yg sudi bersama cm....

Rabu, Oktober 19

Bercuti di Jodgjakarta - Mac 2015


Cuti sekolah bulan Mac 2015 adalah tarikh yang kami pilih ke satu destinasi yang dah lama saya idamkan iaitu Kota Jogjakarta Indonesia. Bumi yang masih mengekalkan ciri-ciri Keraton dan menjejaki keindahan alam sekitar yang unik dengan peninggalan sejarah yang kaya dan telah dipelihara oleh UNESCO.Jodjakarta adalah kota pelancongan atau wisata yang masyhur di Bumi Indonesia. Kami pergi bertiga,saya ,azmah dan zurina,tetapi di Airport KLIA2 kami bertemu dengan dua lagi teman kembara iaitu cikgu Manan dan anak lelakinya Arif,jadipergi berlima dan kembara saya kali ini diuruskan oleh Girl Travel Club (GTC) di bawah adik Chiko yang saya kenali di alam maya, untuk kepergian 4 hari 3 malam saya membayar pakej ground sebanyak RM550 tidak termasuk makan dan tiket kapal terbang.Banyak juga saya dah lupa sebab dah hampir setahun lebih cerita ke Jogja ni berlalu...maaf yer..ini lah akibatnya kerja bertangguh..



Jika tidak silap kami sampai awal di airport kota jodja dan kami ditunggu oleh supir ,kami berlima naik van Kijang,cukup selesa, lawatan pertama kami dibawa ke sebuah masjid unik dan cantik yang dikatakan seperti Masjid di Kremlim Moscow Rusia, Masjid Al Nurumi yang terletak berhampiran jalan raya utama antara Jodja dan Solo, masjid ini kecil sahaja tetapi ada 9 kubah yang menyerupai lolipop ,sangat menarik, ia dikatakan di bina pada tahun 2005 dan di rasmikan oleh Sultan Hamengkubuwono,kami sempat mengambil gambar di hadapan masjid.





Selepas melawat masjid permen kami di bawa supir ke tapak Candi Sari yang dikatakan terletak di desa Tirtomartani berdekatan dengan candi kalasan. Tapak candi ini adalah candi buddha yang tertua, supir kami membayar wang tiket masuk,harganya saya tak pasti,tapi taman candi ini terjaga dengan rapi, candi ini kecil dan bertingkat ,dikatakan dibina sekitar abad ke 8 dan 9.


Perut sudah lapar, 

Ikan gerumi bakar bersama sambal lazat jadi hidangan kami dan makan di sebuah kedai makan di tepi sawah yang menghijau...tapi rasanya harga makanannya agak mahal


Wedang Ronde

Sebelah malam kami menikmati wedang ronde iaitu air halia yang dibuat seperti air lai chikang..



Petang di Pantai Parangtiris


Sebelum matahari menyembunyikan diri kami bergerak ke Pantai Parangtiris untuk menikmati suasana matahari terbenam...sungguh indah ciptaan tuhan sebelum itu kami menikmati kedinginan dan kesegaran air kelapa di gerai tepi pantai.Pantai Parangtiris sangat popular di kalangan pelancong ,menurut lagenda Pantai Parangtiris adalah tempat tinggal Ratu Kidul,dan pengunjung pantai ini disumpah dan di larang memakai baju hijau.
Sebelum ke Pantai Parangtiris kami ke sebuah desa yang dibangunkan rumah-rumah yang digelar Rumah Kartun Teletubies,Rumah tahan gempa ini tercetus dari kesan gempa di Jodgjakarta tahun 2005,dibangunkan pada tahun 2006 sebanyak 80 unit dan kami berkesempatan meninjau ke dalam rumah ini,seperti rumah kediaman biasa dengan adanya dapur,ruang tamu dan bilik tidur,ia terletak di Kabupaten Sleman,menurut supir bagi traveller ala backpackers mereka perlu menyewa kereta untuk sampai ke sini kerana tiadapengangkutan awam sampai ke sini,tapi mungkin ada servis motosikal atau ojek dan simpang jalan
Sebelum balik ke hotel kami sempat meninjau satu taman di bandar ada kereta-kereta berlampu yang dihias indah yang di panggil Alun- Alun Kidul ...
tapi kami meninjau dari dalam van sahaja kerana sudah sangat keletihan.

