yg sudi bersama cm....

Isnin, November 30

Indahnya persahabatan....Terima kasih Teman


Jutaan terima kasih untuk kak Nija atas ingatanmu di hari lahirku......
sejambak bunga yang sungguh indah dan cake coklat yang begitu manis untuk mas kenang dalam hidup,
Saya tak pernah sangka,ada insan yang sudi mengenang saya..sedangkan siapalah saya untuk dikenang,cinta dan kasih sayang adalah sesuatu yang sangat manis,tidak hairan manusia sanggup musnah dan berbunuh demi kasih dan sayang,mungkin orang lain bunga dan cake adalah sesuatu yang biasa diterima tetapi tidak untuk saya,titipan ini sangat indah,sangat manis dan sangat istimewa......dari raut wajah kak nija,gaya perwatakan kak,tutur kata dan bahasa kak,Kak nija@Datin Asnija memang seorang insan yang sangat penyayang,jiwa persahabatannya kuat ,sangat menghargai orang lain,semoga sepanjang perjalanan hidup kak nija sentiasa dihargai timbalbalik dari penghargaan kak nija pada insan lain...Insyallah,tiada apa yg dapat mas balas selain dari ucapan terima kasih dan doa dari mas,Mas berharap mas juga dapat membuat kak nija tersenyum bahagia seperti yang mas lalui pada hari ni...




Sudah 5 hari hari ulang tahun kelahiranku berlalu,Aku dilahirkan pada 3.15 petang tanggal 25 November 1975 ,di Hospital Besar Melaka.Dilahirkan sebagai anak ke lima dari lapan orang adik beradik,6 lelaki 2 perempuan,aku adalah puteri bongsu untuk kedua ibu bapaku.....34 tahun berlalu,syukur ke hadrat Allah aku masih lagi bernafas,sihat walafiat ,aman dan temteram di bumi Allah ini,Alhamdulillah,segala puji bagi Allah yang terus melimpahkan nikmat dan anugerahnya sepanjang perjalanan hidupku,jika ada tersasar atau melencung itu semua adalah kerana kelemahan diriku sendiri serta kedhaifan dan ketipisan imanku.Jika dalam kembara hidupku ini aku disapa oleh sesuatu yang tidak aku gemari,yang tidak aku senangi,itu bukan bermakna aku perlu berhenti dalam meneruskan perjalanan ini,Aku gagahkan hati ini dan apapun yang terjadi berjalanlah tanpa henti,Allah maha mengetahui,hidup kita berada dalam rencana Nya..........



" Doa kan Kami...."

" Happy Birthday To Cikgu Mas - Blog Folllower PDKM,teman setia anda, semoga cikgu Mas beroleh kesejahteraan dan di Murahkan rezeki serta panjang umur Insyalah.

Terimakasih juga untuk ciklie yang saya anggap seperti saudara saya sendiri...my own brother,yang sering menitip doa untuk saya disini,amboii sampai ada ucapan khas untuk saya di blog yang tersohor di serata alam tu,,bangun pagi baca n3 darinya,terasa sungguh terharu,kecil rasa diri ni (walaupun sebenarnya besar he3)mendapat penghargaan sebesar itu darinya.Ciklie selalu berkata pada saya ,bersyukurlah cikgu,kita ditemukan dengan insan-insan yang luhur hatinya,ikhlas jiwanya,sentiasa bersyukur pada Allah,Usah mengharap terlalu tinggi dari Allah,bersyukur apa yang ada kerana kita cuma hambanya,biarkan Allah menentukan segalanya,baik dan buruk semua datang dari Allah dan terima segalanya dengan redha...tq ciklie....cam biasa ciklie memang beshhhh..bestttt,forever and ever.....hehehe..



Happy birthday 2 Cikgu Mas

                                       Semoga dipanjangkan Umur &dimurahkan rezeki

Juga untuk AZ,yang menyampai ucapan untuk CM di blognya,terimakasih AZ,AZ ni blogger paberet CM,kalau dikira umur dan jawatan AZ ni lebih senior dr cm,tapi punyalah sporting morthing,kira boleh masuk dalam semua peringkat umur,ajak serius boleh,berjiwang boleh,berdendang boleh,bergurau boleh...pendek kata semua boleh dalam ayat yang sangat sinonim dengan AZ "APA AKU KISAH" hehehe,sampai mati saya ingat AZ...
 
 
Juga untuk kak Noor tersayang...yang menjadi orang pertama mengucapkan Happy Birthday untuk saya ni,sudi meluangkan masa untuk saya,dan masih terasa kemanisan cheese cake hadiah darinya,Cam ciklie jugak ,kak noor adalah seorang insan yang sangat besssssshhh...
"KITA BERDUA TAHU,KENAPA ,KITA BEGITU SERASI.....
 
 
Tak lupa untuk teman-teman lain En,Rezeki,En Azemi,Dr Chenta,Patt,Khairyn,Maiyah,Imran,Rosli,,,,
 
...kakak-kakak yang sangat baik hati,Kak Nab,Kak S,Kak Umi,Kak Sonata,Kak Norsidah,Kak Mama Ju,Kak Shahmi,Kak Hazeleyed,Kak Umiazudin,Kak Pinat,
 
Adik-adik yang manis Che pit(berbalas SMS kita yer),Afeez,Tika,Cun 09,Shima,Red,Hanis,Comei dan semua follower yang sangat saya sayangi terimakasih atas ingatan dan doa dari semua...
 
THANKS YOU SO MUCH.....
I LOVE YOU ALL
 

Rabu, November 25

25 November..datang lagi!!!!Aku dan sahabat maya yang sangat istimewa...


Hari ni,pemotong gotah yang jelitazz Noor datang Putrajaya untuk menoreh disini,
pagi lagi dia ajak aku dan anak-anak breakfast dengan dia,tapi bukan breakfast dah jadi lunch,
biasalah CM ni kan,k.noor !!!speaciss slow melow,hehehe...kami lunch di RESTORAN RASA MAS....tu ayam panggang tu,CM punya,
cuba teka tangan siapa????tengok tangan jer lah yer....


