yg sudi bersama cm....

Jumaat, Disember 21

Percutian Budget di Phuket

CM beritahu kak sophie ,"kak...kita cuma dapat bercuti cuma 3 hari 2 malam jer di Phuket.!!!,,kak sophie jawab,,"alahh jadilah sekadar main-main air laut"!!! jawapan kak sophie buat cm sedikit lega,,oklah tu jer masa yang ada,,kami bersyukur,,.

kali ni cm nak share,,perbelanjaan yang cm atur untuk trip kali ini,,kami mmg tak guna travel agency,,rata-rata kalau guna travel agency perbelanjaan boleh mencecah RM 1500 ke atas,tapi mungkin perjalanan lebih teratur dan banyak tempat boleh dikunjungi,,kami pulak hanya sekadar melakukan aktiviti basic ,,tapi kami cuba sedaya upaya untuk menyamai apa yang travel agency aturkan,,paling tidak mencecah 70 peratus seperti yang mereka buat.

Cm mmg berazam untuk meminimakan perbelanjaan seboleh mungkin,,so jom tengok,,cm nk cuba ingat balik budget kami disana..

Tiket Flight                   : RM 150 (Pergi dan balik) CM beli ketika AA buat Big Sale Mac 2012
Hotel                            : RM 150 untuk dua mlm termasuk breakfast-kak sophie booking di Agoda


Pengangkutan               : RM 15 per head-mini bus dari airport ke Phatong Beach
                                      RM 20..tambang tut-tut dr hotel ke Phatong Beach untuk mencari pakej ke pulau, 
                                      mahal sebab kalau jalan kaki cuma 10minit jer,,huhuhu,,balik kami jalan kaki
                                      tapi kalau pergi berempat hanya RM 5 sorang,,tut-tut boleh masuk hingga 5 org.
                                      RM 130,naik tut-tut pusing satu pulau...mahalkan,,tapi ok sebab pulau tu besar,
                                      berbukit-bukit dan beserta khidmat tourist guide dr pemandu tut-tut,,yg ni kami
                                      share.(kalau pi berempat boleh jimat sebab tut-tut tu kami berdua jer.
                                      RM 60- tambang teksi dari hotel ka airport,,,sangat selesa dengan teksi dr Toyota
                                      Camry-kami kejar masa so jalan terbaik naik teksi,,masih reasonable harganya,
                                       malah mahal lg jika di Kuala Lumpur.
                                     Pengangkutan ke Phuket FantaSea dan James Bond Island sudah termasuk dalam
                                      pakej yang kami beli,


Pakej                            : RM 150-sehari di Pulau James Bond beserta lunch,dan aktiviti2nya yang hebat
                                       RM 150-Pertunjukkan Phuket Fantasea,,(psssst yg ni tak payah takper CM dan
                                       Kak sopie tido sepanjang teater berlangsung sebab sebutir habuk tak faham.
                                       dah tentu speaking siam,,tapi omputihh suka benar.


Souvenir                         : Beli T shirt  3 helai RM 70
                                        Brooch sekotak ala2 pearl youu cantikk RM 30 ada 5 ketul
                                        Fridge Magnet RM 10
                                        Mug RM 15
                                        RM 50.CM beli kacang gajus di airport untuk habiskan Thai Bath

Makanan                         : NI BUKAN JJCM,,so belanja makan seminima mungkin,,sekitar kurang dr
                                         RM 100 agaknya untuk 3 hari 2 malam,,kami banyak share  portion nya besar.
Massage                          : urut badan RM30 perhour dan RM20 urut kaki
 Jumlah                            : 150+300+15+75+10 +175+30+100 +50= RM 905,,ok tak!!!!,,,
             (SEMUA URUSNIAGA TELAH SAYA CONVERT DALAM RINGGIT MALAYSIA)

American breakfast
                                 
Hotel kami,,tak ragu2 soal halal sebab dapur dan makanan disahkan halal

pusing bandar dengan tut-tut

 breakfast

dinner kami,,,simple jer

cocunut ice cream,,rm 8

sawadikapppppp

tengok tu rm 15 untuk 7 ekor udang,,ok lah tu kan

gerai souvenir dipulau james bond,,cm beli brooch disini

cantik awek siam di Phuket FantaSea


makanan halal atas kapal katering dr perkampungan Islam disitu...Phang Ra Island banyak orang Islam
aktiviti canoe,,yg sangat siyokkk

roti canai,,karinya manislah pulak

pengangkutan untuk ke Phuket Fantasea
Gerai makanan Islam di Jangcyelon Mall..sedappp
                                        Lunch kami RM 15+RM15+8



Khamis, Disember 13

Bercuti di Kundasang Sabah 2012


bersantai di sebuah tempat rehat di Kinabalu Park sambil dihiburkan dengan petikan gitar putera hati saya,,dan tiupan seruling dari puteri kesayangan saya


Ke sekian kalinya saya sampai lagi ke Sabah,,kali ni lebih lama,,5 hari 4 malam,,
Kali ini saya bercuti bersama kesayangan-kesayangan saya,,hubby,putera dan puteri tercinta..

my princesss berpossing di hadapan spa di resort yang kami tinggal

tak sah,,jika tak ke sini andai sampai ke kundasang,,cuma kali ni saya rasakan harga sayur dan buah melambung naik,,dan lebih mahal jika dibanding kan dengan pasar diKK

Hotel yg kami pilihhh,,,ooooh sungguh cantik view dari sini,,,bukak tingkap nampak gunung,,,puncak batu-batu di atas gunung,,,Subhanallahhh,,,

ruangan dambaan saya tiap kali bercuti,,tapi cuaca sejukk membuatkan hasrat saya terbantuttt,,,

kereta sewa yang digunakan sepanjang bercuti dengan harga yg amat berpatutan saya n suami dapat menyewa sebuah kereta baru yang masih cekap enjinnya untuk mendaki puncak Kundasang,,,Alhamdulillahhh

indahnya ciptaan tuhan,,,,merenung alam,,juga satu ibadah yang membawa hati berasa takjub dengan besarnya kuasa Allah,,,dan indahnya langit kundasang mengamit kami kembaliii menghirup kedinginan,,dan kesegaran angin gunung..
di ladang lembu mersilau,,,tak jauh dari pekan kundasang,,hmmmm terasa begitu manis kasih sayang..,



datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today