yg sudi bersama cm....

Jumaat, Disember 25

rindu....


(baling duit shiling nk keluar dengan kereta siapa???siapa yg kena???)

Mereka adalah kawan-kawan saya di KL dulu,
saya amattttt merindui mereka,8 tahun saya bersama mereka,
Di KL suasana lain,kawan-kawan di sana lebih happy go lucky ,traffic jemm,hambatan masa menyebabkan kami lebih menghala stress kami kepada aktiviti `bersuka ria`.atau kami gelar "aktiviti oh lala"...
..kami suka `pi jalan-jalan cari makan`,shopping,kopitiam,tengok wayang,,dan apa-apa saja yg boleh melerai stress setelah penat bekerja...kami takkan berbincang pasal kerja selepas waktu kerja
..kami sering `reward` diri kami dengan aktiviti yg kami suka
...hmm sekarang saya dah tiada mesti dah  tak besttt kan??? hehehe..(perasan)

di sekolah baru ,
suasana dah lain,kawan-kawan disini,juga baik dan mesra,
cuma mereka lebih serius,asyik pikir pasal kerja.
Persekitaran mungkin mempengaruhi,
di kawasan Putrajaya ni persekitaran pentadbiran mungkin penyebab mereka sangat serius sewaktu bekerja,
Kenyataan ini bukan bermakna saya tak suka berkerja,tapi saya bukan jenis terlalu serius dengan kerja,
saya akan cuba melaksanakan amanah sebaik mungkin tapi saya tidak rela seluruh kehidupan  di serahkan pada kerja,hidup yg sementara perlu dinikmati
hampir setahun saya cuba menyesuaikan diri,akhirnya saya rasa sunyi dan merindui kawan-kawan lama
,minat saya mula terarah pada blog dan bermesra dengan teman-teman di alam maya
,kini disini lah saya meleraikan stress,setelah penat bekerja
...Adakala rindu ni amat mendera jiwa!!!!
i miss you all so much




Teman-teman saya yg manissssss....muaaah untuk semua...



Khamis, Disember 17

Seminggu yang Padat....


Sekejap sungguh masa berlalu,
dah hampir setahun rupanya meninggalkan kesibukan KL,rasa tenang tinggal dipinggir bandaraya,
jarang benar bertemu jem@ sesak seperti 7 tahun dulu.
Tapi minggu lepas lantaran kerja tahunan memaksa aku mengadap kesesakan ini kembali,...


Dah memang semua orang nak pi kerja inilah jawapannya.....
Sambil melayan jemu aku snap gambar melalui handphone,
hehehe terhibur jugak rasa hati yg memandu sendirian..





Aduhaiiii....Ni suasana nak balik dr meeting....
menghala ke  Jln Tun Razak lagi sekali mengadap jemm....


Hari pertama Isnin..
aku tak dapat nk bajet masa,keluar rumah pukul 6.50 pagi sampai ke Jln Tun Razak pukul 7.30 pagi,,,,Alamak meeting mula 8.30 pagi camner ni??
 depa kena tunggu aku ni..??? alahaii kesian kat depa,
dah dekat dah ni..dah jemm,takkan aku nk lompat ala aksi stuntt..

Aduuuuuh,dah sampai pun,tapi jemmm jugak lagi ...inilah KL!!!
Alhamdulillah aku sampai tepat pukul 8.45 pagi,
aku ingat aku dah lambat 15 minit,tapi my boss kata meeting mula pukul 9.00 pagi,
sbb ada 3 lg kawan tak sampai....tak lah dia orang tunggu aku
...sambil senyum my boss kata `biasalah mas,orang dok jauh Ulu Sepang"
...yo larr lah boss,i tahu u sindir i ni...


Selasa dan Rabu boss belum sampai lagi aku dah sampai,terasa begitu bangga,aku keluar pukul 6.30 pg,jalan sungguh clear,aku sampai kat Jln Tun Razak pukul 7.00 pagi,
fuuuh laju you,
hmm bila tiada kereta selalu cheq lupa diri,moga cheq cepat sedar,jgnlahlah amalkan bawak kereta laju,
ingat org tersayang (pesanan untuk diri),aku sampai kat tempat meeting pukul 7.30 pagi,aduuuh lamanya nk tunggu,semua kawan belum sampai,bosannya menunggu,beginilah rasanya menunggu orang yer,aku selalu buat orang menunggu aku,hehehe sapa-sapa yg pernah menunggu cheq tu,
ampuuun pak,ampuun buk,
cheq tak sengaja....


