yg sudi bersama cm....

Khamis, Disember 17

Seminggu yang Padat....


Sekejap sungguh masa berlalu,
dah hampir setahun rupanya meninggalkan kesibukan KL,rasa tenang tinggal dipinggir bandaraya,
jarang benar bertemu jem@ sesak seperti 7 tahun dulu.
Tapi minggu lepas lantaran kerja tahunan memaksa aku mengadap kesesakan ini kembali,...


Dah memang semua orang nak pi kerja inilah jawapannya.....
Sambil melayan jemu aku snap gambar melalui handphone,
hehehe terhibur jugak rasa hati yg memandu sendirian..





Aduhaiiii....Ni suasana nak balik dr meeting....
menghala ke  Jln Tun Razak lagi sekali mengadap jemm....


Hari pertama Isnin..
aku tak dapat nk bajet masa,keluar rumah pukul 6.50 pagi sampai ke Jln Tun Razak pukul 7.30 pagi,,,,Alamak meeting mula 8.30 pagi camner ni??
 depa kena tunggu aku ni..??? alahaii kesian kat depa,
dah dekat dah ni..dah jemm,takkan aku nk lompat ala aksi stuntt..

Aduuuuuh,dah sampai pun,tapi jemmm jugak lagi ...inilah KL!!!
Alhamdulillah aku sampai tepat pukul 8.45 pagi,
aku ingat aku dah lambat 15 minit,tapi my boss kata meeting mula pukul 9.00 pagi,
sbb ada 3 lg kawan tak sampai....tak lah dia orang tunggu aku
...sambil senyum my boss kata `biasalah mas,orang dok jauh Ulu Sepang"
...yo larr lah boss,i tahu u sindir i ni...


Selasa dan Rabu boss belum sampai lagi aku dah sampai,terasa begitu bangga,aku keluar pukul 6.30 pg,jalan sungguh clear,aku sampai kat Jln Tun Razak pukul 7.00 pagi,
fuuuh laju you,
hmm bila tiada kereta selalu cheq lupa diri,moga cheq cepat sedar,jgnlahlah amalkan bawak kereta laju,
ingat org tersayang (pesanan untuk diri),aku sampai kat tempat meeting pukul 7.30 pagi,aduuuh lamanya nk tunggu,semua kawan belum sampai,bosannya menunggu,beginilah rasanya menunggu orang yer,aku selalu buat orang menunggu aku,hehehe sapa-sapa yg pernah menunggu cheq tu,
ampuuun pak,ampuun buk,
cheq tak sengaja....


Sebelum balik meeting dapat satu call dr my bother kat seri kembangan
"kak !!! nak datang umah awak bawak mak mertua kite,kul 8 kiter sampai...
Ye larr ,orang nak datang,maknanya keberkatan dan rezeki pada rumah kita...
terima walaupun letih macammana pun,
zaman Rasuluallah ,mereka sanggup berlapar untuk beri tetamu makan,
balik rumah dah pasti mengadap jem lagi sampai rumah pukul 5.45 petang,ambik anak di nuursery ,solat asar,mandi dan terus ke dapur,
cooking alone,aku mana ada bibik you!!!
hehehe,bila lah big boss nk supply bibik untukku ni,???setakat ni boleh survive lagi,

Aku hanya mampu siapkan kari ayam,kacang buncis goreng,sardin goreng bercili,ikan kerisi goreng,telur masin dan hirisan timun,harap tetamuku berselera,Alhamdulillah nampaknya berselera,agaknya lapar kot???,adik ku dan isteri menambah nasi,maknanya ok lah tu...




Meeting 3 hari tamat pada hari Rabu,
Khamis terpaksa tinggalkan anak-anak lagi bila dapat berita kematian ibu saudara di Kelang,vrooom ke Kelang pulak,sesuatu yang tak dijangka berlaku apakan daya?Ada jugak menerima sesuatu pada hari Khamis ni,mekasih yer,sangat saya hargai...Alhamdulillah.


Malam tengok muka anak-anak masa depa tidur kesian pulak
,dah hampir 3 minggu bercuti tak ke mana pun lagi,
Hari Jumaat cuti Keputeraan Sultan Selangor,kebetulan kakak iparku di Shah Alam merancang bawak anak-anak sedara ke Wet world Shah Alam,tumpang sekali yerr buk!!!!