Ini hidangan untuk k.noorku.....hmmm kebabb maa....


Pas makan ,pusing-pusing Alamanda
...anak2ku sila bermain di playground ,mama dengan aunty noor nak sembang  yerr...
haiiii.....sembang apa tu??? jangan mengumpat yer...dina menyapa!!!hehehe..



Pas main my girl and my boy poww aunty noor,
Baskin robbin ice cream..mama tumpang sekaki,
noor dapat bonus jualan gotahh..order nak!!amik yg mahal-mahal sikit..
.Sampai dekat pukul 2 petang   kami bersama
.Pas ni mama nak pi Cyberjaya  bank inkan wang sumbangan derma untuk CL uruskan amanat pembaca PDKM...




Sebelum kami berpisah,Kak noor menyerahkan satu bungkusan cake Secret Recipe...
Ya Allah apa yg susyah-susyah ni Noor,kak noor jumpa saya pun dah cukup bersyukur..
HAPPY BIRTHDAY CIKGU!!!!!!!! kata k.noor
Terimakasih,dirimu saya kenali dari blog PDKM,tapi kini anda adalah sahabat baik yang lebih baik dari kawan di dunia realiti,setiap hari kita berchat di ym,kita kongsi segalanya,kita sampai rindu-rinduan kalau sehari tak berbicara,indahnya persahabatan,aku tak pernah terfikir ketika akan menceroboskan diri di dunia blog,aku bisa bertemu dengan insan-insan yang mempunyai keluhuran budi yang hebat.......
Pada saya Sis Noor Fazidah adalah seorang wanita yang istimewa,,,she`s very nice lady..soft spoken and funny lady..bersamanya anda tak sedar sudah berjam-jam berbicara.
tapi dia sangat perahsia,sampai hampir setahun mengenalinya aku tak tahu dia kerja apa?dimana dia tinggal?
tapi kata hatiku dia adalah seorang akauntan....ibu kepada 3 orang anak,sempat dia tersebut nama suaminya,hehehe..tak payah lah publish tersedak pulak abang haji tu kang,,,


Selepas dating dengan Noor saya terus ke Cyberjaya,lebih selesa berurusan di Cyberjaya daripada Bangi dan Putrajaya,kerana di Cyberjaya orang tak ramai,urusan lebih cepat,jalan lebih clear..
Kira-kira dalam pukul 4 aku menerima satu panggilan telefon..
hello Pn Masuriya..kami dari PODS &PETALS GIFTLAB..nak antar bunga pada Puan!!!!!



Haaaaaahh...so suprise,last i terima bunga dalam hidup i...pada tahun 1999
..masa tu boyfren i,suami i sekarang memberinya masa konvokesyen di UM dulu.
..suami saya lebih suka bawa saya dinner bila besday saya,
saya tahu bunga yang akan saya terima bukan dr my hubby...
aduuuuuh.....tiada kata yang dapat saya ucapkan...
today is so sweeeeettttt.....I LOVE ROSE SO MUCH.....
yang menghantar bunga ni,tak tahu arah mana rumah saya,saya suruh mereka tunggu di Restoran Maju,restoran mamak di CyberValley...aduhai saya menerima jambangan bunga ni dan coklat cake yang sangat cantikkkkkkk ini di hadapan kedai mamak,oohh so romantic,mamak yang buat roti tu berhenti menebar roti dan memberi senyuman manis pada saya,hehehe...




Cantikkkan bunga tu!!!!hmmm siapa yang beri???Subhanalllah saya terima dari rakan blogger jugak,saya sangat tak sangka,didalam kereta air mata saya mengalir,hanyut dalam sendu,terharu dengan cinta kasih sayang yang sungguh ikhlas,terlindung dalam payung dan redupnya lembayung persahabatan...begini sekali kasih sayang anda pada saya,sedangkan kita baru berjumpa sekali bermesra di blog,Saya terima jambangan bunga harum mewangi ni..dari insan yang sangat istimewa,yang sering membimbing saya,yang sedang menabur bunga dalam laluan hidup saya...Siapa yang menghadiah saya bunga ni.akan saya beritahu di next n3...khas untuknyerr.....tekalah siapa????



hmmmm my girl sedang memotong cheese cake aunty noor yer...tak dapat saya tunjukkan gambar cheese cake yang sangat sedap tu....
mama lambat sangat katanya....




Coklat cake yang sangaatttt sedap,jomm geng,Datin,Ciklie,Noor,Tika,Afeez,AZ,Pyjarl,Rezeki,Imran,Hanis,Kak S,Kak Nab,Dr Chenta,Kak Norsidah,Kak Umi,Umiazudin,Patt,Cikgu Sonata,IP,Shima,Mama Ju ,hazeleyed..Azemi Ali..,Shahmi,Cun09,dan lain-lain mohon jangan kecil hati jika saya tak tersebut nama di sini.
..JOMMM KITA MAKAN CAKE NIII.....



P/s : UNTUK SEMUA,DI HARI ULANGTAHUN KELAHIRAN SAYA,TERIMALAH SEPOHON KASIH DAN SAYANG DARI SAYA.....YOU RE MY EVERYTHING......

Isnin, November 23

Tetamu pertama,.....




(ready terima tetamu)

Salam semua.Selamat Bercuti panjang....
berehat dari 21hb November-3 Januari 2010...
hmm bab ni yang CM seronok jadi cikgu ni,oppps tapi ada cikgu yang kena mengawas peperiksaan SPM dan STPM dan menanda kertas jawapan peperiksaan,2 tugas ni akan mengisi masa cuti cikgu-cikgu dan kalau Guru Kanan kena  selalu buat lawatan muhibbah ke sekolah untuk menyedia perancangan dan takwim sekolah.Tahun ni tahun honeymoon,bukan giliran CM menjaga peperiksaan,
sebab dah berkhidmat dengan jayanya tahun lepas.....


