yg sudi bersama cm....

Jumaat, April 27

Pantai Sabak dan Tambatan Di Raja Kota Bahru Kelantan


Pantai Pak Amat di Pantai Sabak Kota Bahru Kelantan mempunyai sigfinikasi penting pada perjalanan sejarah negara kita.Di Pantai inilah tentera Jepun mendarat di Tanah Melayu buat kali pertamanya pada 7 Disember 1941 ketika Perang Dunia ke 2.Pendaratan di Tanah Melayu sejam sebelum Pearl Habour di Hawai di letupkan oleh tentera Kamikaze Jepun.British terpana,apabila tentera Punjabi yang ditempat di puluhan kubu yang dibina di pantai ini tidak dapat menahan amukan tentera Jepun yang mendarat yang dikatakan berjumlah 5200 orang di bawah pimpinan Jeneral Hiroshi Takumi dari Rejimen ke -56 Division 18 .Jepun juga mendarat dengan 5 kapal pemusnah.Dari pembacaan dan kajian CM ketika belajar dulu ada cerita mengatakan pegawai tentera British merantai kaki tentera India-Punjabi di kubu-kubu sekitar Pantai Sabak agar mereka tak lari dan dapat melambatkan asakan tentera Jepun bagi membolehkan orang-orang British lari ke Singapura dan terbang balik ke London.Dari sumber risikan British memang menjangka Jepun akan naik dari Kelantan,namun British lebih menumpukan perhatian pada keselamatan Singapura sementelah status Singapura sebagai pelabuhan bebas yang menguntungkan British,Pertahanan di negeri-negeri agak ampuh dan Pantai Sabak menjadi saksi turunnya Jepun melanggar Tanah Melayu.....Kami melihat sendiri Pantai Sabak dalam percutian kami kali ini,,,,(waaahhhh sempat jugak cikgu sejarah ni bercerita........


 Tapi kini kubu-kubu tersebut hanya tinggal sejarah kerana hampir semua telah di tengelami air.Pantai Sabak mengalami kesan hakisan yang paling teruk.Pantai itu kini ketika kami melawat hanya dihiasi dengan bungkah-bungkah batu besar untuk menghalang hakisan pantai memusnahkan terus kampung dan rumah penduduk sekitar.Hakisan pantai sentiasa di pantau oleh Jabatan Alam Sekitar.
Kami memanjat batu-batu besar untuk meninjau ombak dan laut yang dalam catatan sejarah tercatat peristiwa pendaratan tentera Jepun.

Kelihatan anak-anak kampung pulang dari sekolah.
Banyak jugak tanah orang kampung yang dulu rumah berhampiran laut telah berada
 dalam laut tanah mereka.
Mereka telah berpindah di tempat yang selamat,Tapi benteng tambatan laut kini mampu
 menahan sedikit ganasnya ombak.

 Air laut di Pantai Sabak kelihatan kehitaman,,,amat berbeza dengan air laut di Pulau Perhentian ..kesan-kesan hakisan jelas kelihatan,,di katakan Pantai Sabak menerima hakisan sejauh 50km menengelamkan kawasan pantai.Berekar-ekar Tanah orang tempatan dah berada di dalam laut,hakisan berlaku sejak tahun 1942 lagi.
 Tour guide kami En Ki memandang jauh ...Pantai Sabak meberima hakisan yang teruk sejak tahun 1985...pembinaan dan pembesaran Lapangan Terbang Pengkalan Chepa memberi kesan pada hakisan pantai.Deruaan ombak memecahkan dinding rumah kg adalah bagai perkara biasa bagi orang kampung pada masa itu.Pantai ini menyimpan tinggalan sejarah pada catatan sejarah Malaysia. Deruaan ombak masih merdu,,,tapi untuk bercanda di pinggiran pantai ,,pantai ini tidak lagi gagah untuk menerima nya....
                        Kami juga sempat meninjau Sg Kelantan....
                             Pandangan Sg Kelantan dari Tebing Tambatan Di raja...

Tambatan Di Raja,,,jika musim hujan kawasan ini di pantau dalam usaha pemantauan banjir..

Lawatan yang di taja sepenuhnya oleh seorang teman kami yang baik hati ini meninggalkan memori yang manis untuk kami.....tapi sayang kami tak dapat menemui penaja lawatan ini kerana kesibukannya,dia hanya sempat menitipkan sebuah kenderaan yang sangat selesa untuk kami bersiar-siar di Kota Bahru dan menaja makan tengahari kami ,Ucapan terimakasih yang tak terhingga jasanya tetap kami kenang selamanya,,,

Isnin, April 23

Shopping dan makan-makan di Kota Bahru Kelantan

CM ke Kota Bahru ketika pulang daripada bercuti di Pulau Perhentian.Kami pergi dan balik dengan menggunakan Air Asia yang turun di Pengkalan Chepa Airport.Sebelum terbang pulang kami bersiar-siar makan-makan dan shopping di sekitar bandar Kota Bahru.