Kami perlu rehat sebab esok kami akan terokai Jodjakarta lagi....

Selasa, Oktober 11

Sehari di Legoland JB,Malaysia


Di hadapan pintu masuk Legoland ,kami tak perlu beratur panjang kerana sudah membeli tiket secara online

Dah hampir setahun lebih cerita kami di Legoland JB,Percutian ini kami rancang untuk meraikan hari lahir Marwan anak sulung saya yang ke 13 pada 24 April 2015.Kami pergi bertiga tanpa ayah mereka yang ada hal pada cuti 1 Mei 2015.Pagi itu seusai suboh,hubby menghantar saya dan anak2 ke KLIA 2 sebab penerbangan saya ke Senai akan berlepas pada pukul 8.30 pagi.Harga tiket waktu itu ada promo sale saya dapat beli tiket dalam harga RM39.90 pergi dan RM39.90 balik..,ternyata lebih murah daripada menaiki bas dan kereta.
Replika daripada Lego

Sampai di Senai Airport kira-kira 40 minit, saya terus keluar untuk menantikan kawan yang berjanji untuk menghantar kami ke Iskandar Johor,pada asanya beria-ria saya study harga bas ke Legoland dan teksi,tetapi bila seorang kawan yang baik hati bersedia mengambil dan menghantar kami ke Legoland saya anggap satu rezeki besar dan Allah permudahkan perjalanan kami,tapi jangan risau memang ada bas dan teksi yang boleh diambil dari Airport Senai ke Legoland tetapi perlu ptuh pada jadual perjalanan...hmm agak jauh jugak perjalanan dari Airport Senai ke Legoland.
Permata hati saya....



Anak lelaki saya sangat meminati Lego,jadi percutian ke Legoland buat dia rasa sangat gembira,
Kami pergi ke Legoland tidak bermalam ,kami pergi awal dan pulang pada lewat petang dengan pakej water park sekali,kalau saya tak silap dan lupa saya bayar RM430 harga tiket untuk 3 orang.Saya beli secara online daripada website Legoland dan print sendiri ticket dari rumah.


Replika Masjid Negara daripada Lego yang sangat menarik

Daripada review yang saya baca ramai yang mengadu panas ketika di Legoland sebab belum banyak pokok dan kawasan teduhan untuk pengunjung,tapi Alhamdulillah ,cuaca sangat redup ketika kami anak beranak mengunjungi legoland,awan berarak bagai mendung,tapi tidak hujan,cuaca pun berangin dingin walaupun hari sudah tengahari.




Review yang saya baca memang makanan yang dijual sangat mahal,jadi saya bersedia membawa sedikit makanan dari luar untuk mengalas perut,tetapi waktu lunch saya beli jugak nasi lemak untuk anak-anak berlaukkan ayam goreng dengan harga RM19.90 sepinggan,takperlah ada sikit duit belanja yang abah mereka bekalkan untuk makan minum anak-anak di Legoland,guna sahaja.

Di bahagian dalam ada pameran lego-lego yang menarik,ada juga menjual lego-lego tapi harganya mak datuk mencecah ribuan ringgit.

Beribu riban tu harganya..



beratur dan menanti giliran menaiki menara untuk melihat keseluruhan kawasan Legoland

View dari menara




Sekitar jam 5.00 petang kami sudah merasa letih dan bersedia untuk pulang,kawan kami berjanji akan mengambil kami di luar pintu masuk jam 6 petang dan selepas itu kawan kami bawa kami dinner di Restoran Singgah Selalu di Johor Bahru sebelum di bawa ke airport semula, Flight kami ke Sepang kira-kira pukul 10.30mlm nanti, di airport ni kami terserempak pelakon Adi Putra hihihi saya ni pemalu jangan harap saya nak bergambar....ok selesai day trip ke Legoland JB.Alhamdulillah..#qualitytimewifmykids



datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today