yg sudi bersama cm....

Isnin, Julai 1

Bercuti di Kota Palembang - Jambatan Ampera dan Sungai Musi

 Sebagai guru sejarah tak mungkin aku tidak tahu  tentang Srivijaya.. Kerajaan Maritim Melayu yang teragung sebelum Melaka.. Hikayat mencerita kan betapa kayanya Raja Srivijaya dikatakan hartanya seperti banyaknya air di laut.
Srivijaya terletak di Palembang.. Kini aku berdiri di tebing Sungai Musi .. Memandang jauh ke Jambatan Ampera yang begitu menyerlah dengan warnanya yang merah..


Jambatan ini begitu megah membelah Sg Musi..Jambatan kebanggaan Kota Palembang.Jjambatan yang menghubungkan dua wilayah yang terpisah oleh Sungai Musi.Di bawah jambatan kelihatan boat-boat dan perahu-perahu kecil yang menawarkan pelawat untuk ke tempat-tempat wisata sekitar Sg Musi ..Ada juga restoran atau Rumah makan terapung di sekitar Jambatan Ampera.
Di malam hari Jambatan Ampera begitu indah dengan kerdipan lampu di bayangi oleh air Sungai Musi.Ramai pelancong dan orang tempatan beriadah menyaksikan cahaya lampu..tak jauh dari Jambatan Ampera ada pasar malam yang begitu meriah dengan kegiatan masyarakat Palembang..berniaga,,menikmati makanan jalanan,,anak-anak bermain basikal..Meriah sungguh walaupun kunjunganku ketika itu pada bulan Ramadan.

Kelihatan masyarakat Palembang sekitar Sg Musi mencari rezeki melalui aktiviti perairan..Boat-boat berwarna warni menambah keceriaan sekitar Sungai Musi


Rumah-Rumah Makan sekitar Sg Musi..Kunjunganku pada siang Ramadan adalah sebab mengapa restaurant terapung itu kelihatan sepi...Hidangan ikan bakar menjadi menu tarikan rumah makan terapung sekitar Sungai Musi...

Tiada ulasan:

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....