yg sudi bersama cm....

Sabtu, November 12

Mee kari tersedappp di dunia,,,amboooii melebih-lebih lak(tak caya sudah!!!)

Warongnya yg klasik...saya beli biasanya bungkus jerr...
pakcik tu nama Tok Achim dan Tok limat...Tok limat tu atok pada kakak ipar CM
sajerrrr nk interframe org kg,,,

Rasa nk terbang ke kg bila pandang mee ni mase lapauuuuu,,

Sedapppppp gilerrrrr kauuuuu....


Di tengah-tengah kg CM di Jalan Berangan 6 Umbai Melaka
 ada sebuah warung yg CM rasa dibina sejak CM lum lahir...
pemilik warong tu kami panggil Pak itam Samah..
di situ ada satu satu menu yg sangat `heaven` yg org kg kami panggil mee rebus,tapi org kg lain 
panggil mee kari,,
Gerai ni bersebelahan dengan sekolah agama tempat kami belajar fardu ain dulu.
Masa CM sekolah kira-kira 26 tahun dulu harga mee rebus ni cuma 30sen,
sekarang semangkuk dah rm 3.50.
Warongnya sentiasa penuh dan tempat melepak pakcik2 sambil minum kopi termasuk abah CM.
orang pompuan takde lerr kat situu,,,nk makan bungkus ajer,
,,kalau melepak jugak kt situ alamat tak dipinang orang arr,
,kt kedai kopi di kg mana ada org pompuan,,kedai mamak ada lerr...

Kami budak2 kg yg merantau,,,bila terkenangkan mee rebus ni rasa menitik-nitik air liur,,,
rasa mee rebus ni mengembalikan nostalgia silam zaman kanak2 dan kerinduan pada kg halaman.
pergilah cari mee rebus serupa ini atau sama rasanya seluruh malaysia rasanya
 takkan sama dgn air tangan Pak itam Samah,
sebab mee ini lah CM menjadi peminat mee kari tegar,,,
CM sangat suka makan me kari sejak kecil sampai sekarang.
Adik CM kata mee kari ini adalah yg paling sedap di dunia..amboooiiii...


Kini Pak Itam Samah dah makin berusia,tapi masih gagah dan bertahan dgn menunya yang luar biasa rasanya.
Kami tak pernah jemu,dan sangat merindui air tanganya 
walau kami budak2 kg ni pergi merantau ke mana pun.
Doa CM Pak Itam terus sihat .
http://www.facebook.com/hjabusamah...












11 ulasan:

hani@debumelukut berkata...

pagi2 ni buat kita tak senang duduk , kena pergi pasar cari bahan untuk masak mee kari-terliur lak.

sonata anak kancil berkata...

assalam - boleh cari ni kat mana? nanti2 senang nak "merayap" la ke sini - malam ade ke? ***pantang sungguh kalau ada orang kata sedapppp!!!he3x

rosli berkata...

CM,

Sebelah petang or malam ada berjual tak wak ni?

rezeki berkata...

cm

pak itam pun baru lps sarap dgn mak itam kat gerai tepi sungai HC, mee rebus dgn ayam goreng berempah, yg buat sedap tu ayam dia goreng pakai dapur batu guna arang tu hehe

tapi sebelum tu dah jogging dalam 25 minit tepi sg. Mak itam pula dok jalan kaki je hehehe

afeezz berkata...

assalamualaikum CM : sy pon peminat mee kari gak tau... jom belanja saya

Dinas Aldi berkata...

Kalau di Penang, mee rebus & mi kari adalah 2 dishes yg berbeza.

Huih nampak sedap sungguh mee kari dalam gambaq tuu..

Salam perkenalan :)

CM berkata...

salam

Pn Hani : Air tangan sendiri rasanya lebih sedap kot,

Cikgu Sonata: Masuk jer dlm kg tu,,jumpalah..

RosLli : Memang kedai ni bukak petang pun,,

Pak Rezeki : Bila makan jer exersice,,sure mantain,,apa nk dirisaukan.

Afeez: ada satu lg yg sangat popular mee kari di melaka di hadapan perkampungan portugis,,dia bukak 2 jam jer,,konform licin org serbu tau,,

Dinas aldi: comel sungguh orangnya..salam kenal dr CM.tq sudi bertandang ke sini..

CM berkata...

salam

Pn Hani : Air tangan sendiri rasanya lebih sedap kot,

Cikgu Sonata: Masuk jer dlm kg tu,,jumpalah..

RosLli : Memang kedai ni bukak petang pun,,

Pak Rezeki : Bila makan jer exersice,,sure mantain,,apa nk dirisaukan.

Afeez: ada satu lg yg sangat popular mee kari di melaka di hadapan perkampungan portugis,,dia bukak 2 jam jer,,konform licin org serbu tau,,

Dinas aldi: comel sungguh orangnya..salam kenal dr CM.tq sudi bertandang ke sini..

CM berkata...

salam

Pn Hani : Air tangan sendiri rasanya lebih sedap kot,

Cikgu Sonata: Masuk jer dlm kg tu,,jumpalah..

RosLli : Memang kedai ni bukak petang pun,,

Pak Rezeki : Bila makan jer exersice,,sure mantain,,apa nk dirisaukan.

Afeez: ada satu lg yg sangat popular mee kari di melaka di hadapan perkampungan portugis,,dia bukak 2 jam jer,,konform licin org serbu tau,,

Dinas aldi: comel sungguh orangnya..salam kenal dr CM.tq sudi bertandang ke sini..

CM berkata...

salam

Pn Hani : Air tangan sendiri rasanya lebih sedap kot,

Cikgu Sonata: Masuk jer dlm kg tu,,jumpalah..

RosLli : Memang kedai ni bukak petang pun,,

Pak Rezeki : Bila makan jer exersice,,sure mantain,,apa nk dirisaukan.

Afeez: ada satu lg yg sangat popular mee kari di melaka di hadapan perkampungan portugis,,dia bukak 2 jam jer,,konform licin org serbu tau,,

Dinas aldi: comel sungguh orangnya..salam kenal dr CM.tq sudi bertandang ke sini..

Imran Paris berkata...

As-Salam CM....hmmm, lawak pulak, td pagi baru je Amirah sebut, "Bapak, i really wish that we can go back to Malaysia before Hari Raya, so I could have a bowl of mee kari for my buka puasa...." Nanti blk, CM melanja tau ;-)

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today