Alhamdulillah,sampai sudah hajatku untuk bercuti di rumah baru
,dah bolehlah menerima tetamu walaupun masih lagi tongkang langkang keadaan rumah ni.
3 hari lepas CM terima satu msg, ada kawan yang CM sayangi nak mengunjungi CM,
wahhhhh ..maknanya ini tetamu pertamaku!!!!!!
aduhai gumbiranya hati,dalam keadaan serba sederhana,
CM siapkan hidangan lemak berkrim untuknya,
pssst  sebenarnya....
sabotaj sebab  body cuttingnya masih tip top walaupun dah berusia 40an,hehehehe




Menunya ialah : Mee kari ala Nyonya Melaka,Serawa durian diganding dengan roti gardenia jer...nak buat roti jala,CM kursus tak habis ,roti jala CM selalu jadi seperti roti jaring,hahaha...buah pulasan dan buah anggur.....bolehlah kan untuk minum petang bersama teh o panas..


Bila tengok menu ni CM teringat kawan baik Cm yang ada jauh di Makkah tu.
.hmmm dia tak makan menu lemak berkrim cam ni..
.kalau dia datang rumah,CM buatkan dia salad,sup tawar dengan roti potong dan teh o panas...dia diet sehh,..hehehehe...jangan marah ciklie!!






Hah ni lah Mee Kari nyonya Melaka,sedap geng makan tak muak,
sebab rasanya dibalancekan dengan haruman bunga kantan dan daun kesum,
ni lah kali pertama CM buat lepas dating dengan abang google di ruangan resepi.
Mee Kari ni banyak dijual di cafe Kopitiam,wahhhh geng nak tau rasanya macam Mee Kari di Old Town Kopitiam malah lebih sodapp dari Bangi. Kopitiam.hehehehe ( CM isi bakul angkat sendiri)yang bermakna memuji diri sendiri....kalau kita tak puji diri sapa nak pujikan????

(Kak Syikin bertudung merah hitam tu,kebetulan berketurunan Nyonya Melaka.
..dia kata "Sedaplah mas!!!sebijik rasa macam mak akak buat...fuyooo percubaan pertamaku menjadi.
 tiba-tiba.aku rasa seperti lirik lagu Melly Goslow.."Kembang-kempis dadaku menerima pujiannya...)

Puan Izan pulak....
La cikgu camner saya nak diet ni.???..sedap sangat ni...!!!
CM pun beri magic word CM padanya.....
Its ok...Diet always waiting tomorrow...tomorrow u diet yer, kalau tak boleh tomorrow lagi hehehe



Tunggu punya tunggu,
tetamu yang dinanti tak jugak sampai.tapi dalam hati CM mesti ada keuzuran di pihaknya,kebetulan CM tahu ayahandanya tak sihat,kalau dia tak datang pun CM faham keadaanya,tak sekelumit ada rasa marah padanya..mungkin bukan rezeki dia kali ni.Kebetulan CM pun nak berkenalan dengan jiran-jiran sebelah,CM masak lebih hari tu...


Sedap yer Aisyah...nanti datang cikgu buat lagi...makan-makan..perabihkan banyak ni.


....Pas tu,CM pun memaniskan muka yang sudah sedia manis ni (hehehe perasan lagi) berkunjung kerumah jiran sebelah kiri ,sebelah kanan,sebelah depan,dapat lah 3 rumah..

(dialog dan monolog menjemput jiran)


"Asssalamualaikum.....(CM beri salam kat jiran ni)
Walaikumsalam,yer cikgu masuklah.......(jiran CM kak Syikin menyahut,bersalam-salamlah kami)
Kak!!!!! nak jemput akak minum petang ni,kat umah...saya ada memasak sikit...(CM menyatakan hajat)
Oh alahai aduh seronoknya...tapi suami akak takde rumah ni....(hiss tak payah bawak suami kak ooi,suamiku jugak takde kat rumah..sian cik abang tu kang)
Laa,tak per kak suami saya pun tak de ni,perjumpaan orang pompuan jer
.....kita sembang-sembang jer..




Eeeeeh sapa ni???...aduhai minah rempit yang cute miut ni datang arr umah k.mas ni...???
tika lah geng!!!terharu yer aku....dari Sg Besi dia meredah mencari rumahku dipinggir Putrajaya ni..
..tapi katanya alahh k.mas saya ex student UKM,saya biasa dah tempat ni...

Masuk-masuk ,jom makan...


Tinjau punya tinjau tetamu yang ku tunggu tak jugak sampai,mungkin ada halangan yang tak dapat dielakkan...pas tu dapat msg dari tetamu yang ditunggu benar jangkaanku ada halangan yang tak dapat dielakkan...tak per lain kali kita jumpa.pintu rumah saya terbuka...

Siapa tetamu pertamaku????hehehehe..Anda mungkin mengenalinya!!!!!

Khamis, November 19

kenapa tak dengar cakap cikgu?

Hari Pertama SPM 2009,CM bertugas sebagai guru pemantau peperiksaan.
Hari ni calon kena jawab Paper Sejarah 1,
CM bimbang jugak dengan Paper 1 ni,sebab result trial baru ni,tidak begitu membanggakan.
Kertas 1 Sejarah walaupun berbentuk objektif tapi susah nak skor,jawapan selalu mengelirukan.
Sebenarnya di sebuah sekolah aliran teknikal  dan Kejuruteraan,CM sedar pelajar kurang cenderung pada subjek sejarah.Tapi mereka hebat dalam Subjek Matematik,Result trial matematik boleh mencapai 100% dengan beberapa buah kelas boleh mencapai A keseluruhan.
Senang hati cikgu matematik,tapi cikgu-cikgu sejarah selalu jer berdebar-debar.
Sebagai seorang guru,kayu ukur prestasi kami adalah kejayaan pelajar,Pelajar adalah client,bila pelajar datang pada kami menunjukkan deretan A... sebagai guru itulah kebanggan kami....


