yg sudi bersama cm....

Selasa, Oktober 15

Hari kedua di Perth- Perjalanan ke Hydean Australia...

h
 
Hari kedua kami bercadang untuk pergi sedikit jauh dari bandar Perth..sebelum itu kamii  memasak bekalan makanan yang cukup untuk ke sana,kerana pasti makanan halal sukar didapati.Cadangnya kami akan pergi sejauh 400km dari bandar Perth,,sebuah bandar yang bernama Hydean yang terletak di Barat Australia..Kami semua belum pernah sampai ke sana termasuk en wan dan izzah yang belajar disana.
Semuanya teruja untuk ke sana,,khabarnya disana ada satu tempat yang sangat cantik yang bernama Wave Rock.Kami keluar agak lewat seharian masa dihabiskan dengan perjalanan sahaja,,,



Perjalanan ke Hydean mengambil masa 5 jam dengan panorama yang sangat cantik,,yang membuatkan saya rasa amat rugi untuk melelapkan mata...tak jemu mata memandang semuanya amat berlainan daripada apa yg ada di Malaysia,Di Malaysia dah jadi tabiat saya,,kena aircond kereta jer tido,,tapi disini saya kuatkan mata untuk terus menyaksikan view indah ciptaan Allah maha besar...seawal perjalanan saya nampak hutan dengan daun-daun berwarna perang,,pas tu seluas mata memandang ladang kambing biri-biri yang kehijauan,,kemudian rumah-rumah ladang dengan kebun epal,anggur dan lemon,,Maha suci Allah ..syukur memberi saya peluang dan rezeki menyaksikan semua ini....
Highway di Perth boleh kira dengan jari kereta yang lalu,,saya fikir kalau baring 5 minit di atas highway pun tak tentu ada kereta lalu,,itu sebab perjalanan sejauh 400km,,hanya memakan masa 4 jam,,cuma kena kawal kadar kelajuan,,sebab biarpun nampak takde orang tapi police ada dimana2 untuk melayangkan surat saman laju.Di atas gambar saya berpossing di tepi jalan,,lihatlah kebiruan langitnya,,buat saya rindu pada keindahan Perth,,

Perjalanan ke Hydean sangat jauh,,sementelah musim sejuk pukul 5 petang langit dah semakin gelap,,kami sampai hari dah gelap,,nampaknya kami perlu tidur di Hydean berdekatan dengan Wave Rock,,esok pagi barulah kami boleh melihat Wave Rock.Cottage yang berharga AUD180sebilik.. kami sewa sebanyak 6 bilik untuk semua ahli rombongan.Agak lumayan jika AUD 180 diconvertkan dengan RM yang ketika itu AUD 1 bersamaan RM 3.02. takperlah sekali-sekala..lagipun sangat selesa dan besar jugak biliknya,,ada dapur dan ruang tamu..
Ini gambar biliknya,,,malam tu lepas makan nasi putih ayam goreng yang kami bawa ,,masa untuk berehat setelah melalui perjalanan yang jauh,mandi,,solat ,,kami mula memasang pakaian tidor musim sejuk,,dah tentu malam ini sangat sejuk,,cottage ini berada dalam hutan sebenarnya,,kami tak mahu memikir banyak perkara, takut tak lena pulak tido nanti,,,dalam peti ais di cottage ini ada susu segar yang sangat sedap..saya bukan seorang pengemar susu tapi susu di Australia sangat sedapp tak tipu,,,,
Pagi2 lagi selepas subuh saya dah meninjau keadaan di luar,,,aduhaiii cantiknya sukar nak digambar dengan kata-kata,,kami berjalan ke luar cottage dan di hadapan kami,,,kami saksikan satu fenomena alam yang sangat cantik yang mereka gelar Wave Rock,,batu yang beralun umpama ombak,,,boleh google about Wave Rock...gambar di atas CM berpossing di Wave Rock..


Episod akan datang CM akan cerita tentang Wave Rock Hydean Australia


4 ulasan:

afeezz berkata...

takkan satu pic jer wave rock?

CM berkata...

salam afeez,,

belum lg ,,tu kan baru tajuk perjalanan ke hydean,,wave rock episod akan datang,,tunggu

Khai/Iwan berkata...

Kak Mas, seronok baca perjalanan kak mas di sana. insyaAllah semoga satu hari nanti sampai saya ke sana :)

wah 400 km cuma 4 jam. kalau kat Malaysia hari tu, balik ke kl masa raya ke-5, 300+ km pun sampai 10 jam. hehehe

Nabihah Yusuf Tiqk Nabihah berkata...

Akak.. sy nk g perth cuti sekolah bln 5 ni.
Nak tnya bab pakaian. Waktu mlm oakaian ape yg sesuai . Waktu siang plak nak pakai brp lapis? ;)

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today