yg sudi bersama cm....

Selasa, Jun 30

Kembara Turkey (part 2)- Bursa yang Indah (4 Jun 2015)


Perjalanan ke Bursa di utara Istanbul dikatakan memakan masa 3 jam dengan 1 jam menaiki feri melalui marmara sea.Bas turut sama naik dalam feri dan kami diberi masa 40 minit untuk naik di bahagian atas feri untuk minum2 atau menikmati panorama laut marmara..hari dah petang kurang nampak kumpulan burung camar pada ketika ini kalau ada pun seekor dua.CM tak melepaskan peluang naik ke atas feri menikmati secawan kopi sambil menikmati hembusan angin laut marmara.



3 jam perjalanan kami sampai di Bandar Busra sebuah bandar yang dikatakan ke empat terbesar dan terpadat penduduk di Turki.Bursa terletak di barat laut Anatolia,Bursa merupakan bandar yang indah yang merupakan bekas pusat pentadbiran kerajaan Turki Othmaniyah.
Kedai-kedai di Bursa dihadapan Grand Mosque
Di Bursa saya dapat membeli sehelai jacket kulit dengan harga yang dirasakan berpatutan dan harga itu tak dapat di tempat lain....di belakang kedai ini lah saya membeli jacket kulit itewwww..

Yeşil Türbe (Green Tomb) merupakan makam dari kelima Sultan Ottoman, Mehmed I, makam ini dibangun oleh Putra Mehmed dan penerus Murad II , setelah kematian Sultan pada tahun 1421 dengan arsitek Haci Ivaz Pasha berhadapan dengan Masjid Hijau ( Green Mosque )

Ketika menang dalam satu perang Sultan Mehmed berhajat untuk membina 20 masjid di Turki,atas nasihat penasihatnya yang mencadangkan pembinaan satu masjid yang menyamai kebesaran 20 masjid maka terbinalah Grand Mosque

Masjid Hijau ( Green Mosque / Ulu Camii )
merupakan masjid terbesar di Kerajaan Ottoman Turki , kita dapat menyaksikan keindahan tulisan kaligrafi di setiap sudut masjid , masjid ini memiliki 20 kubah ,tempat wudhu dan air mancur di dalam mesjid.

Saya tak melepaskan peluang bergambar berlatar belakang kaligrafi yang besar2 dan berwarna keemasan yang menghiasi dinding-dinding dan seluruh masjid
 Di Bursa juga sempat singgah di sebuah kedai yang menjual Turki delight dan kami dibenarkan merasa segala aneka pemanis yang sedap-sedap di kedai yang dipanggil Anatolia ini,saya tak beli pun sebab mahallah,,semua pakai US Dollar...nanti cari semua ni kat Spice market di Istanbul.

Selesai melawat Grand Mosque,Green Mosque,Sultan Ahmed Thomb,membeli belah di Silk House,kami pun meneruskan perjalanan yang dikatakan agak jauh selama 6 jam lagi kira-kira 470km menghala ke sebuah tempat yang juga pusat pelancongan dipinggir laut Mediterainain iaitu bandar pelancongan Kusadasi yang sangat cantik...Selamat tinggal Bursa...

2 ulasan:

rosli berkata...

CM,

Best.

CM berkata...

kenangan indah

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today