Aduhai Zaireen,cikgu dah pesan jangan pegang buku lagi di saat akhir..
Kenapa tak dengar cakap cikgu ni????
masa gambar ni CM ambik jam menunjukkan pukul 10.45 pagi,5 minit lagi mereka perlu masuk ke dewan peperiksaan untuk hadapi Kertas 1 yang akan bermula pukul 11.00 pagi.
Apa lagi nak dibincangkan...saat macam ni kamu perlu tenang banyakkan berzikir,bukan mengulangkaji lagi...tawakal jer atas apa usaha selama ni...


"Cikgu!!!!! saya rasa nak hantuk kepala kat dinding arr cikgu....."
"hiss jangan lah macam tu..."
Cikgu dah pesankan...jangan study lagi masa saat akhir,tu akan buat kita stress dan rasa serba tak kena...tapi masih lagi dok meriba buku-buku, boleh ingat ker???
2 tahun dah peluang yang ada ..masa tu kena study..bukan 2 minit sebelum masuk sayang ooi...



Cikgu doakan kamu tak frust menonggeng....
reliksssss lah ,tak payahlah sampai macam tu....
senyummmmm dan tarik nafas dalam-dalammmm.....



Sabar jer lah...masa ni lah baru nak menanya cikgu benda yang masih tak paham..
baru nk  tunjuk buku tu..
tak per arrr demi anak-anak didik tercinta ku terangkan jugak....


 

Study apa lagi tu cik adik ooi.....tekun nampak?????


Haaah cam ni arr,
relikss ,senyummmm and tenang sebelum masuk dewan
  I LOVE YOU ALL
ALL THE BEST
TRY YOUR BEST............MAY ALLAH BLESS U..
muaaaaaahhh dari cikgu.......

Selasa, November 17

Sunyi sepi....


Sunyi sepi sekolah CM sekarang,
pelajar ada tapi semuanya nampak baik dan tawadduk,mereka semua diruang belajar dan menjalani program motivasi.Pelajar tingkatan 4 dah dicutikan
,Esok pelajar mula SPM..
.Cantik tak gambar atas tu????
tu ditengah-tengah bangunan sekolah CM,
pelajar yang mengadap pokok tu adalah mentee CM (anak angkat cikgu mas) sama kreeek dgn cikgu yer,konon menunjukkan tahap `stress' sebab esok exam...hehehe,lepas snap cantik pulak gambar ni,
Apa macammmm tika? ada potensi jadi profesional photographer tak?????siap edit lagi...hehehe

tak tahu apa nak tulis...risau anak-anak didikku esok exam,doakan mereka yer...geng.


CM nak layaaan satu lagu zaman CM muda-muda dulu...lagu Dato Siti...bila dah tua menyentuh  hati pulak lagu ni....

Nian di hati.......


Suburnya nian sukar dimadah

Mekar jiwa dilamar mimpi
Kasih sepantun tulisnya sudah
Hanya rindu ikatan hati


Berlumpur intan seri masih bertandang
Bagai bulan dipagar bintang
Angin berderu ombak mengalun
Melambai daun sedang rimbun


Sarat di hati rindu ditanggung
Airmata ku tak terbendung
Dikau ku sanjung cinta suci terulung
Di jiwa ku semakin ranum


Terpadamlah gundah di hati
Setenangnya air di kali
Hilanglah resah terpancar naluri
Janji yang diikat teguh... berdiri


Lafazlah sejujur hatimu
Setulus halusnya budimu
Damaimu sesudah gerimis
Bawa daku bersama meniti pelangi


Ku yakin di sana menanti
Mahligai kencana abadi
Disaluti sutera asli
Selimut cinta aroma harum kasturi

Kasihmu beraja di hati
Kasihku bertahta di jiwa
Walaupun tiada di mata
Cintamu tetap sebati


Sungguh bererti kasih dan sayang
Seribu sumpah kau tunaikan
Cinta berkurun kasih berzaman
Kerana sayang ku turutkan
Guruh di laman umpamanya gurindam
Mengusap di hati yang rawan

hehehehe...sajer jer ni...yangg suka nyanyi silakan nyanyi...
yang tak suka berjiwang abaikan.....
kita semua ada perasaan,kita hormat perasaan insan lain,
Insyallah kita akan sentiasa dihargai
,kerana kita semua tak sama...kehidupan kita lain-lain tapi cinta dan sayang yang akan mengikat kita...
Perasaan aku tika ini.
..AKU?????????..........aku tak tahu....



Ahad, November 15

entry masa tengah lapar....layan gambarrr jer..

CM minta maaf kalau n3 ni mengangu senstiviti kawan-kawan yang tengah berdiet..
.masa CM nk post entry ni CM rasa lapar arr,tapi tak berselera nak makan.
Macam masuk angin perut ni,lagipun anak-anak CM jenis yang tak begitu berselera makan,menyebabkan seleraku selalu terbantut,
So sambil melayan rasa lapar CM selak satu-satu file picture,rupanya banyak jugak aktiviti makan-makan yang CM lalui,CM mengaku antara aktiviti bersosial yang CM paling suka ialah outing dengan kekawan then pi makan-makan,tu cara kami memulihkan stressss,hepi rasa sambil makan kami bersembang,so no wonder arr diriku semakin bulat hari ke hari......tapi Cm jenis orang yg enjoy dengan food..especially kalau ramai-ramai.
Kenangan bersama rombongan cik kiah di Bandung,turun dari Gunung berapi Tangkabunan Perahu,kami mengadap ikan terbang "makanan sunda " best arr geng..lebih-lebih lagi bila makan ramai-ramai,ala-ala berebut gitu...



