yg sudi bersama cm....

Isnin, April 6

Bercuti ke Medan Indonesia( Desember 2013)

Masjid Raya Medan,,ditengah-tengah Kota Medan
Tahun 2013..saya tutup dengan satu percutian mengikut group ke Medan Indonesia.
Dah lama saya nak ke Medan akhirnya kesampaian..Alhamdulillah. .kepergian kali ini bersama kira kira 17 orang ahli group sebahagian besar adalah kenalan baru.Trip kali ini saya serahkan semua dibawah travel agent dan saya kira agak berbaloi dengan Rm 1000 dengan menaik MAS Airlines.

gambar pemandangan tasik Toba dari atas bas..


Ke Medan bagai tak lengkap jika tak mengunjungi tasik toba yang jarak perjalanannya kira kira
beberapa jam dari medan city. ..kami bermalam di pulau samosir untuk menikmati sepuasnya pemandangan tasik toba yang sangat besar..membiru...dan bagai bersatu dengan awan..pemandangan begini membawa saya terkenang indahnya tasik melinjau di bukit tinggi dahulu


Untuk ke pulau Samosir kita perlu menaiki boat merentasi Tasik Toba yang luas terbentang,jangan ditanya berapa harga tiket segala..kerana semua diuruskan oleh pakej yang saya ambil,sambil menikmati kebiruan air tasik,didalam feri kami dihiburkan dengan nyanyian lagu kanak-kanak Batak yang menyanyikan lagu dan pastinya tidak manis jika mereka menyanyi tanpa kita sumbang sedikit wang ricihan,saya minta mereka nyanyikan lagu Tegar...
Sampai ke pulau Samosir ,ada resort disitu,,,pemandangan mengadap tasik...aktiviti yang saya buat petang itu ialah berbasikal mengelilingi kawasan resort tersebut,,,sebuah perkampungan Batak yang dah tentu beragama Kristian kerana saya tidak jumpa satu pun masjid,tetapi ada gereja yang besar,menurut pemandu pelancong kami memang 100% penduduk disini beragama Khatolik.Kami makan malam di restoran resort tersebut yang menurut pemandu pelancong kami situ ada makanan halal.Kami bermalam disini..malamnya saya dan teman bersembang di cafe resort..aktiviti lain tiada rasanya...akhirnya aku dapat juga menyaksikan birunya Danau Toba,tasik yang sering ku baca kisah-kisah dogeng dan misteri ketika kecil dahulu di perpustakaan sekolah rendahku..

18 ulasan:

Aku Seorang Pengembara berkata...

Assalam Yong
Makanan halal - selalunya ini lah yang mengganggu otak bila travel...hehe

mytravellicious.com berkata...

last pegi medan 5 years ok...Insyallah next week datang balik ke medan...

CM berkata...

Walaikumsalam yong

terimakasih kerana sudi bertandang..moga Allah lindungi kita dari tertelan sesuatu yg haram..

CM berkata...


mytravellicious.my

selamat mengembara ke medan semula

ihanis Ismail berkata...

salam..kami ada menyediakan ground pakej ke Medan dengan harga yang murah paling penting sangat puas hati.. :)
mai nanti just bawak duit shopping je :)
tak yah dah pikir hotel, transport, makan.. semua kami uruskan ;)

whatsapp :012-6047593

afeezz berkata...

saya sampai medan tahun 2011. penat perjalanan dari satu tmpt ke tmpt yg laen sgt jauh.. tp berbaloi dpt tengok tempat orang.. kan kan kaaannn

Herry Cuti Bajet Medan berkata...

Sambil2 blogwalking...
Mintak izin tuan tanah promote kat sini..

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya dari Herry Cuti Bajet Medan menyediakan Pakej percutian bajet ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat bajet tapi selesa dan menyenangkan. Pakej termasuk semua, anda hanya perlu bawa duit untuk shopping. Tidak risau lagi kos tambahan. Pergi ramai boleh dapat RM290 je. Hubungi:

Facebook: Herry Cuti Bajet Medan
Instagram: herry_tour_medan
Email: herrycutibajetmedan@gmail.com
Call/WhatsApp: ID:+62 813 9788 0156 (Herry)
MY:+6013 4618637 (Ina)

trip to the Bandung berkata...

salam
maaf tuan / puan saya tumpang share sikit di blog ini
saya agency pelancongan di bandung menyediakan transpot untuk city tour bandung,
ada juga pakej hotel dan transpot untuk 3malam 4hari minimal 4orang dengan harga yang sangat berbaloi,

contact ;
wahtsap +6287821719271
facebook brek.yahya19@gmail.com

melancong_murah _baloi berkata...