                                    Kota Bahru Trade Cente,,,dah ada mall yg besar di sini...
                               Ulam-ulaman yang perlbagai di Restoran Nasi Ulam Cikgu
                                         Singgah membeli keropok lekor dalam perjalanan
                                           Kuala Besut ke Kota Bahru
                                         Ingat banyak di Melaka jerr...tapi orang kelantan panggil
                                            beca teksi,,,,,teksi di hadapan Pasar Siti Khadijah...
                                     Nasi Ulam Kampung Kraftangan yang strategik lokasinya
                                       memang jadi tumpuan pengunjung,,,,
                                                  Keunikan Kota Bahru yang kaya dengan pelbagai jualan
                                             makanan tradisi,,,,,Pandangan dari atas Pasar Siti Khadijah
                                            cuma pasar ini perlu dinaiktarafkan pengurusannya.
                                                Mencari sesuatu untuk diri....
                                         Kuih-muih yang pelbagai yg pastinya manisss dan sedapp
                                  Memilih lauk untuk juadah makan tengahari....
                                     Hidangan tengahari kami yang simple tapi berkhasiat,,,,

                     Kota Bahru memang unik untuk dikunjungi....kita boleh menikmati pelbagai jenis makanan dan bershopping terutama batik yang cantik-cantik,Aktiviti lain rasanya agak terbatas...tapi di sekitar Kg Kraftangan ada beberapa Muzium yang boleh dikunjungi untuk menambah pengetahuan....



Jumaat, April 20

Masjid Sultan dan Bugis Street di Singapura City

Seharian berpusing di bandar Singapura,,,kami mencari kawasan yang bercirikan Islam dan kemelayuan.
Akhirnya sampai di Masjid Sultan.Di sini kami menunaikan solat jamak Zohor dan Asar.
berehat sebelum makan tengahari.


                                          Suasana jalan di kawasan masjid

                                                   Bentuk senibina masjid tak banyak beza seperti di Malaysia
                                              Sempat berehat dan menunaikan solat disini,,,
                                            Suasana di hadapan masjid....ada deretan kedai orang Islam

                         Operasi cari makan,,,di kawasan ini ada beberapa kedai makanan muslim

                              Bangunan unik di kawasan Bugis Street
                                    Warna-warni tangga ini begitu unik dan cantik di mata saya
                                Di hadapan pasar di Bugis Street....
                                      Agak padat dengan orang ramai...
                               Saya hanya membeli fridge magnet sebagai souvenir...


Kata orang banyak berjalan luas pandangan dan pengalaman.Moga Allah memberi rezeki,kesempatan dan kesihatan untuk saya terus kembara dan berkelana di bumi Allah ini,,,ammmiiin...

Selasa, April 17

Singapore City,,,


Pengalaman pusing-pusing Kota Singapura adalah sesuatu yang manis untuk saya kenang.Kami mula sampai seawal 8 pagi dan berakhir sekitar pukul 12.00 mlm.Kami mengguna sepenuhnya perkhidmatan pengangkutan awam di sana,Seperti KL ,Singapura adalah sebuah bandar besar dengan bangunan pencakar langit.Antara yang menarik kami menikmati wajah malam di Kota Singa dari puncak Marina Bay dengan bayaran SD20...layan gambarr yarrrr......

                                           Kami pusing town naik SMRT,,,cam LRT di Kulompo ni
                                         View Singapore city dari SMRT....
                                         Tasik atau lombong tinggal yg kami nampak,,,
                                                Marina Bay dari jauh,,,,
                                          Bangunan pencakar langit di Singapore city,,tu Maybank

                                         Esplanade,,Singapore,,,kubah yang dikagumi oleh pencinta senibina
                                                 Bas yang membawa pelancong...
                                              Tempat wajib ,,,jika sampai di Singapura/..
                                            Geng cik kiah,,,pusing2 Singapura,,,
                                         Singapore river cam sungai Melaka...

                                                  Malam yang indah.....
                                           Nite at Marina Bay....

Ahad, April 15

Bagan Lalang...aktiviti hujung minggu..

Jarak antara rumah CM dan Pantai Bagan Lalang hanya sekitar 30 minit memandu.
Kami sekeluarga memang kerap ke sini.dekatkan boleh menghabiskan waktu petang di sini.Banyak juga aktiviti boleh di lakukan disini,,,,antaranya..


Boleh bawak anak2 menunggang kuda,,,pssst kuda jalan satu round jerrr,,,rm 5 hengget 2x pusing.

                                  ada gerai2 penjaja yg jual alatan-alatan dan permainan pantai,,banyak
                                      orang main layang-layang disini....

                                   Aktiviti makan-makan apa lagi layan seafood arrr,,,banyak restoran
                                seafoood disini,,dengan harga hmmm,,boleeh lah tahan taklah mahal,,tak jugak murah
                                    sepanjang jalan menuju bagan lalang anda pasti akan jumpa
                                      gerai-gerai jual buah naga,,,maniss,,kami mesti beli jika ke sini
                                     Gold coast Sepang,,,rege biliknya tak mampu den,,,rasanya kalau
                              peak season mencecah from 600++hingga ribu-riban semalam
   
                                          pepahat menu yang menjadi kegemaran kami sekeluarga,,,,
                                banyak tul orang putih kat Sepang Gold Coast tu,,,pantainya terkawal dan
                              persendirian..leh sekondeng jerr ,,,masuk ,,,no,no entry...pengunjung awam lh main
                              kat luar jer....


          Bagan lalang ni takde lerrr syanteeek sangat,,,tapi kalau rindu sangat nak nengok laut n sunset meh ler datang sini,,,,boleh lah tahan,,,,tapi airnya dah kehitaman,,,ada jugak org bermandi manda,,tapi sesuai gak nak berkhemah dan berbaque bersama keluarga......ada chalet2 persatuan nelayan dan ada juga hotel Sri Malaysia selain Sepang Gold coast yang mahal itewwww,,,,,memang ler mahal dalam laut k...pasal makan jgn risau melambak tempat makan,,siapkan duit ajer.....

datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today