Dulu masa di Setapak KL,
rutin mingguanku dan geng  bila hari jumaat minggu gaji ialah pi "jalan-jalan Cari Makan"...tempat paberet kami ialah Mutiara Damansara ,kami pi IKEA,dok merayu dan bermanja dengan "Meat ball "yang sedap dan tersohor di Klang Valley ni.....dua Cik Puan yang jelita tu ialah kawan baik CM,kawan yang sangat baik,si kecil molek bertudung unggu tu cikgu matematik dari Taiping,yang bertudung hitam itu,anak pak arab tok Syed keturunan Yaman..Weddad Syed Syagaff ..fuuh arab Damansara tu..baik dan sangat mengembirakan hati dua mak orang ni...CM sangat merindui mereka...


tu muka stresss..tengah tension laparrr reliks makcik,
Cikgu Suhaila pulakk,sibuk nak snap gambar....
Kenangan bersama rombongan Cik Bedah pulak...kami  dok mengadap Nasi Padang.
di sebuah restoran Minang di Jakarta..hmmmmm,CM kurenggglah sikit dengan Nasi Padang,tak reti makan disertakan dengan lauk yang banyak,maklumlah anak orang susah,mak masak satu lauk seperiuk besar,pagi petang..nasi padang ni banyak guna cili padi,ada satu pinggan tu depa taruk otak lembu...otak-otak CM suka,
otak lembu kureeeenngg!!!


Ni kat rumah jer,masa birthday CM tahun lepas,
masa tu sedih..... ingatkan tiada siapa yang ingat besdayku,tetiba datang adikku tersayang si hemsem Charlie bawak cake dari Secret Recipe dan Pizza hutt my paberet untuk celebrate my besday...sunggguh terharu atas kasih sayangnya,padahal gaji dia kecik jer masa tu,
tapi demi kakaknya sanggup dia berhabis...thanks dear...awak memang adik yang baik..





Gambar ni pulak masa CM pi dating dengan kak yati di Mid Valley,kak yati jugak bestfren CM,tempat mencurah isi hati suka dan duka hidupku,CM order asam pedas penang,hmmmm tak besh arrr,asam pedas ni guna belacan dan otak udang kot lain macam rasanya..,adoii mahai betullah jamu selera kat food court di Mid Valley tu...


Ni jugak salah satu paberet CM,bubur ayam,CM suka makan ni,masa bawak dina pi makan Chicken CHop kat Josh n Jhana di Putra Height Shah Alam.....tak tahu napa CM suka betul dgn bubur ayam ni????..


hehehehe..ni nenek CM,malam ni CM terasa rindu padanya,nenekku dah berusia 87 thn tapi masih sihat dan kuat ingatan,Pesan nenekku..
"Suri!!! (nenek panggil aku suri) orang pompuan makan kena beringat,terutama masa berpantang beranak..makan tu boleh tapi berhenti sebelum kenyang dan sedawa...'
hehehe,tu pesan nenekku,nenek dan mak ku tetap langsing hingga ke tua,nenekku ni satu penyakit pun tak de cuma kerap sakit tulangg kerana kurang kalsium...

Sabtu, November 14

Adegan kurang manis...CM jadi `emo` geng...



Hari Sabtu adalah hari jejalan...biasanya keluar dari pagi hinggalah ke petang...pagi tadi CM bawak anak-anak pi sarapan kat sebuah restoran Sri Gula...dekat dengan rumah CM ni...mak ooi dah namanya Gula.semuanya sannnngattt manis dari air hingga ke sambal nasi lemak yerrr semuanya maniss..AZ mesti tak suka cam tu kan!!!tapi ada sesuatu yang tak manis berlaku disitu....sangat memberi kesan di hati CM ni!!

Ceritanya cam ni!!!CM sedang ambik kan anak CM nasi lemak tiba-tiba,terdengar bunyi "pinggggg "dari depan CM..alahai seorang budak lelaki kecil mungkin baru berusia 3tahun 1/2 menumpahkan air teh dimejanya...bagi kita just small matterkan,????budak memanglah cam tu!!!!tapi tak disangka-sangka,ayah pada si kecil tu bertindak menampar anak kecilnya,sampai budak tu hampir terjatuh dari kerusi,terkebil-kebil CM menyaksikannya,antara percaya dan tak percaya CM tengok adegan tu,berdebar-debar jantung CM,terasa sakit perut CM,mengenangkan betapa sakitnya kita mengandung dan melahirkan anak,tiba-tiba si bapa boleh menampar dengan 5 jari lelaki dewasa pada pipi mulus anak kecil tak berdosa...hanginnn satu badan datang mahu jer aku beri `pelempanggg jeneral jepun`pada lelaki yang berkepala botak,yang tak segan silu menampar anak depan orang tu...bukan tu cara mengajar anak,kot yer mahu dihukum budak tu bukan begitu ganas caranya...hehehe tapi biasa arr aku berani cakap jer...tapi tak de sapapun yang tolong budak kecil tu...budak kecil tu meraung menangis..


Adegan tu tak habis disitu,selepas budak tu menjerit menangis,lelaki bo@#% tu,mendukung budak tu dan membawa budak tu ke belakang ,Ya Allah rupanya dikurung anak malang tu dalam tandas tepi restoran tu..geng bayangkan speacis apa manusia tu???agaknya bak kata sahabat CM speacis bloodyhell..fuuh kasar bahasaku geram geng!!!!bagiku lelaki pengecut pukul budak kecik gaya gitu.Orang melayu tu dah tentu islam,tak sayang anak ker,????bukan persoalan memukul tapi pendekatan menghukum,tak berilmu sungguh,jangan hairan kalau anak dah dewasa nanti hidupnya penuh demdam pada bapa sebegitu gaya dan laku......


aku jadi tak berselera nak makan,masa dia bawa anaknya ke belakang aku pandang wajah ibu anak tu,matanya sungguh sayu,tapi dia hanya diam membisu..aku tahu perasaannya,mungkin dia faham peragai baran suaminya tu..tak boleh ditegur speacis manusia cam tu..tapi????takkan nak biarkan jer,lakii buat anak cam tu.??.CM cepat melentingg kalau hasben jentik anakku secara kasar tanpa sebab yg rasional.Boleh memukul tapi perlu kena caranya...Islam tak ajar macam tu....lagipun budak tu baru 3 tahun loor!!!!bayangkan kamu lelaki dewasa bila memukul,tangan kamu kasar,pasti sakit budak tu
...tampar diri 10 kali dulu sebelum tampar anak dan isteri....
.tak mahu tampar sendiri..meh sini CM tamparkan,
CM pun memang rasa nak melempanggggg orang ni!!!!

panggg,panggg,pangggg,pangggg.....