Sebelum balik meeting dapat satu call dr my bother kat seri kembangan
"kak !!! nak datang umah awak bawak mak mertua kite,kul 8 kiter sampai...
Ye larr ,orang nak datang,maknanya keberkatan dan rezeki pada rumah kita...
terima walaupun letih macammana pun,
zaman Rasuluallah ,mereka sanggup berlapar untuk beri tetamu makan,
balik rumah dah pasti mengadap jem lagi sampai rumah pukul 5.45 petang,ambik anak di nuursery ,solat asar,mandi dan terus ke dapur,
cooking alone,aku mana ada bibik you!!!
hehehe,bila lah big boss nk supply bibik untukku ni,???setakat ni boleh survive lagi,

Aku hanya mampu siapkan kari ayam,kacang buncis goreng,sardin goreng bercili,ikan kerisi goreng,telur masin dan hirisan timun,harap tetamuku berselera,Alhamdulillah nampaknya berselera,agaknya lapar kot???,adik ku dan isteri menambah nasi,maknanya ok lah tu...




Meeting 3 hari tamat pada hari Rabu,
Khamis terpaksa tinggalkan anak-anak lagi bila dapat berita kematian ibu saudara di Kelang,vrooom ke Kelang pulak,sesuatu yang tak dijangka berlaku apakan daya?Ada jugak menerima sesuatu pada hari Khamis ni,mekasih yer,sangat saya hargai...Alhamdulillah.


Malam tengok muka anak-anak masa depa tidur kesian pulak
,dah hampir 3 minggu bercuti tak ke mana pun lagi,
Hari Jumaat cuti Keputeraan Sultan Selangor,kebetulan kakak iparku di Shah Alam merancang bawak anak-anak sedara ke Wet world Shah Alam,tumpang sekali yerr buk!!!!




Tengah aku tumpang -tumpang beremdam dgn anak-anak,
ada satu suara berbunyi " Cikgu Mas!!!!!!alamak dah namanya cikgu anak murid merata.,
tgh beremdam pun ada yg kenal..amboi 3 anak dara ni,bekas pelajarku di setapak dulu..
soalan pertama yang kuar dr mulutku "Amboii mana pi tudung kepala hangpa".???
dua anak dara ni cuma tersenggih,
anak sedaraku yang lelaki sempat pulak ambik gambar depa ni...


Budak kecik ni sebenarnya bukan tahan sejuk sangat,
tapi kali ni demi untuk keseronokan nampaknya bertahan....




hmmm pilihlah muka-muka tgh lapar selepas setengah hari beremdam,
semua tu anak sedaraku.yg bulat tu Arsyad 8 thn,hakim 10 thn, Suyqqie 11 tahun dan Aiman 12 tahun....cm ni paberet aunty diaorg ,sportinggg you!!!


Hari Jumaat ni jugak,makku yang pergi melawat ibu saudara diKelang bercadang tidur di rumahku,
abah balik Melaka dulu,ada hal katanya...orite makk!!! best yer mak ada



Hari Sabtu,ada special request from my lovely mother
katanya "suria,mak tak pernah pi Nilai 3,nak tengok jugak apa ada kat sana???
,aduuuh terharu aku mendengarnya...ye larrr mak,jom kita pi,sebenarnya aku pun belum pernah memandu sendirian ke sana,
demi makku yang kecik-kecik dulu selalu bawak aku pi Jalan kat Banda Hilir,walaupun naik bas.
 camner pun aku mesti usahakan,Aku tak beritahu pun pada mak aku tak tahu jalan,berpandukan signboard,dan sedikit pertanyaan pada suamiku,
aku sampai dengan jayanya di Nilai 3,
wahhhh kali ni,aku tak sesat biasanya 10 tempat yang aku tak tahu nak pergi,9 darinya aku mesti sesat dulu berkat nak bawak mak agaknya..




Wahh dah lama nk pergi KK Home Deco ni,
menjamu mata,mak suka kat sini,aku lagi suka,tapi kecut perutku bila marwan dan dina usik sini,usik sana,pocahhh nanti den jugak yg kena bayar,
lepas sedekah rm 120 di sini,tarik tangan anak jom pi tempat lain sebelum mama lupa diri...



Hari Ahad????? ada lagi appointment ni
,hmm hari Ahad yg lepas pulak cm kena pi cari kayu..
nak cari kayu,nak cari kayu,nak cari kayu,hikhikhik......



Semingggu yg sungguh sibuk!!!!!!!
melayan kerja,melayan tetamu,keluarga,
anak saudara,saudara mara,mak termasuk jugak kawan baik,
apapun aku sangat hepi,
bukankah membahagiakan orang itu satu ibadah!!!!!
Alhamdulillah..

