yg sudi bersama cm....

Isnin, Februari 2

Percutian ke Surabaya -Bromo-Ijien Mac 2014 (part 1)

Merancang trip ni dah lama ,bila dapat tiket yang sangat murah masa promo AirAsia dan teman travel yang sudi meneman saya terus membuat keputusan untuk ke Surabaya pada Mac 2014,seingat saya,saya hanya membayar rm400 untuk 3orang harga tiket ke Surabaya,kali ini saya angkut dua anak saya untuk merasai suasana indah di Surabaya..dan menjadi kenangan manis kami bertiga walaupun ayah kena tinggal huhuhu...

Bandar Surabaya,Surabaya adalah bandar kedua terbesar di Indonesia ..

Perjalanan kami pada hari khamis malam jumaat,masa itu KL jerebu tebal,,dan MH 370 juga baru dilaporkan hilang,hati kami berdebar tapi apapun perjalanan yang dirancangkan kami teruskan juga,saya menaiki flight pukul 10.20 mlm,perjalanan selama 2 jam 40 minit,dan tiba agak lewat malam di Juanda Airport,saya agak teruja melihat kemodenan airport di Surabaya yang dikatakan baru lagi dibuka sebab  kelewatan sampai ke Surabaya menyebabkan kami terlepas menyaksikan keindahan sunrise di Gunung Bromo.oleh itu sebelum menempah tiket pastikan anda merancang dulu masa yang sesuai dan dapatkan pandangan supir dan agent disana agar trip anda terancang dan owesome...terus terang saya katakan trip kami kali ni,,,carca merba kerana tak cukup persediaan dan study akibatnya trip kami digelar,',trip atas jalan "kerana separuh masa kami hanya dihabiskan dalam van dan atas jalan,,huhuhu sedihhhh.....ini terjadi kerana kami hanya mengikut  atau copy itinerary kawan yang pergi sebelum ini tanpa memikirkan kesesuaian masa dan situasi kami pada masa itu.

Sampai sekitar 12mlm,supir yang kami panggil Pak nasit sedia menunggu,mesra ,muda dan baik orangnya,dia beritahu kami mungkin tak sempat melihat suasana matahari terbit sebab dah lewat,kerana perjalanan ke Bromo Probolingo mengambil masa 4 hingga 5 jam ,kami sampai suboh dikaki gunung,suasana gelap gelita sepanjang perjalanan,,masyallah perjalanan dengan van ini dengan jalan simpang siur dipergunungan buat jantung saya berasa berada dikaki,,,sangat mendebarkan,,macam2 saya pikirkan lebih-lebih lagi bila bawak anak ,tapi kata Pak Nasit ,inshallah enggak ada apa-apa dia sudah biasa dengan jalan ini..tapi jika nak cerita simpang siur bengkang bengkoknya 2 kali ngerinya dari kita mendaki fraser hill.saya tak boleh tidur seram sejuk kakitangan rasanya.

Sampai dikaki gunung,,,suasana sangat gelap,,,sejukkkk,,,saya kira sekitar 7darjah celcius,van kena parking disitu,kami perlu naik jip untuk ke atas,dibawah itu ada orang berniaga glove,cap,mafla untuk menahan kesejukan,belilah glove untuk anak saya,,harganya takde lah mahal sangat pun,,sampai tempat jip berhenti ada motor-motor yang menawarkan service naik bukit,agaknya dilihatnya saya ni ala kakak2 dia pikir den taak larat kot,dipujuk rayunya saya,,,,hampir tergoda,,tapi kugagahkan jua rupanya ccehhh dekat sajer ..kalau naik motor mesti rugiii...
Tapi sampai diatas ,,pemandangan bagai di alam lain,,,yang sama sekali tidak dapat kita nikmati di Malaysia,,suasana pemandangan gunung berapi bagai lukisan,,subhanallah,,maha suci Allah yang meniptakan keindahan,

Jika terasa lapar di atas gunung,ada orang menjual minuman pagi..gerai pacak yang ringkas bolehlah pekena secawan kopi panas buat memanaskan badan..bila tanah dah agak terang kami turun untuk mendapatkan jip untuk bergerak ke tempat lain..walaupun kami tak dapat menyaksikan matahari terbit kami masih dapat melihat matahari sedikit2 menerangi alam.....maha suci Allah,,indah yang teramat indah....


ok nanti ccerita lagii,,,,

12 ulasan:

Al-Manar berkata...

Kepada mereka yang belum pernah kesana tentu mula terasa keinginan kesana apatah lagi kalau dapat tyambang murah.

Mie berkata...

Saya tak pergi ke Ijen... ah ruginya....

CM berkata...

Betul tu Al Manar...lama dah CM simpan keinginan nk lihat indahnya Gunung Bromo

CM berkata...


Mie..cm pi Ijien,,tapi takpun mendaki Kawah Iejien,,tak larat

afeezz berkata...

setahun sudah berlalu baru nak tulis ke? kalau saya mesti dah lupa terus.. ape2 pon... nak gi gak nnt

CM berkata...

affez..saya cikgu sejarah yang mempunyai daya ingatan yg baik etika bercerita..

afeezz berkata...

wow... i likee

Travelog Sunyi berkata...

teringin nak ke sne..
means kalau flight mlm smpai dlm kul 9 lbh maybe sempat kot tuk sunrise kan kak...
nak booked flight la...huhu

Cik Illya berkata...

CM, waktu yang sesuai menyaksikan sunrise pukul berapa ye? saya punya flite sama dengan waktu CM pilih. mahu pergi Dis ni

Cik Illya berkata...

CM, waktu sesuai lihat sunrise pukul berapa? sebab dis ni saya mahu ke sana. Flite saya sama waktu dengan CM punya. huhu

CM berkata...

Cik illya..
kalu flight cam cm..mungkin takdapat tengok sunrise,,sunrise sekitar pukul 3,,,perjalanan dr surabaya ke bromo 4-5 jam,,,tukar iti..illya pusing2 surabaya dulu,,petang atau malam baru ke Bromo..

Tanpa Nama berkata...

CM, saya nya fight pun masa mcm kamu jugak..
trip kali ni bawa my mom (ala backpacker)..
Cik Ilya kamu dah pergi ke belum

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today