Tengah aku tumpang -tumpang beremdam dgn anak-anak,
ada satu suara berbunyi " Cikgu Mas!!!!!!alamak dah namanya cikgu anak murid merata.,
tgh beremdam pun ada yg kenal..amboi 3 anak dara ni,bekas pelajarku di setapak dulu..
soalan pertama yang kuar dr mulutku "Amboii mana pi tudung kepala hangpa".???
dua anak dara ni cuma tersenggih,
anak sedaraku yang lelaki sempat pulak ambik gambar depa ni...


Budak kecik ni sebenarnya bukan tahan sejuk sangat,
tapi kali ni demi untuk keseronokan nampaknya bertahan....




hmmm pilihlah muka-muka tgh lapar selepas setengah hari beremdam,
semua tu anak sedaraku.yg bulat tu Arsyad 8 thn,hakim 10 thn, Suyqqie 11 tahun dan Aiman 12 tahun....cm ni paberet aunty diaorg ,sportinggg you!!!


Hari Jumaat ni jugak,makku yang pergi melawat ibu saudara diKelang bercadang tidur di rumahku,
abah balik Melaka dulu,ada hal katanya...orite makk!!! best yer mak ada



Hari Sabtu,ada special request from my lovely mother
katanya "suria,mak tak pernah pi Nilai 3,nak tengok jugak apa ada kat sana???
,aduuuh terharu aku mendengarnya...ye larrr mak,jom kita pi,sebenarnya aku pun belum pernah memandu sendirian ke sana,
demi makku yang kecik-kecik dulu selalu bawak aku pi Jalan kat Banda Hilir,walaupun naik bas.
 camner pun aku mesti usahakan,Aku tak beritahu pun pada mak aku tak tahu jalan,berpandukan signboard,dan sedikit pertanyaan pada suamiku,
aku sampai dengan jayanya di Nilai 3,
wahhhh kali ni,aku tak sesat biasanya 10 tempat yang aku tak tahu nak pergi,9 darinya aku mesti sesat dulu berkat nak bawak mak agaknya..




Wahh dah lama nk pergi KK Home Deco ni,
menjamu mata,mak suka kat sini,aku lagi suka,tapi kecut perutku bila marwan dan dina usik sini,usik sana,pocahhh nanti den jugak yg kena bayar,
lepas sedekah rm 120 di sini,tarik tangan anak jom pi tempat lain sebelum mama lupa diri...



Hari Ahad????? ada lagi appointment ni
,hmm hari Ahad yg lepas pulak cm kena pi cari kayu..
nak cari kayu,nak cari kayu,nak cari kayu,hikhikhik......



Semingggu yg sungguh sibuk!!!!!!!
melayan kerja,melayan tetamu,keluarga,
anak saudara,saudara mara,mak termasuk jugak kawan baik,
apapun aku sangat hepi,
bukankah membahagiakan orang itu satu ibadah!!!!!
Alhamdulillah..

38 ulasan:

ummi humaira berkata...

salam maal hijrah CM...
nasib baik akak tak jadi kesana , kalu tak bertambah lg dua menu kena cari bahan untuk dimasak ... s...wa & a..m p...s ,
apa2 pun akak tabik pada cikgu yg tak smpt kering kaki tangan demi melayani tetamu yg berkunjung dan demi tugasan gak ..

My Life berkata...

salam

selamat menyambut tahun baru kak.. semoga kita semua dalam redha ilahi..

azie pun baru melepasi seminggu yang padat.. hehhehehe

PINATBATE berkata...

salam..
wah! sibuk sungguh cikgumas ni yer..aktif sekali..Alhamdulillah! meriah hidup..
selamat meneruskan cuti cikgumas..dah semuga kita bertambah amal kebaikan di tahun baru..;)

hajah zainab bt abdullah berkata...

salam mas,

woooow!! seminggu yang penuh bererti..melayan tetamu, mak dll...membawa barakah ke dalam rumah..

manzlie berkata...

salam cikgu mas....

salam Maal Hijrah..wahh sibuknyer cikgu mas yer...melayan semua orang nampak gaya nyer..taniah

waslam

Atikah berkata...

Salam maal hijrah kak...

Aik.. akak pun buat aksi membahayakan tu ker? sebelah tgn pegang stereng, sebelah tangan dok ambil gmbr... ingatkan shima jer buat aksi cam tu.... jgn selalu diamalkan.... hehehe

shami2 berkata...

Salam CM

Selamat menyambut maal Hijrah....semoga kehidupan kita berubah dari yang baik kepada yang lebih baik...

