yg sudi bersama cm....

Rabu, April 29

Perjalanan mendaki puncak ladang teh,boleh muntah hijau,tapi kite dah tak muntahlah kalau masa kecik dulu mesti kena bawak plastik merah,buat tadah muntah sebab tu orang tak suka bawak berjalan...
Ni rumah pekerja Ladang Teh...Rumah mereka pun warna hijau....

Cantikkan sungguh hijau..patutlah warna kesukaan Rasuluallah hijau,kite rasa tenang


Pekerja Ladang Teh sedang petik daun teh,dulu guna tangan skrg guna gunting....



Ni di Puncak Bukit...ada macam teh kat dalam ni,Kilang proses teh pun ada kt kompleks ni.. sebagai cikgu sejarah kite ceritakan sikit info sejarah,Teh merupakan antara barangan mewah yang dibawa oleh pedagang ke Semenanjung Tanah Melayu,Pedagang Cina dan India adalah pedagang teh yang terkenal.Teh hanya menjadi minuman golongan Bangsawan pada masa itu.

Sewaktu perkembangan tanaman komersial sekitar awal abad ke 20,British dapati teh adalah tanaman yang tidak terjejas dengan kejatuhan harga,teh tetap mempunyai permintaan yang tinggi.Maka Sir Gerald Templer Gabenor Tanah Melayu pada waktu itu menggalakkan pelabur datang ke Tanah Melayu untuk membuka ladang teh.,antaranya Sir Cameron pemilik ladang boh ni la.nama cameron Hingland di ambil sempena nama Uncle ni la.Imigran India pun di bawa beramai-ramai ,so yang ada sekarang ni sebagai pekerja tu cucu cicit diaorang la..ok fahaaam..cikgu dah habis terang..
Kite suka lah g ladang teh ni,pas tu dok kat cafe atas puncak tu,pas tu kite order teh yang mahal2 pas tu pilih tempat yang menghadap gunung,nampak hijau je.dan kite rasa macam nampak Shahrukh Khan lambai-lambai ajak kite menari kat keliling pokok..kite gosok-gosok mata banyak2 kali..hiss tapi betul lah Dato` Shahrukh Khan..he.he




4 ulasan:

manzlie berkata...

salam cikgu Mas..
Cameron highland sekali je sya pergi , masa tu darjah 6, muntah muntah teruk dlam bas..so dah janji dgn diri ni takakan pergi lagi situ....heheheheh cuma suka kat lata air terjun dlam perjalanan ke CH tu mandi best...

wsalam

cikgu mas berkata...

Salam..he.he cik lie ni cepat seriklah sebeno nya orang baik2 ni memang cepat serik,hati lembut.Tapikan cik lie kalau campur tolak dah kat 30thn cik lie sampai CH tu,zmn rombongan sekolah tu.saya pun masih bayi dalam buai lagi masa tu.mesti masa tu CH msih fresh tak jejas lagi dek pembangunan,sejuk nyaman lagi.nanti balik mesia cik lie g lah ye,honeymoon ke!!! tapi sy pesan tahan muntah tau!!Ada saya ambik gambar gambar Lata tepi jalan tu,kalu bole upload sy tunjukkan cik lie,untuk mengimbau zmn kanak-kanak cik lie.tq

manzlie berkata...

salam..

bukan apa ..say ni tak tahan kalau jalan asyik duk pusing2...almaklum lah dah tua and berpenyakit lak (BP) lagi sensitif kan...hehehhe kalau sakit nanti sapa laka anak jaga saya..tul tak

walsam

cikgu mas berkata...

salam ....cik lie
cik lie jgn rasa tua n jadikan BP tu ..Be Postive ,Cik lie terus hepi n Allah akan lindungi cik Lie Amiiin..

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today