Isnin, Disember 14

Semoga berjaya temanku..


She is my best freind...
aku sangat suka berkawan,kemana saja aku pergi perkara pertama aku lakukan mencari kawan.
Gambar atas adalah kawan baikku masa belajar diKL,
kami `tersangat rapat`,kami boleh tidur bersama,berkongsi segalanya...
.dari kami tahun satu hinggalah sekarang.
Namanya Siti Nor Baya,gadis manis dari Pasir Putih Kelantan,Sekarang dah mak orang dah,
sungguh murah rezekinya anak bersusun dan 4 orang dah padahal anak sulungnya sebaya anakku....
gambar ni ku ambil saat menghantarnya di KLIA  
untuk menyambung pelajaran peringkat PHD di Wales UK bersama suami dan anak-anaknya...


Saya panggil dia `ateh`,ateh seorang Pensyarah di Universiti Sains Islam Malaysia Nilai.Lepas belajar ateh memujuk ku menyambung peringkat master temankan dia,
tapi aku katakan padanya "ateh buat dulu,aku nak kawin,
hehehe..sampai sekarang master ke mana,tinggal impian.Ateh menyambung belajar sengan susah payah,
masa dia menyambung peringkat master di UM,dia bertemu jodoh dengan jejaka dari Perlis yang baru pulang dr Universiti  di Saudi yang menyambung Master nya di UM,
Suaminya yang juga kawanku adalah Pensyarah di UKM...hehehe aku lah penemannya masa dating...Jodoh mereka kuat,mereka bernikah selepas tak sampai setahun mereka berkenalan.
Alhamdulillah,rumahtangga bahagia dikurniakan 4 orang anak...






Ni anak sulung ateh yang baru berumur 7 tahun dan anak ketiganya yang baru berusia setahun,

Ni babynya yang baru berusia 50 hari....


Yang ni,boy yer,anak kedua yang baru berusia 4 tahun...


hmmm.yang ni dua permata hatiku.7 tahun dan 6 tahun.. bila agaknya nak bertambah???..




Sekarang ateh dah tinggalkan aku selama 3 tahun,
actually aku agak sedih,susah dah kami nak berbual berjam-jam by phone dengan dia,
ym and facebook agak sukar kerana komitment yer pada anak-anak yang masih kecil..
Apapun aku doakan yang terbaik untuknya...
semoga masa depan lebih gemilang dari hari ni...
doakan aku ateeh,aku pasti merinduimu....

Sabtu, Disember 5

Wah..dah graduate tu!!!(Layan gambar jer)


Cahaya mataku,buah hatiku dah graduate tu!!!!
alahai baru 6 tahun sudah pun mengemgam segulung ijazah....
gambar close up tu.....tengok dia,....
mata yang bulat cantik terbentuk tu...mata omaknyer,
hidung yang bulat dan sedikit kombang tu,hidung abahnya(jangan marah yer bang)
....muncung sedepa tu...tu dia punya sendiri....hehehehe



Sama tak jelingan budak pompuan yang kecik tu dengan makcik yang suka sangat perasan kat sebelah tu..?.
makcik rasalah kan!!!!!!
 cute miut mak dia lagi dari anaknya....betulkan???????wakaka..
sungguh `gedik`senyuman makcik tu,sebab photographernya pakcik hehehe...





wahhhh ada mangkuk cup yer...kat universiti makcik dulu tak de pun dapat itu macammm.....




.
Sebelum konvo,ada konsert u,my girl beraksi sebagai cheff labu....
dalam lagu "Yang Mana Satu Idaman Kalbu"......


Irdina bersama heroinnya Hanani,
artis pegang mikrofon,heroin berbaju merah tu sedang memegang apa????
cuba tengok!!!!


ANAK-ANAK ADALAH CERMIN DIRI KITA....
MOGA DIRIMU MENJADI ANAK YANG SOLEHAH...WANITA YANG HEBAT...
SELAMAT DAN BAHAGIA DUNIA DAN AKHIRAT
I LOVE YOU SO MUCH...MUAAAAAHH...

And baby
Everytime you touch me

I become a hero
I'll make you safe
No matter where you are


And bring you
Everything you ask for
Nothing is above me
I'm shining like a candle in the dark
When you tell me that you love me



I wanna make you see
Just what I was
Show you the loneliness
And what it does


You walked into my life
To stop my tears
Everything's easy now
I have you here

Rabu, Disember 2

Doakan dia...