Wah best tu bawak mak..jalan2..sedekah kat situ tak per CM..berbaloi2....hehehe...
yang penting hajat mak kita tunaikan...susah payah dia kandung, lahirkan dan besarkan kita kalau dikira tak terbayar kita..pada dia...huhuhu...

Psssst CM carik kayu aper tu...habaq mai sini...buat bakar ayam hutan ker..ngeh..ngeh..ngeh

umiazuddin berkata...

Salam Maal Hijrah CM...

Super Mas strikes again! Bravo!
Banyaknya peranan yang perlu CM mainkan...kena cari klon Super Mas lah camnih!...hehe :)

Keep it up, cikgu. Bak kata guru kepada Sifu PTS : "Orang sibuk saja yang ada masa".

VpeaceV

SiNoMoSa berkata...

Salam CM,

Huhu jalan kat KL mana ada yg tak sesak kan kak huhu..

Cian tgk muka2 anak2 buah yang dok lapor tue tunggu mak buah dia yang sporting nie hehe..

Salute laa pada CM yang dlm penat2 pun terus bersilat kat dapur utk mjamu adik makan di rumah..

Salam Tahun Baru Kak..Smg hidupmu sekeluarga akan lebih bahagia dan ceria dan dibawah rahmat & kasih sayang Allah sebagaimana kasih sayang yang akk curahkan kepada insan sekeliling..

salina berkata...

salam jiranku cekgu mas..hahaha kata jer jiran..tapi singgah umah tak pernah kan. asik nmpk keta MAS tu jer terparkir..amboi sibuknyer dia...camtu lah wanita berkerjaya kan...

mama ju, berkata...

Salam CM.Cuti sekolah ni memang ra mai yg dtg berkunjung..kalau kita ingat tamu tu membawa berkat kita rasa sgt bersyukur dan hilang penat.Seri Kembangan tang mana CM?Dtglah ke rumah...

~red~ berkata...

salam.
wah2.. hepinye dia :)

besh kn gi wet world.
utk bdak2 besh la.
tp itk kami ni perlukn tmn tema air yg lbh ekstrem.
hehe...

kim slm kat mak k.mas ye :))

rezeki berkata...

salam cm,

cm seminggu yg padat, saya berminggu-minggu yang "pack" he he he

apa2 pun enjoy your holiday dan enjoy tanda kertas

Imran Paris berkata...

CM...bznya CM sambut tahun baru, alhamdulillah penuh pengisian dan bermakna.

Saya pun dulu dah lama duduk Putrajaya, kekok terasa sesekali memandu di KL...kalau boleh sya tak akan memandu kat city centre, sanggup naik teksi atau LRT...lebih jimat dan prihatin pd pencemaran alam katakan...hehehe

CM...saya terkedu baca coretan CM, pasal berlapar demi tetamu tu...iye ke...saya tak tau pun, yg saya tau kita mesti hormati tetamu dan pahala bagai menerima kunjungan malaikat....Islam begitu INDAH...subhanallah.

BESTnya gi mandi manda....nak join bole....hehehe

Nilai 3....hehehe, caya tak 3 tahun ddk Putrajaya dr 2003-2006, tak pernah sekali jejak Nilai 3. Org kata mcm2 brg murah kat sana...tp saya ni jenis malas nak drive sana sini...hujung minggu lepak rumah atau gi rumah org tua...itu je jadual saya. Tp td bila tgk kedai KK Deco tu...my wife dah jerit..."cantiknya...tulah Im tak pernah ajak Mai pegi...nanti balik, Mai mesti nak gi" Iyelah, saya layan kan ajelah org tgk berpantang ni....kekekeke. CM, kedai tu cantik2 gak ye brgnya, mahal tak....dr mana dia amik brg2 tu. CM berkat tau penuhi hasrat org, esp hasrat Ibu CM yg nak ke Nilai 3...moga CM terus diberkati.

en_me berkata...

gambar atas tewww betul2 depan ofis me, naper tak ping2 me uoolsss.. ahaha

Noor berkata...

salam CM..

pergh.. bz bangat arrr

aiseyyy.. ari ahad je carik kayu.. nak carik kayu.. nak carik kayu.. ngeh ngeh ngeh

Asnija berkata...

Salam Mas,
Ahad tu nak pi cari kayu ke Restoran Kayu...nak banyak kayu, kat estet noor banyak kan...