FUUH CATATAN
DARI HATI YG SANGAT EMO
...hehehehe...cepat2 pujuk CM ni geng!!!!!


Jumaat, November 13

??????.....

inikah dugaanmu...


Hati pedih menangis
Jiwa ku yang suram
Malam yang panjang ini
Aku bersendirian
Merenung kehidupan
Memikir kesudahan
Pada siapakah hendak ku curah keresahanku

Aku berpaut pada sejengkal tali cuma
Itulah yang ada sementara aku
Hidup di dunia ini
Inikah dugaanku inikah kesempatan
Haruskah ku terus atau membiarkan
Ianya berlalu

Dekat di depan mata berat meluah kata
Terpendam segala apa dirasa sekian lama ini
Apakah kita nanti tiada dapat serasi
Ataukah hanya aku bermimpi untuk memiliki

Kesempatan yang datang tiada ketentuan
Mampukah ku memandang di kejauhan
Tak kesampaian
Sering terbayang-bayang tinggi lagi harapan
Entahkan ku sempat ataupun tidak
Untuk bersama mu

Rabu, November 11

Musim exam sekarang ni!!!

Seminggu lagi,sekolah dah nak bercuti...dari 20 November hingga 4 Januari 2010
...bab ni yang best jadi cikgu,masa yang ditunggu-tunggu sudah tiba
...apa nak buat ni???? macam-macam boleh buat,..tunggu jer nanti,tahun ni CM tak kena jaga SPM,hmm boleh cuti sepuasnya,balik kampung yer ,jgn lupa jengguk mak dan abah...


Tapi sebelum tu,sekolah tengah sibuk ,dengan exam,exam akhir tahun untuk tingkatan 4 dan exam SPM untuk pelajar tingkatan 5,mood exam,pelajar pun nampak baik dan tawadduk,kurang sikit hinggar bingar sekolah ni,masing-masing cuba buat persiapan terakhir,musim exam cikgu,reliks sikit,yg reliks yer masuk kelas tak payah mengajar,pusing-pusing kelas,berjalan ke hulu hilir memantau ujian...masa nilah kita layan perasaan,tapi kalau lama sangat mengantuk woo!!!






2 minggu terakhir sebelum cuti,,sekolah CM sibuk dengan exam,gambar atas proses CM menyusun kertas soalan akhir tahun dibilik peperiksaan,Exam final ni,turn CM kena gubal soalan...harapnya budak-budak boleh jawab dengan baik...kertas yg siap dicetak perlu disusun mengikut kelas,dan dilabel mengikut kelas...nampak pulak beg tangan mahaiii tu...hand bag tu asik nk interframe jer!!!


Yang ni cikgu Ismail shamsudin,abang cm ni,nama bapak kami sama,
tapi dia anak mamak Penang,putih dan berhidung mancung
,cm anak mamak jugak tapi mamak melaka,hidung tak mancung kulit sedikit menachi hehehe...
dia meneman CM menyusun kertas sambil berbual tentang rojak pasembor n nasi kandar kat Penang tu...CM enjoy betul kalau orang bercerita pasal makanan,
rasa tak boring langsung,pandai cikgu mail amik hati CM....
Cikgu mail tengah kira formula matematik tambahan untuk diberi pada pelajar
.khusyuk sikit dia tak perasan orang snap gambar...



Proses klip kertas guna mesin..
wowww kt sekolah ni jer yg ade!!!sekolah kak pinat ada tak?????
sekolah lama dulu,terketip2 seharian,
Sekolah baru CM ni,sekolah baru dibina thn 2005,so alatanya advanced sikit,kebetulan dia dekat dgn Putrajaya mewah sikit kemudahan yang ada.
....orang tengah khusyuk buat kerja sibuk nk snap gambar...tak pe arr tak nampak muka..jangan malu ,identiti dirahsiakan...



Budak-budak tengah exam kat dewan.
..baru nak mula belum sempat tido lagi...
All the best dear,dapat A+
cikgu belanja kehenpci kat Alamanda....
Yang depan sekali sebelah kiri,namanya `Panjang`..CM tak ingat nama betulnyer,
satu sekolah panggil dia panjang.Tinggi sungguh budak ni,CM nak tengok dia kena melanggut,,,





Dah siap exam,ni semua untuk cikgu,
tanda jangan tak tanda,
pas ni tidor kertas ,makan kertas,jalan kertas....hidup dalam kertas ...All the best untuk cikgu arr..
tapikan kalau tanda peringkat SPM satu krip RM 5,tu arr duit poket cikgu dimusim cuti,
boleh arr tukar gelang tangan baru....




CM kan!!! masa belajar dulu,musim exam selalu jer kurus,
hilang berat badan
CM kan student sejarah,pengkhususan Sejarah dan Politik,
banyak nak kena baca dan hafal,
Sejarah Eropah,Sejarah Rusia,Sejarah Indochina,Sejarah India,semua tu nak kena ingat...
fuuuuh ada tahap boleh termuntah hijau...waktu exam !!!!siang malam pagi petang CM ni library,
tak makan tak minum,duduk menghafal sejarah....betapa kat situ,
sampailah CM terjumpa `seseorang dilibrary`..
orang tulah bapak pada marwan dan irdina sekarang ni...hehehe
tetiba pulak teringat kenangan cintan cintun....
jangan maraaaahhh!!!!

Ahad, November 8

Hari Ahad...hari santai di rumah...