Salam pelancongan semuanya

Berminat ke Medan kami siap menguruskan tour biar nanti sampai Medan cuma sediakan duit untuk bershoping, yang lain sudah kita siapkan awal awal

0175367426 Insyirah
Fb: melancong murah baloi
Instagram: melancong_murah_baloi

Dan kami sudah berjaya membuatkan pelancongan yang seronok , terbukti

Next, anda pula, 😃

TIARA TOURS berkata...

Melawat ke Medan dan Tasik Toba , sila booking di official agency. Booking in illegal there is a punishment USD 100 in Airport.
Boleh dicuba layanan dari TIARA TOURS, harga sangat murah dan services best. Kami sangat berpengalaman mengurus lawatan lawatan ke Medan, Jakarta, Bandung, Bali dan tempat – tempat menarik lain di Indonesia. Sila contact celular / wa + 62 853 5898 2828 atau hantar email ke : tiaratoursindonesia@gmail.com
Sila click http//www.tiaraasia.com

TIARA TOURS
Jalan Panglima Denai No. 76
Medan. North Sumatera.Indonesia
Tel : + 62 61 - 7 333 845
Fax : + 6261 - 7 333 845
Call Center : +62 81 383 53 50 91
Mobile / WA : +62 853 5898 2828
EMAIL : rajaparhobas@yahoo.com
EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
EMAIL : infotiaratours@gmail.com
EMAIL : tiaratours888@gmail.com
SKYPE : VICTOR12126
Facebook : TIARATOURS
Website : www.tiaraasia.com

Supir Medan berkata...

Selamat Tahun Baru 2016.
Semoga di Tahun yang baru ini, menghasilkan Semangat yang baru!

Yuuk yang ingin merencanakan liburannya tahun 2016.
Saya supir di Medan, bagi yang memerlukan khidmat saya langsung hubungi,Tinggal sebutin aja...

Saya juga menyediakan :
1. Reservation Hotel
2. Sewa mobil
3. Tiket pesawat all route
4. Penempahan makanan
5. Voucher permainan di Berastagi
Dan lain lain

For more information :
WA: +6281397288197 / 0165003201 Pak Dedy
Email : dedysuparja80@gmail.com

Supir Medan berkata...

Selamat Tahun Baru 2016.
Semoga di Tahun yang baru ini, menghasilkan Semangat yang baru!

Yuuk yang ingin merencanakan liburannya tahun 2016.
Saya supir di Medan, bagi yang memerlukan khidmat saya langsung hubungi,Tinggal sebutin aja...

Saya juga menyediakan :
1. Reservation Hotel
2. Sewa mobil
3. Tiket pesawat all route
4. Penempahan makanan
5. Voucher permainan di Berastagi
Dan lain lain

For more information :
WA: +6281397288197 / 0165003201 Pak Dedy
Email : dedysuparja80@gmail.com

Traveling Sumatera berkata...

Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan/ Puan numpang promotion
Kami menawarkan Pakej Melancong Ke medan Dan sewa kereta di Medan yang mesra dalam mengendalikan pelancong.
Sila hubungi Kami Untuk Harga yang Berpatutan.
Call : +62 812 6433 2925
WhatsApp: +62 812 6433 2925
Email : travelingsumatera@gmail.com
Visit My Blog http://melancongmurahkemedan.blogspot.com

Anis Melancong berkata...

Assalamualaikum :)
Saya Anis dr Langkawi ada menawarkan khidmat pelancongan ke Medan, Indonesia dgn harga serendah RM 355 !! Murah bukan..

Anda berminat??
Sila hubungi : 019 4261526
email : anismelancong@gmail.com

Sekian.. :D

Hamzah Saragih berkata...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106 Email : hamzahsaragih@ymail.comWeb : http://hamzahsaragih.blogspot.comFacebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1

Giadola Iris berkata...

salam, kami ada menyediakan ground pakej ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat puas hati. In shaa Allah servis yang terbaik kami berikan untuk anda ^_^
Instagram : @percutianbajet
Whatsapp/sms Only: 6012-6047593

Herry Cuti Bajet Medan berkata...

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya dari Herry Cuti Bajet Medan menyediakan Pakej percutian bajet ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat bajet tapi selesa dan menyenangkan. Pakej termasuk semua, anda hanya perlu bawa duit untuk shopping. Tidak risau lagi kos tambahan. Hubungi:

Facebook: Herry Cuti Bajet Medan
Instagram: herry_tour_medan
Email: herrycutibajetmedan@gmail.com
Call/WhatsApp: +62 813 9788 0156 (Herry)
+6013 4618637 (Ina)

aziman omar berkata...

Mohon share...
Saya ada menyediakan pakej ke Medan dengan bajet yang sangat minima.Insyaallah segala keperluan disana adalah yang terbaik di sediakan.
Jom tengok2 di Blog saya: http://freelancetour.blogspot.com
atau boleh WA di 0126665436
Semua urusan dilakukan di Malaysia.Tiket flight juga boleh di uruskan untuk anda.Group besar ada hadiah menarik!!
Terimakasih

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today