salam CM,

kak as kalau tengah marah memang silent.

ni dah sejuk sikit barulah boleh komen. jangan dok buat depa tu kesian.

gaduh2 sayang nama nya tuu.
sabaqlah na. mak kita dulu pun cam tu gak. penat jaga kita.

cikgu mas berkata...

Salam k.as

aduhai ciklie pun marah saya kak..aduhh memang kena byk belajar saya ni,kn byk tunjuk ajar dari org yg berpengalaman.kata cik lie guna akal dulu dari tangan.

insyallah i will try improve ..

My Life berkata...

pangil cik azie jer cikgu mas.. hehehehehe.. (-_-)

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today