Hari ni kita dok rumah...no jejalan,semalam dah letih melayan anak-anak.
Kita gotong royong bersihkan rumah yer...
budak-budak ni memang paberet depa main air,so cuba main air untuk kerja yang lebih bermanfaat,
cuci bilik air sampai bersih,
wah macam dapat durian runtuh bila kebenaran tu ku beri...

Bilik air sudah siap dicuci mama!!!!!
good girl....I LOVE YOU...
pas ni tolong mama masak pulak yer....




Hari ni kita masak simple,easy n mudah dimakan,lauk kanak-kanak yer...
....abah tak de kita makan 3 orang jer...tambah telur dadar,mama potong timun
,bubuh sos cili.....siappppp!!!!..jom kita makan...
geng nak order tak????kurma ayam yg cair dan mair...
Lauk selepas terkena virus M...(MALAS)..
yg penting anak-anakku mengemarinya...



hehehe nak cerita ni,kisah minggu lepas terjadi lagi,tapi bukan dirumahku,
rumah jiran dihadapan kami.
lepas aku solat Asar,marwan memberitahu secara cemas...
"Mama rumah depan paip pecah,anak dia panjat cam wan hari tu"
.....pas tu marwan tergelak...
""Laaa ingat marwan jer yg buat cam tu ma,anak orang tu buat cam marwan jugak hehehe..".
marwan bersuara bangga...maknanya dia tak salah arrr....
dia pandang aku seolah menyindir...
"ye larr tu,awak tak salahlahh"...aku tarik hidungnya....


daripada tingkap bilik,
cm tengok,terkial-kiallah jiran depan rumahku,cuba menutup meter paip ditepi longkang tu.
....anaknya yg sebaya marwan pucat lesi tepi pagar,
tapi dia orang lelaki,tak pun kecoh macam CM baru ni.
..dia nampak reliks
Tapi!!!!!sahhh and conpommmm.
dia juga mcm CM hari tu,dia tak tahu stop cocknya di bilik air master bedroom...
So CM kena keluar datang menyelamat macam iklan Mr Muscle hehehe....


Semua dah selesai,jiran CM dah pun berjaya menutup main pipe nya...
CM berjasa jugaklah nampaknya..Super mas kan????
"alamakkk tapi CM tak sempat pulak berkenalan dengan jiran tu.
..sebab dia lelakilahh
,malu pulak CM nak sembang panjang,dia pun tak begitu ramah orangnya..
lepas memberitahunya dimana stop crock CM terus masuk rumah semula,
lain kalilah ada masa kita berkenalan lagi...semua orang baru disini,rata-rata usia macam CM
,anak-anak mereka pun kecil-kecil lagi,
Kebanyakkannya ,goverment servant di Putrajaya tu.....

inilah kisah hari minggu......

psssst: pada penyokong kelantan relikssslah....jgn lah macam tu!!!!nak marah-marah pulak dia...kan adat bertanding...ada tak geng CM ni penyokong kuat red giant tu????

Sabtu, November 7

Makanlah anak!!!!!


Awal pagi lagi anakku irdina mengetuk pintu bilikku....
 katanya "Mama hari ni cikgu dina kata,Hari Kanak-kanak Sedunia.."
iyerr ker,so kenapa dina??? aku tanya sambil memangkunya di riba...
Alham dulillah dina kelihatan sihat kebelakangan ni,rasanya dah hampir sebulan dia belum lagi diserang asma walaupun minor attack..Alhamdulillah moga dia bertahan..

"Cikgu dina kata hari ni kena layan budak-budaklah mama..!!!
Aku masih tak paham makna tersirat dari katanya...
ye larr kenapa?????...
"hari ni kita pergi jejalan lah mama!!!
,kita jangan dok rumah jer..dina kan budak-budak..!!!
oooohh,nk pi jalan-jalan rupanya!!!!!

aduuuh anak sekarang nak sesuatu bersandarkan fakta dan situasi semasa,
aku tak pernah pun ambik kisah hari ni Hari Kanak-Kanak Sedunia ..Hari Guru aku tahu arrr...

so pagi lagi aku pun bawaklah anak-anak keluar..katanya nak makan kat luar..tu kata marwan...
Kami tak tahu nak pi mana???,tetiba rasanya keretaku menghala ke Puchong
..ok lah kita pi Tesco Puchong,mama nak beli barang rumah sikit



Dina nak tak??? mama suap yer...
Sedap ker mama????kenapa hitam legam
...tak maulah...katanya..


Sampai sana,aku teringin nak makan shizling mee ,makcik  mas ni macam-macam keinginannya,
fahamlah makcik kan speacis badan tak cukup zat,hehehe .
..so macam-macamlah keinginan dan kehendak.
tapikan geng CM nak mengadu something,
sejak keluar hospital,my girl sangat-sangat tidak berselera...dia sangat kurang makan,kadang-kadang satu hari dia tak makan apa-apa,hanya makan biskut dan susu berbotol-botol,
dia masih menyusu guna puting susu tu...
Puas di paksa,diusha makanan macam-macam,
kadang-kadang penat kita memasak,sesenduk nasi pun susah nak dihabiskan..kalau makan diluar lagi teruk,sesudu dua jer dia makan...membazir sungguh,hasilnya mak dia jugak kena habiskan..

Tengok gambar tu,tak heran pun dia shizling mee yg sedap tu...tu mama punya!!!!



"marwan buat aksi Maria Tunku Sabri...dalam Jalan-Jalan Cari Makan...
Dina kata....."dina tak heran pun"
tengok tu sanggup dia tak makan,padahal pagi tadi dia cuma makan biskut chipsmore dan susu jer
...kuat betul iman dia...