Wah..busy nyer Mas, terserlah bakat mak datin Mas...tahun depan kena pakai diari besar Mas, maklum je, Presiden PDKM pun banyak gak tugasannya...jangan sampai lupa plan nak buat rombongan cik kiah ke Nilai 3 dan Bandung...waduh...shopping gitu Mas...akak pun suka shopping, lebih-lebih lagi kalau orang yang bayarkan...lagi akak suker...

ps: apa azam tahun baru ni Mas? Azam kita yang satu tu memang dah serupa kan..kan...

Ayah Zain berkata...

Salam CM,

fuhyoo, dah seminggu n3 CM ni yer, tak perasan la pulak. Bukan apa az tak dapek ngadap PC sebab program KurTi. Ni baru tengok kawan-kawan maya semula. Ingatkan baru release tp dah seminggu. ngeh ngeh negh.

psst: macam mana boleh ke tukau kokasi ghatering tu ke Bangi? hehe susah mahu jawab yor sebab segala rancangan sudah di atur, kad jemputan udah dicetak kan.

cikgu mas berkata...

Salam maal hijrah kak umi

saya tunggu kak umi dan keluarga sampai ke rumah saya tau!! ada rezeki kita pasti bertemu,insyallah..

cikgu mas berkata...

salam

dear sis azie

selamat tahun baru,seminggu yg padat dan moga penuh dgn kegembiraan insyallah..

cikgu mas berkata...

salam kak pinat

iyer memang aktif,jenis org tak boleh dok diam,cuti lebih sibuk dr bekerja,itulah saya!!

cikgu mas berkata...

Salam mama zainab

betul tu kak seminggu yg penuh erti...

cikgu mas berkata...

salam ciklie

ye larr syukur saya dapat melayani semua orang,setakat yg saya terdaya,,selamat pulang ke tanahair yer sahabatku..

cikgu mas berkata...

salam tika

alah dik tak bahayalah,jemmm dik kereta tak bergerak kak mas snap lah gambar..

cikgu mas berkata...

salam kak shami

memenuhi hasrat mak rasa puas..

pssst cari kayu tu pun agenda penting,hehehehe..

cikgu mas berkata...

salam kak umiazudin

betullah and so sweet that word

"orang sibuk jer ada masa"..

alahai kadang2 pancit jugak saya ni kak umi..

cikgu mas berkata...

salam shima

KL tak jem bila hari raya,boleh tidor atas jalan.hehehe

mekasih atas doamu ..salam tahun baru jugak untuk shima..

cikgu mas berkata...

salam salina

alahaii jiranku ni,kat mana yer rumah dia,sibuk sangat taman mainan depan tu pun belum sempat pergi.anak-anak sihat yerr??

cikgu mas berkata...

salam mamaju

saya seronok tetamu datang hilang rasa penat,betul kata mama ju,adik saya dipinggiran putra..

cikgu mas berkata...

salam mamaju

saya seronok tetamu datang hilang rasa penat,betul kata mama ju,adik saya dipinggiran putra..

cikgu mas berkata...

salam red

taman air yg lebih ekstrem,pi laut dik...muaaaahh untuk red yg comel..

cikgu mas berkata...

salam rezeki

saudaraku rezeki ni sibuk `berisi` bestt tu,hehehe..

moga bertambah rezeki tahun demi tahun..

cikgu mas berkata...

salam imran..

biasalah tu bila kita dok dekat kita tak nak pi,nanti boleh bawak puan maisarah berjalan sakan bila balik yer..lagipun tinggal di area putrajaya,tempat nk melepak kurang,kena pandai-pandai cari port..

moga imran sekeluarga sentiasa diberkati Allah..insyaallah..

cikgu mas berkata...

salam en me

laa ye ker opis dia,wahhh pi kerja tak jem ker?

cikgu mas berkata...

salam en me

laa ye ker opis dia,wahhh pi kerja tak jem ker?

cikgu mas berkata...

salam kak noor


nak cari kayu penting jugak looor hikhikhik..mulut kasi zip arr...

cikgu mas berkata...

salam kak nija

cari kayu kayu dalam estet bahaya maaaa,cari tempat terbuka aikit yer..


azam yg ku buat sejak berpuluh-puluh tahun dulu,uwaaaaaa,bilakah mahu berjaya kak..???

cikgu mas berkata...

salam az


TAK TUKAR KOT,LOKASI TU,LOKASI TU CL PILIH SENDIRI...MANAPUN VISINYA NAK BERTEMU MUKA DGN cl...

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today