Alia kini dah pun kehilangan ayah yang sangat rapat dengannya,Alia dah pun bergelar anak yatim,Alia cuma ada ibu yang perlu kuat demi Alia,kakak dan Abang.....
Doaku ,Alia membesar menjadi anak yang solehah kebanggan ibu dan arwah ayahnya...





Aku terpana seketika....terbayang wajah ina yang lembut.tu...wajah suaminya yang begitu kebapaan...
saat ini dia pasti berada dalam keadaan sedih..


Aku cuba menitip kata semangat,itu saja yang aku mampu...



Minggu ini aku dikejut dengan dua peristiwa kehilangan,2 hari lepas anak kepada sepupuku yang berusia 20 tahun telah kembali ke rahmatuallah kerana kemalangan jalanraya,tak dapat ku bayang kesedihannya yang memeluk erat baju anaknya..tak mahu dibasuh katanya,ingin dihidu bau badan anaknya sebagai ubat rindu pada anak yang ditatang penuh yang hilang sekelip mata...sesesungguhnya kita hamba berada dalam ketentuannya....


Pagi tadi sekali lagi aku dikejutkan dengan satu lagi berita kematian dari sahabatku yang berpangkat adik iaitu Azlina.....Azlina ku kenali di hospital Besar Melaka,kami berkenalan ketika sama-sama menjaga anak kami yang sakit diwad kanak-kanak HBM.Ina menjaga Alia yang diserang demam panas,dan aku menjaga my girl yang diserang asma.Azlina seorang surirumah dan juga ibu muda yang baru berusia 29 tahun,namun kerana berkahwin diusia 18thn ina sudah memiliki 3 orang anak,yang lebih besar dari anakku,Anaknya yang sulung sudah berusia 9tahun,anak gadisnya itu adalah anak hasil perkahwinan pertamanya,suami pertamanya meninggal dunia ketika dia berusia 23tahun...kini sekali lagi dia kehilangan,kehilangan yang amat hebat untuk dia tanggung....pemuda baik hati yang menyuntingnya sebagai isteri,lewat dia bergelar ibu tunggal juga telah kembali ke rahmatuallah,meninggalkanya dengan 3 orang anak yang masih kecil...


Aku terkenang pada Azlina,ina adalah seorang wanita yang sangat bergantung pada suaminya,kerana dia tidak bekerja segala keperluannya adalah dibawah urusan suaminya.Suaminya juga seorang lelaki yang baik budi,sepanjang aku menjaga irdina dihospital suami ina sentiasa ada menguruskan dan membantu isterinya menguruskan bayinya yang sakit.Alia sangat manja dengan ayahnya.Alia boleh berhenti menangis bila memandang ayahnya.Alia boleh jadi kuat bila ayahnya memegangnya jika dia perlu mendapat suntikan.
Alia sentiasa ditepuk oleh ayahnya saat dia ingin melelapkan mata.Kini Alia juga sudah kehilangan kasih suci seorang ayah saat dia begitu kecil dan mentah.Begitu juga ina,ina adalah wanita yang cukup taat,dia sentiasa menunggu suaminya datang membantu menguruskan bayinya,Terbayang di mataku wajah arwah suaminya seorang lelaki yang cukup penyayang dan kebapaan dari pandanganku...benar agaknya kata orang...orang baik-baik ni Allah sayang,sering pergi dulu dari kita.....



Azlina,!!!!apa yang mampu kak mas ucapkan,hanya mampu mendoakan kamu,agar tabah menghadapi semua ini.Sudah 2 kali kau kehilangan suami,Kak mas tahu berat mata memandang berat lagi bahu memikul,mungkin kak mas pun tak sekuat kamu,kehilangan suami bukan sesuatu yang enteng untuk seorang wanita,lebih-lebih lagi berkeadaan seperti kamu ina,yang tidak bekerja dan mempunyai anak yang masih kecil dan sangat rapat dengan ayahnya...Sesungguhnya ujian Allah pada yang mampu menanggungnya ,bangkitlah sayang,bukalah lah mata pandang wajah kudus anak-anak.Wanita ini Allah jadikan adalah makhluk yang hebat,dibahunya tempat bayi menangis,didadanya tempat manusia menghirup susu untuk kehidupan.....teruskan kehidupan yang sementara ini demi anak-anakmu...sandarkan segala nasib dan ketentuan pada Allah,sesungguhnya Allah maha penyayang.......
Moga arwah suamimu di tempatkan dikalangan orang yang solehh.......Alfatihah...



P/S : teman-temanku bayangkan saat kita berada ditempat ina????????.......

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today