Masalahnya bila dia tak berselera,dia tak boleh seaktif mana,kayuh basikal pun tak larat,angkat benda berat sikit pun tak berdaya,berat badan dah setahun tak naik-naik,cam tu jugak 14kg,kata doktor beratnya macam kanak-kanak 4 tahun,padahal usianya dah 6 tahun..
Alhamdulillah,dia tak ketinggalan dalam pelajaran,dia dah boleh membaca di usia 5 tahun,dan sekarang dah lancar pun membaca dan menulis


Ni gambar lama,dina bersama paberetnya...asyik-asyik chicken chop..tak de benda lain...
Aksyeen jer tu???? bukan dia makan pun,dia makan kentang dan secubit dua ayam tu......suku pun susah dia nak habiskan....
so sapa yg kena jadi Majlis Perbandaran...makcik lah jugak,makcik pun jadi macam ayam karan....hehehehe..


P/S: gengku tersayang dan kakak2 yg sedia memberi tip dan nasihat macamana nak beri anak selera makan???

Jumaat, November 6

Ponattt yer CM geng!!!!


CM nak bercerita ni...pas baca blog cikgu pinat tentang Taman Botani,aku pun teruja nak ke sana,dekat jer dengan rumah ,tak sampai 15 minit dah pun sampai,sunyi yer Taman ni,berbeza benar dengan kemeriahan Taman Tasik Titiwangsa yang hampir saban minggu aku dan anak-anak lawati masa tinggal di KL dulu,Putrajaya ni memang kaya dengan taman,tapi sunyi sepi,betul kata kak pinat taman ni sangat luas,sesuai bagi si pencinta alam....bagi si pencinta shopping mall boring sikit maa,sebab tak de jual pape,adalah jual sedikit souvenir....


bila nak datang sini,kena bawa air yer,haus anak-anak nanti,tak de jual apa-apa yer,air tin adalah dalam mesin,kena masukkan shiling dulu.Ada satu restoran kat sini,Putrajaya Seafood,tapi????rasanya baik kita ke Bagan Lalang kalau nak makan Seafood sedap dan banyak pilihan,... kat sini ,mahai wooo!!!tarak mampu CM nak belanja hang pa kat sini...
besok-besok jer,doa cm murah rezeki,jadi pengetua ker??? ada chance lah hang pa...hehehehe
Hehehe basikal sapa lah ni,??biar CM mengaku,tu arr basikal yang makcik sewa,makcik sewa rm4 sejam,tapi dah tersandar tepi pokok tu,mana makcik mas ni!!!makcik dah pengsan geng!!!aduhai kat kampung 20 tahun dulu,makcik arr juara naik basikal,pi sekolah naik basikal,pi mengaji,pi kedai,semuanya dengan berbasikal,bolehh lumba-lumba lagi .dengan kawan-kawan.Pas masuk asrama Cm dah pun tak naik basikal,rupanya aku dah pancit,huhuhu...kata kak pinat basikal cam ni ada gear,CM tahu kayuh jer,tak pulak tahu mana gear yer??CM kayuh kuat-kuat,exicited 5 minit pertama nak lawan marwan tapi akhirnya..aku kepenatan yg amat sangat  rasanya hampir berbelas tahun dah tak naik basikal..kaki cm terkejang tetiba,cm ni mudah kejang kaki...


Masa cm nak pi Taman Botani,cm adalah tercerita kat kawan cm,dia gelakkan cm ,dia kata...
"Cikgu!!!larat lagi ker nak kayuh basikal???"
...wah tercabar pulak rasanya bila dia tanya cam tu???,
rupanya masin mulut dia...memang cm dah tak larat benar dah,

Kaki ku kejang,tercunggap-cunggap macam orang nak bersalin,kat pondok tu arr,cm melepaskan lelah,CM sedih arr,Cm tak lagi se `fit` dulu,ni mesti sebab dah montel dan bulat..
Dulu kat universiti,boleh main rakit,boleh panjat gunung,boleh jungle tracking,boleh jogging hari-hari ,masa tu hidup penuh gumbira...boleh jalan kaki tu,dari Kerinchi sampai Bangsar,dari PJ section 17 sampai ke kelas..
Adakah aku sudah tua??????u  waaaaa...





hehehe..ni CM ker????seksikan,????
naik basikal pakai singlet dgn short pants jer,
hahh dah masuk kerengga dalam baju,tergaru-garu nampaknya..

pssst : melayu tu tau,..!!!!.
marwan kata
" mama!!! aunty tu naik basikal macam nak pi swimming poolkan???
Aku cakap..
"hisss marwan ni,pi tengok benda lain"..tak baik cakap cam tu..
Marwan terpingga,pingga tak faham dengan larangan aku...
nape pulak??? dia bertanya...
Aku biarkan soalan jer begitu sajer...malas nak jawab
makcik dah semputtt ni!!!!

Lain kali kita datang kita naik tram jer lah...tak payah nak test power kayuh basikal bagai.
..letihh wooo!!! 2 hari tak hilang letih nyer...

kaki sengal benggal tauuuu!!!



Teringat hadis Nabi..rebut 5 perkara
Muda sebelum tua
Kaya sebelum miskin
Lapang sebelum sibuk
sihat sebelum sakit
Hidup sebelum mati....



datang menjengukku

Dian Sastro

di saat waktu berhenti...
kosong dimensi membutakan mata,
memekakkan telinga
lalu diri menjadi hampa
saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka*
sadarku akan hadirmu,
mematahkan sendi2 yang biasanya tegak berdiri

WHEN I NEED YOU, I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....

WHEN I NEED YOU,  I JUST CLOSE MY EYES AND I WITH YOU....
AND ALL THAT I SO WANT TO GIVE YOU,ITS ONLY A HEARTBEAT AWAY..........I LOVE YOU...

Doaku dalam hidup yang sementara..

Doaku dalam hidup yang sementara..
Ya Rabbi..izinkan aku menjadi...seperti pepohon rendang yang memayungi insan sekelilingku dengan cinta dan kasih sayang yang bersulam redhaMu..sampai masa pohon ini akan kering dan mati namun tersenyum puas tika dirinya menyembah bumi..

Life must go on........

Life must go on........
When u need a shoulder to cry on..i ll be there....

PERSAHABATAN ITU KEKUATAN...

Just for Today